Imam u vrtu nekoliko grmova ogrozda i svake godine mi uglavnom propadne, jer neznam što bih s njim.
Jedemo ga sirovog, ali bi htjela probati napraviti i nešto drugo od njega. Možda kompot ili đem ili...?
Imali netko kakv recep, ideju?
Imam u vrtu nekoliko grmova ogrozda i svake godine mi uglavnom propadne, jer neznam što bih s njim.
Jedemo ga sirovog, ali bi htjela probati napraviti i nešto drugo od njega. Možda kompot ili đem ili...?
Imali netko kakv recep, ideju?
Evo par recepata koje sam uspjela iskopati:
Džem od ogrozda
1 kg ogrozda
900 g šećera
Ogrozde oprati, očistiti od peteljka i ispikati iglom ili čačkalicom.
Posuti šećerom i ostaviti nekoliko sati da stoji na hladnom.
Potom kuhati 15-20 minuta i vruće stavljati u staklenke i odmah zatvoriti.
Može stajati 1 godinu.
Kompot od ogrozda
1 kg ogrozda
1 l vode
300 g šećera
Ogrozd oprati i očistiti od peteljka te ispikati iglom ili čačkalicom kako bi šećerna otopina ispunila unutrašnjost.
Zakuhati vodu i šećer, te preliti preko ogrozda koje ste prokuhali u otopini i poslagali u staklenke do vrha.
Zatvoriti staklenke i pasterizirati u pećnici na 75 stupnjeva cca 30 minuta.
super, ja sam odrasla na ogrozdu, obozavala ga, a sad ga godinama ne mogu nigdje naci. i jela sam ga isto uvijek sirovog.
mmmmm njam!
Uvijek se nadam da ću negdje na tržnici naći ogrozd i nikad ništa. Prekrasno je da imate svoj.
U jednoj knjizi imam recept za tortu s ogrozdom, pa prepišem kad stignem doma.
Ogrozd je posebno zdravo voće. Ajurvedska rasajana. U izravnom je rodu s amlom (Sanskritski "amalaki") i od originala se razlikuje samo po tome što nije grozno gorak. Uravnotežuje sve doše. Doslovno eliksir. Blago tebi što ga imaš u vrtu.
Ako trebate sadnice samo recite![]()
Razmnožava se ko lud!
Ovih dana moram opet u berbu, jer je druga tura zrela...
Od prve ture sam napravila džem, a druga ide u kompot!
Sada kad prođe berba stavi se grana u zemlju i kada pusti korjen i dobro se "zapelca" može se presaditi, a najbolje na proljeće!anchi pp prvotno napisa
Imam te u vidu![]()
Pokrivena pita s ogrozdima
Za tijesto:
25 dag brašna
15 dag maslaca
2 žlice šećera
1 jaje
Fila:
1/2 kg ogrozda
1/4 l vode
2 žlice šećera
1/2 l mlijeka
2 žutanjka
1 prašak za puding vanilija
3 žlice šećera
3 bjelanjka
15 dag šećera u prahu
Zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, šećera i jajeta, zamotati u foliju i staviti u frižider na 2 sata.
Operite ogrozde, skinite ih s grozdića, pa prokuhajte 15 minuta sa šećerom i vodom. neka se hlade u cjedilu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijeste, prekrijte njime dno i stjenku okruglog kalupa.
Nabockajte tijesto i pecite 20 minuta.
Pomiješajte četiri žlice mlijeka, žutanjke, prašak za puding i šećer. Pristavite preostalo mlijeko,
pa kad provre, uspite mješavinu i skuhajte je. Premažite pudingom ispečeno tijesto i po njemu
ravnomjerno rasporedite ogrozde. Stucite snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, premažite njime voće
i pecite još 10 minuta na 220 stupnjeva.
Ima još jedna torta s ogrozdima, a fora je ista. Napravi se biskvitno tijesto s 5 dag mljevenih badema. Ogrozdi se opet skuhaju u šećernoj vodici.
Treba još i 15 dag sirovog marcipana.
Torta se reže na tri lista, na prvi ide marcipan, na drugi ogrozdi, a preko svega opet snijeg od bjelanjaka, pa se sve to zapeče u pećnici na 250 stupnjeva toliko da bjelanjci malo porumene.
Dakle, ovo sam prepisala, a ništa isprobala.
Čini se da ogrozd treba kuhati u šećeru da bi se napravio kolač od njega.
Ne mogu vjerovati!
Evo još jedan recept, ovaj put za tortice od ogrozda.
Dakle isti recept kao ovaj prvi. Napravi se prhko tijesto, puding od vanilije (samo pola pudinga), skuha se ogrozd u pošećerenoj vodi, i sve se slaže kao onaj prvi recept, ali u malim kalupićima.
![]()
...ja sm pročitala ime posta ORGAZAM![]()
i mislim si kakve to ima veze s dohranom??!!
hvala![]()
prvi put čujem, i prvi put vidim.
sad znam nešto više.
Jel' netko nekad vidio ogrozd na placu? Nisam ga jela od djetinjstva.
anchi pp hvala ti puno![]()
Definitivno ti dugujem sadnicu![]()
Sada su sasvim zreli i tamno crveni i svakako ću isprobati ove recepte!
dam ti ja ako je ok smrznutiMima prvotno napisa
Jučer sam radila pitu od ogrozda i ispala je mljac!
Anchi pp recept je odličan![]()
Još sam u tijesto naribala koricu limuna, a u vodu u kojoj sam kuhala ogrozd sam uvalila i jedan vanili šećer.
Slikala sam postupak, pa možda pošaljem na Roda kuharicu!
Evo mene opet s receptima.
Pita od ogrozda ili ribizla
Tijesto:
20 dag brašna
10 dag maslaca
10 dag šećera
1 jaje
Napravi se prhko tijesto, zamota u foliju i stavi u hladnjak na 2 sata.
Fila:
50 dag ogrozda ili ribizla
3 žutanjka
10 dag šećera
12,5 dag oguljenih i samljevenih badema
3 bjelanjka
Ogrozd se očisti, opere i stavi da se ocijedi.
Stući žutanjke s polovicom šećera u pjenastu smjesu. Dodati bademe. Drugu polovicu šećera stući s bjelanjcima u čvrsti snijeg i umiješati u žutu kremu. Na koncu umiješati i ogrozde.
Tijesto se razvalja i njime obloži dno i stijenka okruglok kalupa (promjer oko 26 cm). Vilicom nabockati tijesto, po njemu rasporediti nadjev. Peći na 200 stupnjeva 40 minuta.
Kad je hladan posuti ga šećerom u prahu.
Sljedeći kolač je od trešanja, ali u uputi piše da se umjesto trešanja može staviti malina ili ogrozd.
Kolač od trešanja (ogrozda)
30 dag trešanja (ogrozda)
Tijesto:
5 žutanjaka
18 dag šećera
8 dag omekšanog maslaca
18 dag brašna
1/2 praška za pecivo
5 bjelanjaka
Očistite trešnje (ogrozde) od peteljki i koštica, oprati i staviti da se ocijedi.
Manju tepsiju namazati s margarinom i pobrašniti.
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva C.
Od bjelanjaka i polovice šećera napravi se snijeg. Od ostalih sastojaka napravi se biskvit
u koji se na kraju lagano umiješa snijeg. Tijesto se izlije na tepsiju, po njemu se rasporedi voće i lagano utisno.
Peče se 50-60 minuta. Kad se ohladi može se pošećeriti sa šećerom u prahu.
To sam dans vidjela u ducanu i bas se pitala sta jeAjde sad znam.
Anchi, pa gdje ih samo pronalaziš :D
Ja sam ko budala guglala za receptima od ogrozda i ništa![]()
Jučer sam nabrala novu turu i danas ću se baciti u akciju da isprobam novi recept!
Nije sve na internetu! Ima i u papirima! 8)
Ja ogrozle pakujem u zamrzivac i koristi ga cele zime, pravim sos. E sada, to je Madjarsko jelo, alo ko voli slatko-slane kombinacije i ovo ce mu se dopasti+malo kisi.
Otprilike saku ogrozli (moze i smrznute) stavim u serpicu i nalijem s malo vode, dodam kasiku secera i stavim da se kuva. Posle 2-3 minuta vrenja viljuskom svako zrno ogrozle pritisnem da se razidje. Posebno u nekoj soljici napravim hladnu zaprsku, tao sto stavim 1 kasiku brasna i 2 kasike secera, pa to prvo promesam tako na suvo, pa dodajem po malo vode i mesam da se ne stvore grudvice. To sipam u ogrozle i mastavim s kuvanjem uz stalno mesanje.
Ovaj sos sluzim uz peceno ili pohovano meso, przene keompirice ili pilav.
Ako neko bude isprobao ovaj sos, neka mi obavezno javi utiske.