Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 99 od 99

Tema: Odreci se karijere?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to je ogroman privilegij koji mi imamo ovdje na Blakanu da imamo 12 mj porodiljnog, ovo po nekim EU zemljama (Nizozemska) i USA je nehumano.
    Al zašto je ne bih mogla reći da sam tada postala sporokužeća i da mi je mozak malo zakržljao na porodiljnom, kad to zaista jest u mom slučaju. Čak mislim da je to priroda tako uredila i da rade hormoni na svoj način u tom razdoblju.

Iako sam ja imala super porodiljne jer sam imala svoje mame frendice s kojima sam svakodnevno išla u višesatne šetnje s bebama i družila se.

Evo kad smo imali rad od doma u koroni, tad sam definitivno shvatila da ja nisam tip osobe koja može provodit više od pola dana doma kući i stalno nešto po stanu radit, sve vidim perem, čistim, kuham, spremam, nema krajaaa... ovako izađem nema me, vratim se pa se onda primim i dapače tad budem puno produktivnija i brža.
    Moji porodiljni nisu bili tako zabavni, niti sam ih smatrala izletom.
    S prvim djetetom na sisi vratila sam se na posao kad je imao 5,5 mj i radila dvokratno 3 dana u tjednu. Otac je brinuo o djetetu nakon svoje smjene , od 6-14 u pogonu. Za ostalo vrijeme uletavala je mama s drugog kraja grada.
    Promjenila sam posao kad je dijete imalo godinu i 3 mj jer je muz dobio posao vozaca i vise nije imao radno vrijeme. Krenula sam sve ispocetka uciti na nivom radnim mjestu.
    Drugo dijete je imalo zdravstvene poteskoce. Nisam vidala nikog ni isla u setnje jer je bilo na operacijam i izolirano da se ne razboli. Pocela sam komunicirati i izlaziti u drustvo tek kad je imala 3 godine. Na posao sam se vratila kad je imala 7 godina.
    Hocu reci , trudnoce, djeca, sve nakon zahtjeva fleksibilnost. Treba znati koji su ti prioriteti u zivotu i sto ces staviti na prvo mjesto u tom trenutku.
    Meni osobno bi bilo super da mi je oba puta najveci problem bio to sto sam poglupavila.
    Ne kazem da netko nema pravo zaliti za danima kad mu je karijera bila na prvom mjestu , tuga je potpuno razumljiva.
    I ja sam zalila za nekim idejama kako sam zamisljala trudnocu, porod i majcinstvo, ali razmislis o prioritetima, obiteljski slozite plan i vozis dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hocu reci , svaka osoba u braku sama bira posao i karijeru.
    Ali broj djece, njihov odgoj, mjesto stanovanja ...to su zajednicke odluke. To je nesto sto ljudi trebaju dogovoriti (u idealnom slucaju) i prije ulaska u brak .

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to je ogroman privilegij koji mi imamo ovdje na Blakanu da imamo 12 mj porodiljnog, ovo po nekim EU zemljama (Nizozemska) i USA je nehumano.
    Al zašto je ne bih mogla reći da sam tada postala sporokužeća i da mi je mozak malo zakržljao na porodiljnom, kad to zaista jest u mom slučaju. Čak mislim da je to priroda tako uredila i da rade hormoni na svoj način u tom razdoblju.

Iako sam ja imala super porodiljne jer sam imala svoje mame frendice s kojima sam svakodnevno išla u višesatne šetnje s bebama i družila se.

Evo kad smo imali rad od doma u koroni, tad sam definitivno shvatila da ja nisam tip osobe koja može provodit više od pola dana doma kući i stalno nešto po stanu radit, sve vidim perem, čistim, kuham, spremam, nema krajaaa... ovako izađem nema me, vratim se pa se onda primim i dapače tad budem puno produktivnija i brža.
    I ja sam u grupi koja je poglupavila :D al ne znam je li više u trudnoći ili na porodiljnom.

