Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Prava na naknadu za porodiljni dopust

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2024

Početno Prava na naknadu za porodiljni dopust

Moja supruga je stalno zaposlena i radila je bez prekida dulji period (više godina).
    Nakon dva uzastopna spontana pobačaja, tijekom treće trudnoće je bila na komplikacijama tj. bolovanju (od prosinca 2020). Naš sin se rodio u srpnju 2021, a supruga je prije isteka porodiljnog i roditeljskog ponovno zatrudnjela. Liječnik je opet preporučio čuvanje trudnoće pa je do rođenja naše kćeri u veljači 2023. bila na bolovanju.
    Pri kraju porodiljnog, budući da je kćer kasnila u razvoju, roditeljski dopust joj je produljen do kraja srpnja 2024.
    Budući da nismo mogli dobiti vrtić za sina, a i kćer je zahtijevala njegu i pažnju, supruga je odlučila uzeti neplaćeni dopust.
    Upravo smo otkrili da je supruga opet trudna pa nas zanima, kakva prava uopće možemo ostvariti?
    Drugo pitanje je da li bi se nešto promijenilo po pitanju prava ukoliko bi se supruga zaposlila na nekoliko mjeseci prije trećeg poroda?

Unaprijed hvala za savjet i odgovore,
    Mladen

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Koliko je sad trudna?

Datum pristupanja
    Nov 2024

Početno

[QUOTE=jelena.O;3270828]Koliko je sad trudna?[/QUOTE

Datum pristupanja
    Nov 2024

Početno

Trenutno je trudnoća u 17 tjednu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To je 4.5 mjeseci onda , trebala bi imati najmanje 2 isplaćene plaće prije porodiljnog , znači to je tri mjeseca , pa ako se zaposli odmah prije 1.12. u 12 dobi plaću za dio 11., u 1. Plaću za 12 znali da tek s 1.2. i kasnije bi mogla na porodiljnog ili nešto slično, koliko je to izvedivo što se tiče njenog zdravlja i podnošenja trudnoće ?? S ako se zaposli iza 1.12 . sve se pomakne za mjesec dana. S time da u to vrijeme ne smije imati ni bolovanje.

Datum pristupanja
    Nov 2024

Početno

Hvala puno na odgovoru.

Imam još par pitanja ako biste bili ljubazni. Uzevši u obzir sve navedeno i trenutne zakone, te da je njezina neto plaća iznad 1.000eur:

1. Da li bi moja supruga imala pravo na ikakva primanja ako bi zbog čuvanja trudnoće prekinula neplaćeni dopust i započela bolovanje?
    2. Kolika bi primanja imala prvih 6 mjeseci nakon poroda u slučaju da u međuvremenu ima min dvije isplate pune plaće, a koliko bi to bilo ako ne bi radila?
    3. Isto me zanima za period roditeljskog dopusta, kolika su primanja ako bi radila tih nekoliko mjeseci, a kolika bi bila ako se ne bi vraćala na posao?
    4. Budući da se radi o trećem djetetu, da li su primanja ista tijekom cijelog razdoblja ili se razlikuju u prvoj godini u odnosu na period poslije? I da li bi možda mogla koristiti roditeljski dopust kasnije (npr. da iskoristi 6+6 mjeseci, pa radi 6 mjeseci i onda opet nastavi s roditeljskim)?
    5. Kako to funcionira s pola radnog vremena tijekom roditeljskog dopusta za što sam čuo da također postoji kao opcija? Da li se roditeljski dopust u tom slučaju produljuje ili ostaje isti?

Hvala unaprijed za Vaše odgovore i savjete.

Lijep pozdrav
    Mladen

Datum pristupanja
    Nov 2024

Početno

Hvala na odgovoru Jelena.

Pokušao sam odgovoriti tj. poslao sam bio dodatna pitanja, ali vidim da nije objavljeno.

Ako bi mi mogli odgovoriti još sljedeće:

1. Da li bi moja supruga imala ikakva primanja (i kolika bi bila) ako bi opet aktivirala bolovanje?
    2. Kakvu naknadu bi u tom slučaju primala tijekom porodiljnog (6 mjeseci), a kakvu za roditeljski (budući da je treće dijete to je onda još 2.5 godine)?
    3. Kolika bi bila razlika u naknadi, ako bi u međuvremenu radila nekoliko mjeseci (max 3-4) tj. ako ne bi aktivirala bolovanje?

Puno hvala i lijep pozdrav,
    Mladen

Datum pristupanja
    Nov 2024

Početno

zašto mi ne prolazi odgovor?
    Već sam dva puta pisao, a prošlo je nekoliko dana...

Molio bih moderatora da mi se javi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •