Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: mala Dora - (problemčići) tražimo savjet

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno mala Dora - (problemčići) tražimo savjet

mala Dora - (problemčići)
    Danas je naša Dora navršila mjesec dana života. Od prvog dana je na prsima i jede koliko i kad želi. Smatrali smo da je to u redu. Kako je vrijeme prolazilo, mama se počela osjećati iscrpljenom jer je Dora tražila da bude na sisi stalno tijekom dana i povremeno čak i do 3 sata. I nakon toga za pola sata opet zaplače i traži sisu. Počeli smo se pitati da li je to u redu, da li se ona dovoljno najede ili mama jednostavno nema dovoljno kvalitetno mlijeko da bi se dijete moglo najesti i biti zadovoljno barem 2-3 sata. To znači da Dora ne poznaje nikakav ritam hranjenja, ne želi dudu, a čaj smo joj počeli davati prije 3 dana i uglavnom ga je prihvatila.
    Prijatelji mi predlažu da počnem sa nadohranom, ali ja nisam sigurna koliko je to pametna ideja, pa tražim savjet.
    Što se tiće spavanja, Dora kroz dan uglavnom spava do najviše 3 sata u komadu, a kroz noć od 22 h do 5 ujutro u komadu i ne traži da je se doji.
    Da li je to razlog da ona kroz dan neprastano traži sisu?
    Čini nam se da Dora nornalno napreduje i ne bi htjeli remetiti njenu prehranu s adaptiranim mlijekom.
    Mladi smo roditelji i sve nas zanima, pa dajte nam savjet imamo li razloga za brigu i trebamo li nešto mijenjati?
    Hvala, Maja i Jura

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Par pitanja:

Kako Dora dobiva na tezini (s koliko se rodila, s koliko je izasla iz rodilista i kako su prosla kasnija mjerenja, ako ih je bilo)?

Koliko ima mokrih i pokakanih pelena dnevno (i koristite li jednokratne ili platnene)?

Je li ovaj period "neprekidne" potrebe za dojenjem od pocetka ili od nedavno?

Ima li neki posebni razlog sto ste poceli s cajem ili samo na preporuku nekog? Naime, mozda vam je u tome i problem, jer joj caj napuni zelucic volumenom ali ne i kalorijama pa ona jos uvijek trazi i mlijeko (kao sto bi i trebala) ali je caj i dudica zaribaju. Caj joj je apsolutno nepotreban u ovom periodu i moze joj samo stetiti. Ono sto joj treba je mamino mlijeko.

Kada Dora sise, jel dobro prihvati dojku, siroko preko cijele areole s usnama izvrnutim prema van? Jel isprazni cijelu dojku prije nego je mama premjesti na drugu?

Ima puno pitanja, jel mozete prvo odgovoriti na ovih par? I, ako mozete, nazovite i Rodin SOS telefon, pronalazenje problema i rjesenja biti ce ekspresnije

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slazem se sa ancicom. bilo bi dobro odgovoriti na sva ova pitanja, iako mi se po ovom postu cini da je razlog cesceg dnevnog dojenja veca pauza po noci.
    ..ili mama jednostavno nema dovoljno kvalitetno mlijeko da bi se dijete moglo najesti i biti zadovoljno barem 2-3 sata.
    postoje zablude o majcinom mlijeku, ova da je mlijeko "nekvalitetno" je jedna od njih. i najnekvalitetnije majcino mlijeko je kvalitetnije od bilo kojeg, najkvalitetnijeg adaptiranog. osim antitijela (koja ne postoje u najboljem adaptiranom mlijeku) ono sadrzi po svom sastavu sve ono sto je za dijete potrebno.
    Dora kroz dan uglavnom spava do najviše 3 sata u komadu, a kroz noć od 22 h do 5 ujutro u komadu i ne traži da je se doji.
    moram reci da je mama Dore ipak sretnica, vecina mama dojilica doceka spavanje po noci tek nakon navrsene 1 godine zivota djeteta. a da ne pricam o dnevnom spavanju, koje ja sa moje dvoje djece nisam nikada dozivjela preko 15 min. .
    moj savjet je da izbacite za pocetak caj jer moze doci do konfuzije bradavica, neefektivnog sisanja na dojci, koje vodi do smanjene produkcije mlijeka...
    svako je dijete drugacije. neka djeca papaju svako 1-2 sata, neka cesce, neka ne, uglavnom to traje 24h na dan i za prvo vrijeme je normalno. kazu da se u prva dva mjeseca djetetova zivota i majka i dijete navikavaju na dojenje, i tek nakon tog perioda dijete moze uloviti neki svoj ritam. vi imate srece sto je malo produzeno spavanje po noci pa se stignete naspavati i odmoriti.
    u svakom slucaju, potrebno je odgovoriti na gore postavljena pitanja, pa cemo sa sigurnoscu moci reci u cemu je problem (ako ga uopce i ima ).
    pusa maloj cicopapalici

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Par pitanja:

Kako Dora dobiva na tezini (s koliko se rodila, s koliko je izasla iz rodilista i kako su prosla kasnija mjerenja, ako ih je bilo)?

Dora se rodila sa 3, 450 kg a iz rodilista je izasla sa 3,250 kg. Vazemo je kod kuce i u prvih mjesec dana je dobila oko jedan kg.

Koliko ima mokrih i pokakanih pelena dnevno (i koristite li jednokratne ili platnene)?

Mokrih i pokakanih pelena dnevno ima oko 5-6, a koristimo platnene pelene.
    Je li ovaj period "neprekidne" potrebe za dojenjem od pocetka ili od nedavno?

Potreba za neprestanim dojenjem traje od pocetka.

Ima li neki posebni razlog sto ste poceli s cajem ili samo na preporuku nekog? Naime, mozda vam je u tome i problem, jer joj caj napuni zelucic volumenom ali ne i kalorijama pa ona jos uvijek trazi i mlijeko (kao sto bi i trebala) ali je caj i dudica zaribaju. Caj joj je apsolutno nepotreban u ovom periodu i moze joj samo stetiti. Ono sto joj treba je mamino mlijeko.

Nema posebnog razloga sto smo poceli s cajem, a i ne pije ga puno, nije niti odusevljena s njim. Pocela sam joj ga davati cisto zbog preporuke iako i sama smatram da je to nepotrebno.

Kada Dora sise, jel dobro prihvati dojku, siroko preko cijele areole s usnama izvrnutim prema van? Jel isprazni cijelu dojku prije nego je mama premjesti na drugu?

Sigurna sam da Dora dobro prihvati dojku. Trudim se da ona isprazni dojku sto vise, jer znam koliko je vazno zadnje mlijeko.

Ima puno pitanja, jel mozete prvo odgovoriti na ovih par? I, ako mozete, nazovite i Rodin SOS telefon, pronalazenje problema i rjesenja biti ce ekspresnije
    Ocito je da Dora i njena mama nemaju nikakvih problema, a sumnje roditelja su nestale. Pozdrav od sretnih roditelja i male Dore

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas mi je drago

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu