Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: laptop za srednjoškolce

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno laptop za srednjoškolce

Molila bih savjet oko kupnje laptopa za srednjoškolku. Molim preporuku za konkretni model, performanse mi ne znače mnogo. Koji i gdje kupiti?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    Molila bih savjet oko kupnje laptopa za srednjoškolku. Molim preporuku za konkretni model, performanse mi ne znače mnogo. Koji i gdje kupiti?
    Eh, tu ti ni dragi Bog ne može pomoći ako ne znaš za kakvu namjenu se računalo nabavlja. Moji sinovi su u srednjoj školi već imali laptope kakav ja ni danas nemam, jer su smatrali da im treba. Nije svejedno treba li dijete laptop za prosječnu upotrebu. Ako dijete želi igrati igrice, to je već druga priča. Karakteristike mogu značajno varirati... Ako dijete uči npr. grafički dizajn ili ide u neku tehničku školu pa će učiti autocad ili 3d modeliranje, to je vjerojatno puuuuno zahtjevnije nego za običnog gimnazijalca koji nije ni grafičar ni programer.

Moj stariji sin nema savršen vid, pa je u srednjoj koristio 17" laptop, ali mu je bio težak, tako da sve ima prednosti i nedostatke.

Najpametnije je otići u Instar ili Links i pitati što bi bilo optimalno.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.09.2024. at 13:40

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ide u pm gimnaziju (mozda cete vi ovdje znati vise o potrebama djece iz tih skola. Ja, sve da mi i objašnjava, ne kužim ništa vezano uz informatiku...).

Igrice ne igra.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam laik, obični korisnik, ali uvijek imam neke laptope, sad imam veliki 17" Predator i mali 13" hp, jer mi je veliki težak za nosit, a na malom ne mogu grafove obrađivati. Ja mislim da njoj ne trebaju nikakve posebne performanse, nego laptop kojem neće ispasti tipke i ako ga mora nositi često, onda da nema veliku masu. Taj veliki je kao super za igranje igrica, al ja ih ne igram, mene nerviraju ti neki svemirski momenti na njemu. Ja moram preko javne nabave kupovati pa onda kupimo potpuno nepovoljno, jer se naručuje puno komada pa tko nam može ponuditi veću količinu, nabije cijenu. Bilo bi nam značajno jeftinije da odemo u prvi dućan po laptop. Nije da si pitala, ali morala sam se pojadati

U svakom slučaju, ja bih ovako - odredila budžet, i kupila što robusniji, a što manje mase, njoj će svaki biti dovoljno dobar za potrebe nastave.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jelena,

Ne treba joj za nosit u skolu, al joj treba za doma za radit tako da sama tezina meni ne bi bila presudna nego sto veći ekran.

Pm gimnazije su opremljene informatičkom opremom,a sve ppt koje rade doma ionako salju mailom (ili preko nekih platformi ne pitaj me naziv) ili pak nose na usb sticku.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 27.09.2024. at 22:27

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Tako i referate i projekte i sve ostalo...

Zapravo se slazem s Jeleninim opisom.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ako ga ne nosi, cemu uopce laptop, zasto ne obicno racunalo s dobrim monitorom. Osobno mi je puno ugodnije raditi za klasicnim racunalom, nego za velikim laptopom. Ti 17" su nezgrapni u krilu. Barem meni.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala cure!

Laptop joj treba jer zna u pauzama između aktivnosti raditi u knjižnici, nekad ide kod frendice raditi a i redovito sve praznike provodi izvan Zagreba gdje nemamo baš ništa od uređaja.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zaboravih napisati da doma nema svoj komp. Tako da bi prijenosno računalo zapravo služilo i za doma i za van.
    Imate prijedloge za neke konkretne modele, npr neki od ovih za koje je Peterlin stavila link u Micronisu?
    Posljednje uređivanje od buba klara : 28.09.2024. at 08:31

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj ima 17'' laptop, a s vremenom smo mu za stol nabavili i dodatni monitor, što je znatno olakšalo rad na računalu.
    Laptop nije nosio u školu, ali na faks ga često nosi.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Buba klara, sretno s kupovinom!
    Ja ti se fakat ne razumijem, kod nas muz rjesava te stvari.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nema više 17'' računala kao nekada, sada ako ciljaš takvo moraš dat preko 1500 eura. No, s obzirom na to da ne radi 3d i da ga treba za office, a ne igra igre, i trebat će nosit okolo, najbolje nešto malo slatko lagano od 13'' će već biti dovoljno. Ovisno o novčanom okviru, možete se zaletit i uzet bilo koje računalo pa i neko jeftinije jer su sva ona solidna. Mami sam uzela prije par g vrlo jeftin hp ako se dobro sjećam, tjerao je linux koji je isto sada vrlo ugodan za raditi, ali ako baš mora biti windows zbog officea, sigurno ima dobar izbor u instaru, chipoteci, svijetu medija, sancta domenici, i ostalim, ali sancta ako ćete online naručiti ima užasno sporu dostavu. Ako novčano bolje stojite macbook, te stvarčice rade ko urica godinama i ne gnjave s obnovama os-a kao windowsi. Svijet medija zna imati povoljnije cijene od instara. Ja sam inače vjerna Dellu jer su pouzdani, a povoljni. Tipa ovo je sve ok https://www.svijet-medija.hr/gg/3/la...t=cijena%3Aasc
    Naravno, treba paziti i ne piti kavu pored računala.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kako ovaj ima free dos može na mmorc.com kupiti jeftinu potpuno legalnu licencu za windowse.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nemoj 17in to je teško. 13in je idealno ali su dobri 13in skupi pa većina kao kompromis uzme 15in
    To sto rade u srednjima može svaki standardni laptop podržati (malo office malo phyton valjda) samo nemoj se igrati sl linuxima i sl ako niste informatički potkovani, uzmi windowse.

Možda možeš se strpiti za black friday ako već nisi iskoristila Back to school akcije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Linux je lose rješenje za početnike. Moji ga imaju na sekundarnim računalima, ali oni odavno nisu srednjoškolci i imaju potrebno znanje, ali glasaju za Windows. Uostalom, većina laptopa ima u cijeni windowse, a može se uzeti i office. Nemam pojma koliko to sad košta.

13" laptop je dobar samo ako doma koristiš dodatni monitor i tipkovnicu. To je ok ako doma imaš drugo računalo, za poslovne ljude i studente.

Ma ne znam, predaleko su moji sinovi od srednje škole. Ja sad razmišljam da sebi uzmem neki laptop te kategorije, 15" sa Windows, najkasnije kad budem išla u mirovinu. Ništa preskupo. I ne namjeravam pitati sinove za savjet nego informatičara u firmi. Sinovi bi to nabrijali prema svojim potrebama, a ja koristim 20% od toga.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Meni je 13" za otvarat i pisat dokumente sasvim ok, upravo to volim što ga mogu prenijeti bilo gdje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Svasta oni rade na laptopu u srednjoj, nije bas samo pisanje dokumenata.
    Bolji je malo veci ekran tipa 15incha.

Kao parametar im je vaznije da je vidljivo i pregledno na ekranu, a ne toliko prenosivo.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.09.2024. at 19:11

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Sve je to stvar navike, ne mogu zamisliti što bi to moralo biti pregledno dok nije grafički dizajn i video montaža.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ima 13 i 14in laptopa koji “pojedu” prosječni 15in laptop za doručak po performansama i kvaliteti slike, ali rekoh to je većini financijski nedostižno. Pa kupe 15in prosječni laptop koji traje 4 godine.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Sve je to stvar navike, ne mogu zamisliti što bi to moralo biti pregledno dok nije grafički dizajn i video montaža.
    Probaj editirati jednostavnu xls tablicu, to je kao da gledas u *upak. Osim toga, napisati esej na toj maloj tipkovnici je isto jeza. 15'' minimum ako ne misle kupovati dodatni monitor i tipkovnicu. Pa nije to tipkanje za forum...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Stalno to radim.

Ok, bilo je čudno nakon 17" preći na 13" al danas nemam osjećaja. Danas mi je čudno raditi na divovskom monitoru, samo se pogubim gdje je što.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Probaj editirati jednostavnu xls tablicu, to je kao da gledas u *upak. Osim toga, napisati esej na toj maloj tipkovnici je isto jeza. 15'' minimum ako ne misle kupovati dodatni monitor i tipkovnicu. Pa nije to tipkanje za forum...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nije da ću pomoći, ali zbilja za srednju ne vidim potrebu za laptopoom. Jedno dijete je koristilo stolno računalo. Drugo laptop. Niti jedno nisu niti jednom nosili računalo u školu. Oboje su u PM gimnaziji.
    Ako će joj laptop mijenjati računalo u potpunosti onda se slažem za veći monitor. Ja imam 13" i slažem. Lagan je, zgodan na putu ali za ozbiljan posao baš da je zgodan i nije. No kad zatreba radim bez problema ali ako imam izbor radije radim na većem ekranu.
    Što se tiče performansi kako su svi rekli ovisi o potrebama i željama.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Spajka, objasnila je buba klara zasto kcerki treba bit i prenosivo.

Ja sam imala taj mali 13incha za sluzb.putovanja al meni osobno neusporedivo s ovim vecim od 15incha bez obzira sto je tezi. Nije mi pregledno kad moram ogromne excellice vuci desno-lijevo da bi vidjela sve sta trebam, a ako je smanjim presitna mi slova. Takodjer i tipkovnice neusporedive.
    Brže tipkam na vecoj tipkovnici.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da sad kupujem sebi, prvo bih gledala gdje su akcije. Na primjer, Chipoteka trenutno ima ovo: https://www.chipoteka.hr/proizvodi-n...SAAEgJoH_D_BwE

Ne treba uzeti najjeftiniji nego prvi do njega i eto... Za početak dovoljno. Meni bi odgovarao ovaj: https://www.chipoteka.hr/proizvodi-n...rni-9150048930 (Windows su uključeni u cijenu).

Isto se može pogledati i kod drugih ponuditelja.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.09.2024. at 09:46

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Isplati se pričekat crni petak...

Hooo ovo je nestvarno skupo...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nije to za srednjoškolce.

Ont. Crni petak u Instaru je bio negdje u 11. mjesecu.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I ja glasam za 15", a ne 13". Ja radim 90% posla na 13". Ne valja ako moras paralelno dva dokumenta pogledati, ako trebas grafove uređivati, neke web poslovne stranice mi se ucitavaju tako da moram skrolat lijevo desno, ne vidi se cijela širina. Sigurno je neka cvjecarnica iz Zapresica programirala. Srecom imam touch screen pa mogu pomicati, ali me zna izluditi. Ja sam navikla pa mi je lakse pisati na tom malom, nego na velikom 17", ali mi je prava tipkovnica wellness. Miša ne koristim, sto je lose za šaku. Ali se trudim sto vise preko short cutsa na tipkovnici. Mali hp koristim jer ga stalno moram nositi. Super je, bio je skup, ni ne koristim sve sto moze, npr. nikad ga ne okrecem na tablet opciju. Al ja sam konzervativni korisnik. Mene nervira kad mi promijene verziju nekog softvera, ne padam u nesvijest od novih opcija.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja mislim da je moj bio preko 13 000 kn pred 4 godine. Al mi moramo na javnu nabavu pa su nam bas skupa racunala, a zapravo sami moramo zaraditi za racunala, ne dobivamo ih.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 30.09.2024. at 22:18

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne treba uzeti najjeftiniji nego prvi do njega i eto... Za početak dovoljno.
    S ovim se nikako ne bih slozila. Pa to se zna da su druga "najgora" navlakuša za kupca bas zbog ovakvog rezoniranja. Bolje je najjeftinije uzeti ili naravno jos bolje neku skuplju verziju. Moj jedan Asus je bio koma, tipke su mi poispadale, kontakt na kabelu za struju se gubio, nije bilo popravljivo. Taj sam dobila, nisam ga sama zaradila. Poslije sam ga stavila da mi pokrece jedan uredjaj, al sam na kraju morala kupiti novo racunalo i novu licencu za sw od uredjaja. Bas me usosio taj laptop.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

https://youtu.be/mlg3H1StHpQ?si=lU5mpr42mdQBjehk

Mozda to i nije vise tako s drugim najjeftinijim proizvodom, sto kažu ekonomistice, jer ja i dalje izbjegavam drugi najjeftiniji
    Posljednje uređivanje od Jelena : 30.09.2024. at 22:49

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Mene nervira kad mi promijene verziju nekog softvera, ne padam u nesvijest od novih opcija.
    Ista sam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odi u trgovinu, reci koliko imaš love (ja bih računala s cca 800-1000 eur)

Moja preporuka je laptop marke - hp, Windowsi uključeni, 15 incha (13 je premalo, to je kao malo veći tablet; 17inch je prevelik i pretežak; ako će biti potrebe u budućnosti kupite dodatan monitor i spoji 15inch laptop na monitor; ja tako radim na dva ekrana))

i platiti dodatno osiguranje koje pokriva sve (meni je na jednom nakon godine dana otišla matična ploča, dali su mi novi laptop)

moji svi troje imaju laptope (nasljeđuju ih, tako da najmlađe ima laptop -malo veću "kantu"- star više od 12 godina, ali za otvaranje školskih stranica, e-maila je dovoljno; najstarije je dobilo novi kad je išlo na faks, srednje kaže da mu ne treba novi za faks, vidjet ćemo za pola godine ili sljedeće godine kako će se studij razvijati i kakve će biti potrebe)
    kad idu na more nosi svatko svoj. laptop je njima kao mobitel, svatko ima svoje dokumente, mailove, filmove, igrice, fotke, aplikacije itd.)
    stolno računalo (staro već 12 godina) nam je u dnevnom i samo se MM služi njime kad je doma, ali ne za rad (on ima 13inch tablet i 17inch laptop)
    kućni printer je wifi i svi smo spojeni na njega laptopima
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 01.10.2024. at 09:52

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •