Moj Oliver je u zadnje vrijeme (zadnjih par mjeseci) počeo dobivati proljev ako navečer popije čašu mlijeka. Pola sata nakon toga mora na WC, ima proljev. To ne traje da bi on sada imao 5-6 proljevastih stolica, možda dvije. Moram napomenuti da jede mliječno i ujutro (zobenu kašu na mlijeku, griz na mlijeku, čokolino i sl.) i da je oduvijek pio puno mlijeka, navečer bi obavezno popio flašicu mlijeka od malena (dojila sam ga do 17 mjeseci). Nikad nisam primijetila da bi mu mlijeko smetalo. I sada odjednom vidim da mu smeta. Čitala sam malo na netu vezano uz lactose intolerance, kažu da ljudi koji to imaju imaju različite simptome, nekome može smetati jedan gutljaj mlijeka ili liz sladoleda, drugi npr. mogu popiti čašu mlijeka a da im druga čaša zasmeta i sl. Imate li vi curke kakva iskustva s ovim problemom? Pitala sam i doktoricu, ona kaže da to može biti zbog tog šećera u mlijeku ali nismo išli nešto dublje u problem, ali mi se čini da ću morati. Inače, Oliver baš jako voli mlijeko pa mi je zato žao.
Možda je u pitanju nešto što je jeo prije mlijeka, kakvo kiselo voće ili povrće (recimo, najede se paradajza za večeru ili jagoda popodne), znam da meni to smeta. Probaj jedno popodne i večer dati mu samo hranu tipa tjestenine i mesa (bez safta od paradajza) pa nakon toga mlijeko.
MM ne podnosi mlijeko, ali ni mlijecne proizvode. Odmah trci u WC. Ali mlijeko mu ne smeta u kolacima, tijestu koje zakuhavam sa mlijekom, takodjer jede i mljiecnu cokoladu. Sir nikako ne jede, ni vrhnje, a u kafu stavi bukvalno kap mlijeka, i to samo ako pije nessicu. I, netoleranciju je razvio tek sa nekih 17-18 godina, prije je normalno podnosio mlijecne proizvode, I da, ni otac mu nije podnosio mlijeko.
Ja sam netoleranciju laktoze stekla u tridesetim godinama. Od mlijeka dobijem proljev, od jogurta i sira ne. Malo mlijeka u hrani mi ne stvara probleme (pire, kolači).
Dugo sam imala ekcem na licu koji ničim nisam uspjevala trajno izliječiti. Dermatologica mi je rekla da možda ne podnosim neku hranu koju svakodnevno jedem, a ja sam jela velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda. To je bila jedina hrana koju sam jela zaista svaki dan. Čim sam izbacila sve mliječno, već nakon dva dana se ekcem povukao, a kada sam ponovno uzela isti tren se vratio.
A nakon nekoliko mjeseci sam otkrila da mi je nekim čudom nestala peludna alergija koju sam također stekla u odraslom dobu. Nikada je više nisam dobila.
Uvjerena sam da je nepodnošenje laktoze kod mene izazvalo i kožne probleme i peludnu alergiju.
Mlijeko jako volim, ukusno mi je i bilo mi je teško prestati ga piti, ali isplatilo se.
Dvije kolegice s posla ne podnose laktozu. Jedna može popiti npr. kapućino, kavu s mlijekom, eventualno je malo napuhuje, ali ne jako. A druga od kapi mlijeka trči za čas na WC.
Ova druga je probala neki dodatak prehrani (čini mi se, od Twinlaba) uz kojeg bi trebala bolje podnositi mlijeko, ali nije joj ništa pomoglo.
Bok društvo,evo moje stranice.
Ja imam bebača od godinu dana i upravo se ovih dana spremamo na pretrage.Kad je mali imao 3 mj.prsa ,leđa i rukice mu je prekrila debela krasta.Također i kompletno tjeme (skoro preko cijele glave).Meni je bilo strašno za vidjeti a onda možete misliti kako je bilo drugim mamama.Od pitanja "jel to zarazno?" do micanja djece proč.Da bi pedijatar reko da je mali samo malo osjetljiv i dao mi reklamni uzorak "mustela"kreme.Na kremi je pisalo(samo na stranom jeziku) da se koristi u slučaju atopičnog dermitisa,pa ja sjedi na internet i pronađi šta je to.I tako sustavom eliminacije smo došli do kravljeg mlijeka koje moje djete nikada nije u životu ni probalo(još uvijek ga dojim) a ima jaku reakciju.Zaboravila sam spomenuti grozni sluzavi proljev.I to sve ako ja konzumiram nešto od mlijeka.Sve bih dala za šalicu mlijeka ili malo sira i vrhnja.I kavu sam prestala piti.Ali Leon je bitniji.Pedijatar mi je rekao daće to proći i da mu dajem mlijeko povremeno " da se privikne",nakon dosta rasprave poslao nas je u Sisku kod alergologa koji je nakon "prick"testa rekao da mu nije niš i da mu slobodno dam mlijeko.Pa sam ja fino promjenila pedijatra koji nas je poslao na Šalatu ,gdje su malog odmah htjeli ostaviti u bolnici.Sve u svemu saznala sam toliko da to hoće biti nasljedno pogotovo ako u familiji netko ima peludnu groznic i ili astmu.Mi hvala na pitanju imamo oboje.