Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Obrezivanje drveca i grmlja u vrtu i na balkonu

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Obrezivanje drveca i grmlja u vrtu i na balkonu

Primjetismo nekoliko suhih grana na nasem javoru pa bismo to odrezali, no nisam bas siguran da li je sad najbolje vrijeme za to ... znam da strucnjaci kazu da je dobro vrijeme za obrezivanje ili kasna jesen ili neposredno prije listanja (izgleda da se ni oni en mogu sloziti sto je bolje, jer cas cujem jedno, cas drugo).

Kakve su vase informacije - kad je najbolje obrezivati grmlje i drvece (zive grane, radi formiranja oblika)?
    Da li je bed izvan toga rezati suhe grane ili se to moze, zato sto su vec suhe, napraviti u bilo koje doba?

Hvala!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Sve grmlje koje cvjeta u proljeće, se obrezuje krajem ljeta i u jesen. Ali najbolje ti je otići u knjižnicu, uzeti neku dobru knjigu o tome (ima ih, ja sam čitala) i pročitati uputstva za točno određenu biljku.

Čemprese sam ja obrezivala kad bi mi puhnulo. Nije im škodilo. Moji grmići oko kuće(nemam pojma kak se zovu) cvjetaju u proljeće pa ih ja obrezujem u kasnu jesen.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tatek, vidi što sam ti našla.

http://www.forum.hr/forumdisplay.php?forumid=134

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    tatek, vidi što sam ti našla.

http://www.forum.hr/forumdisplay.php?forumid=134
    Hvala ti, nisam znao da imaju i takav podforum!
    Ja sam malo guglao na temu obrezivanja, no nisam nasao nista pametno ...

Kad smo vec kod rezanja ... teska srca smo srezali (ali doslovno, do kraja) nasu 10 godina staru dizigoteku. To je bio najveci primjerak koji sam ikad vidio uzivo: iako knjige pisu da u stanovima naraste do 1,5 m (u prirodi 3-5) nasa je narasla do 2,5 metra i rasla bi i dalje da ima mjesta ... ovako se jadna mucila i gurala pod strop pa se pocela susiti pa smo joj skratili muke. I odmah kupili novu biljcicu ...

A slijedeca "poludjela" biljka nam je seflera koja je u godinu dana narasla metar i pol i uskoro ce i ona do plafona ... hm, morat ce i ona na sisanje. :/

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Ja sam malo guglao na temu obrezivanja, no nisam nasao nista pametno ...
    a da probaš s orezivanjem

oBrezuje se nešto drugo

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e, da imaš i ovdje

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Hajde da se uključim. Suhe grane ili bilo što suho odrežeš uvijek bez obzira na godišnje doba jer suho ničemu ne služi i ružno izgleda. To spada u redovnu njegu pravih ajmo reći vrtlara. Obrezuješ, u svrhu oblikovanja, u pravilu u proljeće i jesen (ali možeš i usred ljeta) ne zato što će biljci ljetno rezanje škoditi nego zato da se u razdoblju bujne vegetacije stigne oporaviti i da ti onda kada treba lijepo izgleda, tj šišneš je u proljeće i ona bujno raste u periodu kad to treba, šišneš je u zimu, ona prespava i opet u proljeće počne bujati. Prerano i prekasno obrezivanje je uvijek rizik (kod osjetljivijih grmića/drveća i ostalog) zato što je rez živa rana za biljku i ako padne mraz može granu ili biljku trajno uništiti. Govorim ti to iz iskustva. Naravno ima biljaka koje ne podnose rez, ali to je druga tema.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •