Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 412

Tema: Uvođenje cjelodnevne nastave

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa učitelji i ravnatelji vrište na sve strane kako ima sve više djece s poteškoćama, a pomoći niotkuda. Škole imaju pedagoga i psihologa ili edukac. rehabilitatora (logopedi su rijetki). U nemalom broju škola stručnu službu čini samo pedagog i knjižničar (zašto knjižničar spada u SS, nikad nitko nije shvatio).
    Škole koje su odlično ekipirane (pedag., psihol., eduk.reh.) najčešće su i velike škole s po 700 djece. Ako uzmeš da 10% djece ima neku teškoću, pa to je ogroman broj.
    A pravilnici određuju da se SS bavi gomilom papirusina i radionica, umjesto da sve svoje vrijeme rade s djecom 1:1 . Ma da rade i 40h pomažući djeci, opet je premalo za potrebe. Takva djeca trebaju svakodnevni rad.
    No, prosvjetni problemi ne počinju u 1.r. nego u mlađoj vrtićkoj grupi, samo tu nema pomaka već desetljećima iako svi stručnjaci upozoravaju da su rani probir i rana intervencija najvažnija. A tko će intervenirati? Opet onaj jedan psiholog na 300 djece?
    Školstvo nikad nije bilo prioritet RH i sad ubiremo plodove tog zanemarivanja. Na putu je uništenja kao što su unišili i ono dobro što je bilo u zdravstvu (primarna zaštita, školska medicina i zubarija, domovi zdravlja itd.)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Cokolada, tu se skroz slazem s tobom.
    Projekt produljenja nastave sigurno nece rijesiti probleme koje navodis. Kontinuirano ometanje nastave i strah od nekih vršnjaka su puno gori od manje satnice za djecu. A djeca koja uzrokuju probleme drugoj djeci ne dobivaju podrsku koja im moze pomoci da se izvuku.
    Opet, mislim da moraju postojati procedure i rokovi, ali to cesto onda ukljucuje i CZSS koji su također preoptereceni i nemaju ni ljude ni infrastrukturu za odraditi svoj posao. Ako veliki centar ima jednog vozača, koliko terena se moze odraditi u jednom danu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Profesori i nastavnici uopće nisu bitni kod uvođenja cjelodnevne nastave. Oni znaju da im sve u poslu određuje država i samim stupanjem na posao to moraju prihvatiti.

Bitna su djeca! Njima se oduzima dio djetinjstva, dio slobode. Kako to ljudi ne shvaćaju? Dajte djeci slobode, a ne ih jos vise zatvarati u ustanove. U osnovnoskolskoj dobi mogu biti i sami doma, odmarati, igrati se, ljenčariti dio dana, a ne ih natjerati u školu dulje od potrebnog.
    Ustvari, ionako će vladajući napraviti sve po svome. Nikad nisu slusali narod, pa ni neće.
    Bas sam ogorcena ovom cjelodnevnom nastavom, vidi se.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A sve zavisi kakvo je dijete, ja bi bila presretna da je moj mogao biti barem do 14h u školi prve 4 godine i da je dio tih svojih zadaća/listića napisao u školi a ne čekao mene do 17h
    I baš me frustrira priča mojih prijatelja prosvjetara kako je to dobar model za velike gradove, a mi eto u malim gradovima ne radimo ili ne znam imamo svi bake koje spremno čekaju ili eto radimo u školi.
    Ja iako živim u malom gradu dolazim kući često s posla iza 16 no sretna sam jer se ne moram još sat vremena vozikati.
    No kažem, zavisi kakvo je dijete, to pričam za sarijem kojem u 1. srednje uzimam daljinski i i ključam monitore, stariji je bio skroz druga priča.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za to bi trebao postojati produženi boravak.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Za to bi trebao postojati produženi boravak.
    Pa nama u malim gradovima ne treba. Sve majke su učiteljice ili domaćice ili baš ako rade imaju bake jel.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A znam, to je ono što je žalosno i ostavlja upitnike nad glavom. Nemamo uvjete za produženi boravak a sad odjednom imamo za cjelodnevnu nastavu.

Inače u osnovnoj školi moje kćeri su u vrijeme kad je ona bila prvi razred ukinuli naprasno boravak nakon prvog osnovne jer škola nije imala prostora, tako da su samo prvašići imali pb.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja nisam zabrinuta za nedostatak slobodnog vremena za djecu. Djeca 75 dana u godini ne idu u skolu. Oni nemaju sjednice, niti stručne aktive ili kako se to vec danas zove. Nemam apsolutno nikakvih trauma zbog toga sto sam 6 do 10 sati tjedno imala dodatne aktivnosti. Stigla sam se igrati s drugom djecom sasvim dovoljno.
    Meni smetaju druge stvari koje povlaci taj produzeni boravak u skoli, vec sam ih navodila. A to je da, ako imas nesrecu da ti djetetu neki od za njega vazan predmet predaje priučena osoba ili los ucitelj, djetetu se produljuje boravak s tim istim losim uciteljem. Kad se sjetim svoje nastave iz povijesti iz osnovne, poludjela bih da sam trebala jos koji sat s tom uciteljicom provesti. Nesposobna uciteljica, blebece gluposti cijeli sat i daje djeci da nauce kod kuce do neke stranice. U moje vrijeme je dobar dio nastavnika iz engleskog bio prilicno los. Ja sam bila presretna kad bi nam na engleski ili na povijest dosla zamjena. Kad vidis sto znaci kvalitetna nastava, nastupa veliko razocarenje kada se vrati onaj stari nastavnik. Trenutno gledam i tu informatiku u skoli i dalje ne vidim cemu to, odnosno 1 sat je uvrh glave za nize razrede.
    Isto tako, ako u razredu postoji problematican ucenik kojem je tvoje dijete na piku, strucne sluzbe ne mogu nista, a tvojem djetetu se produljuje boravak u toksicnoj stresnoj atmosferi.
    Zato sam apsolutno za to da se prvo kompletiraju sve skole strucnim suradnicima, velike s vecim timovima, i da im se daju neke ovlasti, tipa, ako na upisu u skolu primijete da neko dijete nije zrelo za upis, da to ne bude samo na razini preporuke i da to dijete odmah ulazi u neki program pripreme za upis iducu godinu i procjenu treba li uciteljici asistent u nastavi za rad s takvim djetetom. Uciteljici s takvim djetetom u razredu, a sve ih je vise, je stvarno pakleno za raditi i produzetak radnog vremena joj osigurava ulaznicu za psihoterapiju. Da postoje jasni protokoli, a ne samo neki fluidni pravilnici, s ukljucenim rokovima, kako postupati kad je u razredu dijete koje ugrozava drugu djecu i uciteljicu, a zapravo i sam sebe. I da postoji odgovornost ljudi u lancu sto ako se ti protokoli ne poštuju. Za to bi morali biti i vanjski timovi od lijecnika djecjih psihijatara, psihologa, pedagoga, defektologa, socijalnih radnika koji bi pokrivali županije. Na djecjoj psihijatriji u Zg se ceka mjesecima za prvi pregled. Također bi bilo odlicno da postoji služba za rad s roditeljima, na roditeljskim kompetencijama i za roditelje zlostavljaca i za roditelje zlostavljane djece.
    No za takve stvari nisu dovoljne samo kozmeticke izmjene i neki ofrlje napisani projekti.
    Vjerujem da se vecina ovdje slaze da smo svjesni da je i ovaj projekt samo ispunjavanje forme, a da ce djeca neznatno profitirati u znanju i kompetencijama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da si imala cjelodnevnu nastavu ne bi mogla imati tolike dodatne aktivnosti.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nisam zabrinuta za nedostatak slobodnog vremena za djecu. Djeca 75 dana u godini ne idu u skolu. Oni nemaju sjednice, niti stručne aktive ili kako se to vec danas zove. Nemam apsolutno nikakvih trauma zbog toga sto sam 6 do 10 sati tjedno imala dodatne aktivnosti. Stigla sam se igrati s drugom djecom sasvim dovoljno.
    Jelena ne znam kako ovo napisati ali moraš shvatiti da su se vremena promijenila.
    Znači, nije to kao nekad kad smo mi bili djeca, poželiš nakon nastave i zadaće izać van i uvijek nađeš neku ekipu oko zgrada.

