Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Fizikalna terapija za stariju osobu (Zagreb)

Datum pristupanja
    May 2025

Početno Fizikalna terapija za stariju osobu (Zagreb)

Pozdrav,

zanimaju me iskustva fizikalne terapije za stariju osobu, koja se i dalje, ali sve slabije samostalno kreće - trebala bi redovito odrađivanje raznih vježbi ojačanja muskulature, kod kuće ili u JZ dijelu Zagreba.

Je li potreban nalaz fizijatra za početak izvođenja vježbi i po kojoj se cijeni može dobiti paket tretmana?

Molim iskustva/preporuke i sa institucijama koje rade preko HZZOa i privatno.

Hvala!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ako plaćaš privatno ne trebaš nalaz fizijatra nego žurno fizioterapeuta.
    Cijena po satu je cca 40-50 eura. Što osoba češće vježba, prije će ojačat muskulaturu.
    Bilo bi super da ima redovite tretmane, nekoliko puta tjedno. Ako zalegne, gotovo je.

Sve preko HZZO se dosta dugo čeka, a čini mi se da što prije trebate krenuti.

Ja bih na vašem mjestu krenula privatno, a usporedo pokreula i proceduru preko opće prakse (fizijatar ili ortoped ili neurolog pa fizikalna). Opća praksa ti zna reći koje ustanove rade preko uputnice D1 za fizikalnu u kući.
    Pretpostavljam da vam se tako lakše organizirat (u kući) nego da vozite stariju osobu jer očito sama ne može daleko ići.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

U svakom slučaju je, ako trebaš brzu rehabilitaciju, poželjno da ideš privatno. Preko HZZO-a se jako dugo čeka (znam po kćeri). Prvo ćeš dugo čekati fizijatra, a onda i terapiju. Cijene su kako je Lili rekla. I privatno terapija obično traje duže od ove preko HZZO-a i fizio je više fokusiran na pojedinca. Provjeri ako negdje imaju neki paket vježbi, pa bi te cijena mogla izaći nešto malo manje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Baš tako pristup je drugačiji i puno više i bolje rade privatni fizio.

Nažalost ovo preko uputnice je jako sporo i neučinkovito, puno puta sam se pitala zašto plaćamo to zdravstveno za tako lošu uslugu kad čovjeku treba.

Trenutno mi svekar ima fizikalnu doma i da nismo krenuli privatno čim je došao iz bolnice on bi ostao nepokretan čovjek, a nepokretnim su ga također napravili u bolnici u kojoj je bio 4 mjeseca.
    Odmah priveži ga na sva čudesa, uvali pokretnom čovjeku pelenu, samo da imaju manje posla s njim. Ma strašno...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam svoju sveki nedavno vozila na dnevnoj bazi na fizikalnu preko uputnice u Bozidarevicevu - nikakve koristi, nazalost. Nema pomaka.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam išla na fizikalnu na uputnicu u Mihanovićevoj. Mislim da i nisam dugo čekala, ali to je bezveze. Uopće nije individualizirano. Meni su davali iste vježbe, kao nekoj bakici, potpuno neprimjereno. Ništa mi nije pomoglo. Imala sam prethodno pregled fizijatra. Isto standardno, oni su u modu starih ljudi, valjda barem njima pomognu. Bila sam i kod fizijatra na SD, kad su me strašno šake boljele od krivog podizanja djeteta iz kinderbeta. Isto loše, nikakvu dobru info nisam dobila. Mislila bih da je tako kako je, da mi moja opće prakse nije pokazala odlične vježbe. Ovo u Mihanovićevoj sam riješila ozbiljnijom rekreacijom. Problem je što ne znaš je l treba vježbati ono što te boli ili ne.
    Uglavnom, s državnim u dva pokušaja, ja nisam pronašla sreću. I da, i u bolnicu mi je dolazila fizioterapeutkinja na odjel. Pohvalno je da to imaju, ali osim što mi je pomogla pri prvim šetnjama hodnikom, vježbe u krevetu su bile isto za bakice.

Uglavnom, isto bih prvo privatno krenula i prijavila se za HZZO. Meni nije pomoglo preko HZZO-a, ali budući da se meni činilo da je za bakice, možda vama pomogne. Treba probati. Možda netko javi da je baš super negdje.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 23.05.2025. at 11:40

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja kćer je išla na terapiju u Mihanovićevu (prije i poslije operacije ligamenata) skoro godinu dana i svo vrijeme su bile 2 fizioterapeutice - predobre, prekrasne, ma sve naj naj naj. Nakon operacije joj je ortoped rekao da nije dugo vidio nekog sa tako dobro pripremljenom nogom. Vježbale su s njom (svaka je bila u jednoj smjeni, pa kako je bila škola,, tako je i dolazila kod jedne ili druge) više nego je bilo propisano, duže nego je inače uobičajeno, obje su se koordinirale.

I onda su ih prebacili iz dvorane za vježbanje ove ozljede u neku drugu dvoranu. Ništa nismo mogli jer one na tu preraspodjelu nemaju utjecaja. I ovdje su došli neki drugi fizioterapeuti koji su terapiju skratili maksimalno, radili potpuno nezahtjevne vježbe, uglavnom....baš ništa koristi od toga. Prestala je ići. Ali je njoj tako i tako puno puno bolje i doma može redovitim vježbanjem i vježbanjem u teretani fitati nogu. Da je ovako bilo od početka i ona bi baš sve terapije morala raditi privatno.

Na žalost, sve ovisi kome dopadneš.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovdje potpisujem Lili i savjetujem ti privatno plaćanje, čim prije, s Mihanovićevom nemam ja dobra iskustva - neindividualizirana terapija, svi vježbaju u đuture pa ko što može, ko ne može. Uglavnom su fizioterapeuti dio fizijatrijskih poliklinika pa je za pristup fizioterapeutu nužan i pregled fizijatra, ono, da se zna što se od terapije može (ako će ići na neke magnete ili struje ili tako nešto - mislim da nešto od toga - moguće magnet) ne ide s onko amanmezom recimo. Je li objektivno nužan, teško mi je procijeniti. Ako je "samo" jačanje muskulature, vjerojatno i nije. Meni se čini da maltene svaki kvart ima fizio nešto. Ne znam što misliš pod JZ ZG, ja ti imam preporuku na NZG. Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.05.2025. at 01:38

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I posebno vodi računa da starc kojemu propadaju mišići nema previše vremena za načekavanje državnih termina - u staroj dobi ide sarkopenija, nije to ko mlado tijelo koje neće atrofirati nakon negibanja, kod starčadi se to prilično ubrzava. Dakle, nečinjenje i čekanje ima prilično veliku cijenu i od svake hospitalizacije nastane problem i od bilo kojeg naležavanja/nekretanja. Nažalost, stvarno bih ti i ja rekla zaobiđi državu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.05.2025. at 01:41

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Potpisujem.

Odmah i žurno fizio privatno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove