Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Stranci u Hrvatskoj

Datum pristupanja
    May 2025

Početno Stranci u Hrvatskoj

Evo cure/zene kako god. Ko god planira trudnocu u RH a nije drzavljanin, bolje idite odmah doma. Meni se to desilo i trenutno imam komplikacije u trudnoci pa sam ranije isla na bolovanje, medjutim, posto sam na radnu dozvolu pri isteku iste te radne dozvole ako vas poslodavac ne produzi ugovor ukida vam se svako pravo, bilo koja prava koja ste do tada imali ukinut ce se. Meni je termin 25.11. Dozvola mi istice 15.02. Znaci ja cu bebu od nepunih 4.mjeseca morati doma ostaviti i traziti posao ako mi ovaj poslodavac odluci ne produziti ugovor. Znaci kakva je ovo drzava da dozvoljava poslodavcima da u toku porodiljnog moze da ne produzi ugovor sa vama i plus jos uz to da ste primorane da si nadjete drugi posao dok imate bebu koja ce dojiti. Sram i stid vas bilo. Sa tim da ne spominjem samo koliko para daju za bolovanje i za porodiljni, taman da se pokriju pelene za taj mjesec, zalosno.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anja99 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo cure/zene kako god. Ko god planira trudnocu u RH a nije drzavljanin, bolje idite odmah doma. Meni se to desilo i trenutno imam komplikacije u trudnoci pa sam ranije isla na bolovanje, medjutim, posto sam na radnu dozvolu pri isteku iste te radne dozvole ako vas poslodavac ne produzi ugovor ukida vam se svako pravo, bilo koja prava koja ste do tada imali ukinut ce se. Meni je termin 25.11. Dozvola mi istice 15.02. Znaci ja cu bebu od nepunih 4.mjeseca morati doma ostaviti i traziti posao ako mi ovaj poslodavac odluci ne produziti ugovor. Znaci kakva je ovo drzava da dozvoljava poslodavcima da u toku porodiljnog moze da ne produzi ugovor sa vama i plus jos uz to da ste primorane da si nadjete drugi posao dok imate bebu koja ce dojiti. Sram i stid vas bilo. Sa tim da ne spominjem samo koliko para daju za bolovanje i za porodiljni, taman da se pokriju pelene za taj mjesec, zalosno.

Malo sam zbunjena. Kako je u tvojoj maticnoj drzavi ? Tamo osobe bez drzavljanstva nakon isteka radne dozvole mogu ostati i primaju porodiljni u nekom visokom iznosu?

Datum pristupanja
    May 2025

Početno

Kod nas osobe sa radnim dozvolama ne postoje. Jos je i gore, dobijas otkaz cim saznaju da si trudna, ali mi nismo u EU, ovo je EU i da trudnica nikakva prava nema. Mislila sam da ta slavna EU ima neke prednosti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam bila u inozemstvu i razboljela sam se neposredno prije isteka ugovora. RH nije bila u EU pa ne znam je li se što mijenjalo. Uglavnom, ja nisam ni očekivala da bih imala zdravstveno nakon isteka ugovora, pa me ugodno iznenadilo da su mi se javili iz zdravstvenog da će mi još mjesec dana nakon isteka pokriti liječenje (najskuplji dio sam ionako odradila unutar ugovora).
    E onda je krenulo zanimljivo, vratila sam se u RH, prijavila na Zavod za zapošljavanje i otišla u HZZO za zdravstveno. Nisam imala pravo na zdravstveno osiguranje. Kao državljanka RH na zavodu za zapošljavanje. Bome ni s tim nisam računala. Morala sam čekati da se MM zaposli pa sam kao supruga dobila dok se i ja nisam zaposlila.

Iskreno, ja ne bih očekivala da će mi bilo koja strana država preuzeti troškove zdravstvenog, bilo to nešto uz trudnoću vezano ili uz neko drugo liječenje. Ali sam eto očekivala da kad dođem doma da ću imati pravo kao prijavljena nezaposlena. Povratnici nemaju. Ili barem nisu imali. Možda se nešto promijenilo.

U svakom slučaju, ako imaš namjeru vratiti se u domovinu, provjeri imaš li uopće tamo pravo na zdravstveno kao povratnik.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 27.05.2025. at 12:03

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anja99 prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas osobe sa radnim dozvolama ne postoje. Jos je i gore, dobijas otkaz cim saznaju da si trudna, ali mi nismo u EU, ovo je EU i da trudnica nikakva prava nema. Mislila sam da ta slavna EU ima neke prednosti.

Opet sam zbunjena.
    Osoba s radnom dozvolom za rad ima prava dok traje dozvola za rad. Znaci nista otkaz na bolovanju i porodiljnom, iako ne radi ( a rad je razlog zasto je dobila dozvolu da useli neku zemlju , koristi socijalna prava i prava iz zdravstvene zastite/osiguranja). Znaci, nije na cesti, nije deportirana i dobiva potporu kao i drugi gradani iako ne radi ( a to je razlog zasto je dobila pravo da zivi u toj drzavi). I sad drvlje i kamenje.

Inace, ne tako davno ja sam kao osoba rodena, odrasla i sa 13 godina staza u ovoj drzavo odgadala trudnocu 5 godina jr sam radila na ugovorima koje su mi produzivali svakih 6 mj. Pa da sam osrala trudna izgubila bih posao ( ugovor mi ne bi produzili) i dobivala bih minimalnu naknadu kao nezaposlena. Tako da iz mig kuta ti u ovom trenutku imas izuzetno velika prava u odnosu na mene prije desetak+godina.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Upravo razmisljam o tome da nije stvar samo radne dozvole nego i ugovora na odredjeno.
    Ako on istekne naravno da se s njim povezana prava gube.

Znaci Anja nije stvar samo radne dozvole nego i tvog ugovora na odredjeno vrijeme.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 27.05.2025. at 13:03

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Anja99, ti si u nekom romantičnom balonu koji je sad pukao.
    Žao mi je da nisi znala da ne možeš na temelju činjenice da imaš malo dijete dobiti plaćeno zdravstveno osiguranje u državi u kojoj si bez radne dozvole. U trenutku isteka radne dozvole ti si u lošijem statusu od običnog građana EU. Ne znam stvarno zašto bi meni npr. Švedska dala zdravstveno osiguranje da se tamo zateknem i rodim.
    Dakle, u trenutku kad ističe radna dozvola u stranoj zemlji, očekivala bih ista prava kao da sam turist u toj zemlji. Pri čemu turist obično ima osiguranje u matičnoj zemlji koje mu može ili ne mora pokriti trošak u RH.

I tu sam situaciju imala da sam se zatekla u RH, a zdravstveno imala u EU zemlji (prije 2013.). Platila sam trošak odlaska na hitnu u Zagrebu i odnijela račun svom zdravstvenom. Prvo su kimali glavom da oni to ne moraju platiti, ali kad sam im dala račun, iznos je bio mali, pa nije bilo problema.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo razmisljam o tome da nije stvar samo radne dozvole nego i ugovora na odredjeno.
    Ako on istekne naravno da se s njim povezana prava gube.

Znaci Anja nije stvar samo radne dozvole nego i tvog ugovora na odredjeno vrijeme.
    Ali je boravak u zemlji vezan uz radnu dozvolu i socijalna prava. Nema prijave na burzu kao nezaposlena te primanje minimalne naknade do godine sana zivota djeteta. Sto je potpuno razmljivo jer osoba nema dozvolu boravka nakon isteka radne dozvole, pa samim tim ni socijalna prava. Sto je opet potpuno razumljivo . Zanima me da li postoji bilo koja zemlja na svijetu ( ne samo u EU) koja gradanima bez drzavljanstva i boravisne dozvole placa puni porodiljni .
    Posljednje uređivanje od sirius : 27.05.2025. at 13:19

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Naravno da nema. Na temelju čega bi ti plaćali porodiljnu naknadu?
    I ne samo to, nego puno zemalja ne plaća ni svojim građanima porodiljnu naknadu godinu dana, npr. SAD.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    I ne samo to, nego puno zemalja ne plaća ni svojim građanima porodiljnu naknadu godinu dana, npr. SAD.
    Pa da, zato ne kuzim cemu iznenadenje i ljutnja? I jos ocekivanje da poslodavac produzi ugovor za rad iako osoba ne planira uopce raditi skoro godinu dana? Na osnovu cega bi to napravio, cak i da zeli.
    Kad se samo sjetim kako HZZO provjerava trudnice ( a drzavljanke RH) koje je poslodavac zaposlio trudne da nije u pitanju fiktivno zaposlenje zbog prava na porodiljni...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I jos nesto. Nakon prvog poroda vratila sam se na posao kad je sin imao 5,5 mjeseci i iskljucivo je dojio. Na puno radno vrijeme, 3 dana u tjednu i dvokratno. Iskljucivo jer sam se bojala da ne izgubim posao iako sam imala ugovor za stalno , a i primanja su tih drugih 6 mj.bila jako niska. Tako da teske odluke nisu rezervirane samo za strance koji su na privremenom radu, i ljudi s drzavljanstvom i dosta godina staza u drzavi nisu postedeni ponekad donjeti teske odluke.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ovo nrma veze s tim što ai stranac. I državljanke Hrvatske, ako im istekne ugovor na određeno gube pravi kao i ti samo što se one kao državljanke ove zemlje imaju pravo prijaviti na Zavod kao nezaposlene i na taj način ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje i minimalnu naknadu.
    Tebi kad istekne dozbola za rad na žalost više nemaš pravo boravka u zemlji. I to je tako svugdje.
    Ljudski mi je žao i razumijem, ali trebala si se raspitati i informirati o svojim pravima prije.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Također, dok sam bila na porodiljnom poslodavac mi nije produžio Ugovor o radu.
    Tada je zakon (2008.) bio takav, da ako si na porodiljni krenuo kao zaposlena osoba tako si ga i završavao (nije se mijenjala naknada drugih šest mjeseci).
    I počela raditi kad je dijete imalo 8,5 mjeseci.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ne trebas ic preko bare, u EU neke zemlje izrazito kratko vrijeme placaju porodiljnu naknadu npr. Nizozemska.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A Portugal i UK su isto vrlo "nepovoljni" za trudnice u smislu porodiljnog i naknada.

USA mislim da cak uopce nema placenu porodiljnu naknadu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 27.05.2025. at 22:28

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja mislim da smo mi jedna od rijetkih država koja plaća porodiljni godinu dana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •