Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 147 od 147

Tema: Jel moguće da je sustav toliko nefunkcionalan?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kolko kažu na radiju nema nastave ( bar u zgradi) sad dal' ima na neki drugi način ? Traje to dugo i predugo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zna li netko novu situaciju?

Iz ovog teksta moglo bi se zaključiti da se bojkot nastavlja: https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2611151.aspx

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da do daljnjeg nema ništa novog

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Novo-staro je da institucije prebacuju odgovornosti jedna na drugu. Djeca još ne idu u školu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ono što zapažam iz mog iskustva je da zapravo ne postoje konkretni mehanizmi kojima bi se napravilo nešto u vezi bilo vršnjačkog ili obiteljskog nasilja, sve je samo slovo na papiru i hrpa praznih pozicija bez ikakve moći i ovlasti i odgovornosti.

ColpAck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2024

Početno

Slažem se, zapravo gotovo da nema mehanizama koji stvarno djeluju i štite ljude

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Danas je u Večernjem listu odličan članak koji je detaljno nabrojao sve radnje koje su poduzete ili nisu u ovom slučaju, previše je toga za nabrajati ovdje.... Uglavnom se u javnosti prstom pokazuje na ministartstvo i azoo, no jako je pogriješio i Gradski ured, oni su svojom odlukom najviše zabetonirali stvar. A i tu odluku su mogli jednostavno revidirati, a ne inzistirati na novom podnošenju prijedloga od strane stručnog vijeća nove škole.
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 31.10.2024. at 08:32

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Možeš li staviti citate iz članka?
    Ne vidim kako bi Gradski ured mogao revidirati odluku (promijeniti oblik školovanja) ako nema novu zdravstvenu dokumentaciju koju mu mora dostaviti stručno tijelo sastavljeno od osoba iz škole plus liječnik.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 31.10.2024. at 11:19

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Danas je u Večernjem listu odličan članak koji je detaljno nabrojao sve radnje koje su poduzete ili nisu u ovom slučaju, previše je toga za nabrajati ovdje.... Uglavnom se u javnosti prstom pokazuje na ministartstvo i azoo, no jako je pogriješio i Gradski ured, oni su svojom odlukom najviše zabetonirali stvar. A i tu odluku su mogli jednostavno revidirati, a ne inzistirati na novom podnošenju prijedloga od strane stručnog vijeća nove škole.
    Da, i ja bi clanak ili citate. Jer Gradski Ured donisi primjereni oblik skolovanja iskljucivo na zahtjev skole uz suglasnost roditelja.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Da, nema opservacije stručnog tima škole bez pristanka roditelja

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što zapažam iz mog iskustva je da zapravo ne postoje konkretni mehanizmi kojima bi se napravilo nešto u vezi bilo vršnjačkog ili obiteljskog nasilja, sve je samo slovo na papiru i hrpa praznih pozicija bez ikakve moći i ovlasti i odgovornosti.
    X

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisam čitala članak, ali po listu u kojem je objavljen nije ni čudo da je odgovornost prebačena na gradski ured.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Osim djeteta nesto ozbiljno ne štima s tim roditeljima i nesto opako skrivaju.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

A nešto ne štima i sa sustavom. Običnom svijetu stave i nadzor i škole roditeljstva i psihićke procjene. Njima ništa.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni izgleda kao da su doslovno pobjegli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni izgleda kao da su doslovno pobjegli.
    Pa naravno! Dijete je zlostavljano, a roditelji su odgovorni. Da su bili obični smrtnci, odavno bi im czss zakucao na vrata. Lijepo je napisala Ljubica Matijević Vrsaljko da je to dijete trebalo biti izuzeto iz obitelji https://www.telegram.hr/politika-kri...sam-i-zgadena/

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sad je jasno zasto su roditelji toliko inzistirali na anonimnosti.
    Pa taman da su im na granicnom prijelazu gledali dokumente, granicna policija ne zna da su to oni i da zapravo bjeze iz zemlje s djetetom kojem je sud nalozio opservaciju u
    raznim ustanovama!
    Tko ce sad odgovarati?

Meni mirisi da se tu netko stiti od mozebitnig i zatvora, to dijete je ocito zlostavljano.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam odmah na početku rekla da mi miriše da je dijete zlostavljano i sad je odvedeno sa zlostavljačima dalje. Strašno!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

po meni je i prije bilo logićno da su otišlio van, jer je baš ispalo da ni u jednoj školi djete neće biti prihvaćeno. sad dal će mali i promjeniti ponašanje u novoj sredini, nećemo ni znati. sretno mu , i njegovima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    po meni je i prije bilo logićno da su otišlio van, jer je baš ispalo da ni u jednoj školi djete neće biti prihvaćeno. sad dal će mali i promjeniti ponašanje u novoj sredini, nećemo ni znati. sretno mu , i njegovima.
    Sretno je ispalo našima koji su se riješili jada, ali za ovo dijete ništa se nije riješilo. Baš se pitam je li to iznimka ili toga ima još.... Stvarno ne kužim czss u ovom slučaju, jer inače se dižu na stražnje noge do besvijesti, zutaminuta nam je to višekratno potvrdila, a bome nitko nije imun, pa ni poznate osobe: https://story.hr/Celebrity/a284160/K...-bez-sina.html
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.11.2024. at 15:06

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nisu imune žene, ja bih dodala. Moju frendicu su razvlačili, na koncu je dala djecu ocu jer nije mogla voziti iz noćne u drugi grad 50 km udaljen dva do tri puta tjedno, tamo i nazad. Suci nisu htjeli dodijeliti pola pola. Ovako je riskirala prometnu s djecom u autu sva umorna i neispavana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Posljedice :
    15 ero traumatizirane djece i njihov obitelji u drugoj školi
    1 razred manje u drugoj školi što je i manjak satnice u toj školi kad se krene u više razrede ( pošto je to mala škola 2 sata manje u normi je koma za ljude koji rade na više škola )
    jedan otkaz
    jedna učiteljica radi negdje drugdje
    ravnateljici se klima stolica
    treća škola , ravnatelj je sada v.d. i učenicima fali par tjedana nastave
    prva škola nepoznato mada je po portalima pisalo da je i tamo navodno ozlijedio neko dijete
    vrtići ne znamo ( navodno u Rijeci isto tako piše po portalima )

I nitko ništa . Ja sam se čak usudila direktno pitati neke poznanike ( ne kolege iz škola već susjede iz sela i sl ) tko su ti ljudi i nisu mi se usudili reći jer su i strahu od moćne odvjetnice .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Posljedice :
    1 razred manje u drugoj školi što je i manjak satnice u toj školi kad se krene u više razrede ( pošto je to mala škola 2 sata manje u normi je koma za ljude koji rade na više škola )
    jedan otkaz
    prva škola nepoznato mada je po portalima pisalo da je i tamo navodno ozlijedio neko dijete

I nitko ništa . Ja sam se čak usudila direktno pitati neke poznanike ( ne kolege iz škola već susjede iz sela i sl ) tko su ti ljudi i nisu mi se usudili reći jer su i strahu od moćne odvjetnice .
    Ja bih dodala na popis i to dijete koje će također biti i dalje zlostavljano.
    Istodobno zlostavljač, ali i žrtva.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Posljedice :
    jedan otkaz

Ovo je pravi teatar apsurda... Bratemili, koliko ima ljudi na kugli zemaljskoj koji bi ne znam što dali za besplatno osnovno obrazovanje. Ovdje je to zakonska obveza i gle nakarade - djeci je ta zakonska obveza (i pravo) onemogućena zbog toga što sustav ne sankcionira ovakve postupke (mislim na roditelje, ne na dijete koje je daaaaavno trebalo zaštititi). Sve po sistemu - brigo moja, pređi na drugoga...

Bome, nekako mi se čini da je vrijeme za uvođenje školovanja od kuće, ne da se manjini ide na ruku nego da se zaštiti većina. Jasno mi je da i to rješenje ima nedostataka, ali očito dječaka nije htjela ni jedna privatna škola, jer bi to već tako bilo riješeno. Nisu ni oni blesavi - preskupo naplaćuju svoje usluge da bi riskirali nezadovoljstvo svojih mušterija.

Baš me zanima o kakvom je inozemstvu ili "inozemstvu" riječ, ali to nije pitanje samo školstva. Misliš da te štiti zakon, a ljudi su u strahu od moćnih odvjetnika. Uffff.....

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

kako će odvjetnica progonit nekog ako se anonimno objave podaci wtf

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E pa ne znam , pitala sam više ljudi i svi su u strahu, vlada zakon šutnje. Poslije sam odustala .

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Taj dječak da promijeni i planetu, nažalost, on će i dalje imati problem od kojeg njegovi roditelji zatvaraju oči.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

E pa ne znam , pitala sam više ljudi i svi su u strahu, vlada zakon šutnje. Poslije sam odustala .
    ovce, pa nije slokovićka sauron pa da je sveznajuća i svevideća wtf

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

kaj će starci zatvorit oči kad su oni tome uzrok
    https://www.reddit.com/r/croatia/com...mment/lwsy98l/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Žuta , vodila me znatiželja, ali onda sam malo i eksperimentirala i znamo da smo mi malo veće selo i sve se sazna, evo ovo nisam.
    Uglavnom dječak neće magično prestati raditi ono što je opisano da je radio po školama niti će se ti roditelji pokajati zbog uništenih života i sudbina ljudi koji su im stali na put .
    Niti će itko odgovarati .
    Ujeo vuk magare .

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

točno ovo, sustav se napeo najviše moguće da zaštiti - roditelje
    https://www.reddit.com/r/zagreb/comm...mment/lr9wdn4/

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Mali je uspio prokazati svu besmislenost ministarstva, agencija, ravnatelja, psihologa, socijalne skrbi i ostalih nametnika koji nam već desetljećima pametuju koga i kako treba odgajati.
    s istog linka

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Napisali su nekoliko puta ime u komentarima na indexu, i djetetovo i od roditelja i koje firme imaju, samo što su se ti komentari brisali. Mislim da na forum.hr još uvijek pišu neki podaci. Meni je čudno da se ljudi boje izgovoriti to ime čak i privatno, po kojem zakonu mogu ganjati ljude koji privatno pričaju o tome?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

kad se strah uvuče u kosti, a svi iz bivšeg socijalističko totalitarističkog titovog režima uopće me ne čudi

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ovo sam iskopirala s linka od zuteminute.

"Stručnjaci koji su tek bili počeli raditi s dječakom nisu iznenađeni jer su od početka imali naznake da su roditelji uzrok poremećaja u ponašanju tog djeteta koje, kako nam je preneseno, nema intelektualnih mana, simpatično je i elokventno, a financijski ima sve uvjete za normalno odrastanje."
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.11.2024. at 19:33

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sam iskopirala s linka od zuteminute.

"Stručnjaci koji su tek bili počeli raditi s dječakom nisu iznenađeni jer su od početka imali naznake da su roditelji uzrok poremećaja u ponašanju tog djeteta koje, kako nam je preneseno, nema intelektualnih mana, simpatično je i elokventno, a financijski ima sve uvjete za normalno odrastanje."
    Ovako su stručnjaci opisivali i Kostu Kecmanovića pre "incidenta".

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pulinka, ajme koji crni humor

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jel on seksualno uznemiravao curice i crtao crteže neprikladnog seksualnog sadržaja?
    Pitam, ne znam.

Ja samo znam da je curicu iz nama bliskog okruzenja, koja je upravo to radila, seksualno zlostavljao očuh.

Nije bila nikakav psihopat, iako bi se to njenom ponasanju moglo reći. Bila je zapravo žrtva.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.11.2024. at 17:57

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Jel on seksualno uznemiravao curice i crtao crteže neprikladnog seksualnog sadržaja?
    Pitam, ne znam.

Ja samo znam da je curicu iz nama bliskog okruzenja, koja je upravo to radila, seksualno zlostavljao očuh.

Nije bila nikakav psihopat, iako bi se to njenom ponasanju moglo reći. Bila je zapravo žrtva.
    Ja sam prvenstveno povukla paralelu između zaključaka stručnjaka, ne toliko između konkretnih ponašanja dece.

Da li je dete inače simpatično, inteligentno i elokventno nije od nikakvog značaja detetu kome je slomljena ruka, uštinuta guza ili metkom okončan život od strane elokventnog, inteligentnog, i finansijski obezbeđenog deteta.

U tom smislu je stručnjačko zapažanje prilično bezvredno, tim pre jer nije potkrepljeno nikakvom akcijom nakon donesenih zaključaka.

Koliko znam K.K. nije ispoljavao seksualnu agresiju, mada je teško reći jer su i tu razni problemi sistematski zataškivani godinama.

Zvali mi ovog trećaka (ili je četvrti razred?) psihopatom i/ili žtrvom, ishod je isti - pomoć je uskraćena i njemu i deci koja su osuđena da im se putevi ukrste.

Na isti način, i društvo je istovremeno i zlostavljač i žrtva, jer su svi upleteni u mrežu straha u kojoj nema pobednika. Osim devijantne pobede devijantnih roditelja.

A ako pogledamo malo šire, i ti devijantni roditelji su prošli kroz ko zna kakve traume tokom života da bi postali to što su bili, i zaslužuju naše saosećanje. Treba i njih ipak razumeti.

Ili ne?

Gde je granica saosećajnosti i razumevanja? Gde je granica opravdavanja?
    I gde je granica između okolnosti, genetike i lične odgovornosti?

Zašto neka deca prođu kroz užase tokom odrastanja i postanu borci protiv toga, divni roditelji ili bar u svakom pogledu funkcionalna ljudska bića, a neko prođe vrlo slično ili manje loše, ali izraste u ubicu/silovatelja/mučitelja?

Ja ne znam odgovore, samo znam da sam tokom godina sebi daleko snizila prag saosećanja.
    Uvek idem ka tome da je primarno zaštititi one koji su SAMO žrtve. Nakon toga idu prava zlostavljača, pa imao on pet ili pedeset godina, i bez obzira koliko ja saosećam sa njim.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

pa to je do arhitekture mozga, zašto neke šalice podnose vruće, dok neke puknu
    meni je ovdje najmučnije od sustava koji se farba stručnim sa stručnjacima, a zapravo nigdje nikog na obzoru, svi su podvili rep, pa i kad hoćeš van iz kaosa, sustav bi te najradije nogom nazad u njega samo da se ne mora baviti tobom, zlo mi je od onih pamfleta mi smo škola, ovo ono sa nula tolerancijom na nasilje kad meni dijete kad ga dopremim u policijsku postaju policijska detektivka pita što je ono učinilo da ga je tata povukao za ruku i nanio mu masnicu
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 16.11.2024. at 05:07

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

pa to je do arhitekture mozga, zašto neke šalice podnose vruće, dok neke puknu
    Lepo rečeno i verovatno tačno. Ali konačnu arhitekturu mozga je teško ispravno proceniti kod male dece, zato su svi relativno suzdržani, jer je mogućnost greške velika.
    I posledica toga isto ume da bude problematična- ako je do arhitekture mozga, onda vlasnik mozga nije mogao da bira šta će biti, pa imamo li prava da ga kaznimo? Odatle do opravdavanja je jedan sitan koračić, a od opravdavanja do nedelovanja još sitniji, a posledice budu razorne.

