Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Bolesti štitnjače kod djece i tinejđera

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno Bolesti štitnjače kod djece i tinejđera

Evo opet ja,sori što opet otvaram novu temu ali ovako će valjda privući više ljudi s istim problemom.Kao prvo hvala svima na podršci i savjetima da posjetim psihijatra zbog smetnji koje sam opisala u temi “Zdravlje srca kod tinejđera”(ako čitaju ovaj post).Naime tako sam i postupila,panični napadi su utvrđeni i prepisana terapija.Isto tako danas sam bila na ultrazvuku štitnjače(jer su mi antitijela povišena,krvni nalazi u redu) i otkrilo se da imam “početak” bolesti štitnjače(ima slučajeva u užoj obitelji) pa je i psihijatrica utvrdila da sve to skupa može biti povezano.Naime nadam se da će terapija bar za posljedice paničnog pomagati,ali ima li netko savjeta kako da riješim ove od štitnjače: ubrzan puls skoro stalno,nervoza,uznemirenost,trnci,teško gutanje sline i ono najgore zadihanost nakon ono dva koraka.Stalno sam zadihana i teško dišem te imam i pritisak u prsima i ne mogu ustati a da me sve ne zaboli i “pritisne u prsima.Kad god promijenim položaj dogodi se taj osijećaj gušenja.(tko nije upućen u protekle postove svi ostali nalazi krvi su u redu i kompletan pregled srca je u redu tako da nije ništa sa srcem).Zbilja se stalno osijećam umorno i sve a budući da imam samo 15 doktorica nije preporučila nikakve tablete valjda se ni ne daju tako mladim osobama,a štitnjača funkcionalno radi samo su se hormoni malo poremetili.Preporučila je samo da se štitnjača treba pratiti kontrolama.Evo i nalaz ako netko ima istu situaciju: Tijekom obrade uočen je povišen titar TPOAt. Štitnjača do 1a, Klinički eutiroidna.
    Iz nalaza:
    05/2024: TSH 2,3, FT4 10,3, TPOAt 428, TgAt neg
    06/2025: TSH 2,28 mIJ/L, FT4 13,2 pmol/L
    UZV štitnjače:
    DR. 45,2 x 14,7 x 19,4 mm; LR: 48,7 x 12,5 x 18,4 mm; istmus: do 1,9 mm
    Štitnjača je uredne veličine, ntek blže neravnih kontura. U cijelosti je promijenjene, inhomogene hipoehogene strukture parenhima s manje ili više hipoehogenim područjima. Infratiroidno i
    paratrahelano vidljivi su limfni čvorovi reaktivnih karakteristika.
    Nalaz upućuje na difuznu bolest štitnjače, limfocitni tiroiditis. Zaključak
    U pacijentice se nalaze kliniči i UZV znavi autoimune bolesti štitnjače koja je još uredne funkcije i terapija nije potrebna.
    Preporučam praćenje.
    Kontrola TSH I FT4 svakih 6-8 mj.
    kontrolu i UZV štitnjače planirati za 2 godinu.
    Kako si i je li moguće pomoći si na prirodan način?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tablete ( hormoni stitnjace ) se ne daju ni starim osobama dok je funkcija stitnjce uredna.

U teoriji si mozes pomici tako da se zdravo hranis, kreces i smanjis stres.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I nisu ti poremeceni hormoni, nego imas antitijela povisenja. To znaci pojednostavljeni receno da imas upalu stitnjace, tj.tijelo prooizvodi antitijela na vlastite stanice. Za sada to ne smeta tvojim hormonima ni funkciji stitnjace , ali treba pratiti. Moze proci samo od sebe, moze stagnirati ili se pogorsati. Zato se prati, ali terapije osim zdravog stila zivota-nema. Ako u nekom trenutku to stanje pocne utjecati na funkciju stitnjace dr.ce prepisati terapiju.

Datum pristupanja
    Feb 2025

Početno

Hvala,ali zbilja su obo užasni simtomi,čitala sam da to dosta brzo prođe samo od sebe(čak i nakon nekoliko mjeseci) pa se nadam da je to slučaj i kod mene jer imam baš jake simptome i bolove ali kod nekih je i kronično ali koliko znam nije opasno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •