Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Problem govora

Datum pristupanja
    Nov 2024

Početno Problem govora

Sestrin sin, uskoro će napuniti 4 godine, govori jako malo tipa mama, tata, baba, djed, brata zove imenom, dajdža i slično. Kad se spomene maca (baš voli mace) odmah kaže mijau i smije se. Isto i cuko av av. Jednom ga sestra poslala da kaže djedu da napravi kafu, došao do djeda i reko djede kafa. I nikad više neće da ponovi. Poslušan je i sve uradi što mu se kaže, tipa idi u kuhinju, baci taj papirić u kantu za smeće, ili donesi iz svoje sobe medu. Ako nešto želi, traži odobrenje. Što je ružno je blja, kad nešto neće kaže ljutito ne, a kad nešto želi kaže ja. Inače u vrtiću koriste njemački jezik, a kod kuće hrvatski. Oba razumije.
    Tete u vrtiću tvrde da je zaostao u razvoju, te traže procjenu stručnjaka. Pedijatar, koji je inače prije radio na toj procjeni, ne želi da ga uputi, jer smatra da je uredu. Radio je analize razne i donio takav zaključak. Jedino što je sestra uspjela dobiti je termin kod logopeda 2 puta sedmično. Dijete ide već 8 mjeseci ali nema napretka nekog velikog. Inače sarađuje i sve obavlja, ali govor se ne popravlja.
    U domovini smo ga vodile kod pedijatrice koja ima iskustva dugo godina u radu sa djecom sa poteskoćama u razvoju, koja je rekla da je problem dvojezičnost.
    Prije mjesec dana, prilikom pregleda zubar je rekao da mu se vilica još nije dobro razvila, ali niko od doktora koji su ga pregledali do sad to nije pomenuo. Sestra je ponovo zakazala pregled kod pedijatra zbog vilice, ali čeka termin.
    Brine nas to njegovo slabo napredovanje kod rada sa logopedom. Da li je neko imao slično iskustvo?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zašto ne želite stručnu procjenu? Ništa loše vam ne može donijeti, dapače možete saznati u kojem smjeru dalje ići.

Dvojezičnost definitivno utječe na sporije usvajanje, ali ovo se meni ovako preko posta čini puno ozbiljnije.

Terapija kod logopeda 2x tjedno kod ovakvih poteškoća, da dijete od 4 godine ne priča i ne slaže uopće rečenice, mi se čini apsolutno nedostatnom.

Procjenu također možete napraviti i privatno ako ne želite etiketiranje.

No bježanje od dijagnoze svakako ne bih preporučala jer dijete gubi dragocjeno vrijeme za napredak i terapiju, a moguće da se može puno toga brže svladat, ako znate s čime se borite.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 24.11.2024. at 22:05

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije rekla da oni ne žele stručnu procjenu, nego da je pedijatar ne želi jer smatra da je sve u redu. I ne čudi me to. Imamo sličnu situaciju s nećakom (također živi na njemačkom govornom području). U školi smatraju da postoji problem, logopedica smatra da problema nema.
    Vjerojatno je dio problema zaista u dvojezičnosti, jer ako dijete ima ikakvih poteškoća u usvajanju govora, dvojezičnost će mu dodatno otežati situaciju. Kod mojeg nećaka, koji je nešto stariji (5 i pol godina), nije tako loša situacija jer on, na kraju, ipak govori, i normalno se razvija, ali je vrlo sramežljiv pred drugima i često uopće ne želi govoriti (kad se opusti, onda priča normalno, i hrvatski i njemački). Dugo vremena smo mislili da zaostaje u razvoju govora, pokazalo se da ne zaostaje, ali mu je dvojezična sredina otežala situaciju.

Ako ide logopedu redovito na terapije, što logoped kaže? Koja je njegova procjena?
    I, još jedno pitanje - koliko dijete provodi vremena pred ekranom?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj TetkaZ prvotno napisa Vidi poruku
    Sestrin sin, uskoro će napuniti 4 godine, govori jako malo tipa mama, tata, baba, djed, brata zove imenom, dajdža i slično. Kad se spomene maca (baš voli mace) odmah kaže mijau i smije se. Isto i cuko av av. Jednom ga sestra poslala da kaže djedu da napravi kafu, došao do djeda i reko djede kafa. I nikad više neće da ponovi. Poslušan je i sve uradi što mu se kaže, tipa idi u kuhinju, baci taj papirić u kantu za smeće, ili donesi iz svoje sobe medu. Ako nešto želi, traži odobrenje. Što je ružno je blja, kad nešto neće kaže ljutito ne, a kad nešto želi kaže ja. Inače u vrtiću koriste njemački jezik, a kod kuće hrvatski. Oba razumije.
    Tete u vrtiću tvrde da je zaostao u razvoju, te traže procjenu stručnjaka. Pedijatar, koji je inače prije radio na toj procjeni, ne želi da ga uputi, jer smatra da je uredu. Radio je analize razne i donio takav zaključak. Jedino što je sestra uspjela dobiti je termin kod logopeda 2 puta sedmično. Dijete ide već 8 mjeseci ali nema napretka nekog velikog. Inače sarađuje i sve obavlja, ali govor se ne popravlja.
    U domovini smo ga vodile kod pedijatrice koja ima iskustva dugo godina u radu sa djecom sa poteskoćama u razvoju, koja je rekla da je problem dvojezičnost.
    Prije mjesec dana, prilikom pregleda zubar je rekao da mu se vilica još nije dobro razvila, ali niko od doktora koji su ga pregledali do sad to nije pomenuo. Sestra je ponovo zakazala pregled kod pedijatra zbog vilice, ali čeka termin.
    Brine nas to njegovo slabo napredovanje kod rada sa logopedom. Da li je neko imao slično iskustvo?
    Dvojezičnost je sigurno problem - djeca koja imaju bilo kakvu teškoću sporije razvijaju govor u uvjetima takvog okruženja. Već su i drugi to napisali.

Ja ću malo o oralnoj motorici koja je mom starijem sinu dugo bila nedovoljno razvijena, pa je kasnio i razvoj govora. Prije nego napišem vježbe, imam pitanje: kako je s jelom? Da li dijete žvače kako treba ili više voli kašasto? Mnogi roditelji čine grešku kad djeci predugo miksaju hranu, pa se mišići čeljusti ne razvijaju kako treba. Mi smo isto imali taj problem, zajedno s usporenim razvojem neurološkog sustava i problem je detektiran ne samo od strane logopeda, nego i neuropedijatra i fizijatra. Moj sin imao je lošu motoriku cijelog tijela. Inače, to je sad zdrav 24-godišnjak i njegovi su problemi odavno zaboravljeni. Sjetim ih se samo kad me netko pita...

Evo vježbi za razvoj oralne motorike:

ORALNA MOTORIKA - vježbe za govorne mišiće

1.PUHANJE

*maslačak
    *vata, kokice, perje
    *maramice u zrak
    *mjehuriće od sapunice, kade i sl.
    *zviždaljka
    *slamka (raditi mjehuriće)

2.ŽVAKANJE vježbanje jakosti čeljusti

*žvakanje slatkog korijena i igra povlačenja iz usta a dijete ga pokušava zadržati zubima
    *grickanje zubima
    *stavljanje gumenih bonbona na kutnjake

3.LIZANJE

*sladoled
    *lizaljka
    *na imitaciju kao mačka

4.ZVUKOVI JEZIKOM

*imitacija ritma
    *la, la, la, la na muziku
    *''cmakanje'' jezikom

5.MICANJE JEZIKA

*micanje hrane s jezikom od jednog do drugog obraza