Sad kad je došlo do selidbe - moji savjeti:
- Dogovori se s mužem da kad on dođe kući počinje tvoje vrijeme rada na sebi. Ako si to ne osiguraš, uvenut ćeš. Daj si 3 mjeseca da dođeš k sebi što si uopće tamo, a onda kreni.
- Uči njemački intenzivno. Ne znam koliko znaš, ali čitaj knjige, kreni s dječjim ili s tanjim za odrasle, ne moraš sve riječi popisivati, to nikamo ne vodi (probala sam), upiši se u Volkshochschule i kod kuće uči njemački koliko god imaš snage i još malo više od toga. Ako se dvoumiš koji stupanj upisati, upiši malo zahtjevniji od onog što misliš da možeš i lovi doma, uči da stigneš ostale u grupi. Nemoj se navući na društvo babysitterica. Uključi se na nešto što te zanima. Imaš jako puno mogućnosti za odrasle, neusporedivo s Hrvatskom. Pokupi letke po menzama i gdje već ideš i gledaj što ima. To ti je bitno za integraciju. Na samom početku najlakše se uključiti u sport, jer tu ne moraš puno govoriti. Pronađi neku televizijsku emisiju koju ćeš pratiti i slušati njemački. Iniciraj druženja s ljudima koji su ti simpatični, potrudi se ubaciti među domicilno stanovništvo. Nijemci znaju biti suzdržani, ali će rado prihvatiti poziv na druženje. Izbjegavaj teme što se u Hrvatskoj jede i pije, kako se kod nas kaže koja riječ i sl., i općenito kako je u Hrvatskoj. To je Nijemcima jako dosadno, a stranaca ima puno i svi tupe s tim plitkim razgovorima. Oni će te poslušati i smješkati ti se, al te neće uključiti u društvo. Pričaj radije o svakodnevnim temama iz područja koja te zanimaju.
Posao nećeš lako naći, ako budeš samo slala molbe. Pokušaj kombinirati s proaktivnim traženjem. A puno ćeš ga lakše pronaći, ako budeš znala jezik, i to ne na razini da pitaš pošto kruh, nego da možeš komentirati smjene u Bundestagu.