Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 71 od 71

Tema: Koliko se može izostati iz srednje?-Molim pomoć!!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj gimnazijalka123 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na savjetu.Svakako ima i nas mađih jer postoji tema o školi,ispitima,gimnazijama i drugim srednjim školama gdje su i drugi pisali.Isko se slažem da Vas malo starijih ima nešto više
    Ovo je Roda, roditeljski forum. Nema tu puno mladih. S druge strane, vjerojatno je bolje da si ovdje upala, jer ima među nama i djelatnica iz obrazovnog sustava koje iz svoje prakse znaju stvari koje prosječni roditelji nikada ne doznaju ako djeca nemaju problema. Zbog toga u svim srednjim školama postoje stručne službe kojima se i učenici i roditelji mogu obratiti. Informacija s foruma dobro dođe kao korektivni faktor i pregled iskustava, ali rješenje treba tražiti tamo gdje je problem nastao.

Školski sustav prilagođen je potrebama većine, a za sve ostalo treba stvarno pitati stručnu službu koje mogućnosti su na raspolaganju. Članovi stručne službe nisu uvijek isti. To su obično psiholog i pedagog, a također i školski liječnik iz nadležne ambulante školske medicine (obično ambulanta najbliža školi). Stručna služba upravo služi za savjetovanje učenika i roditelja u slučaju zdravstvenih i psiholoških poteškoća, potrebe (ili želje) za promjenom obrazovne ustanove i sl.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

slažem se

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

• Generacija X – godine (r. 1965.-1979.)
    • Xenijalci – (r. 1975.-1985.)
    • Milenijalci – a (r. 1980.-1994.)
    • iGen / Generacija Z – (r. 1995.-2012.)
    • Generacija Alfa – (r. 2013.-2025.)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zakaj je na početku preklop , a poslije ne?
    U koju spada Lili?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bas se pitam i ja

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A kaj je prije Generacije X jer imamo i tu najmanje 1 osobu!?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.03.2025. at 08:50

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ma ovi xenijalni se tu i tamo spominju kao neki prijelaz jer nas ne uspijevaju strpati u ove dvije kategorije. Mislim da oni nisu službena kategorija. I ja isto tu spadam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Baby Boomeri

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ja sam iz te generacije. https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_boomers

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, kamo ode ovaj topic ....

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Žao mi je da imaš problem. Razumijem i da nemaš povjerenje u stručne službe u školi, i zato je dobro da se pripremiš i raspitaš prije nego kreneš u školu na razgovor, što i pokušavaš. Ne znam koliko se možeš na roditelje osloniti. Ako možeš, zapravo bi se oni trebali dobro informirati, nabaviti potrebnu medicinsku dokumentaciju i onda otići u školu na razgovor. Trebali bi jasno naglasiti da se planiras prebaciti u drugu školu, ako je to vec dogovoreno. Za to vrijeme bi ti trebala pripremati gradivo koje namjeravas polagati. I ja sam vise nego 3x starija od tebe. Ali dobro znam razliku izmedju kontinuiranog praćenja i brzinskog pripremanja.
    Ako se odlučiš za samostalno učenje, javi se, sigurna sam da ti mozemo dati dobre savjete kako da nesto naucis. Ali kreni odmah s ucenjem, neovisno o tome kakvu odluku doneses, jer bit ce ti jako tesko. Ja sam u prvom razredu imala 15 predmeta. Uopce ne znam kako bih sama to pripremila, a nisam imala problema u školi, nisam nikad prošla s 4.
    Nadam se da imas problem samo s nekim nastavnicima, da nije bas da te svi vrijedjaju i omalovažavaju i da barem neke predmete uz medicinsku dokumentaciju mozes kontinuirano pratiti.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala na odgovoru.Većina nastavnika zapravno misli da sam problematična i da mi se ne da učiti.Kao netko ko je sve razrede prošao s 5(nekad 5.0 nekad 4.80) ovo mi je šok isko sam svvjesna da ja više nisam u osnovnoj školi i da ne može sve biti isto.Školska psihologica me stalno zove na razgovore,a drugi profesori i kolege iz razreda protumače da imam neku mentalnu bolest,da radim probleme i sl.Bilo je čak i komentara da kod nje idem na psihoterapiju.Planiram,ako će mi škola dopustiti,učiti i polagati gradivo od kuće,možda tu i tamo doći napisati ispit ili odgovarati.Čujem da neki učenici iz mog razreda planiraju na kraju tražiti predmetne ispite za neke predmete.Sad ne znam ima li potrebe da ga pišem jer ne izostajem puno iz škole,ne znam
    ni koliko ću sad izostati.Više u smislu da učim doma,a pišem ispite i sve u školi.I naravno da mislim puno učiti i redovito i ne mislim da ja mogu bolje sama nego s profesorom,ali nekad je zbilja tako.Nekad dođemo na sat a profesor kaže „Današnja lekcija je ____nađite u udžbeniku i zapišite što je važno,ako nećete ne morate.I tako uglavnom radimo do kraja sata,sami.A kad dođe ispit onda bude neko pitanje o nekoj na primjer zanimljivosti koje nema na prezentaciji ili u knjizi već nam to obično profesori ispričaju i onda bude katastrofa.Vidim da mi se tu javljaju i profesorice ili bivše profesorice pa Vas i druge ako znaju pitam.Koji je najbolji način da što
    bolje polovim gradivo sama,da uspijem položiti(ako bude potrebno)?Osim što znam da moram puno i redovito učiti.Kako da podijelim to?Jel najbolje sve skupa ili po manjim cjelinama,neke “bitnije” predmete prvo…?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo je pravi pristup. Svaka čast!

Kad uhvatim trenutak, napisat ću kako se plan učenja može sastaviti i prilagoditi tvojim potrebama.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Neka djeca u 1. gimnazije upadne u crnu rupu anksioznosti iz koje ne znaju izaći. Možda ti je potreban psiholog (ne školski jer on ne radi testiranje i psihoterapiju!) koji bi ti dao alate kako ovladati sobom insvojim mislima, kako učiti i NAUČITI jer ako si anksioznom stanju, NE MOŽEŠ se ni koncentrirati, ni išta zapamtiti. Tvoji bi roditelji trebali reagirati, školski psiholog je tu, rekla bih, fikus koji, ako imaš sreću, prepozna problem. Njegova je uloga da te uputi na detaljnu obradu, a obrada te možda dovede i do psihijatra (koji procjenjuje treba li ti privremeni farmakološki suport). Ništa od toga nije sramota i dokazano POMAŽE.

Ne kažem da ti spadaš u takve slučajeve, ali uzmi u obzir i to.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 14.03.2025. at 11:14

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj gimnazijalka123 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovoru.Većina nastavnika zapravno misli da sam problematična i da mi se ne da učiti.Kao netko ko je sve razrede prošao s 5(nekad 5.0 nekad 4.80) ovo mi je šok isko sam svvjesna da ja više nisam u osnovnoj školi i da ne može sve biti isto.Školska psihologica me stalno zove na razgovore,a drugi profesori i kolege iz razreda protumače da imam neku mentalnu bolest,da radim probleme i sl.Bilo je čak i komentara da kod nje idem na psihoterapiju.Planiram,ako će mi škola dopustiti,učiti i polagati gradivo od kuće,možda tu i tamo doći napisati ispit ili odgovarati.Čujem da neki učenici iz mog razreda planiraju na kraju tražiti predmetne ispite za neke predmete.Sad ne znam ima li potrebe da ga pišem jer ne izostajem puno iz škole,ne znam
    ni koliko ću sad izostati.Više u smislu da učim doma,a pišem ispite i sve u školi.I naravno da mislim puno učiti i redovito i ne mislim da ja mogu bolje sama nego s profesorom,ali nekad je zbilja tako.Nekad dođemo na sat a profesor kaže „Današnja lekcija je ____nađite u udžbeniku i zapišite što je važno,ako nećete ne morate.I tako uglavnom radimo do kraja sata,sami.A kad dođe ispit onda bude neko pitanje o nekoj na primjer zanimljivosti koje nema na prezentaciji ili u knjizi već nam to obično profesori ispričaju i onda bude katastrofa.Vidim da mi se tu javljaju i profesorice ili bivše profesorice pa Vas i druge ako znaju pitam.Koji je najbolji način da što
    bolje polovim gradivo sama,da uspijem položiti(ako bude potrebno)?Osim što znam da moram puno i redovito učiti.Kako da podijelim to?Jel najbolje sve skupa ili po manjim cjelinama,neke “bitnije” predmete prvo…?
    Evo par napomena koje su bile korisne mojim sinovima:

1. NAUČI SLUŠATI I OBRAĆATI PAŽNJU NA SATU

Aktivno slušanje u školi značajno smanjuje količinu potrebnog učenja kod kuće. Nauči obraćati pažnju. Neće ići odmah, jer za to je potrebna vježba, ali malo pomalo pokušaj slijediti što nastavnici govore na satu kad se uči novo gradivo ili kad ispituju druge učenike. Ako ti je to sada teško, zamoli da sjedneš u prvu klupu, kako te ostali ne bi ometali. Nemoj brbljati ni reagirati na tuđe upadice, nego se trudi zadržati pažnju na onome što nastavnici govore.

Osim toga možeš odmah postavljati pitanja ako nešto ne razumiješ (mnogi nastavnici to cijene jer tako pokazuješ da pratiš nastavu, a i sama sebi daješ priliku za dodatna objašnjenja).

Zapisuj u bilježnicu ono što ti se čini bitnim, čak i ako profesor ne kaže da trebaš zapisati. Mnogi tako lakše pamte, a i brže ćeš ponoviti gradivo. Nemoj pisati cijele rečenice nego samo natuknice (bullets)

2. DRŽI RASPORED SATI NA VIDNOM MJESTU

Objesi na zid raspored sati za svaku smjenu. Na njemu označi bitne stvari - ono što možeš. U srednjoj školi pisane provjere se najavljuju (postoji pravilnik o tome...), pa je to korisno pri organiziranju prioriteta učenja. Dobro pazi da ti ne promaknu takve informacije. Upiši ih u raspored odmah i planirano se pripremaj za pisane provjere znanja. Za usmeno odgovaranje pripremaj se unaprijed i sama se javi prije nego te nastavnik prozove. Tako ćeš dobiti bolje ocjene čak i ako nisi savršeno savladala gradivo. Naravno, to traži određeno samopouzdanje koje se stječe postupno. Probaš najprije s nekim lakšim predmetom koji ti ide dobro...

3. USPOSTAVI SUSTAV REDOVITOG UČENJA I PONAVLJANJA GRADIVA

Puno je lakše naučiti manje cjeline, nego čekati da se skupi velika hrpa. Nemoj čekati dan prije ispita da počneš s učenjem, jer se može dogoditi da više ne stigneš ni pročitati gradivo. To je posebno važno kod predmeta tipa matematika, fizika, kemija i slično, gdje se učenje sastoji od sustavnog rješavanja zadataka. Moraš si ostaviti dovoljno vremena da to savladaš i eventualno postaviš pitanja nastavnicima ako nešto ne razumiješ ili naiđeš na problem.
    Redovito piši domaće zadaće odmah nakon što su zadane (isti dan ili drugi dan ako je nastava u popodnevnoj smjeni). Ne odgađaj to za kasnije, jer tako gradivo najlakše utekne iz glave.

4. ODREDI STALNO MJESTO ZA UČENJE

Radni stol ili soba u kojoj se drugi ljudi ne šetaju previše, isključen mobitel, boca obične vode neka bude pri ruci. Sa stola ukloni sve što odvlači pažnju. Isprobaj da li ti pozadinska glazba smeta ili koristi.

5. RAZMISLI KOJI TI STIL UČENJA NAJBOLJE ODGOVARA

Neki ljudi lakše pamte ako čitaju naglas (auditivni tipovi), nekima bolje ide prepisivanje ili sastavljanje ppt prezentacija (vizualni tipovi), nekima čak odgovara učenje uz kretanje (kinestetički tipovi – ali za to ti treba pomoć, da ti netko čita npr. gradivo povijesti dok ti radiš jogu ili sklekove )
    Pamćenje se isto uvježbava. Redovno učenje i postupno povećanje opsega gradiva daje dobre rezultate. Postoje mnemotehnike (trikovi za poboljšanje memorije) https://edutorij-admin-api.carnet.hr...c81/index.html
    Neki ljudi uspješno koriste mentalne mape za lakše organiziranje kompleksnog gradiva: https://edutorij-admin-api.carnet.hr...7288670473.jpg

6. NAĐI UNUTARNJU MOTIVACIJU
    Postavi ciljeve – npr. da želiš biti npr. psiholog ili kemičar i u skladu s tim sama sebe motiviraj: MORAM učiti da bih postigla to-i-to…
    Svaki predmet, pa i najdosadniji, ima neke zanimljive elemente. Kreni od toga, ili od onoga što lakše razumiješ. Nekad je lakše da se gradivo podijeli u manje cjeline koje možeš savladati. Uspjeh je najbolji motivator.

Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sorry na višestrukim postovima, tri puta mi je javilo grešku.

Duplići se mogu brisati.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.03.2025. at 14:51

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mlada forumasica ima psihickih prolema. Ne moze izdrzati ni na nastavi slusati, nisam bas previse optimisticna da moze izgurati sama obradivati 15 predmeta u gimnaziji.
    Skolovala sam kcer kod kuce jednu skolsku godinu,bez izlazaka na ispite i sa materijalima koje su mi slali profesori na tjednoj bazi. Bio je u pitanju 6 razred osnovne i jedva sam prezivjela tih ( valjda) 12 predmeta. I jos su profesori bili vrlo suradljivi jer imala nastavu na daljinu po preporuci epidemiologa.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala puno

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hmm…mislim da svi danas imaju nekih psihickih problema.Neki malo manjih neki većih.Nikome nebi škodio razgovor s psihologom.Nije toliko puno ako uzmete u obzir da ima jos (samo )3 mjeseca,u smislu gradiva i da ja ne trebam peticu već prolaz.Isto mislim da je Vašem djetetu bilo teško,ali nije isto netko od 12 i 16 godina.U oba slučaja roditeljska pomoć je dobrodošla.Hvala!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Mlada forumasica ima psihickih prolema. Ne moze izdrzati ni na nastavi slusati, nisam bas previse optimisticna da moze izgurati sama obradivati 15 predmeta u gimnaziji.
    Skolovala sam kcer kod kuce jednu skolsku godinu,bez izlazaka na ispite i sa materijalima koje su mi slali profesori na tjednoj bazi. Bio je u pitanju 6 razred osnovne i jedva sam prezivjela tih ( valjda) 12 predmeta. I jos su profesori bili vrlo suradljivi jer imala nastavu na daljinu po preporuci epidemiologa.
    Razumijem, jasno...

S druge strane, prelazak u srednju školu iz osnovne težak je mnogim učenicima. Puno ih u osnovnoj školi nije trebalo puno brinuti o učenju i bez većeg truda imali su relativno ok ocjene. U srednjoj školi (ne samo gimnaziji nego i strukovnim školama) ipak je bitno veći opseg gradiva. Treba sustavno pristupiti učenju, a često se dogodi da djeci u OŠ nikad nitko nije pokazao kako efikasno učiti. Dodaj tu još aklimatizaciju na novu sredinu, putovanje do škole koje je često dulje i zahtjevnije nego u OŠ i životnu dob u kojoj je jako bitan odnos s vršnjacima. Puno izazova... Lakše je onima koji se uspiju snaći za podršku bilo koje vrste (ako poznaju bar nekoga u novoj sredini, ako imaju debelu podršku roditelja, ako uspiju u kratkom vremenu sklopiti prijateljstva - a to ne ide lako svakom pojedincu....)

Kako god bilo, prva godina srednje škole vjerojatno je najstresnija u cijelom školovanju. Čokolada je lijepo napisala - treba potražiti pomoć. Mlada forumašica je napisala da je dobila poziv od stručne službe, pa bi bilo dobro da ga i prihvati. Osim toga, stvarno mora razraditi strategije efikasnog učenja i zadovoljavajućeg načina života. Neki to uspiju sami, ali mnogima treba pomoć. Prelazak u drugu školu može biti ok rješenje ako će to doprinijeti da se ona bolje osjeća, ali bez obzira na odabir škole - učiti treba u svakoj, pa bi savjeti stručne službe (po potrebi i specijalista) mogli biti dobar početak.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A s druge strane ima i onih koji ne žele prihvatiti savjet kako se treba sustavno učiti

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •