Nije ni tu (trenutno) idealno, najvise zbog deficitarne radne snage nakon kovida i pogotovo kod nas u Minnesoti, jer smo u ovom trenutku savezna drzava s najNIZOM stopom nezaposlenosti. Ali koncept je postavljen tako da su razredi manji, do 22 ucenika u principu (dogodi se da ima i vise, s obzirom da nije realno da ce bas svake godine biti moguce uvesti ili ukinuti jednu sobu/razred ili izgraditi novu skolu), zaposljava se paraprofesionalce i poziva volontere na rad u skoli. Nase javne skole su doslovno otvorene svima koji placaju porez, a pogotovo roditeljima.
U osnovnoj skoli se ucitelj mijenja svake godine, a i sastav razreda (ovo mi je super jer, automatski, otpada vjecna titula 'dobre' i 'lose' djece po razredima. Kod tog mijenjanja se posebno pazi na to da u jednom razredu ne zavrse sva djeca s individualiziranim programima, odnosno sva djeca kojoj treba dodatna podrska u gradivu ili akceleracija.
Uz SPED (posebne potrebe) ucitelje i paraprofesionalce, u svim nizim razredima volontiraju roditelji. Moje radno vrijeme dozvoljava ovakav angazman pa, osim aktivnog sudjelovanja u izvrsnom odboru skole (kao jedan od sedam predstavnika roditelja) i sudjelovanja u jos jednom odboru na razini distrikta, volontiram kod kceri sat vremena tjedno. Roditelji obicno dolaze dva puta dnevno (svaki put po jedan) u vrijeme rada s malim grupama. Uvijek se nadje, u svakom razredu, netko tko moze (npr. zeli provesti svoj lunch hour u skoli jednom na tjedan). U to vrijeme ucitelj, na primjer, ispravlja testove ili radi 1 na 1 s ucenicima (to je normalna pojava svaki dan i doslovno se radi o individualiziranom pristupu za svako dijete). Ove godine, unutar mojeg sata, uciteljica ima 1 na 1. U to vrijeme ja pazim da svatko radi sto mu je zadano (pise na ploci, ne moram pamtiti), pomazem im odgovorima na pitanja (prvi razred su... ne trebam ja zbog toga u skolu, lako je) i podsjecam ih kad se mijenja raspored (svakih 15-ak minuta, s obzirom da su mali).
Stvarno se moze, samo je bitno postaviti sve na drugacije noge.

Odgovori s citatom