Kolika je razlika između A i B razine matematike u težini zadataka.
Netko je nedavno spomenuo da se djeca zeznu sa prijavom A razine zbog bodova, pa onda padnu kompletno.
Kolika je razlika između A i B razine matematike u težini zadataka.
Netko je nedavno spomenuo da se djeca zeznu sa prijavom A razine zbog bodova, pa onda padnu kompletno.
Nikako ne mogu shvatiti razloge protiv uvođenja jedne razine. Prag prolaza bi trebao biti prilagođen B razini. Ako postoje neke situacije da se neki faks koji sada traži A razinu može upisati sa premalo bodova, moglo bi se ograničiti da moraju riješiti maturu barem 50% ili koliko im se već čini potrebno. Ne čini mi se pošteno da maturanti moraju u toj situaciji kalkulirati.
Ja sam to bila napisala. U 2. mjesecu moraju odlučiti prijavljuju li A ili B. Ako padnu A, mogu dogodine prijavit B. Ostale filozofije i kalkulacije ja ne znam - znam da se kao nešto više boduje ako idu na A, za neke fakseve, znam 2 koji su pali A razine i samim time maturu i morali pauzirat. Ne znam koji ih algoritmi drajvaju da prijavljuju A razine, ako ne ciljaju na FER-ove. I možeš li se onda zeznut posljedično, ako usfali bodova, a ti kao rasturio B i ne možeš kapitalizirat višak tog znanja iz matke i onda ne upisao faks koji si htio, a da si taj raskoš pokazao na razini A, onda bi bio upao.
Posljednje uređivanje od ina33 : 24.07.2025. at 17:06
Moji kaže da je razlika velika. On je rasturio A razinu, ona je bila više nego dobra na B razini. A razina se traži za tehničke faksove. Za sve ostalo je dosta B razina.
Mislim da se ide prema ideji jedne razine, ali to ne smatram dobrom idejom. Takva matura morala bi imati dovoljno laganih zadataka da je oni kojima matematika nije bitna mogu proći.
No na tako složenom ispitu neće biti dovoljno mjesta za složenije zadatke koji će napraviti finu selekciju za fakultete gdje je matematika ključna.
Za psihologiju je nužna A matura iz matematike.
Nisam jos u toj temi al nekako mi ne mirise na dobro vodit se za primjerom BG i RO radije nekim drugim zapadnoeuropskim zemljama![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 25.07.2025. at 07:10
Očito mi više volimo istok, tak su i u Srbiji uveli malu maturu ko uvjet za upis u srednju, i sad ti budi odličan u svih osam (8) ispita
Bilo neki dan zašto nije dobro uvesti samo jednu marku, prejako bi bilo za one koji bi trebalo pisati B, preslabo za fakseve kojima je Matka bitna
Posljednje uređivanje od jelena.O : 25.07.2025. at 10:50
A zar nije ako padnu A u prvom roku (ljetni rok), mogu u jesenskom roku iste godine polagati B razinu?
Ako i ne, nema što izgubiti ako pokuša ponovno u jesenskom roku polagati A razinu, jer ima bar mjesec i pol da se spremi... ne rezultira pad nekog od ispita na maturi automatskom pauzom.
Treba za tehničke, ali i za PMF (to nije tehnički faks), zatim za Psihologiju na Filozofskom npr., zatim za Medicinski fakultet u Zagrebu, za Farmaciju, itd. sigurno ih ima još.
Je, mogu. Nije automatski, ali moš mislit kooliko je realno nakon cjelogodišnjih trinoma sad još štrebetat po vrućini i opet polagat. Da je dijete jačih disciplinskih mišića, ne bi ni palo the first time around, prošlo bi makar i tu A s "dovoljan". Nemam pojma, vjv ima takvih slučajeva da uspiju cijelo ljeto nakon što su bubli maturu motivirano učit pa najesen uspješno položit pa se onda još upisat na neki željeni faks.
Možda najesen vidimo uspješno upisane studente fizike i kemije koji su pali maturu matku a, a najesen uspješno položili b i budu 2 upisana studenta na tim smjerovima, sad nema nijedan, mjesta ima.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.07.2025. at 20:03
Možda smanje kriterije. Nama je fiziku u oš ionako dobrim dijelom "predavalo" sljedeće nastavno-tehničko osoblje: profe tjelesnog, knjižničarka, profa hj... To se svelo na puštanje snimki škole za život dok je profa iz fizike na projektu i trajalo je barem 3 mjeseca. Ko mu što može, nedodirljiv je... svi su imali 5 na kraju, neki nešto znaju iz fizike, neki bogme malo do ništa.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.07.2025. at 20:06
Jedna poznata pala matku A ( trebala za psihologiju)i na jesen će polagati B, barem je takav plan
E ovo mi nikako ne ide u glavu , da je struka sama sebi svrha .
I radim u prosvjeti 30 godina i očito sam jako glupa i neorganizirana kad ne shvaćam kako netko može ići tijekom nastavne godine na 3 razmjene, 4 seminara i imati sve satove upisane i sve satove odrađene po kurikulumu.
Sve oviso sto predajes. Ovaj je neki notoran "izvrsnik" i ko mu sto moze, soli na rep. It' a sellers' market. Ko ce ga zamijenit i s kojim kadrom? Moze ucjenjivat poslodavca koliko god zeli i paralelno predavat gdje god zeli i vrtit 5 projekata i radit si na vizibilitetu. Nema tko doc na njeg. mjesto.
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.07.2025. at 15:09
Nije mi nezamislivo uvoz kadra iz Indije, ionako djeca znaju engleski sva. Sad tu rupi pokrivaju privatnici preko instrukcija.
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.07.2025. at 15:12
Bas se mislim sto bi bilo da zabrane profama, ko sto se govori za dr, da rade u priv praksama. Sve bi se urusilo. Il privatiziralo skroz.