Danas je većina djece nakrcana s dosta vanškolskih aktivnosti i ako tome pridodaš duži boravak u školi svaki dan, slika se mijenja.

Dijete jednostavno neće tako lako moći naći društvo za opuštanje i zabavu. Ostaje samo vikend.

Ovako sada kad su gotovi sa školom u 13:10h ipak ostanu vani na zraku još sat-dva (kako tko može) i onda svatko krene kući (ručak, učenje, neki sport/jezik..).

Također misliš da tih 75 dana u godini su sva djeca iz kvarta doma il imisliš da će se zadovoljit stalno samo zabavljat? Gle za koju god nećete mu ti i tata bit zanimljivi za društvo nego će isključivo htjet bit s vršnjacima, kojih neće biti u kvartu jer velikaaa većina negdje ode za uskršnje/božićne, ma bilo koje školske blagdane.

Kod nas je kvart ljeti doslovce prazan vrlo malo djece od 20. lipnja do kraja kolovoza (inače smo kvart s najvećim brojem djece po glavi stanovnika). Teško da im itko od vršnjaka bude tu za igru i zabavu, srećom i moji budu dugo na moru (al ne može si to svatko organizirat).

Tako da 75 dana za igru i zabavu kad ne idu u školu, možeš objesit mačku o rep. Zbog svega navedenoga, mislim da djeci treba više slobodnog nestrukturiranog vremena a ne da ih se drži u školi svaki dan do 15:00h (iako moja osmašica i sada ima takve dane zbog dodatne i izbornih predmeta, al samo jedan dan u tjednu).

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ti u par riječi sve sažela, a ja roman

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mene zanima s pravne strane: smije li se djecu prisiljavati na dopunsku i dodatnu ako to ne zele im im ne treba?

Dolasci na dop i dod su na dobrovoljnoj bazi, koliko znam.
    Nije to izborna ili fakultativna pa da se ucenika upise ako ne dode na nastavu, ne ocjenjuje se, ne zakljucuju se ocjene.

Taj dio me zanima, kako Fuchs moze izletiti da ce za sve ucenike 6 sati dop i dod biti obavezno.
    Posljednje uređivanje od rosa : 27.04.2023. at 13:10

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima s pravne strane: smije li se djecu prisiljavati na dopunsku i dodatnu ako to ne zele im im ne treba?

Dolasci na dop i dod su na dobrovoljnoj bazi, koliko znam.
    Nije to izborna ili fakultativna pa da se ucenika upise ako ne dode na nastavu, ne ocjenjuje se, ne zakljucuju se ocjene.

Taj dio me zanima, kako Fuchs moze izletiti da ce za sve ucenike 6 sati dop i dod biti obavezno.
    Dobrovoljno je da, no ja sam doživjela da se djetetu upiše izostanak kao neopravdan sat nedolaska na dodatnu a dijete za to vrijeme bilo na nekom natjecanju. Razrednik je to naravno kasnije opravdao.
    Meni je situacija bila smiješna.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa što te to brine, ne bi me to pogodilo. Ima ima, nema nema. So what. Ne bi imala ni da sam zivjela u Oštarijama.

Lili, mogu se samo ne sloziti s tvojim komentarom. Blago djeci u tvom kvartu sto svi imaju kamo tih 75 dana. A valjda u babe nema djece za igru. Ili moraju biti iz razreda? Ne znam kakva su pravila.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa Jelena svakako me ne brine što ti ne bi mogla, nego sam željela reći da je ideja cjelodnevne nastave loša (i) za djecu koja imaju jake interese izvan škole. Svi dobro znamo da veliki broj djece ide u umjetničke škole, bavi se ozbiljno sportom, ili se naprosto bave nečim za što im treba što više slobodnog vremena je moguće.

Doduše negdje sam čula da se jako malo škola prijavilo i za eksperimentalni program, tako da moguće ne trebamo niti brinuti oko ove teme.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mislim, je l postoji dokaz da djeca u tim evropskim zemljama imaju traume zbog duljeg boravka u skoli? Jesu li nasa djeca sretnija? Ovdje ide mišljenje na mišljenje, bez uporista u istrazivanju. Nisu li danska djeca sretnija od nase uz 30 do 35 sati boravka u skoli?

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Danska djeca u cjelodnevnoj školi imaju nakon održane nastave izbor: lego sobu, sobu za kreativni rad, sobu za ljenčarenje, sobu za tehnički, sobu za domaćinstvo, dvorane, igralište vani na friškom zraku
    nemaju zadaću niti lektiru
    info od naših iseljenika vani

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije baš da nema uporišta u istraživanju, bilo je istraživanja, samo se nisu odnosila na duljinu boravka u školi. Evo što sam našla ovako na brzinu:

UNICEF istraživanje iz 2019.

Istraživanje Instituta Ivo Pilar

A i po sjećanju kad se pisalo o sličnim istraživanjima (ili baš ovima koje sam linkala, nisam više sigurna), znam da je zaključak bio da su djeca u Hrvatskoj uglavnom zadovoljna životom i okruženjem u kojem rastu. Nezadovoljstvo raste kad je riječ o školskom sustavu. Možda zato Fuchs i inzistira toliko na projektu cjelodnevne škole, možda misli da će djeca tako biti zadovoljnija školom

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa ni naši ne bi trebali imati zadaću.
    Ali da nam je školski sustav zastario, tu nemam ništa za reći - nego se složiti s tim.
    Pri čemu su svi načelno za reforme dok ne dirneš u njihova prava i navike. Ja bih prva glasala protiv dva sata informatike, s obzirom da znam što rade, a i boravak je za pametniju djecu ubitačan, jer opet rade ono što su radili na nastavi, a ionako im je nastava prelagana.

Naša su djeca jako puno na dvorištu. Žao mi je da neke škole nemaju tu mogućnost, ali to ide uz ono da prvo treba mijenjati infrastrukturu i stručne službe pa onda osuvremeniti nastavu, ne (samo) sadržajem, nego načinom rada. Raditi na razvoju kritičkog mišljenja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jelena, znam da gledaš iz svojih cipela, da voliš učiti, no valjda znaš da je većini djece škola prava muka.
    Najvećem broju djece je sve to glupo i najradije bi da ne idu u školu, ili da uče samo osnove. Ustvari, u školi su im super odmori i društvo, a sve drugo je višak.
    Onima koji su prepametni je poprilično dosadno, jer shvate i nauče sve već na predavanju i ne trebaju ponavljati.
    Ima i neki mali postotak onih koji stvarno vole učiti i ponavljati, vole biti štreberi, neka i njih.
    Naravno uvijek ima i onih koji su maltretirani u školi, svaki sat više im je jako težak.
    Ima i onih koji su doma maltretirani a ponekad i gladni, njima je škola spas ( osim kad dobiju lošu ocjenu, pa su još više doma maltretirani).

Moje je mišljenje da je dobro baš ovoliko vremena ići u školu koliko idu i ne mijenjati na gore. Više nastavnih sati ni za koga neće biti dobro.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zašto bi djeca koja vole učiti bila po definiciji - štreberi??

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

"Štreber predstavlja kolokvijalni, i u pravilu pejorativni izraz koji se koristi za učenika ili studenta koji je toliko posvećen učenju ili studijama da zanemaruje igru i druženje s prijateljima ili kolegama." Wikipedia

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Znači, one posvećene učenju treba nazivati pejorativnim izrazima?
    Ili napisati "neka i njih", kao, tolerirat ćemo ih, neka im bude?

A kad se već navode izvori, riječ "štreber" je originalno označavala učenika koji uči napamet bez razumijevanja (zato i jest pejorativnog značenja), ali očito Wikipedija za to ne zna.

Razumnijem da tu riječ koriste djeca u žargonu, ali da će je pod normalno koristiti i roditelji na roditeljskom forumu i na školskoj temi, to, eto, ne razumijem

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

I samo si riječ "štreber" vidjela u cijelom mom postu 370? A to je bila uzgredna napomena. Ono drugo je vaznije, jer "drugih " je daleko više. Pravi štreberi su minoran dio djece u školama. Većini cjelodnevna nastava ne odgovara.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa ne odgovara ni "štreberima"

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajde manite se samog izraza, ja sam ponosna majka dvoje štrebera, koje su sklepali roditelji takodjer štreberi

Ne smatram taj izraz uopće pejorativnim u svojoj ludoj glavi of course
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 27.04.2023. at 16:36

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Naravno da ti nije pejorativan sad, u ovoj dobi - nije više ni meni, i ja znam taj izraz koristiti u (auto)ironičnom kontekstu. Kad sam bila dijete osnovnoškolskog uzrasta, nije mi ga baš bilo drago čuti na svoj račun. A na svojem djetetu primijetila sam slično.

U stvari, Beti je indirektno u pravu kad kaže da većini djece ne odgovara cjelodnevna nastava. Stvar je u tome da ne odgovara ni tzv. "štreberima". Djeci koja vole učiti, a koju druga djeca zbog toga nazivaju posprdnim nazivima, neće biti ugodan još dulji boravak u takvoj okolini, a učiti mogu i sami doma.
    Na statističkom uzorku N=2 mogu reći samo da smo se i brat i ja preporodili izašavši iz koncepta cjelodnevne nastave 80-tih. To je bilo nedovoljno strukture, previše kaosa i previše divljanja u razredu i na odmorima za naš ukus. U sadašnji prijedlog projekta nisam se udubljivala, ali čitajući komentare na portalima i forumu, nemam dojam da je po ičemu bolji od istoimenog koncepta prije 40-ak godina, čini mi se zapravo i da je slabije razrađen.
    Kako rekoh na početku teme, prvi put sam sretna što mi "dijete" uskoro izlazi iz školskog sustava.
    Posljednje uređivanje od tanja_b : 27.04.2023. at 17:42

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    "Štreber predstavlja kolokvijalni, i u pravilu pejorativni izraz koji se koristi za učenika ili studenta koji je toliko posvećen učenju ili studijama da zanemaruje igru i druženje s prijateljima ili kolegama." Wikipedia

svašta i od wikipedije

štreber je oduvijek netko tko buba napamet ali se šire koristi za sve koji imaju dobre ocjene bez obzira kako su do njih došli, štrebanjem ili su tako pametni da su sve već zapamtili na satu

zanimljivo je zapravo da se tako "podruguju" klinci već od malih nogu onima koji nisu prosječni, poslije kad odrasteš se baš i ne podruguješ onima koji su uspješniji od tebe

Lili, ima raznih kombinacija, ja ne znam na koga su moji, njih nitko ne zove štreber/štreberica (zovu ih potencijal )

p.s. i dalje sam protiv cjelodnevne
    Posljednje uređivanje od Willow : 28.04.2023. at 06:55

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    svašta i od wikipedije

štreber je oduvijek netko tko buba napamet ali se šire koristi za sve koji imaju dobre ocjene bez obzira kako su do njih došli, štrebanjem ili su tako pametni da su sve već zapamtili na satu

zanimljivo je zapravo da se tako "podruguju" klinci već od malih nogu onima koji nisu prosječni, poslije kad odrasteš se baš i ne podruguješ onima koji su uspješniji od tebe

Lili, ima raznih kombinacija, ja ne znam na koga su moji, njih nitko ne zove štreber/štreberica (zovu ih potencijal )

p.s. i dalje sam protiv cjelodnevne
    To je hrvatski jal. Bill Gates davno je rekao ovo: 'Be nice to nerds.Chances are you'll end up working for one.'

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Primjećujem da portal srednja.hr prilično navija za cjelodnevnu nastavu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja sam to primijetila, iskoče mi njihovi videi na Instagramu. Ne pratim detalje pa ne znam tko je tko, ali vidim neki dan da neki gospodin hladno izjavi da su protiv cjelodnevne nastave nastavnici koji zarađuju dajući instrukcije jer će sad ostati bez zarade

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    To je hrvatski jal. Bill Gates davno je rekao ovo: 'Be nice to nerds.Chances are you'll end up working for one.'
    hm, to možda vrijedi u IT-u, ne bih generalno rekla da stoji

srednja.hr je trbuhozborac MZO-a, negdje pročitah

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    hm, to možda vrijedi u IT-u, ne bih generalno rekla da stoji

srednja.hr je trbuhozborac MZO-a, negdje pročitah
    Hehehe, zvuči logično, ali izgleda kao kad poslodavac bira sindikalnog predstavnika...

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam nazvala u Ministarstvo i postavila masu pitanja gospođi koja se javila.
    Žena je stvarno bila upućena i odgovorila mi na sve.
    Muči me samo taj A2, za koji pročitah da je sad po najnovijem , obavezni i izborni.
    B1 i B2 su potpuno po izboru, ako hoće ići na nešto šta se nudi, nek idu.
    Šta će se raditi sa djecom koja ne trebaju pomoć i ne žele ići na dodatnu a obavezni su biti na tom satu to mi još nije jasno. Kaže naš ravnatelj da će se to rješavati u hodu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Od ovoliko osn.škola u RH, svega dvije OŠ iz Zg, OŠ I.Cankara i neka privatna OŠ sa samo 10 učenika.
    Presmiješno.

Ovo govori sve o izvedivosti uvodjenja ovog programa jer većina škola ni nema predispozicije, nemaju jednosmjensku nastavu.

Većina prijavljenih OŠ su u nekim manjim mjestima i selima gdje nema puno djece.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.05.2023. at 22:29

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

To im je bio jedini način da opreme i obnove škole. U kakvom su stanju mnoge, nije im za zamjeriti.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Profesori i nastavnici uopće nisu bitni kod uvođenja cjelodnevne nastave. Oni znaju da im sve u poslu određuje država i samim stupanjem na posao to moraju prihvatiti.

Bitna su djeca! Njima se oduzima dio djetinjstva, dio slobode. Kako to ljudi ne shvaćaju? Dajte djeci slobode, a ne ih jos vise zatvarati u ustanove. U osnovnoskolskoj dobi mogu biti i sami doma, odmarati, igrati se, ljenčariti dio dana, a ne ih natjerati u školu dulje od potrebnog.
    Ustvari, ionako će vladajući napraviti sve po svome. Nikad nisu slusali narod, pa ni neće.
    Bas sam ogorcena ovom cjelodnevnom nastavom, vidi se.
    S tim sam ja krenula, da bi mi na info raska razotkrila kako dijete plače kad nemaju likovni i da na produženom imaju razne zabavne aktivnosti gdje se dijete socijalizira i ima između ostalog imaju likovni (dok je na roditeljskom ispalo da mala ne umije pisati zadaću jer ju braća ometaju). Osjećala sam se kao grozni monstrum jer sam cijele školske godine zakidala dijete za to divno iskustvo, zbog moje želje da ta 2-3 sata više u danu provede neobavezno, ali čini se da čamljenje doma, ili odlasci po stoprvi put u napuštena igrališta (jer su sva ostala djeca negdje pozatvarana) nije baš tako ispunjujuće iskustvo, a da ne spomenem i majke druge djece koje su mi rekle štaš, nemoj bit luda, djeci tamo odlično.

Da ili ne, navodno je cjelodnevna škola standard u nekim zemljama, tipa Francuska pa što im smeta (osim kaj imaju civilni neposluh i štos im je paliti aute i sve pred sobom kad ih stisne fjaka).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Od ovoliko osn.škola u RH, svega dvije OŠ iz Zg, OŠ I.Cankara i neka privatna OŠ sa samo 10 učenika.
    Presmiješno.

Ovo govori sve o izvedivosti uvodjenja ovog programa jer većina škola ni nema predispozicije, nemaju jednosmjensku nastavu.

Većina prijavljenih OŠ su u nekim manjim mjestima i selima gdje nema puno djece.
    Cankarica je za sad na rubu dvosmjenske nastave, a kad se završi zgrada na uglu do, definitivno prelazi u dvismjensku

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    To im je bio jedini način da opreme i obnove škole. U kakvom su stanju mnoge, nije im za zamjeriti.
    To jako lajkam.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Žuta,

Produženi boravak za djecu do 2.razreda je zaista odlična stvar jer to je vrijeme kad djeca napišu zadaću (puno brže nego doma ), poslije toga zaista imaju taj opušteni zabavni dio i da po mom mišljenju šteta je uskratit im ga.

No nemojmo brkati cjelodnevni boravak u školu jednog drugašića i recimo sedmaša, to je posve neusporedivooooo, kruške i jabuke.

Ne znam koji ti je razred dijete no ako imaš dogodine mogućnost boravka, dajte mu šansu. Velika većina djece ga zaista voli upravo jer je dobar dio vremena taj "neškolski" dio zasigurno zabavniji od napuštenih igrališta

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku

Pa u takvim školama koncept cjelodnevne nastave, ovakav kakav jest, najviše ima i smisla. Ne vjerujem da se u manjim mjestima djeci nudi velik izbor izvanškolskih aktivnosti, vjerojatno bi im ponuda unutar njihove vlastite škole otvorila više mogućnosti za razvoj interesa.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    S tim sam ja krenula, da bi mi na info raska razotkrila kako dijete plače kad nemaju likovni i da na produženom imaju razne zabavne aktivnosti gdje se dijete socijalizira i ima između ostalog imaju likovni (dok je na roditeljskom ispalo da mala ne umije pisati zadaću jer ju braća ometaju). Osjećala sam se kao grozni monstrum jer sam cijele školske godine zakidala dijete za to divno iskustvo, zbog moje želje da ta 2-3 sata više u danu provede neobavezno, ali čini se da čamljenje doma, ili odlasci po stoprvi put u napuštena igrališta (jer su sva ostala djeca negdje pozatvarana) nije baš tako ispunjujuće iskustvo, a da ne spomenem i majke druge djece koje su mi rekle štaš, nemoj bit luda, djeci tamo odlično.
    Tako sam i ja svojeg htjela izvaditi iz boravka kad je bio treći razred (na temelju vlastitih sjećanja iz tog životnog razdoblja), pa mi je sam rekao da bi on radije išao u boravak, da mu je tamo baš dobro
    Što jest - jest, u tim početnim razredima oni su se u boravku dobro zabavljali, a oko učenja nije imao gotovo nikakvog posla.
    Kasnije je promijenio ploču jer mu je s prvim naznakama puberteta ekipa iz razreda počela ići na živce, a u višim razredima pogotovo. Ali u ta prva tri razreda boravak mu je stvarno bio zabavan. Neki dan sam se prisjetila kako je u trećem razredu čak sudjelovao u školskoj predstavi koju je s njima radila učiteljica u boravku - gledajući ga sad kakav je, čini mi se to stvarno nevjerojatnim da je pristao i još se tome veselio

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, produženi boravak može biti dobra stvar, ako je sastav razreda u redu i ako učitelji s njima mogu izlaziti na kraj. Ja imam obje vrste iskustva. Starijem sinu je bilo sjajno, jer je i sastav razreda bio prihvatljiv (iako su imali par bisera, ali obje učiteljice su s tim dobro izlazile na kraj, uključujući i brigu o njihovim posebnim potrebama, a imali su i darovite i one s raznim teškoćama). Mlađi je imao dobru učiteljicu u boravku koja je često tamo nadoknađivala propuste iz redovne nastave, aliii razred je bio pun ometača s kojima nitko nije mogao izaći na kraj ni tijekom redovne nastave ni u boravku. Jednom su mom sinu izbili zub, mliječni - istina, ali to ne mijenja ništa na stvari. Krađe, razbijanja torbi (s kojima su igrali nogomet), maltretiranja - to je bilo svakodnevno. Nebrojeno puta sam sjedila kod ravnatelja i pokušavala nešto učiniti, ali bez uspjeha. I danas se pitam jesmo li ga trebali prebaciti u drugu školu, jer to se nije promijenilo ni u višim razredima, odahnuli smo tek kad je otišao u srednju. Ni on nije htio mijenjati školu, a iskustvo suživota s nasilnicima i ometačima nije nužno bilo samo negativno. Naučio je kako izlaziti na kraj s takvima. Bolje da ovdje ne pišem koje su metode dale rezultate, jer nisu prihvatljive u okviru "nulte stope tolerancije nasilja".

Daklem - treba vidjeti kakva je situacija u konkretnom slučaju. Ako je nekome u boravku dobro, ne znači da će i drugima biti tako. Treba držati oči otvorene. Dijete koje se tamo dobro osjeća i uživa svakako treba ostaviti u boravku, jer to je manje formalan oblik nastave i često imaju više vremena za kreativnosti, posebne afinitete i slično.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Baš su upadljivo male škole na popisu, dobrim dijelom područne.
    Je l to onda nastavnik tjelesnog treba ići po područnim školama od 8 učenika držati nastavu?
    Živi bili pa vidjeli.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Baš su upadljivo male škole na popisu, dobrim dijelom područne.
    Je l to onda nastavnik tjelesnog treba ići po područnim školama od 8 učenika držati nastavu?
    Živi bili pa vidjeli.
    i ja se tako svašta pitam.

Doslovce ima škola sa 3-7 učenika, tu ima dosta problematike oko izvedivosti cjelodnevne nastave.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Javile su se male podrucne skole i one ciji ravnatelji nisu mogli nego po direktivi, pogotovo nakon hitnog sastanka 2.5.kojeg su imali svi jednosmjenski s predstavnikom Ministarstva i osnivaca.
    Osobno sam cula da se u nekoliko skola "toplo preporucalo" da uđu u eksperiment da ne bi bilo viškova. Eto..jadno sve skupa.

Zanima me sto ce uciniti da se u gradovima gdje su dvije smjene omoguci provodenje CN nakon eksperimenta. Ili ce biti, pojeo vuk magare.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku

Zanima me sto ce uciniti da seu gradovima gdje su dvije smjene omoguci provodenje CN nakon eksperimenta. Ili ce biti, pojeo vuk magare.
    A tek ove u tri smjene, ko sta je nasa...I znam da nije jedina.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Sin mi nije u boravku. Kćer bih upisala pod jednim uvjetom. Da imaju školu samo ujutro.
    Pa ju dovedem u 8, nastava, boravak i u 15, 15:30 ide doma.

Ali naši su u dvije smjene. Meni raspored da dijete dovedem u 8, 9, pa nastava počinje u 14 i dijete je u školi do 18:15 zvuci strašno

Našoj školi fali 3 učionica i nova dvorana koje su u financijskom planu u iduće 2 godine (tj.cak je već trebalo) da bi mogla u jednu smjenu.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Područne škole su sada priča koju nitko ne doživljava. Radila sam u odjeljenju s tri razreda i tu muku pripreme sata tko nije prošao ne može zamisliti. Možda samo žele biti vidljiviji, a i tamo stvarno uvijek nedostaje sati da se obradi gradivo. Eto, da sve ovo nereda oko reforme urodi samo time da svi ti nastavnici dobiju bolju podršku, da studenti učiteljskih zanimanja makar čuju da postoji mogućnost da držiš tri redovna, i nekoliko ili jedan ili nijedan individualizirani u jednoj prostoriji u 45 minuta koje upisuješ kao normalan sat u tri razreda u e dnevnik... Pa to bi bio uspjeh. Ja ni čula s iskustvom školovanja u glavnom gradu nisam, a bila sam odličan student.

Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •