Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 318

Tema: TABLICA DOHRANE!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    anchie ti je puuuno bolja za dohranu - ja od nje učim.
    Ti to o meni pricas :shock:
    A o kome drugom!
    Pa od tebe sam naučila za nitrite i još koješta drugo!
    A o dojenju da ne pričam!

No dobro - meni je super što se mi svi ovdje volimo (nekad manje, nekad više ), što učimo jedni od drugih i što širokogrudno dijelimo informacije koje smo prikupili.
    Sve za našu djecu!

(A ponekad i za nas)

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Sta je koraba?

Citiraj Elly prvotno napisa
    Jos jedno pitanje: sta je koraba?
    Konacno nasli i isprobali (za pocetak sam ju ogulila, nasjekla i skuhala na pari) - mljac

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vidim da je topic star uhu hu ali samo da se nadovezem na jagode, tj. da vam velim da jagode ne spadaju pod voce vec pod nuse. Zato je jagoda alergen.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A sta je to nuse?

Moram i da kazem da se ovde tablice dohrane i uposte dohrana prilicno ralikuje nego kod nas. Ne znam kako je u nekim drugim stranim zemljama?

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mozes nam otprilike reci vasu?! Bas me zanima...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mogu naravno. Evo kako odprilike ide, ne znam jos uvek sve do kraja, ali na pocetku je ovako:
    Jednom mesecno se ide kod pedijatra za dalje preporuke u vezi dohrane. Sa dohranom se ne pocinje iskljucivo sa punih 6.
    1.mesec (dohrane) -
    1. od POVRCA samo supa, nikako pasirano povrce (sargarepa, krompir, blitva, tikvica) Sve se kuva sat vremena u litar vode.
    2. ZITARICE (bez glutena) - krema od kukuruza, rize, tapioke (to ne znam sta je)
    3. MESO - filtrirano, u prahu, kupuje se kao u neki ampulama, meni lici na ampule za injekcije (to su samo neki sastojci iz mesa, koji su prilagodjeni bebama, tako da mogu da koriste bebe na samom pocetku dohrane, cak i od 4.meseca) (na pocetku zec, curetina, jagnjetina)
    4. maslinovo ulje
    5. parmezan

Ovih 5 sastojaka se sjedini i to mora biti obavezan obrok svakog dana! (uvodi se kao rucak)

Od voca: jabuke, kruske, banane i agrumi :?
    Voce se daje kada i kolio beba zeli.

Za 2.mesec dohrane, mislim da se uvodi gluten i tek tada pasirano povrce. Idem za par dana po uputstva, pa cu vam javiti.

E, sada sto meni jeko smeta je da oni vec od 8.meseca dete navikavaju na pastu! :/ Kao obavezan obrok! Pa tako mozete naci kupovne kasice svih mogucih pasti(testenina) , spagete, sa raznim sosevima!

Inace, ovde se uglavnom odlucuju za kupovne kasice. **** i (kršitelj koda) se vrlo retko nalaze, a nisu ni popularni. Uglavnom se odlucuju za Mellin ili Plasmon.

Moram da idem sada, ali pisacu jos.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da dodam i da se u sedmom mesecu u onih 5 sastojaka dodaje i formaggino (sir za decu), kupuje se u teglicama, kao kasica. Uglavnom idu na to da rucak mora da se sastoji od svih moguh vitamina i minerala.

Sa dohranom se pocinje izmedju punih 4 i 6 meseci. Znaci ne iskljucivo sa punih 6, vec u zavisnosti od bebe, napredovanja i potreba beba.

Sve ove preporuke, nisu samo od mog pedijatra. Svidja mi se to, sto se misljenja pedijatara ne razlikuju bas mnogo kao kod nas, i svi imaju vrlo slicne stavove. Malo svrljam u po njihovim forumima, i uglavnom se sve svodi na ovo isto.

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Netko je napisao da je bolje davati kupovne kasice od blitve i spinata nego kupovati ih na trznici. Kako znamo koliko je povrce odstajalo prije nego se pravilo u tim kasicama? Ima li netko preporuku?

Ovo je drugo mjesto na kojem sam cula za ove nitrite i sad ni ja ne zelim jesti blitvu. :/

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ne znam, i meni su rekli da sto se tice povrca koje raste u zemlji i mesa, najbolje u teglici.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I jos da dodam , da ovde sto se tice mesa, preporuke su da se prvo poinje sa mesom u prehu (prvih par meseci), onda se prelazi na meso iz teglice, pa tek mislim oko godinu dana, moze se spremati normalno meso.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Sarina_mama prvotno napisa
    I jos da dodam , da ovde sto se tice mesa, preporuke su da se prvo poinje sa mesom u prahu (prvih par meseci), onda se prelazi na meso iz teglice, pa tek mislim oko godinu dana, moze se spremati normalno meso.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Sarina_mama prvotno napisa
    I jos da dodam , da ovde sto se tice mesa, preporuke su da se prvo poinje sa mesom u prehu (prvih par meseci), onda se prelazi na meso iz teglice, pa tek mislim oko godinu dana, moze se spremati normalno meso.

Ma koje je to meso u prahu. Nisan nikad cula. :? Nejasno mi je i za mlijecne proizvode. Oni preporucuju jogurt i riccottu od 7.og miseca. Ja Lorisu radim sve po SKOLI RODA. Ja mu jos nisan dala iako ima 9. Ionako sisa rulz. :D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Želio bih upozoriti na jedan simbol nevinog izgleda:
    http://uw-food-irradiation.engr.wisc...ges/radura.gif

Nalazi se na hrani koja je tretirana radijacijom. Ističem ga jer ima nježnu biljčicu u sredini pa ničime ne sugerira o kakvoj vrsti strahote se radi. Često, ali ne nužno, dolazi u zelenoj boji i tako pojačava privid nečeg dobrog. Tipično se tako tretira hrana koja mora dugo stajati na polici: brašno, krumpir, meso, voće i povrće, jaja i perad.

Anegdotalno je da se kineski češnjak s placa ne može uspješno saditi, a problem nije u podneblju.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Fulkri prvotno napisa
    Ma koje je to meso u prahu. Nisan nikad cula. :? Nejasno mi je i za mlijecne proizvode. Oni preporucuju jogurt i riccottu od 7.og miseca. Ja Lorisu radim sve po SKOLI RODA. Ja mu jos nisan dala iako ima 9. Ionako sisa rulz. :D
    Meso u prahu (liofilizato) je u almpulicama. Proizvode ga Mellin i Plasmon. A to je tacno sto se tice mlecnih prozvoda, da ih uvode sa 7 meseci, rikotu, jogurt intero, jos neke vrste sireva.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dolisa prvotno napisa
    Ovo je drugo mjesto na kojem sam cula za ove nitrite i sad ni ja ne zelim jesti blitvu. :/
    nitrati se nalaze u stabljici biljke ( u ovom slučaju u peteljci) , dakle samo listove kuhati, peteljke obavezno baciti

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    nitrati se nalaze u stabljici biljke ( u ovom slučaju u peteljci) , dakle samo listove kuhati, peteljke obavezno baciti
    A ja cijeli zivot gledala mamu kako prvo stavi korjencice kuhati, pa onda listove

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Netko je napisao da je bolje davati kupovne kasice od blitve i spinata nego kupovati ih na trznici. Kako znamo koliko je povrce odstajalo prije nego se pravilo u tim kasicama? Ima li netko preporuku?

Dolisa, odokativno probaj izracunati. Uzmi u obzir da je to povrce neki proizvodjac povrca brao na njivi, dovezao ga u tvornicu i predao, pa su ga s hrpe na koju najcesce istresaju povrce vozili na pranje, selektiranje i tek onda bi krenulo u proces proizvodnje. Mislim da to sve najcesce ipak nije obavljeno za jedan dan.

Davore, hvala za info.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Želio bih upozoriti na jedan simbol nevinog izgleda:
    http://uw-food-irradiation.engr.wisc...ges/radura.gif

Nalazi se na hrani koja je tretirana radijacijom. Ističem ga jer ima nježnu biljčicu u sredini pa ničime ne sugerira o kakvoj vrsti strahote se radi. Često, ali ne nužno, dolazi u zelenoj boji i tako pojačava privid nečeg dobrog. Tipično se tako tretira hrana koja mora dugo stajati na polici: brašno, krumpir, meso, voće i povrće, jaja i perad.

Anegdotalno je da se kineski češnjak s placa ne može uspješno saditi, a problem nije u podneblju.
    :shock: :shock: :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne znam za hrvatske proizvode da li sam igdje vidjela da ima ta oznaka (mislim da nasi ni nemaju novaca za kupovanje uređaja za ozračivanje ili nekog radioaktivnog materijala :? :? :/
    Da li, Davore, znaš kojega ili čijeg su porijekla takvi proizvodi? Vjerojatno je u SADu drugačija situacija.
    Za češnjak moje bake ja garantiram

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je proklijao u hladnjaku - posadili smo dva češnja u posudicu i izrasli su već 10-ak cm :D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To je uglavnom kriterij da je s tim češnjakom ipak sve OK.

Zakonodavac sve vrste bežičnog prijenosa energije zove zračenjem, ali odvaja vrste na ionizacijska i neionizacijska. Morbiteli i mirkovalne emitiraju neionizacijska zračenja i jedini efekt je zagrijavanje.
    Ionizacijsko zračenje počinje od UV područja naviše, a smiješno mi je što ministarstvo (čini mi se zdravstva) izdaje solarijima potvrdu o usklađenosti neionizacijskog zračenja s hrvatskim normama. To je isto kao da meni za Unića izdaju potvrdu za zračni prijevoz robe i putnika.

Radura "hrana" je izložena ionizacijskom zračenju, a takvo zračenje izaziva promjene molekularne strukture. Na svim testiranjima okusa su kušači bez ikakvih problema razlikovali radura "hranu" od netretirane. Proizvođači radura hrane pokušavaju isposlovati izbjegavanje označavanja radura simbolom, a predlažu umjesto toga da na deklaraciji piše "pasterizirano".

Pametnom dovoljno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Molim pomoc, kad se uvode sljedece namirnice u dohranu:
    voce - smokve, kiwi, lubenica, dinja, grozdje, ananas
    povrce - cvjetaca, celer korijen, patlidjan, paprika, koromac?
    Osim toga me zanima koliko vode dnevno treba popiti beba ako i dalje doji i treba li piti vodu ako pije rizino mlijeko ili se ono smatra obrokom?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kivi - oprez. Paprika i patliđan - malo manji oprez, a vrijedi uputa isto kao za paradajz i krumpir radi solanina u ovim namirnicama. Ostalo ćeš vjerujem naći gore u tablicama.

Voda i dojenje: 0 bodova. Voda i dohrana: po potrebi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koromač možeš od prvoga dana dohrane: blagi okus koji bebe vole. malo prokuhaj i daj djetetu (isto kao koraba ili tikvica)

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mene zanima što su to mješane žitarice odnosno dojenači muesli?

Vidjela sam u dm-u pahuljice Alatura 5 vrsta žitarica (ječam, pšenica,raž,zob,proso) pa sam mislila to kupiti, samljeti u prah i ponuditi s mlijekom i voćem.
    Do sada sam davala proso, zob, kukuruz,amaranth i rižu, ponekad samo jednu zitaricu (s voćem ili povrćem), ponekad više njih skupa (npr. proso i amranth, ili kukuruz i riža...)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zašto samljeti u prah?
    pusti neka se dobro namoče, to će biti dovoljno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[code]1. kukuruzna krupica (gris), brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice [/code]

ovo mi nikada nije bilo jasno :shock: ne razumijem zasto bi dohranu zapocinjali s kukuruzom kad je on jedan od najcescih alergena, ista stvar i sa psenicom...
    puno bolje je zapoceti dohranu sa prosom i smjedojm rizom.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kukuruz je alergen? :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Voda i dojenje: 0 bodova. Voda i dohrana: po potrebi.
    Nisam ni mislila davati vodu dok je samo na mom mlijeku, ali me malo zbunjuje ta kolicina tekucine kod dohrane - voda + moje mlijeko + rizino mlijeko. Ili jedno iskljucuje drugo?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    [code]1. kukuruzna krupica (gris), brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice [/code]

ovo mi nikada nije bilo jasno :shock: ne razumijem zasto bi dohranu zapocinjali s kukuruzom kad je on jedan od najcescih alergena, ista stvar i sa psenicom...
    puno bolje je zapoceti dohranu sa prosom i smjedojm rizom.
    Nisam još čula za alergiju na kukuruz :? . A pšenica se (zbog moguće reakcije na gluten) i ne preporuča za početak dohrane.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Nisam još čula za alergiju na kukuruz :? . A pšenica se (zbog moguće reakcije na gluten) i ne preporuča za početak dohrane.
    kukuruz je jedan od najcescih alergena

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo samo jedan link sa tablicom namirnica koje treba izbjegavati na pocetku dohrane i gdje su navedeni kukuruz i psenica:

http://www.wholesomebabyfood.com/forbiddenbabyfood.htm

ali u biti svugdje se preporucuje izbjegavanje kukuruza i psenice, jedino gdje sam vidjela da ih preporucuju na pocetku dohrane je knjizica "moja prva godina". molim razuvjerite me.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kukuruz je alergen ako je genetički modificiran za proizvodnju inskticida.

inače... stvarno nisam čula; uvijek se spominje kao odličan početak dohrane.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kukuruz je alergen ako je genetički modificiran za proizvodnju inskticida.
    i to mu je cvat alergen, ne ako se jede...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

zašto samljeti u prah?
    pusti neka se dobro namoče, to će biti dovoljno.
    ili to, pustiti da se dobro namoče...

Jel onda taj mix žitarica spada pod mješane žitarice koje se prema kalendaru daju tek sa 12 mjeseci ili ih mogu dati već sada?
    Baš o tome razmišljam već par dana....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hm...i ovde se preporucuje kukuruz za pocetak dohrane. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da ako kaniš dijete staviti na UN dijetu u ostalim slučajevima, početak dohrane se svodi na usvajanje novih okusa, dakle voće i povrće. T-kukuruz je uglavnom namijenjen za stočnu ishranu i malo je vjerojatno da ćeš baš tu strahotu servirati djetetu. U ostalim slučajevima je gluten ipak nešto veći problem, a čini se da termička obrada i tu ponešto pomaže.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

inače... stvarno nisam čula; uvijek se spominje kao odličan početak dohrane.
    kako to mislis "uvijek"? ja sam pak uvijek vidjela da ga treba izbjegavati na pocetku dohrane (da sad ne nabrajam literaturu i linkove) naprosto zato jer je kukuruz jedan od najcescih alergena (to pak svugdje pise).
    mozes li navesti gdje se spominje da je odlican?
    a mozda sam ja proucavala samo americku literaturu, mozda samo s njihov kukuruz ne valja?
    ali evo neki dan mi prica zena koja mi posprema stan da je nedavno zavrsila na hitnoj, pojela palentu i skoro se ugusila od alergije na kukuruz.
    ja ga u svakom slucaju na pocetku nisam davala, niti cu ovaj put. cemu riskirati kad ima toliko drugih i u tu svrhu "boljih" zitarica.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kad kažem "uvijek", mislim na vlastita saznanja i literaturu koja je meni došla u ruke.
    naletjela sam samo na informaciju o tom GMO, ali da je i tada alergen u vrijeme cvatnje.

Davore, ako ćemo se ograničavati na namirnice koju ne jede stoka, ostat ćemo poprilično gladni.
    Stoka, naime, jede štošta.

Što se voća i povrća tiče, a i žitarica... uvođenje dohrane ovisi o kulturi/podneblju u kojemu mama i beba žive: negdje dohrana započinje voćem, negdje se voće brani kako se dijete ne bi naučilo na slatke namirnice, a negdje su žitarice neminovnost početaka.
    svakome na volju.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Slažem se s apricot.
    I ja sam na nekoliko mjesta pročitala da su riža i kukuruz odlične žitarice za početak dohrane.
    Ne kužim zbog čega je kukuruz takva "strahota" (ako nije GMO) i kakve veze ima to što ga i stoka jede? :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja uopce ne kazem da je kukuruz strahota, dapace, obilno ga koristimo u nasoj kuhinji.
    ali ni kukuruz ni psenicu svakako ne bih davala na pocetku dohrane.
    zasto?
    naprosto zato sto postoje odredjene namirnice koje najcesce izazivaju alergijske reakcije na pocetku dohrane, a to su kravlje mlijeko, soja, psenica, kukuruz, jaja i kikiriki.
    lista nije nepresusna i zato ne kuzim zasto riskirati?
    osobno, ne pada mi na pamet. alergijske reakcije na hranu mogu biti jako opasne.
    ali slazem se s apricot - svakome na volju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tridesetri, aj molim te šibni koji link za te alergije (ako imaš, naravno), jer mi i na SOSu preporučamo kukuruznu krupicu za početak dohrane.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Slucajno sam naletila na ovu temu, pa samo da napišem što su nas učili na fakultetu (prehrambeno-biotehnološki)

Žitarice su prva kruta hrana u prehrani dojenčeta, jer su bogate vitaminima B kompleksa i željezom, a jako su dobro probavljive.
    PDohrana se počinje s rižom jer nije poznato da izaziva alergijske reakcije, a zatim zob, žito, pa i kukuruz..

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

natalija, napiši nam nešto o tom kukuruzu, je li problem samo sa GMO ili i sa ovim našim "bjelićima"

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja uopce ne kazem da je kukuruz strahota, dapace, obilno ga koristimo u nasoj kuhinji.
    Nisam mislila da si to ti rekla, već Davor.

Ali, da, imaš pravo, svakome na volju. Ako si naišla na takve podatke o kukuruzu, logično da ne misliš da je idealan izbor za početak dohrane.
    Ja to nisam znala.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tridesetri, aj molim te šibni koji link za te alergije (ako imaš, naravno), jer mi i na SOSu preporučamo kukuruznu krupicu za početak dohrane.
    evo redom kako sam pronasla na internetu:

Most-Allergenic Foods

berries
    buckwheat
    chocolate
    cinnamon
    citrus fruits
    coconut
    corn
    dairy products
    egg whites
    mustard
    nuts
    peas
    peanut butter
    pork
    shellfish
    soy
    sugar
    tomatoes
    wheat
    yeast

izvor:
    http://www.askdrsears.com/html/4/T041800.asp

The most common food allergens that cause problems in children are eggs, milk, peanuts, soy and wheat. A more complete list includes:Artificial colors and preservatives
    Berries
    Chocolate
    Citrus fruits
    Cow's milk
    Eggs
    Fish and shellfish
    Nuts
    Peanuts
    Soy
    Tomatoes
    Wheat
    Yeast

izvor:
    http://www.keepkidshealthy.com/exper...allergies.html

The most common food allergies include:

Wheat allergy.

Egg allergy.

Milk allergy.

Peanut allergy.

Other food allergies may include:

Brewer yeast allergy.

Corn allergy.

Nuts allergy.

Shellfish and Fish allergy.

Bean allergy.

Pork allergy.

Strawberry allergy.

Chocolate allergy.

Tomato allergy.

Cheese allergy.

Wine and beer allergy.

Pickle allergy.

Baking yeast allergy.

Avocado allergy.

Coffee allergy

Soybean allergy.

Oils from peanuts, soybeans, sunflower seeds, sesame seeds, corn.

Sulfites and other food preservatives allergies.

MSG (monosodium glutamate) and other food seasonings allergies.

izvor:
    http://www.theallergyreliefcenter.com/food_allergy.htm

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Cijeli GMO veseli vlakić luđaka je stao u mjestu kada se pokazao sav užas jedne njihove umotvorine, StarLink T-kukuruza. Naime, bili su svjesni da je njihova umotvorina otrovna radi jedne posebno nezgodne varijante t-toksina pa su ju preporučili za isključivu prehranu stoke. Naravno da su nekakve količine završile u ljudskoj prehrani i mješina smrada se rasporila. Krenule su alergije.
    O StarLink kuruzi ima dovoljno podataka na netu, recimo ovdje:
    http://www.organicconsumers.org/starlink.htm
    a na istom mjestu prenose i članak iz NY Timesa iz 2000:
    http://www.organicconsumers.org/ge/starlinkdisrupt.cfm

Navodno StarLink nije dospio u EU, ali nikad ne znaš. Ovdje je ipak nešto jača zelena svijest nego u vrlom Novom svijetu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znaci ipak ima veze sa americkim linkovima?

jedino mi nije jasno zasto se onda moja spremacica neki dan skoro ugusla od palente (a zena tu iz zagorja).

treba ovo sve jos provjeriti...\

u medjuvremenu, mi se drzimo prosa i rize (bebac mi uskoro zapocinje dohranu).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jedino mi nije jasno zasto se onda moja spremacica neki dan skoro ugusla od palente (a zena tu iz zagorja).
    Pohlepa?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dakle, na kraju, kukuruz da ili ne? Ako kupim bio, ne bih trebala imati takvih problema?

Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •