Vrijeme je ...
Cijena maslaca je ograničena.
Vrijeme je ...
Cijena maslaca je ograničena.
Misliš zalihe maslaca?
Ja sam planirala peć s djecom breskvice, sinu se svidjela izrada i okus. Curama ne.
Raspucance.
Medenjake.
I što bi još bilo super lagano da djeca mogu prtljat.
Radila bih fritule al mi smrde ulja biljna i suncokretova, kao da su nešto promijenili. Možda u masti?
I panetone.
Jeeeee, moram i ja, iako ne planiram ogromne količine. Meni ne treba još koja kila, mom tati isto, mama ima problema sa šećerom, a sinove ću pitati koje kolače žele (iako znam otprilike) i to napraviti. I da, treba mi maslac za lješnjakovu šnitu još tijekom ovog tjedna. Fala na info.
Moj stariji voli breskvice, ali nisam sigurna da ću se upuštati... Napravit ću husarske (drugo ime je Milijun komada - ovo: https://www.coolinarika.com/recept/m...c-0242ac120056 - to ti je jednostavno i mogu i djeca raditi)
Osim toga, djeci možeš dati da valjaju kuglice - od smokava, od mrkve, od kokosa.... Ja bih mogla ruske kugle napraviti, u njih idu višnje iz rakije ali se mogu staviti i one iz kompota ako kolač planirate brzo pojesti. Evo jednog baš takvog recepta, pogodnog i za djecu: https://www.coolinarika.com/recept/r...2-0242ac12005f)
Kod nas neizostavni:
snowballs
vanilin kiflice, husarski (isto tijesto)
linzeri
londoneri
raspucanci
Vidim na insta pakete bož.kolačića
Cheesecake kuglice, bounty praline ...
Može li to stajati tjedan- dva? Mogu li se smrzavati?
Imate neki recept za takve neke drugačije kolačiće?
Ne razumijem kuglice s malinama ...
Nešto štrajkati ove godine s kolačima, baš kad sam ja odlučila peći,haha.
Napravila dvije smjese za raspucane,hlade se u frižideru.
Planiram išlere,ali to ću u četvrtak ili petak, pa puniti u subotu.
Čupavce ću isto krajem tjedna.
Bajadere planiram,mogu li one malo duže stajati ili da i njih radim potkraj tjedna.
Super mi izgledaju oni oraščići,mislim da bi se klincima svidjelo, ne znam gdje kupiti kalupiće pa ako netko zna bila bih zahvalna.
I krešenti, nisam ove kolače nikada jela, kakvi su, nisam sigurna da to radim?
Ovi popularno nazvani "milijun komada" mogu se raditi i s orasima i s lješnjacima, isprobano.
I ja krenula u subotu. Zasad napravila dva milijuna komada s orasima, starinske prutiće od oraha i keksiće s brusicama i narančama + verziju s bademima i čokoladom.
Ostaje mi napraviti krancle i crincklese (tu planiram sve tri verzije, čokoladni, od limuna, i red velvet).
Kupila sam kilogram maslaca i finu čokoladu za kuhanje. Radit ću kekse: husarske, neke s komadićima čokolade (tražim recept) i legendarne princess puffy hrpice.
Moram peći i tortu, jer mlađoj je rođendan, pa tražim i recepte za kremaste torte sa citrusima.
Čokoladni raspucanci mi uvijek odlično uspiju. Oni od limuna baš i ne.
Ima neka onak nekoi osličan recept za limunaste?
Ja sam do sada napravila samo čokoladnu salamu s bademima i cvebama i napunila pišingere. Slabo mi ide ove godine, ali nema šanse da se polomim. Bit će kako bude. Otkad su sinovi odrasli, bolje prolaze slanci, kuhani štrukli, sirnica, klipići punjeni šunkom i sirom i takve stvari.
Napravit ću uobičajenu Jozefinu i eventualno još nešto, npr. čupavce, a od sitnih kolača i keksa eventualno husarske (milijun komada) ili medenjake. Nitko to više ne jede kao prije.
Vidjela sam u igomatu paneton od 30 eura. Što opravdava tu cijenu?
https://biancolievito.com/italian-pa...ith-sourdough/
Pogledaj sastojke i vrijeme pripreme. Govorim o panettoneu koji se radi u manjim kolicinama.
Nabrzinu sam proguglala, saherica koja ima manje sastojaka, gotova je za par sati kosta izmedju 23 i 56 eur (15-25 cm).
Pfff ja sam radila prošle g doma s decom svoj i nisam osjećala neku bitnu razliku od kupovnog, doduše taj kupovni je bio sparski prihvatljivo kupovni, ovog po astronomskim cijenama nisam konzumirala, a sad mi vrag ne da mira. Kopka me to.
Ili još bolje, bakalar, onda bi koštao 500 kn, sa zlatnim listićima 900 kn. Hahahaha
Jučer ispekla krancle, to sam radila prvi put pa skoro zaboravila da polovica keksića mora biti s rupicama
I zamijesila gingermene, to ću večeras peći
Ja ih ni ne posipam staubom nikad. Niko se do sad nije bunio
Ja se iz djetinjstva sjećam keksa koje je pekla jedna starija gospođa - nisu imali rupe i bili su baš super, jer je pekmez unutra bio jednoliko raspoređen i nije se zasušio na rupi. Ne znam hoću li stići, ali volim raditi takve kolače i imam svoj pekmez, a najmiliji mi je kalup u obliku srca koji ima i rupu u obliku manjeg srca. Ovako nešto: https://jolie.hr/wp-content/uploads/...81132032_n.jpg
Ako je bitna estetika (vidljiva točka pekmeza), husarski su jednostavniji i manje posla, jer se rupa samo uglavi kuhačom (ne treba ništa bušiti). Njih obično posipam štaubom prije nego stavim pekmez, ali moraju se sušiti dan-dva prije spremanja u limenu kutiju, da se na pekmezu stvori korica i da se ne lijepe. https://4.bp.blogspot.com/-ezuFS5Dpc...218_160757.jpg
Ont. zamijesila sam klasične medenjake, to ide danas popodne u pećnicu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.12.2023. at 10:23
Jao, ja nisam ni počela. Tj. napravila sam probno neke kiflice od oraha još pred 10 dana i radila tortu prošli tjedan, ali nitko nije mislio da su to Božićni. Trenutno imam od susjede nekih sitnih kolačića. Sutra ćemo krenuti s dvije vrste pa ćemo vidjeti što dalje. Ova godina mi je neka čudna.
Meni najdraži lješnjak i koristim ga i za vanilin kiflice i za husarske. Radim ih od istog tijesta, Dr Oetker za vanilin kiflice. Pojednostavnim si. Prilagodim nama kaj volimo.
Posljednje uređivanje od Nera : 22.12.2023. at 14:58
Radimo one Ikea kućice…
https://www.ikea.com/hr/hr/p/vinters...irom-60504861/
…do sad sam ih uvijek radila tako da samo spojim stranice, pa preko namažemo bjelanjkom i onda djeca ukrašavaju.
Ali mi uvijek bude problem jer je to turbo nestabilno.
Moram ju ispuniti nečim, je l da? I to staviti samo kao stanice?
Kućica nam stoji vani za ukras, možda ju netko pojede iza nove godine… tako da mi trebaju ideje za nešto što može stajati izvan frižidera.
petit beurre keksi ili oblatne? Ali koja krema? Za oblatne? Nisam to nikad radila. Ima neka gotova? To ne mora stajati u frižideru i neće se usmrditi na sobnoj temp.?
Bilo koja krema će biti nejestiva nakon par sati što privede na sobnoj temperaturi
Ove god mi jedne kolače napravili i to je to.
Ionako ce nas bake natrpat s kolacima,a mi ih bas ni ne jedemo.
Imam goste za Badnjak i toliko toga jos danas za obavit po kuci i u kuhinji oko stednjaka tako da ....
Ne znam zasto si uopce toliko toga nakrcamo za blagdane, smorimo se i sataremo umjesto da pojednostavimo i odmorimo se.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 24.12.2023. at 10:48
Na kraju sam se sjetila super ideje za povezati oblatne koje sam stavila u sredinu kućice.
Ta se kućica spaja s “ljepilom” od bjelanjka i šećera u prahu. Pa to sam namazala i između oblatni. Zakon je ispalo! Čvrsto ko cement .
Ja sam na kraju na sam Badnjak poslije rucka ispekla 3 vrste bozicnih kolača. Kud ovo toplo vrijeme da ne mozes na suncanom balkonu drzat kolace. Planiram jos orahnjacu napraviti, al dok se ovi sitni malo potrose.
Makovnjaču, rogaču, biskupski, cimetrolice s tikvom, pitu za klinca dobili nešto sitnih i poklonili dio biskupskih + dizanog, pite ostali skoro ništ
+ Kaj smo imali puricu s cimetom
Kod nas se i pojede skoro sve, pa treba dopunjavati
Do sada su tri kuglofa otišla, jedan je na balkonu. Dvije ture pisingera izrezane i pojedene skoro do kraja. Crne salame još ima, medenjaka isto, ali čupavci su skoro gotovi. Naručili su mi pitu od jabuka i karlbadsku, to ću im još napraviti, a za NG obavezno Jozefinina torta. Nisam se pretrgla ove sezone, pečem samo po narudžbi.
ja pečem za Božić maksimalno 3 vrste i to isto podijelim dio, kad nestane, dopečem još 1 vrstu i to nam je više nego dovoljno
Ja sam ispekla šest vrsta keksića i već smo skoro sve pojeli
Uglavnom, evo da ostavim recept za jedne jednostavne keksiće koje sam probala ove godine i jako su mi fini:
https://www.coolinarika.com/recept/f...e-0242ac120047
Primijetila sam dosta recepata sa kombinacijom maslaca i krem sira, i sviđa mi se takvo tijesto, mekano je i manje masno, jedino bih preporučila da se keksići oblikuju pa ostave 20 minuta u smrzavanje, jer su se inače skloni deformirati.
Za NG ćemo probati napraviti raspucance od limuna s kremom!
Krivo sam rekla, krivoooo panetonei koje sam vidjela u igomatu nisu 25 već 45 eura. ĐIZS
Još uvijek ne kužim kaj panetone može raditi u igomatu!
Jedino nekom pretragom došla do info da je to Kroštulin Panatone
Za Božić sam ispekla duplu dozu snowballsa i i to nam je uz nešto kolača što smo dobili od baka bilo dovoljno.
Sutra planiram peći tortu red velvet i brownies s karamelom i orasima pekan.
Ja kad samo cujem rijec kolač odmah se sva najezim, muka mi od pomisli na šećer nakon ovih blagdana a nisam ih ni tako puno pojela.
Danas nakon treninga nude kolače ajme glavu sam odmah okrenula u stranu, muka mi pri samom pogledu...
Ne znam kako tako dugo mozete jest kolače od Bożića do Nove? Imal kakve pauze
Pa ne pojede se sve u kući. Kod nas se veliki dio podijeli, pogotovo večeras kad sinovi odu svaki sa svojm društvom i odnesu kolače sa sobom. Jučer je došao moj brat i isto odnio doggybag.
Mi smo jučer imali običnu zlevenku koja nije slatka nego neutralnog okusa. Išli smo provjeriti vikendicu i vrt, pa smo samo to uzeli za gablec.
Imam za večeras još gris štrudl s višnjama i makom. Ništa s kremom, osim hrpe pišingera koji su već spakirani za dalje. Stariji sin je naručio pitu od jabuka iz istog razloga, to nije jako slatko ni masno.
Ja nisam lili, uzela djeci iz mlinara gotove čisto da ne bude prošli blagdani a nisu nikakve kolače jeli jer ove g ni kod bake nema, ne shvaćam kako, a mi smo radili više puta kekse koji su gotovo dijetalni jer stavim minimalne količine šećera, a shvatila sam da rogač ima nekakvu slatkost. Idem i danas peć bog mi pomozi svaki put nešto zeznem kao da prvi put radim kekse.
Svi smo razliciti Lili. Evo ja ne kuzim kako ti svake godine svaki put isto pises.
Svima nam je jasno da ne volis kolace, pa mozda da i ti prihvatis da ih mi volimo.
Ja naprosto uzivam biti zimi pod dekicom s cajem i upaljenim lampicama i keksicem na tanjricu. Sve servirano u posebnom porculanskom setu za caj.
Ja bi rado spajalice do tebe
Nisam se oretgla ali sve kaj je napravljeno je pojedeni, dio i poklonjen, a opet smo dobili i iz drugih izvora...
Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.01.2024. at 15:19