A i rad od doma mi je jako naporan. Iako sam u poziciji da mogu dva dana tjedno radit od doma, to vrlo rijetko koristim.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Hocu reci , svaka osoba u braku sama bira posao i karijeru.
    Ali broj djece, njihov odgoj, mjesto stanovanja ...to su zajednicke odluke. To je nesto sto ljudi trebaju dogovoriti (u idealnom slucaju) i prije ulaska u brak .
    Hm Mi ništa od toga nismo odlučili prije braka (iako nismo ni u službenom braku, ali kao da jesmo)... nego sve u hodu. S tim da se u hodu dosta toga i promijenilo, a i dalje se mijenja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Hm Mi ništa od toga nismo odlučili prije braka (iako nismo ni u službenom braku, ali kao da jesmo)... nego sve u hodu. S tim da se u hodu dosta toga i promijenilo, a i dalje se mijenja.
    Jasno, pogotovo ako ljudi udu mladi u brak, rastu zajedno. Ali ako udu kao formirane licnosti teze je prilagoditi se.
    Mislim, nije vazan broj djece . Da li je dvoje ili troje.
    Ali ako jedan partner ne zeli djecu , a drugi zeli moze biti nezgodno.
    Ili jedan zeli zivjeti u inozemstvu, drugi ne zeli.
    Ja se sjecam da je moj stav na pocetku braka ( u ranjm dvadesetima) bio da nema sanse da jedan ode na rad u inozemstvo, a drugi ostane zivjeti u Hrvatskoj. Ili oboje ili ni jedan. I druge stvari se mjenjaju obzirom na okolnosti. Nekad jedan vuce vise u braku na nekom podrucju , drugi manje . Pa se onda promjene uloge. Ali ako si usao u brak sa idejom da ste tim, a ne solo igraci , onda se tako slazu prioriteti.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Jasno, samo je onda pitanje sto je prioritet i kad.
    Nekako bi obitelj koju smo izabrali trebala biti prva, pogotovo ako nam karijera ( koja traje, a nije na pocetku) ne donosi sigurnost u financijama.
    Nas ego, nas intelekt, nas doprinost svijetu i narodu ...ne zanima to sitnu djecu koju smo odabrali imati u njihovoj najranjivijoj dobi.
    To sto mi na Balkanu volimo fakultete i nauku , bez da vecinom ikad imamo dovoljno za normalan zivot od toga...to je jedna posebna prica.
    Bez ljutnje, ali malo kao da te peru predrasude. Nismo svi isti. Ako ti i ja nismo intelektualci ne znači da nitko nije. U osnovi svega zapravo stoji ona sama i ONA treba biti svoj prioritet jer ako odbaci sebe nije moguće očekivati da će biti ni dobra mama, a kamoli dobar radnik čime god da se bavila.
    Svi nešto volimo iz duše kada je u pitanju rad. I to je dio nas, to smo mi.
    Ona ne treba prvenstveno sebe odbacivati, a kako je znanje i čitanje i pisanje i istraživanje dio nje, nerealno je odricati se toga jer se odriče sebe!
    Balkanu si pripisala jedan dio, a Balkan progovorio iz tebe jer zamisli žena treba sebe staviti na ne znam koje mjesto umjesto prvo, jao kako je to sebično i loše. I to ti je balkansko uvjerenje koje BOGU HVALA već duuugooo ne drži vodu. Sretna i zadovoljna žena je ona žena koja se ne odriče niti jednog dijela sebe. I samo takva žena je dobra majka, dobra kći, sestra, žena, prijatelj - jer je zadovoljna sobom. I tek kao takva može biti produktivna i u radu, a onda financije dođu kao točka na i.
    Nema dalje, doba naučenog žrtvovanja je prošlo, Balkane moj....i neka je Bogu hvala!
    Posljednje uređivanje od littlemom : 30.08.2024. at 13:18

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Znam za jedno istraživanje na našem velikom znanstvenom institutu gdje su promatrali napredovanje znanstvenica bez djece i s djecom. Da, djeca uspore napredovanje dok su mala, ali već nakon nekoliko godina, maksimalno desetak, sve se izravnalo pa su znanstvenice s djecom (a bilo ih je i s troje i četvero djece) pristigle kolegice bez djece (a neke su ih i prestigle). To je individualno, ovisi o sposobnostima i uvjetima u obitelji. U konačnici su bile podjednako uspješne. Nije bilo ispadanja iz sustava.
    I sama sam radila kao znanstvenica vani (doduše prije djece) i u Hrvatskoj, i uz djecu postigla sve što je trebalo. Može se.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj littlemom prvotno napisa Vidi poruku
    Bez ljutnje, ali malo kao da te peru predrasude. Nismo svi isti. Ako ti i ja nismo intelektualci ne znači da nitko nije. U osnovi svega zapravo stoji ona sama i ONA treba biti svoj prioritet jer ako odbaci sebe nije moguće očekivati da će biti ni dobra mama, a kamoli dobar radnik čime god da se bavila.
    Svi nešto volimo iz duše kada je u pitanju rad. I to je dio nas, to smo mi.
    Ona ne treba prvenstveno sebe odbacivati, a kako je znanje i čitanje i pisanje i istraživanje dio nje, nerealno je odricati se toga jer se odriče sebe!
    Balkanu si pripisala jedan dio, a Balkan progovorio iz tebe jer zamisli žena treba sebe staviti na ne znam koje mjesto umjesto prvo, jao kako je to sebično i loše. I to ti je balkansko uvjerenje koje BOGU HVALA već duuugooo ne drži vodu. Sretna i zadovoljna žena je ona žena koja se ne odriče niti jednog dijela sebe. I samo takva žena je dobra majka, dobra kći, sestra, žena, prijatelj - jer je zadovoljna sobom. I tek kao takva može biti produktivna i u radu, a onda financije dođu kao točka na i.
    Nema dalje, doba naučenog žrtvovanja je prošlo, Balkane moj....i neka je Bogu hvala!
    Nema to veze s Balkanom. Nego logikom . Jednostavno se ne mozes kolonirati. Niti tijelo niti mozak.
    Najgore od Balkana je cinjenica da od vecina karijera ne mozes ni platiti da te netko zamjeni kod djece i kucanstvu . Niti mozes s karijerom na Balkanu imati jedan prihod u kuci da partner brine o djeci dok drugi partner ima znanstvenu karijeru.

Zato spominjem Balkan , ne zato sto mislim da zena tteba biti zatvorena u kucu.
    Sto se tice tih bala bla bla pricica "sretna i zadovoljna majka-sretno i zadovoljno dijete" postoji vrijeme u zivotu kad moramo malo svoje zadovoljstvo i ispunjavanje svoljih zelja na pauzu ili malo usporiti. Te price da uvijek moramo biti sretni, ispunjeni i okrenuti sebi ...e, pa,ne moramo. I pazi sad, nismo. S Balkanom ili bez njega. Doci ce dani kad ce opet biti vremena, energije i mozga za projekte. Ali tesko da su ti dani odmah nakon porodiljnog,s ocem djeteta na radu tisucu kilometara dalje i pri tome ponovo trudna u starijim godinama. Sad je vrijeme za pritajiti se, skupljati energiju i raditi plan kako prezivjeti dane koji dolaze.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj roman972 prvotno napisa Vidi poruku
    Znam za jedno istraživanje na našem velikom znanstvenom institutu gdje su promatrali napredovanje znanstvenica bez djece i s djecom. Da, djeca uspore napredovanje dok su mala, ali već nakon nekoliko godina, maksimalno desetak, sve se izravnalo pa su znanstvenice s djecom (a bilo ih je i s troje i četvero djece) pristigle kolegice bez djece (a neke su ih i prestigle). To je individualno, ovisi o sposobnostima i uvjetima u obitelji. U konačnici su bile podjednako uspješne. Nije bilo ispadanja iz sustava.
    I sama sam radila kao znanstvenica vani (doduše prije djece) i u Hrvatskoj, i uz djecu postigla sve što je trebalo. Može se.
    Pa to i pricam. Ali ne odmah. Treba biti njezan prema sebi i ne nametati si ogromne ciljeve na obiteljskom i znanstvenim podrucju u isto vrijeme.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam u grupi koja je poglupavila :D al ne znam je li više u trudnoći ili na porodiljnom.

A i rad od doma mi je jako naporan. Iako sam u poziciji da mogu dva dana tjedno radit od doma, to vrlo rijetko koristim.
    Sve isto

Jedino sto se tice rada od doma, ja imam 1 dan tjedno evo npr danas i bila mi je takva ludnica da bi mi bilo 10x lakše da sam bila u uredu.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Planovi s naguravanjem nastave u dva tjedna su pretpostavljam nemogući, ako se zaista radi o radnom mjestu predavača (nastavno radno mjesto) koje ima 50% višu satnicu od znanstveno-nastavnih, pri čemu z-n drže pretežno predavanja (2 norma sata), a nastavna i dosta vježbi (1 n.s.) pa je s jedne strane realno vrijeme predavača dulje, ali je nastava manje zahtjevna. Radna mjesta predavača se jako teško odobravaju, jer nisu u interesu sveučilišta, tko ga ima - ima, ali za nova je jako teško. Za Dianelu je to mjesto odlično, jer ne zahtijeva visoki udio znanstvene aktivnosti, već repetitivne poslove, za majke male djece odlično. Ali je plaća dosta lošija od znanstveno-nastavnih.
    Mi ne poznamo njezinu situaciju i mislim da ju je teško savjetovati, ona sam može procijeniti.

Ja bih uvijek rekla što je ovdje rečeno, da mora odrzati financijsku neovisnost. A opet sve ovisi o njima dvoje kako funkcioniraju u real lifeu.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Nema to veze s Balkanom. Nego logikom . Jednostavno se ne mozes kolonirati. Niti tijelo niti mozak.
    Najgore od Balkana je cinjenica da od vecina karijera ne mozes ni platiti da te netko zamjeni kod djece i kucanstvu . Niti mozes s karijerom na Balkanu imati jedan prihod u kuci da partner brine o djeci dok drugi partner ima znanstvenu karijeru.

Zato spominjem Balkan , ne zato sto mislim da zena tteba biti zatvorena u kucu.
    Sto se tice tih bala bla bla pricica "sretna i zadovoljna majka-sretno i zadovoljno dijete" postoji vrijeme u zivotu kad moramo malo svoje zadovoljstvo i ispunjavanje svoljih zelja na pauzu ili malo usporiti. Te price da uvijek moramo biti sretni, ispunjeni i okrenuti sebi ...e, pa,ne moramo. I pazi sad, nismo. S Balkanom ili bez njega. Doci ce dani kad ce opet biti vremena, energije i mozga za projekte. Ali tesko da su ti dani odmah nakon porodiljnog,s ocem djeteta na radu tisucu kilometara dalje i pri tome ponovo trudna u starijim godinama. Sad je vrijeme za pritajiti se, skupljati energiju i raditi plan kako prezivjeti dane koji dolaze.
    Nema ti veze ni s logikom nego prioritetima. O tome smo pisale...
    Ne slažem se ni s ovim oko karijera s Balkana, oko sebe vidim sasvim kontra.

Ovo ostalo što si sročila je dosta poopćeno, a ne da jeste moguće nego je NUŽNO da je žena sa svakim dijelom sebe uvijek na 1. mjestu. Kakav će tempo biti s tim, to je različito i naravno da nekada tempo će biti slabiji i jači, ali poanta onoga što sam ja htjela naglasiti, a ti zasjeniti jeste samo u tome, da i kad tempo oslabi žena ne treba i ne mora SEBE zasjeniti. Ti tvrdiš upravo suprotno. Danas, u doba interneta i tehnologije, u 21. stoljeću, to se juhu više nee mora!

Kada nemaš potvrde toga normalno da pripišeš idealu. Razumljivo.
    Posljednje uređivanje od littlemom : 31.08.2024. at 13:24

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako si to svakim djelom sebe sebi na prvom mjestu kad ti dijete visi na sisi , vristi pred vratima zahoda ili treba pomoc sa zadacom iako bi ti najradije svaki dan kad dodes doma gledala Netflix na kaucu ?. Ili pisala znanstveni rad. Vec prema interesima.
    Imanje djece ukljucuje nesebicnost. Netko ce imati minimalne "zrtve " i odricanja, netko ce imati vece ili velike. Vec ovisno o okolnistima , startnoj poziciji , a i o ocekivanjima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I uopce ne znam zasto bi itko sebe zasjenio cinjenicom da se odlucio na djecu i privremeno stavio karijeru u sporiju brzinu?
    Odgoj djece je takoder vrlo vazan posao .

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Kako si to svakim djelom sebe sebi na prvom mjestu kad ti dijete visi na sisi , vristi pred vratima zahoda ili treba pomoc sa zadacom iako bi ti najradije svaki dan kad dodes doma gledala Netflix na kaucu ?. Ili pisala znanstveni rad. Vec prema interesima.
    Imanje djece ukljucuje nesebicnost. Netko ce imati minimalne "zrtve " i odricanja, netko ce imati vece ili velike. Vec ovisno o okolnistima , startnoj poziciji , a i o ocekivanjima.
    Tako što se organiziraš. Ne isključuješ dio sebe iz svoga života, nego se organiziraš kako bi ga njegovala. U njenom slučaju potrebu za znanjem. Tvojom retorikom: držiš dijete na sisi, pa ga odložiš. U to vrijeme odradiš 20 min webinara na društvenoj mreži ili dogovoreno preko zooma.
    Hoćeš li dijete staviti spavati ili predati na čuvanje drugoj osobi, nebitno. Stvar opcije. Nakon webinara vratiš dijete na sisu. I svi zadovoljni.
    Dijete vrišti pred vratima zahoda: posvetiš se djetetu...zatim ga usmjeriš na samostalnu igru ili na čuvanje drugoj osobi. Odradiš zoom konzultacije. Vratiš se nakon toga djetetu pa vrištite zajedno ako treba hahaha
    Ideš pisati znanstveni rad ili odgledati film...prije pisanja dijete ili spava ili je u samostalnoj igri ili ga staviš pokraj sebe neka crtkara i ono...ili na čuvanje drugoj osobi pa pišeš rad. Film možete i zajedno gledati, na rate hhhh

Imanje djece je briga koja uključuje i njegu dok je dijete beba. Posveta karijeri također uključuje brigu samo bez njege. Ono što povezuje te dvije brige je organizacija. Tko voli nek izvoli.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

I uopce ne znam zasto bi itko sebe zasjenio cinjenicom da se odlucio na djecu i privremeno stavio karijeru u sporiju brzinu?
    Odgoj djece je takoder vrlo vazan posao .
    U redu je što ne razumiješ jer vjerojatno gledaš iz nekog drugog kuta. Netko bi sebe tako zasjenio zato što je to POTREBA. Mi imamo svi potrebu za onim što srcem radimo, gdje se rođenjem dajemo. Potreba jednostavno. Imam rodicu koja je prof. i ona gori da one svoje učenike nauči. Ima potrebu prenijeti znanje i naučiti da bi to opet prenosila. To je ljubav, daje ti smisao svog postojanja na ovom svijetu. I to nema nikakve veze s onim dijelom žene gdje je u ulozi majke. Jedno ne isključuje drugu, apsolutno. Samo je ovo prvo dosta izbanalizirano ako se ne promatra iz pravog kuta i prihvaćanja da je to zaista realna potreba u čovjeku nakon čijeg izvršenja čovjek duhovno i svakako raste. Manite se formi oko titula i zloupotreba talvog puta jer prava svrha stvarno postoji.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja djece su gotovo odrasli ljudi . Moja pozicija je malo šira i dublja od prakticnog rasporedivanja posla oko djece kad su mala. Jer kad je dijete malo, a njegove potrebe velike tesko je vidjeti od drveta -šumu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

littlemom,ti očito imaš dobru logistiku oko sebe. "Predas dijete drugoj osobi ", a-ha, za to moraš imati tu drugu osobu i to uvijek na raspolaganju i uvijek zadovoljnu sa rješenjem da uzme bebu i pusti mamu da brine o svojoj karijeri kad to ona hoće. Otvaračica teme to nema. I u tome je njen najveći problem. A uskoro će se raditi o 3 bebe. Tri.
    Lakši će joj biti život ako shvati da je trenutno njena karijera njeno troje djece u dvije i pol godine. Neka njima prenosi svoje znanje prvih par godina. A neka svijet čeka na nju, imat će vremena za pisanje i istrazivanje i sve sto vec radi u zivotu.
    Posloziti prioritete.
    Ili plaćati nekoga da brine o djeci, a mama neka brine o, njoj, važnijim stvarima.
    I zašto bi ikoga otupio odgoj djeteta u prve dvije-tri godine? Učenje novog ljudskog bića svemu je budućnost. Najbolji ulog sebe.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ustvari, redovno zaboravljam na varijablu sebičnosti pri odlukama koje donosi pojedina osoba.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    littlemom,ti očito imaš dobru logistiku oko sebe. "Predas dijete drugoj osobi ", a-ha, za to moraš imati tu drugu osobu i to uvijek na raspolaganju i uvijek zadovoljnu sa rješenjem da uzme bebu i pusti mamu da brine o svojoj karijeri kad to ona hoće. Otvaračica teme to nema. I u tome je njen najveći problem. A uskoro će se raditi o 3 bebe. Tri.
    Lakši će joj biti život ako shvati da je trenutno njena karijera njeno troje djece u dvije i pol godine. Neka njima prenosi svoje znanje prvih par godina. A neka svijet čeka na nju, imat će vremena za pisanje i istrazivanje i sve sto vec radi u zivotu.
    Posloziti prioritete.
    Ili plaćati nekoga da brine o djeci, a mama neka brine o, njoj, važnijim stvarima.
    I zašto bi ikoga otupio odgoj djeteta u prve dvije-tri godine? Učenje novog ljudskog bića svemu je budućnost. Najbolji ulog sebe.
    Nemam takvu logistiku nego sam napisala samo jednu od mogućih opcija koju otvaračica teme može primjeniti. Tu jednu osobu ima i ona ako želi, eto te upravo napiše ti i sama tako ("ili plaćati nekoga da brine o djeci"). Pisala sam kao odgovor drugoj forumašici, a na osnovu njenih predrasuda. I pisala sam o organizaciji. Ti pitaj konkretno ako te nešto žulja jer ovako samo izvlačiš iz kontekta ranijeg razgovora pa nema smisla.
    Nisam ni ja ta koja je napisala za odgoj djece da bi nekoga otupio, zato kažem, bolje pitaj ili napiši nešto izdvojeno od ranijeg jer je nadovezivanje.
    Ovo kako si napisala..."o njoj važnijim stvarima", zvuči kao osuda ako žena u nekom trenutku odabire svoj poslovni poziv uz dijete koje ima. Osuđuješ jer ne razumiješ. Jedno ne mora isključivati drugo. Osoba može odabrati sebe u svakoj ulozi koju ima. Sve ostalo je stvar organizacije. Naravno, netko s organizacijom uspije, netko ne.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ustvari, redovno zaboravljam na varijablu sebičnosti pri odlukama koje donosi pojedina osoba.
    Uh, ali tek pojam - sebičnost je toliko širok...pa bolje napiši što je to po tebi sebičnost. Sad si ga baš hm....kao da je sve crno bijelo. Nije.
    Sebičnost kao egoističnost uvijek i BEZ KOMPROMISA odabrat će osoba koja ima patologiju ličnosti - psihopat, sociopat, narcis i sl.
    Osoba koja se ne nalazi u tim profilima prirodno nema opciju u svojoj glavi odabirati egoističnu sebičnost jer to njoj nije prirodno i tome ne naginje.
    Tako da budeš bez brige, patologija ličnosti sigurno ne obilazi forum ZABRINUTA tražeći pomoć kako bi iznašla najbolje rješenje za obiteljsku situaciju. Također primjeri koje sam i ja pisala nemaju dodirnih točaka sa sebičnošću nego organizacijom i samosvijesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svaka čast mamama koje su uspjele obavljati intenzivni intelektualni rad uz malu/male bebe u kući.

Podoj ne traje 5/10 minuta i onda imaš mir 2/3/4 sata dok netko čuva dijete, a ti se uspiješ koncentrirati na pisanje ili na učenje.

Nekima to uspije tek s bebom koja ima 10 mjeseci, meni nije uspjelo ni s bebom od 1,5 godine.

Za koncentriranje na rad uz malu bebu stvarno treba imati odličnu logistiku (pralju, spremačicu, kuharicu, čuvalicu, šetačicu, potrčka za otići do trgovine-banke-HZZO-a-ljekarne ...)

Ja znam osobe koje su uz bebe diplomirale, ali su imale mame 24 sata dnevno na raspolaganju i plaćenu pomoć oko kuće. Rijetko tko si to može priuštiti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Svaka čast mamama koje su uspjele obavljati intenzivni intelektualni rad uz malu/male bebe u kući.

Podoj ne traje 5/10 minuta i onda imaš mir 2/3/4 sata dok netko čuva dijete, a ti se uspiješ koncentrirati na pisanje ili na učenje.

Nekima to uspije tek s bebom koja ima 10 mjeseci, meni nije uspjelo ni s bebom od 1,5 godine.

Za koncentriranje na rad uz malu bebu stvarno treba imati odličnu logistiku (pralju, spremačicu, kuharicu, čuvalicu, šetačicu, potrčka za otići do trgovine-banke-HZZO-a-ljekarne ...)

Ja znam osobe koje su uz bebe diplomirale, ali su imale mame 24 sata dnevno na raspolaganju i plaćenu pomoć oko kuće. Rijetko tko si to može priuštiti.
    Evo još jedne koja to nije uspjela. Odnosno, uspjela sam samo rutinske stvari odrađivati. Od logistike nemam ništa. Plaćala sam čuvalicu od prve do druge godine, ali je meni bio problem što se nikad nisam odmorila kod kuće kad sam došla s posla. Pokušala sam plaćati nekoga navečer za izlaske s mužem, dvaput nam je uspjelo, ali nije zaživjelo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Evo još jedne koja to nije uspjela. Odnosno, uspjela sam samo rutinske stvari odrađivati. Od logistike nemam ništa. Plaćala sam čuvalicu od prve do druge godine, ali je meni bio problem što se nikad nisam odmorila kod kuće kad sam došla s posla. Pokušala sam plaćati nekoga navečer za izlaske s mužem, dvaput nam je uspjelo, ali nije zaživjelo.
    Ma nije samo logistika u pitanju, nego mjenjanje ( mentalnog) fokusa. Mislim da je priroda tako uredila da zastiti mladuncad. Kad se tome doda nespavanje i umor...jednostavno je tesko samo skakati iz uloge u ulogu. To treba prihvatiti kao cinjenicu i privremeno stanje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, prebacivanje s aktivnosti oko bebe na intelektualni rad je meni bilo teško

s bebom je svaki dan drugačiji

ako sam nešto planirala odraditi, a nisam uspijevala, beskrajno sam se živcirala i onda je patio i moj odnos prema bebi i moj posao...

ma i danas sa starijom djecom kod mene je sve prilično zahtjevno i kaotično ...
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 02.09.2024. at 15:20

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja sam s trećim bebanom uspjela za vrijeme porodiljnog, i to u prvih šest mjeseci, napravit svoj dio istraživanja vezanog uz zn. rad, a vjerojatno ga i napisati. Ali tad sam već bila ispraksirana Samo ne bih rekla da mi je taj rad tada pružao neko zadovoljstvo (previše je problematično to bilo ugurat, zbog sličnih razloga kao kod Vrijeske) - više sam napravila jer sam se osjećala odgovorno prema radu i kolegama, a i jedan me stalno požurivao. S prvim sam nešto malo radila - tamo pred kraj porodiljnog (11 i 12. mjesec), ali to što sam napravila u ta dva mjeseca bi na poslu napravila u tjedan dana. S drugim se ne sjećam da sam išta radila.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku

Moja susjeda je imala neki projekt i radila je uz bebu staru mjesec dana dok projekt nije završio tamo nakon neka 2 mj. Uključivala im se online i uspjevala je uz pomoć muža nakon njegovog posla, a radi u smjenama. S tim da joj je beba bila dosta mirna i bez početnih grčeva, a tek kasnije je postala vrckavija. Malo joj se i potrefilo.

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sve je to relativno i ovisi o puno faktora. Dobra organizacija je ključna ali po meni uz to je neophodna podrška partnera.
    Ja sam svašta uspjela obaviti u trudnoćama i na porodiljnom, ne zato jer mi se baš to radilo tada nego zbog toga što sam imala stalno taj osjećaj odgovornosti prema poslu, što je Jadranka spomenula.
    Spec ispit sam položila mjesec dana prije poroda drugog djeteta. Na porodiljnom sam pisala doktorat i doktorirala pola godine nakon povratka. Radila sam to uglavnom kad bi muž došao s posla i po noći. Drge pomoći osim njega nisam imala. Djeca su u vrtić kretala s godinu dana, koliko sam porodiljni koristila.
    To ide dok si mlad i željan rada, danas doma radim jedino ako gori, inače što odradim na poslu, odradim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

podrška partnera, istina

MM je magistrirao dok sam ja bila na porodiljnom

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to je on, on je definitivni imao podršku partnera oko bebača 100 %
    ali kak si ti graduirala?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 03.09.2024. at 14:15

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

tak je jedan moj poznati s zavidnim akademskim zvanjem i stažem (profesor )prije par godina uzeo studentsku godinu i cijelu je proveo na bicu, a žena je bila doma s 5. djetetom, 3 većih,+jedno tad 3 godine staro. jel i on imal podršku partnera? , a kolko je ona imala?

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Jelena, to je bome sebicno ali ko zna, mozda je i zena imala priliku za svoje potrebe. Kod nas se zna, kad jedan ima intenzivno razdoblje na poslu drugi je vise angaziran oko djece, kad to zavrsi, mjenjaju se uloge. I tako funkcioniramo stalno.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Baš tak Ivana, pričala sam s jednim relativno mladim dečkom koji radi u mojoj firmi, ženu mu slučajno znam od kad je bila klinka, njega sam upoznala pred Novu godinu , uglavnom žena radi u vrtiću, veli kak jako voli posal, i da se vidi kak uživa s djecom bilo svojom, nećacima ( ima ih podosta), vrtićancima , ali isto veli dečko kad se znaju prioriteti kod njih , a deca su im relativno sitna , da se lijepo nadopunjuju i da ak je jedno zauzeto ili umorno, drugi uskoči bez obzira ko je taj drugi ( on ili ona)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne kaže se bez razloga da iza svake žene s karijerom stoji mater koja joj čuva djecu.

Ja nisam imala tu mogućnost. Nakon drugog porodiljnog (oba u komadu jer je minimalna razlika u dobi) odradila sam 2,5 godine na zahtjevnom radnom mjestu koje nisam mogla odbiti nakon povratka s porodiljnog. Bilo mi je baš ufffff... Da nisam imala mm-ovu podršku, ne bi to dobro završilo. Moji roditelji su u drugom gradu, a svekrva je tada imala već jako puno godina i zdravstvene teškoće, pa je uskakala samo iznimno.

Kad su mom starijem sinu dijagnosticirali slabovidno oko i smetnje u razvoju govora i sluha, napravila sam rez. Na brzinu sam se riješila managerskog mjesta (na brzinu = 6 mjeseci), vratila sam se u struku i u firmu do koje nisam imala 17 km vožnje u jednom smjeru nego 5 minuta pješice. Karijera je dobila drugačiji tijek. NIKADA nisam požalila svoju odluku.

Baš prošli tjedan, moj stariji sin (sada 24-godišnjak) otišao je na kontrolu vida kod iste doktorice kojoj i ja odlazim. Kaže ona - baš se vidi da je dobro odrađena rana terapija, to slabovidno oko je u punoj funkciji. Daklem, isplatilo se. Osim toga, vjerojatno mi je ta odluka spasila i brak i obiteljski život. Moj sin je dobio priliku da ga mama vodi na ortooptičke vježbe, logopedu i sve što je trebalo. Kasnije se to ponovilo i s mlađim djetetom. Da opet moram odlučiti, odluka bi bila ista. Nisam nešto posebno napredovala u karijeri, ali radim u svojoj struci i zadovoljna sam. Možda je moglo biti i drugačije. Ali opet - da sam odabrala neki drugi studij, mogla sam biti štajaznam prehrambeni tehnolog i život bi mi opet izgledao drugačije. Bolje? Ne nužno. To čovjek ne može znati. Drugačije - svakako. Radi se o nizu odluka, ali ne treba zanemariti ni razne utjecaje sa strane. Prilika se ponekad ukaže kad nam baš ne paše, a ponekad se stvari poslože slučajno baš kako treba. Lijepo kaže moj stariji sin "Dat ću sve od sebe u zadanim okolnostima", a to je pristup koji je naučio doma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako je

život nam piše različite priče

Datum pristupanja
    Sep 2024

Početno

Jako me dirnula tvoja priča. Također znam koliko teško može biti uskladiti posao i brigu o obitelji, pogotovo kada nema podrške u blizini.

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Bavim se starim vijekom, povijest i jezik, Grcka uglavnom. Ma u rasulu sam.. sada sam definitvno stavljema pred izbor, dati otkaz i spojiti obitelj ili ne dati otkaz u kojem cemo slucaju biti i dalje odvojeni, a ja s 3 djece.

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Hvala za podijeljeno iskustvo. Iskreno, ne znam sto bih i gdje radila, jer se bavim starim vijekom a tih radnih mjesta nema, a ako ima tesko ih je dobiti

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Najteze je prihvatiti stvarnost. Kupit cu si vremena do 2 godine za porodiljno za blizance i trenutno mi je jedina zelja da se rode zdravi i pravi. No sto cu poslije toga, ne znam. Suprug ne uzima u obzir povratak, a meni se ne da startati iznova niti raditi razne ekvivalencije da bih opet bila nigdje samo da bih ostala u De. Jedini razlog i nacin na koji sam pristala poci, iskoristiti vrijeme prvog porodiljnog i probati vani jest moja zelja da zavrsetkom pisanja projekta izvucem neku postdoc stipendiju za objavu knjige na kojoj radim, ali je surova istina da sam u De jos usamljenija, jer suprig rinta ko magarac, plus De nije nimalo jeftina, a spiskala sam masu love na avionske karte da bismo se sto vise vidjali kad je porodiljno isteklo..

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Nemam namjeru dokazivati vama predanost s kojom sam se unija.u ulogu majke. Samo ch vam reci da sam rodila u 35, a dotad nije dan prosao i mome zivotu da nisam nesto procitala ili napisala. Prije majcinstva, ja sam bila stvaratelj rijeci, istrazivac, pisac. Ne stane zivot zato sto sam rodila i ja ne mogu postati sada netko drugi. U redu je da to ne razumijete, ali nemate pravo nametati mi nikakvu ocjenu niti procjenu kao osobi. Prvo dijete mi je i dalje na sisi, evo 2p mjeseci nakon rodjenja, i iako sam trudna s dvoje i uzasno umorna. Tako sam izabrala jer mi je dijete na 1.mjestu. No za potpun balans u zivotu, ja se trebam vratiti dijelom i onome tko sam bila prije i sto me je cinilo kao osobu otkako znam za sebe.

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Imate pravo sto tako mislite jer tako to zaista i zvuci. Nije psihopat niti sebicnjak, jednostavno ne vidi buducnost ovdje. Ja sam kriva sto sam obecavala potporu, misleci da ce mi biti ne lako, ali izvedivo u godinu dana napisati nesto i aplicirati za postdoc. Nista od toga se nije dogodilo i pocela sam se gubiti. Sad mi ne pada na pamet da ista forsiram, jer je prvo dijete zeljno igre, ucenja i paznje a ja sam umorna ko pas i od kuce i od trudnoce.

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Skolovanje i posao imaju malo drugaciju ulogu kada gotovo pola zivota provedes u tome. Nije stvaranje i istrazivanje "samo" izvor financija.

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Treba. I prvo i drugo. Pomoc imam od mame, ali ne stalno jer nismo u istom gradu. Prvo cu dijete dati u vrtic pomalo, nadam se da ce dobro podnijeti. Ako ne, sve i svi idu na standby osim djece.

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Moja primanja su sasvim dovoljna za zivot ovdje, a imamo i nekretnine, odnosno roditelji koji su nam nudili stan i sl. On nije mogao naci siguran posao da je iole pristojno placen. Odatle je sve krenulo, a posto je rad h human.znanostima ovdje sve tezi, studenata sve malo, na Fakultetu vlada ogromna sujeta i mobing, ja sam si rekla pa idemo probat, porodiljmo i radim na postdocu.. i eto, nisam uspjela jos uvijek.

Datum pristupanja
    Aug 2024

Početno

Zombi sam bila i prije, ali sad sam zombi na kub. Neku noc zaspi moja bebi cak u pola 10. Ljetno vrijeme nas je poremetilo, jer idemo van na hladjenje iza 6, pa kasnije i zaspi. Elem tako ja uzmem da citam clanak, jer racunam do ponoci ima vremena, meni dosta 5h sna. Ma vraga, ja pocela spavati, citati po 5 puta iznova svaku recenicu. Nit sam se naspaval nit sam ujutro bila operativna. Kako cu s troje??

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Dianula, ne trebas se nikome opravdavat, tvoj zivot, tvoja stvar. Radis najbolje sto mozes i znas. Cuvaj se, probaj malo vise odmorit

Ako su vam tvoja primanja dovoljna za zivot u RH i jos roditelji nudili nekretnine, koji je razlog da je muz tako silno htio u De ko da vam bas gori pod nogama, ko da za kruh nemate?

Jel bi on mogao mozda s referencama iz De tu lakse nac siguran i ok placen posao? Da se obitelj ne raspadne i da ti ne moras dat otkaz?
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.09.2024. at 22:50

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Dianula prvotno napisa Vidi poruku
    Zombi sam bila i prije, ali sad sam zombi na kub. Neku noc zaspi moja bebi cak u pola 10. Ljetno vrijeme nas je poremetilo, jer idemo van na hladjenje iza 6, pa kasnije i zaspi. Elem tako ja uzmem da citam clanak, jer racunam do ponoci ima vremena, meni dosta 5h sna. Ma vraga, ja pocela spavati, citati po 5 puta iznova svaku recenicu. Nit sam se naspaval nit sam ujutro bila operativna. Kako cu s troje??
    Kako ćeš s troje? Kako budeš mogla i morala. Lijepo si gore napisala - samo nek se rode zdravi i pravi. Dalje će se sve riješiti.

Jesi li razmišljala o plaćenoj pomoći? Da imaš nekoga dnevno na npr. 4 sata, bez obzira gdje se zatekneš. Porodiljni za blizance je dulji nego za jedno dijete, pa eto - nekako bi se i to moglo posložiti.

Ja sam se pitala kako ću s dvoje (imala sam već 40 kad se moj mlađi rodio, ginekolog mi je rekao nakon prvog djeteta da odma' idemo na drugo ili da zaboravimo priču zbog mog hormonskog statusa). Bilo mi je skoro kao da imam blizance, jer kad se drugi rodio, prvi još nije hodao. Na sreću, imala sam isto već puuuno staža i uhodanu karijeru, nisam se morala adaptirati na poslu do iza porodiljnog, nisam morala npr. učiti kuhati i organizirati se, jer sam to već sve imala uhodano. Morala sam se adaptirati na nove obiteljske odnose (izvedeno uspješno, ali ne i glatko), a karijera se kasnije formirala prema mogućnostima. Nikada se nisam vratila izvornoj karijeri u potpunosti, ali mi se par godina kasnije otvorilo drugo područje koje sam također uspješno savladala. Još koju godinu i mogu razmišljati o mirovini i eto... Djeca odrasla, mlađi već radi, stariji je na zadnjoj godini faksa, a ja se pitam kad prije je protutnjalo četvrt stoljeća.... Čini mi se da su se prekjučer rodili. Ali ne bih se vratila još jednom to progurati, jer bilo je svakakvih trenutaka i perioda.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nekad davno na forumu je bilo puno zivlje. Da je i sad tako vidjela bi da su tvoja ocekivanja od tebe same bila jako velika.
    Putovanja, rad i to znanstveni i jos beba. Neke ovdje su to sve prosle.
    Mozda ti se sad sve cini beznadno ali nije.
    Pevo prihvati da nisi super zena koja moze biti sve.
    Kako se kaze za sve postoji vrijeme i mjesto.
    Sad u tvojoj situaciji je vrijeme da veci dio svog vremena budes majka. Na srecu zivis u zemlji koja ti to omogucuje.
    Buduci da si u statusu docenta znaci da si vec najvece prepreke preskocila. Imas stalno radno mjesto.
    Za sad mozes si staviti karijeru on hold. Ici na porodiljni i na roditeljski u trajanju od tri godine. I tom periodu ce se stosta dogoditi. Ti cak i naspavati. Sad zbilja nije nuzno da doneses tako vaznu odluku jer si nenaspvana i umorna. A zbog toga ne mozes raditi tempom kojim si prije radila.
    Sretno sto god odlucila.

Datum pristupanja
    Sep 2024

Početno

Rezultat govori sam za sebe

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •