Ima li netko iskustva s pozivima za uvođenje u vojnu evidenciju? S obzirom da je moj sin je još uvijek maloljetan, bi li ja trebala ići s njim?
Ulaže li se odmah priziv savjeti i trebaju li kakvi dokumenti uz to?
Ima li netko iskustva s pozivima za uvođenje u vojnu evidenciju? S obzirom da je moj sin je još uvijek maloljetan, bi li ja trebala ići s njim?
Ulaže li se odmah priziv savjeti i trebaju li kakvi dokumenti uz to?
I moj. Maloljetan, no ici ce sam, naravno. Mislim da bi umro od stamote da ga pratim, s pravom.
To je samo evidencija koja se potvduje i fizickim dolaskom.
Prijasnje tri godine nisu isli fizicki zbog covida, ali su takoder u evidenciji, znaju oni vrlo dobro koliko gdje mladića imaju. Sad vracaju na staro. Moguce da ce ih potaknuti da se jave na dobrovoljno sluzenje, upis vojnog ucilista itd..trenutno i MUP i MORH rade kampanje za mlade.
Mene zanima dobivaju li poziv samo mladići ili je ravnopravnost samo na papiru?
ja bih baš svoje poslala na 2,5 mjeseca na obuku (i žensko i muško; žensko dijete je prvo govorilo samo da će ići pa se predomislilo))
ima li netko da mu je dijete išlo?
gdje se održava obuka i kako je to organizirano?
znam neke info iz medija, ali nisam se detaljno informirala.
Priziv savjesti se moze priloziti bilo kad. Pa i pri upisu u evidenciju.
Pptrebno je dati:
Izjavu
Potvrdu o nekaznjavanju
I potvrdu o neposjedovanju oruzja.
Oruzje iako su maloljetni su mogli naslijediti tako da se ne cudite toj potvrdi![]()
Potvrdu o nekaznjavanju mozes.
Besplatna je za slucajeve zaposljavanja, za stavke za ostvarivanja prava za socijalno mirovinsko i invaliditet. Za ostalo se treba platiti 1.nesto eura.
Ali nije jednostavno naci, bar meni bilo pa sam kad sam usla u profil od sina u trazilicu upisala potvrda o nekaznjavanju i onda nasla di se trazi.
Dosla je u vremenu od 5 min od zahtjeva. Iako pisu da u roku od dva dana je izdavanje.
Potvrda o neposjedovanju oruzja u ZGB se uzima u Petrinjskoj soba 109
E da i fotografiju je potrebno priloziti.
Izvinite ako upadam (opet, imam i ja sina), .... ali kako to da se samo muške poziva? Nije li to nekako diskriminatorno? Ili se poziva sve ili nikoga.
A ko i prije u Jugi, samo su dečki išli u vojsku, cure samo dragovoljno
https://www.poslovni.hr/hrvatska/iz-...enciju-4383040
Moj stariji sin nije dobio poziv za upis u vojnu evidenciju. Mlađi je dobio, pa su obojica otišli dati podatke istovremeno. Zato sam i napisala da je jedan bio punoljetan, a drugi nije. Mislim, ništa se ne bi dogodilo i da stariji nije otišao, ali imao je volju pa je to obavio.
Vojna evidencija je upravo to - POPIS. To nije obveza. To je informacija državi koliko ima ljudi na raspolaganju za slučaj hude sile. Ništa drugo. Ne obvezuje ni na obuku ni bilo što drugo. Ne znam kako je za žene, ali mislim da je još u moje vrijeme bilo tako da se žene mogu dobrovoljno javiti na vojno osposobljavanje, a nakon toga ulaze u evidenciju vojnih obveznika.
Dobio i moj, ajme kako je to meni sve prerano i šokantno... pogotovo u ovoj situaciji gdje ratovi prijete sa svih strana....
Maloljetnici mogu imati egrađane?
Na svom profilu mogu odabrati dijete za koje nešto trebam, ali kad dođem do ovog uvjerenja ne da mi za njega nego me vraća na mene.
Posljednje uređivanje od ninaXY : 26.04.2023. at 07:48
Mogu da, ja sam za svog jedino covid potvrde vadila. Ove medicinsku dokumentaciju, potvrde o primanjima i sl. to je svoj u fini izvadio pas i šta već treba.
Jesi se ulogirala preko svoje ili djetetove osobne? Moja djeca odavno imaju osobne sa čipom, ali rekli su mi (prošlo je od tada već dosta vremena, možda se nešto promijenilo) da dok su maloljetni mogu koristiti egrađane samo tako da se ja ulogiram pa odem na "promjena subjekta".
Nismo preko osobne nego je u fini tražio nešto pa instalirao aplikaciju na mobu te se preko nje prijavio.
Ok, ja sam mislila da maloljetnici mogu na egrađane samo preko roditelja.
za instaliranje aplikacije na mob je potrebno da mob ima mogućnost otvaranja uz pomoć otiska prsta
https://www.24sata.hr/news/sve-o-voj...ocnici-1055632
Evo izgleda da će se svi stariji od 19 godina izvući.
nisam shvatila iz čanka koja generacija će biti prva u vojnoj obvezi - 2006. ili 2007.?
2006. će ove godine navršiti 19 godina
Kako to ide ako se upise fakultet?
Kad se ide u vojsku?
Lili, piše sve u članku. Faks odgađa vojsku, najduže do 29.godine. Isto tako i ženidba, rođenje djeteta, otvaranje firme, smrtni slučaj u obitelji...odgađaju za neko vrijeme.
Kajsa, mislim da vojni rok neće krenuti ove godine, pa će onda zakačiti 2007.godište.
A evo sad čitam u drugom članku da će se i civilna vojska odrađivati negdje, uključivo buđenje u 6 i slično.
Naravno da će ovisiti o poslodavcu, i odmah povlači da će buđenje biti buđenje moguće i prije šest, ali pretpostavlja se da će biti puno kasnije.
Evo ovdje sam pročitala. Pretpostavljam da se odnosi na civilnu zaštitu. Znači bit će isto tamo u nekoj vojarni, samo neće rukovati oružjem.
https://net.hr/danas/rtl-danas/kamer...8-9600040c8f8e
Hvala pitala sam prvenstveno jer ni sama nisam sigurna kad je najpametnije ugurat ta 2 mj odmah poslije srednje ili nakon završenog fakulteta.
Sad vidim da postoji i civilna zaštita/vojska (čak 3 vrste kaže sirius), daleko mi je sve to (sin je još u osnovnoj), pa nisam u toj temi, ali zapravo smatram da muškima fakat treba nešto tog tipa - red, rad i disciplina.
Ja bi MM poslala ponovno
Imam i sama sina, znam da bi svi mi to rado izbjegli, a opet s druge strane, ko će nas jednog dana braniti da nam ne daj Bože zatreba?? Sad filozofiram...možda puno puta promijenim mišljenje do trenutka kad će moj bit obveznik.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.06.2025. at 12:28
To ce biti besplatna radna snaga. Sigurna sa da ce bolnice, domovi umirovljenika i slicno odmah pograbiti kandidate. Ako dodu kod mene ( a mi imamo dosta studenata, tako da bi sigurno imali i rocnike) mogu racunati na dizanje puno prije 6.
Mozda ce pomisliti da bi im bilo bolje u vojarni.![]()
Ma jedno je kad se doma budiš za posao, pa se vučeš po stanu, pa piješ kavu, pa se razbuđuješ u tramvaju... a drugo je kad se diže u vojarni, pa te tjeraju da pereš pod ne dok ga opereš nego dok ti netko kaže da je gotovo, pa onda kao izlazi se za vikend ali dok ne iziđeš nisi siguran da će te stvarno pustiti jer ako bilo tko nešto zezne, cijela jedinica ostaje u kazni... mislim da postoji puno drugih načina da se muškarci nauče odgovornosti, vojska nije jedna od njih. Možda pomisle da im je bolje u vojarni, ali nisam sigurna da bi im stvarno i bilo bolje u vojarni.
A što se rata tiče, mislim da bi bolje bilo privući dobrovoljce dobrim plaćama ili drugim pogodnostima nego tjerati sve po redu.
Dobrovoljci s dobrim placama svakkao dobra ideja, samo pitanje koliko bi takvih bilo. Mislim nedovoljno.
Ovaj opis vojske ninaxy mi je skroz ok. Nek se nauce svi malo vise redu, stezi a bome i timskom radu.
Pa kod mog sina na ljetnom sportskom kampu (nakon 6.razreda osnovne), ako bi netko zeznuo prvo su svi ispastali s trcanjem puno krugova i radjenjem sklekova a nela i s tim da nitko nije smio ici van mavece jer je netko zeznuo. Vjeruj mi to se dogodilo jednomnu tjedan dana jer su svi tad bili toliko ljiti na tog jednog da vise ni njemu od neugode a ni nikom drugom nije palp na pamet da zezne ostale.
Meni se taj koncept bas, bas jako svidja.
I da nek ribaju pod dok im se ne kaze stop. Nek se uce rafu i zajednistvu samo im moze poloc u zivotu a ne odmoć. Prezivit ce 2 mj.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.06.2025. at 08:30
Radu i zajednistvu
PoMoć u zivotu
Sorry na tipfelerima
Eh da i dizanje ljeti na moru je bilo uredno ranom zorom u 6h i odmah bez dorucka trening kosarke nataste na otvorenom.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.06.2025. at 08:33
Što se tiče stege, reda i discipline, mislim da nikome toga neće biti na odmet. Sin je komentirao (njega ovo kvači) pa lova nije ni tako loša za 2 mjeseca. Recimo da je to ko teretana, ali ju ne moram plaćati. To je glavni motivator - vježbanje i lova.
S druge strane, ja se nadam da će odgoditi sve bar zbog faksa.