ovaj slučaj je odličan primjer koliko je hzsr i svi ostali nemoćni i nedjelotvorni čak i kad slučaj vrišti nasilje i probleme na n-tu, onda se možemo zapitati kako to izgleda kad je situacija mirnija, kad žrtve potiho trpe, i kad se obrate nekome dobiju šutnju, zatvorena vrata i prelijevanje iz šupljeg u prazno, jer jasno je da grupice žena ne mogu protiv usijanih glava i nasilnika, pa se i tu prelijeva obrazac jači - slabiji, i sve što imamo su ovakvi šablonski tekstovi i izvješća...
zato je ovo što su roditelji ostale djece napravili - solidarizirali se najpametnija i najbolja stvar, ...
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 23.10.2024. at 09:29
Potpis.
U nekom trenutku su bili uveli obavezno savjetovanje bracnih parova prije postupka razvoda. Ne znam vise kako se to zvalo, al kao neki pokusaj mirenja. I onda je ispalo da nema kadra koji bi to stigao odraditi pa su morali jako dugo cekati svoj termin.
Ili kad su uveli obavezno psiholosko savjetovanje IVF parovima. To je bila cista forma, bez sadrzaja. Potpuno nepripremljen kadar, a parovi su trazili gdje ce brze i bezbolnije dobiti potvrdu da su odradili to savjetovanje.
I tako uvode neke procedure, bez smisla, odradi se da se ispuni forma.
Kod ovakvih slucajeva s problematicnom djecom isto nema tko provoditi vrijeme s obiteljima da se pokusa pomoci onima kojima se moze pomoci da dovedu u red svoju obitelj. Prije inkluzije, kad su djeca s intelektualnim poteskocama isla u specijalne skole, tamo postoje educirani timovi i socijalnih radnika i psihologa i logopeda, mali su razredi, nastavu drze defektolozi, o djeci se brinu do kraja srednje skole, pronalaze im praksu, pomognu kod zaposljavanja, rasterecuju se nastavnici u redovnim skolama, ne treba hrpa asistenata. Osim toga, djeca s poteskocama su u redovnim razredima uvijek najlosiji ucenici, usporedjuju se s ostalom djecom, nije im lako. Roditeljima atraktivno izgleda inkluzija, ali treba dobro razmisliti je li to za svako dijete prikladno. Nas sustav nema podrsku za inkluziju.
Posljednje uređivanje od Jelena : 23.10.2024. at 10:40
Pptpis na Jelenu, nije inkluzija uopce dobra i prikladna za svako dijete s poteskocama.
Mama mi je radila u skoli koja ima redovnu nastavu i razrede za djecu s poteskocama, bilo ih je 4-5 u razredu, tim strucnjaka je radio s tom djecom, puno vise su profitirali nego da su u razredu s redovnom nastavom.
Djeca su bila grupirana u te male razrede prema svojoj dijagnozi.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.10.2024. at 13:13
Apsolutno identicno razmisljam.
Ili majka skriva oca ili obratno ili oboje žmire ako se radi o patologiji licnosti.
Al ovo za crteže, duša mi plače,bem ti sustav da se ne gleda zastita tog djeteta a i sve ostale djece.
Mozda sam pregruba i okrutna, jesam sigurno sad kad cu ovo napisat al ja bi im zaprijetila privremenim oduzimanjem djeteta uvjetovajuci da moraju proci obradu sve troje.Al nit me tko pita, nit znam jel to zakonski izvedivo.
Zanima me kako to bude u slucajevima "incesta" u obitelji, kako nekad takvi roditelji zavrse u zatvoru i oduzme im se dijete?
Pa mora se moc pristupit tim roditeljima, užasu od roditelja, koji ne zele pomoc vlastitom djetetu. Prestrasno.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.10.2024. at 13:20
Btw dijete o kojem sam pisala je takodjer crtalo takve crtezeu pitanju je bio očuh. Uzas uzasa..... sta na ovom svijetu sve postoji...
Da, stalno je pritisak na svima ostalima, umjesto na obitelji dječaka.
pa baš strašno...na krivo mjesto se stavlja pritisak..
"Institucije rade svoj posao". "Hvala vam na suradnji" hashtag. I slična orwelijada. Obitelj dječaka je očito nešto u što se ne usude taknut. Baš je ono tipičan primjer koruptivnog i/ili duboko bolesnog društva. Kristalno je jasno da je dijete moćnika ili nekih kojih se svi boje ala krimosi. Dobro je reklo neko udruženje učitelja. The problem su roditelji koji dolaze u školu paradirat s odvjetnicima, što ćemo više kad smo imali "mamu Milanović" s ne 4 nego 5 nedavno. I takvih "mama Milanović" ima milijun. Pa ne bi ovo, pa ne bi ono, moje dijete predivno, njemu treba pomoći, mi želimo prilike, želimo izvrsnike, svi će da budemo izvrsni STEM-ovci, a humanizma ni u tragovima itd. itd. Na kraju, po mom mišljenju, to stvarno jest slom i on je globalan i obija se permisivan stil roditeljstva svima o glavu i bit će Kosti ohoho. Zato valjda konzervativci u svijetu dobivaju simpatije.
Slažem se zapravo s konsternacijom jer boli tako očito vidjet koliko je loše, a svi bismo (i ja!) ipak rado zabili glavu u pijesak.
Ne znam jeste li skužili da je tipa 500 soc. radnika dalo otkaz? Pokušat ću naći i linkat. Oni će bit Pedro koji će tu visit ako se dogodi neka tragedija, neće ministar.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...irana-15513491
Pazite ovo... ljudi idu iz državne službe... koja mora da je to katastrofa.
https://www.vecernji.hr/vijesti/alar...nicima-1674674
"Predsjednica NSZSŠ-a Nada Lovrić upozorava da sve više roditelja u pratnji odvjetnika traže zaštitu prava svoje djece kada ona ne ispunjavaju ili krše svoje obveze. Često je, dodaje, riječ o potpuno neprimjerenim oblicima pritiska na nastavnike koji rijetko dobivaju potporu ravnatelja ili savjetnika, što, smatra, neminovno vodi daljnjem urušavanju obrazovnog sustava, prvenstveno na štetu učenika."
Posljednje uređivanje od ina33 : 23.10.2024. at 22:03
Stvara se nova tržišna niša za odvjetnike - specijalizacija u zastupanju učenika i roditelja u borbi protiv škola. Koja je to tuga i slom.
Ja i dalje mislim da se nesto moze i mora napravit. Ne mogu prihvatit: nista se tu ne moze i rezignacija do daljnjega...
Navodno nije dijete nikakve drz.tajnice, to je bila novin.patka,al od nekih mocnika "pametnjakovića" je.
Mene muci sto se ne pomaze ni ostaloj djeci da imaju redovnu nastavu, ali ni tom malom koji je vrlo, vrlo vjerojatno seksualno zlostavljan (ako je uopce tocno ono sto pisu za crteze).
Novinare uzimam uvijek sa skepsom jer osobno znam za situacije koje su potpuno izvrnuli i posve pogresno izvijestili.
"Preduvjet za donošenje novog rješenja jest opservacija stručne službe škole te zdravstvena i druga dokumentacija koju školi, odnosno stručnom povjerenstvu mogu dostaviti jedino roditelji", pojasnili su iz nadležnog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.
Pritom su istaknuli da ni škola niti Gradski ured "nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije, već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu"."
https://www.index.hr/mobile/vijesti/...jesti_ostalo_m
Evo sad samo Zavod treba podnijeti zahtjev nadleznom sudu, a onda samo treba pricekati da sud izda neko rjesenje.
Mislim, sad kad je u medije sve doslo toliko intenzivno, mozda bi sud i donio neku odluku, ali mogu zamisliti koliko to traje kad nije u medijima.
S prvom tezom se slažem. S drugom ne - kako bi išta od ovoga izazvalo ikakvu reakciju da nije novina? Nema šanse 0 posto. Rješavanje stvari preko novina i govori koliko smo u komi, ali nećemo se sad svi odselit, nit zalijepit rozo cvike i trudit se ne vidit metar dalje od sebe. Ovaj događaj je uistinu zastrašujući i ne može ga se ignorirati. Naprosto... ne možeš zalijepit PR flaster ili flaster ignorancije ama baš nikako, ni uz najbolje PR stručnjake i ne znam kakve majstore za orvelijanski quak speak.
Posljednje uređivanje od ina33 : 24.10.2024. at 00:03
S obzirom da je dijete islo na Kaptolu u školu, moguće je. Ali čak i da nisu, škole su prilično nemoćne ukoliko roditelj ne surađuje, a čak i kad surađuje, ali ne prihvaća preporuku škole, opet se slabo rješava.
Optimist u meni se nada da će nakon svega promijeniti proceduru u nešto što je s našim ljudskim resursima rješivo u roku max godinu dana.
Pesimist u meni zna da nema tko ni optimirati procese.
Da, vjrv, jer je svima jasno da ako daš previše glasa, slobode svima onda sve u vjetar. Mada, to je dvosjekli mač. Kao da ne postoje ovakvi učenici u konzervativnim diktatorskim režimima poput Putinovog. Samo što tamo vjrv i ne idu dublje jesu li roditelji krivci, dijete se oduzme, u popravni dom ili što već imaju. A ako je dijete moćnika onda se ostale ušutke. Msm što je jedan Putin i njegova klika nego problematični klinac, ali na vlasti. Cijela nacija mu je ovo što je tu razred ostale djece.
Malo sam predaleko otišla, ali konzervatizam i je razlog zašto je i naše društvo takvo da spušta glavu, inače, dok se ne desi nešto ovakvo. Imati odvjetnika za sve i svašta je američki način nošenja s problemima i dio je drugog ekstrema. Valjda postoji i neka sredina. Način da se neutralizira to da svi imaju previše slobode i da institucije imaju autoritet i zadnju riječ.
Mozda si me krivo shvatila, ja smatram da je super da se digla prašina i da se pise u medijima, ali ne odobravam izvrtanje cinjenica odnosno objavu neprovjerenih, a kamoli netocnih informacija (u sto sam se nebrojeno puta osobno uvjerila).
Znaci jednom napisu da roditelji nikako ne suradjuju i da se cak djetetu ni asistenta ne moze osigurat jer roditelji ne daju, a drugi medij pise da je dijete imalo vec dva asistenta i da ni oni ne mogu na kraj s djetetom. Eto to je to sto mi smeta.
Samo jedno je tocno, a netko od medija pise netocno i neistinito. Kako da mi citatelji znamo istinu.
A znam masu lako provjerljivih cinjenica koje objavljuju, pa neki novinari nisu u stanju ni to napisat tocno. Bitno je samo da je senzacija,i kad poatoji debeli razlog kao sada i kad ga nema, oni vole začinit. Naravno u svrhu prodaje.
Jelena,ovo sto si sad linkala pak daje skroz drugu perspektivu vezano uz suradljivost i vjestacenje djeteta.
"Naime, roditelji tvrde da su pristali na asistenta u nastavi i da ta opcija do sada nije predstavljala problem. Isto tako, kako tvrde, još od proljeća traje intenzivan nadzor nad djetetom. Također tvrde i da je obavljeno dodatno vještačenje djeteta u jednoj zagrebačkoj bolnici, a nedavno je, kako tvrde, zatraženo još jedno.
Izvor upoznat sa situacijom tvrdi da roditelji kažu da se opcija prilagođenog programa do danas nije pojavljivala kao opcija. Isto tako, kako tvrde roditelji, nepoznato je što bi predstavljalo nastavu po prilagođenom nastavnom programu. "
A sta se vole pravit mutavi i ti roditelji? Sto bi predstavljala nastava po prilagođenom nastavnom programu?
Daj me nemoooj.....
kaj mene zanima u cijelojk priči
hoće li se nakon što se nekako sredi sve i postane "normalno" stanje , produžiti nastava, tj. odgoditi upisi u srednju kak je bilo u vrijeme kad su bili štrajkovi prije par godina , ili će djeca iz ove škole ipak preletiti(preskočiti dio gradiva) nastavu ili dobiti bar online nastavu mada znamo da ni to nije bajno riješenje, ali recimo dobro je pokrivalo gradivo.
Ovi roditelji ocito guraju glavu u pijesak i skepticna sam prema njihovoj percepciji događaja. To sto oni smatraju suradnjom, moze biti to da su angazirali odvjetnicu. Ali i ja mislim da je do neke razine suradnje, roditelja direktno ili preko odvjetnice, moralo doci jer ga ne bi mogli bez njihove suradnje izbaciti iz prethodne škole.
najbolja je fora od svega da njih niti nisu od nikud izbacili odn. nije niti došlo do mjere premještaja (a to je kao zadnja opcija) već su se sami preselili... i to tako 6 puta
Sad imaju advokaticu koja im je dala upute što točno treba reći.
S druge strane, dobili su rješenje o posebnom obliku školovanja i žalili su se na njega, daklem od opservacije nije moglo biti ništa.
U rješenju o posebnom obliku školovanja dobiju se upute što to točno znači. To može biti individualizacija (puni opseg gradiva + prilagođene metode poučavanja) ili prilagođeni program (smanjen opseg gradiva u skladu s djetetovim intelektualnim sposobnostima ili drugim ograničenjima). Očito se roditeljima nije sviđalo što tamo piše, jer vjerojatno je dijete bilo upućeno psihologu. Rješenje nije kraj priče, nego početak. Tu je umočen cijeli tim (razrednik, školska stručna služba, školska medicina, po potrebi vanjske ustanove - nekom je to Suvag ili Goljak, a nekom Kukuljevićeva...) Ako roditelji ne pristaju na ono što je rješenjem propisano, nula bodova... Uostalom nije se iz OŠ MK cijeli razred ispisao bez znanja i suglasnosti czss. Kad prebacuješ dijete u drugu školu, treba ti taj ušljivi papir. Čitaj - izgleda da je czss još prije godinu i više jako dobro znao problematiku i očito nisu mogli ništa učiniti.
Što se tiče onog pametnog teksta o prisustvu roditelja na nastavi, bratemili iskusili smo to s našim mlađim sinom u nižim razredima OŠ. Razred je imao nekoliko ometača nastave, neke na skrbi czss, baš je bilo veselo. Dozvolili su da mame sjede na nastavi. Posljedica - osim što u tom razredu nikad nije bilo nikakve discipline, a učiteljica je predavala stražnjem zidu učionice, mi smo još doma imali homeschooling za svoje dijete (s dijagnozom specifičnih teškoća učenja, tj. disleksijom) jer u tom razredu ne bi naučio ništa.
Negdje su rekli da je daljnja instanca samo sud, koji prema obiteljskom zakonu treba donijeti odluku o najboljem interesu djeteta. Ako je u pitanju zlostavljanje, to bi trebalo biti omogućeno, ali već sam prije napisala - https://shop.skolskaknjiga.hr/zivotinjska-farma.html
Sorry, zaboravila sam gore staviti link. Ovo je tekst na koji sam se referirala kad sam rekla da prisustvo roditelja na nastavi nije rješenje: https://www.index.hr/vijesti/clanak/...m/2609320.aspx
Kopiram samo taj segment gdje govori da roditelji trebaju dragovoljno prisustvovati nastavi:
Bratemili, poklali bi se. Užas..."Idealan model? Da roditelji budu na nastavi"
Odgovorila je na pitanje koji su mogući modeli oko nastale situacije.
"Idealan model je sve ono o čemu sam govorila na početku našeg razgovora. To smo zakasnili. No, možemo i moramo ga već danas početi stvarati za sutra.
Nisam pravnica i u ovom trenutku ne želim pretpostavljati što bi o mom prijedlogu rekli pravni stručnjaci. Pravno je vjerojatno moguće nastaviti s medijacijom i pravnim postupcima i uspjeti, ali možda i ne riješiti problem. U fokusu imam samo dobrobit djeteta, roditelja, djelatnika škole i govorim o pedagoškim mogućnostima.
Svjesna sam kako ću izazvati primjedbe da je to nestručno, nemoguće, da to ne bi bila normalna nastava itd. Mogla bih se složiti, ali ni situacija nije normalna, a takve situacije ponekad traže nekonvencionalne odgovore. Ljudi reagiraju iz straha. Zato bih u postojećoj situaciji predložila da roditelji dječaka i roditelji drugih učenika dragovoljno mogu biti prisutni na nastavi.
Evo novosti: https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d
Institucije igraju ping-pong
Svratila sam da potpišem inu - vi jeste "Austrija" naspram istoka. Vaši roditelji se ORGANIZUJU. To je kod nas ubijeno. Zajedno sa ubijenom decom.
I treba da reaguju tako kako reaguju, i da stalno spominju Kostu. Dok niste otišli i vi u gulag kao mi.
Vidim da vam se nude jednako ponižavajuća "rešenja" kao i kod nas. Svi ti predlozi su kategorija: "da nije tragično bilo bi smešno".
Tom detetu treba ozbiljna promena u životu: promeniti staratelje, uvesti neki oblik lečenja- i to obe stvari, ne samo jednu.
Kako god, to dete je trenutno možda ne Kosta, ali neki serijski silovatelj i premlaćivač u nastanku, sigurno. I njegovi roditelji su u tome aktivni učesnici.
Mi sa istoka gledamo kako će se kod vas razrešiti situacija. Kod nas odavno postoje jednaki i jednakiji, a sistem je sprdnja sa zdravljem i životima onih manje jednakih.
strašno, kako će ta djeca uhvatiti korak s gradivom. mene oblijeva hladni znoj kad izostanu tri dana
ono što mi je ironično i frapantno da rastezanje odvjetnice samo otežava cijelu situaciju, odmažu i sebi i djetetu dugoročno, čega je i ona svjesna sigurna sam, ali u tom poslu nema morala, neće reći poslušajte stručne službe i odvedite dijete na opservaciju, neću vas zastupati
jelena vjerojatno, samo bi ispisali dijete i upisali u drugo područje, pa navodno onda i CZSS mora sve ispočetka....
puno je toga nejasno u ovoj priči, kao i da ima uz individualizirani pristup - 2 asistenta a djeca s poteškoćama ne mogu dobiti niti jednog
pulinka, naši roditelji se ne organiziraju. Ovo je totalna iznimka. I hvala im na tome! Ne smo zbog ovog djeteta, nego zbog ukazivanja na igre bez granica kod rješavanja problema djece s poremećajima u ponašanju i prava djece koja nemaju poremećaje u ponašanju. Vjerujem da je u tom razredu netko tko je povukao, tko je predložio odvjetnika i imao je sreće da je dobio podršku ostalih roditelja, a ne neke mlake politički korektne odgovore roditelja fizički i psihički snažne djece kojima ovaj mali vjerojatno ne može ništa - a la - sačekajmo - pružimo djetetu šansu do kraja školske godine i sl.
Sve mi je više žao tog dječaka, nosi ogroman medijski teret. Svaka čast tim roditeljima, je l stvarno misle da je sve to trebalo njihovom djetetu.
Slazem se. Bome je nazalost i nase ministarstvo. To je za pad ministra, po meni. Vidjet cemo sto ce biti, u nekom trenu (kod nas, zasad) ipak padnu, cudila sam se kako je moguce da predsj uprave Jadrolinije prezivljava na funkciji. U nekom trenu zbog medijakog zahuktavanja takvi postajj vladajucima liability.
A propos medjja, welcome to capitalism za sve one koji misle da oni ne ispunjavaju svoje ciljeve koji nisu "informiranje javnosti" nego su primarno "prodajni ciljevi". Poglejte emisiju NU2 i intervju s onim novinarom koji je prestao to biti i otisao radit u skladistu Istrazivacko novinarstvo je u cijelom svijetu ugrozena zvjerka, al cini mi se da novine, naplacivanjem sadrzaja,, a ne samo hranjenjem od reklama, lagano malo ipak povlace neku crtu.
Doduse, po ovoj gore logici onda i institucije ispunjavaju svoje ciljeve, ako je cilj omogucavanje da mocnicima sve prolazi, a sta je par jadne ubijene djece i ucenika koji ne pohadjaju nastavu, isto ko ona pogibija pomoraca (ne sjecam se u bivsoj drzavi toliko incidenata) - a ono...frigaj ga, nisu imali srece, izrazi svoje "thoughts and prayers" i idemo dalje u istom tonu.
Dok ne naraste kriticna masa protivnika.
Posljednje uređivanje od ina33 : 24.10.2024. at 11:23
U bivšoj državi mediji nisu imali mogućnost trenutnog obavještavanja niti je sve bilo dozvoljeno objaviti.
sad objavljuju samo ono što je odobrila vrhuška... očito, sponzorirani članci
Ipak sumnjam da bi se čak i sa tadašnjom mašinerijom zataškao slučaj ispisivanja celog razreda.
To što su se roditelji organizovali meni samo govori o stepenu nepodnošljivosti ponašanja tog deteta.
Čim su roditelji spremni da im deca izostanu toliko dugo, to samo znači da je kvalitet nastave nula i da nemaju šta da izgube ostajanjem kod kuće.
Niti su verovatno spremni da su im deca stalno u velikom riziku od ozbiljnih povreda u ime obrazovanja.
Što duže razmišljam, to više verujem da se dete stvarno ponaša izuzetno šokantno.
A ako roditelji stalno menjaju škole, znači da su 100% svesni da problem postoji - samo verovatno krive sve ostale osim sebe.
Još jedna paklena kombinacija dovoljno moćnih i dovoljno devijantnih roditelja da nadugo i naširoko seju zlo oko sebe.
ali koja bi uopće bila dijagnoza ne pada mi na pamet ni jedan poremećaj prema kojem se 9godišnje dijete ponaša ovako izrazito nasilno kao da ima potpuno izostalu samoregulaciju ponašanja
Meni pada na pamet bar desetak dijagnoza ali ne znam od koje bi bilo koristi nagađati ih...Šta god da mu je, adekvatna pomoć ne stiže do njega
(pamtim sličan sličaj od pre oko 15 godina iz naše male zajednice, isto izrazito impulsivno, nepredvidivo agresivno ponašanje sa konstantnom fiksacijom na seks, polne organe i prateće, isto roditelji koji odbijaju da vide problem. Na kraju je pod pritiskom sistema obavio psihijatrijsko veštačenje, dobio medikamentoznu terapiju, časovi postali podnošljivi. Nažalost danas je to momak sa ozbiljnom psihijatrijskom dijagnozom i nije poslovno sposoban. Da li su roditelji igrali ulogu u takvom ishodu ili samo loša genetička sreća, ne znam. Ali deca iz tog razreda su bar bila zaštićena, a njegova bolest je bar donekle pod kontrolom. šta bi bilo da su svi žmurili, ko zna?)
Jucer je ministar rekao da će riješiti problem. Ali nisu.
Jesu li djeca danas u školi?
Taj je slučaj uzeo preveliku medijsku pažnju. Trebalo je to drugačije, ali naravno da danas i ovdje ni ne moze biti drugačije.