Sa druge strane, sistem čine ljudi. A ljudi moraju da zarađuju da bi živeli. I uglavnom imaju porodice. Državni posao garantuje kakav-takav opstanak i mogućnost gubitka posla je zastrašujuća. Puno ljudi ne želi toliki rizik u životu, naročito ako procene da bi njihova žrtva svakako bila uzaludna.
    Nisam pažljivo pratila, ali čini mi se da jeste bilo pojedinaca koji su reagovali- samo je njihova reakcija zataškivana maksimalno. U ovakvim slučajevima niže instance sistema obično reaguju, a represija ide sa vrha- mada sigurno "kočničara" ima na svakom nivou, kako tvoje iskustvo nažalost pokazuje. I naravno, kada neko izgubi posao, a uzalud, to je jasna poruka ostalima koji se dvoume. Kao u mafiji.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

- ako je do arhitekture mozga, onda vlasnik mozga nije mogao da bira šta će biti, pa imamo li prava da ga kaznimo?
    tim se pitanjem bavi sam harris u jednom od svojih govora i baš mi je otvorilo oči što se tiče razumijevanja ponašanja, msm da kazna nema smisla, ali trebaju postojati posljedice i mjere opreza, tipa smatram lošim da se izvještava o masovnim pucnjavama po školama, kao što je loše izvještavati o samoubojstvima, neke ideje su kao virus, idu i šire se

a ovo da, ljudi se plaše gubitka radnog mjesta, mada i u mom slučaju, a ni ja ni bivši nismo neke krupne zvjerke da možemo zapošljavat slokovićke, pa opet je posao traljavo odrađivan kao da se boje nečeg, ne znam, da im moj bivši ne dođe i plesne im koju, ali opet onda tu zapravo i ne postoji kralježnica koja bi stajala da brani žrtve, jedino ženske udruge i kuće i njima slični... možda sam se maknula od teme, ali ovo treperenje i drhturenje službenika i stručnjaka mi je tako bolna točka, možda i bolnije nego samo nasilje koje sam preživjela

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

a ovo da, ljudi se plaše gubitka radnog mjesta, mada i u mom slučaju, a ni ja ni bivši nismo neke krupne zvjerke da možemo zapošljavat slokovićke, pa opet je posao traljavo odrađivan kao da se boje nečeg, ne znam, da im moj bivši ne dođe i plesne im koju, ali opet onda tu zapravo i ne postoji kralježnica koja bi stajala da brani žrtve, jedino ženske udruge i kuće i njima slični... možda sam se maknula od teme, ali ovo treperenje i drhturenje službenika i stručnjaka mi je tako bolna točka, možda i bolnije nego samo nasilje koje sam preživjela
    Ja sam pobornik nepopularnog mišljenja da se naše društvo nažalost većinski sastoji od ljudi kojima ozbiljno fali integritet i/ili moralni kompas. A ljudi koji pokušavaju da održe oba prolaze izuzetno loše.

Ne slažem se da ne treba izveštavati o školskim pucnjavama- ali treba itekako birati način. Uostalom, da slučaj ove teme nije dospeo do medija, ništa se ne bi pomaklo sa mrtve tačke. Zataškivanje je uvek dodatni šamar žrtvama- pa i to vidiš iz svog primera nažalost.
    Isto tako mislim da je u redu pisati o samoubistvima - na način koji bi pomogao da ih bude što manje.

Nije problem pisanje- nego to što se u društvu često ništa ne promeni nabolje nakon takvih događaja.

I mislim da kazna u nekim slučajevima mora postojati. Tj. možemo je nazvati posledica ali je de facto kazna. Recimo mislim da je K.K. trajno izgubio pravo na svoja građanska prava i slobode. Ne verujem u rehabilitaciju i reintegraciju u društvo u ovom slučaju, i nikad ne bih rizikovala da je pokušam.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

pa da, to je posljedica, ne zato da ga se kazni već zbog toga što nije siguran za okolinu

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Još jedan slučaj nasilja... novih luki ritz svaki dan, a sustav gdje je?
    https://www.reddit.com/r/croatia/com..._u_%C5%A1koli/

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •