Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: novi studij s 50+

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno novi studij s 50+

Tema je vezana uz obrazovanje, ali se odnosi na nas starije, posebno na one koji nisu polagali državnu maturu.

Željela bih steći novu kvalifikaciju (imam još cca 15 godina do mirovine), ali htjela bih u reguliranu profesiju, tj. naša komora za tu struku je vrlo stroga i trebala bih imati diplomu studija u HR, a studij je vrlo teško upisati. (logopedija )

Teško je upisati primarno jer imam maturu, ali onu iz 90-tih, nemam DM. Čak bih se možda i upustila u plaćanje online studija, ali vrlo je malo takvih u EU, i nisam sigurna da bi komora priznala, a nemam 20-30tis eura za "hobby" s kojim ne mogu kasnije ništa ...

Kakav su vaša iskustva, vaših znanaca, ima li smisla uopće ulaziti u priču studiranja i prekvalifikacije s 50+?

(op. da sam krenula prije 7 godina kada sam prvi put imala tu ideju, mogla sam se i upisati jer nije bila tolika navala kao sada, i već sam mogla biti pri kraju kompletnog studija) ... primarni razlozi su što bih htjela imati svoju privatnu praksu, izaći iz sustava javnih službenika, ne bih se htjela vratiti u korporativni svijet ... ostali razlozi su: volim učiti i pripremati ispite; izgubila sam elan na sadašnjem poslu i treba mi promjena

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Znam osobu koja je tvoje struke, živi u inozemstvu, s 50 g. upisala je psihologiju, diplomirala i sad ima pune ruke posla.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Prvi izlazak na državnu maturu je besplatan, a i studiranje ti je nakon toga besplatno. Ako voliš učiti, barem pokušaj.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Vrijeska, razumijem te skroz. Mene je tako prije desetak godina ulovilo da bih neku drugu struku. Nije mi moja loša, imam ja i solidan posao, ali sam htjela u novo područje, tako da me netko vodi kroz njega, kako to radi studijski program. Kod mene je ostalo na sanjarenju, sad mi se čini da bolje da nisam. Uz rad nikako ne bih uspjela, a nisam dovoljno bogata da studiram redovno. Sanjarila sam o nekoj mikrobiologiji, farmaciji i sl.

Mislim da moraš na državnu, ali provjeri i s referadom na fakultetu, ili ako možeš doći do pravne službe još bolje. ERF je fakultet koji ne muči muku s brojem studenata, tako da sam pesimistična u tom smislu da bi se posebno angažirali, ako ne moraju.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Je l ti to misliš uz posao? (Ja ne znam koje si struke i kakvo ti je radno vrijeme.)
    Ja mislim da je uz rad u 50tim jako teško. Moja mama je uz rad u školi/nastava završila ERF, prethodno je imala završenu višu školu, a onda i magistrirala interdisciplinarno na medicinskom faksu. Ja se sjećam kako je na glas učila iza zatvorenih vrata. Ali je bila dosta mlađa cca 30-40 godina. Pošto se ja jako oslanjam na mozak na poslu, mogu reći da je ogromna razlika 30-40, kad ti je mozak, ako je cijelo vrijeme u treningu, super radi, u usporedbi s 50+ kad ti iskustvo omogućava da brzo shvatiš nešto novo, ali brzo i zaboraviš. Možda ne bi bilo loše uzimati estrogen, ako si u perimenopauzi. Izmjeri si estrogen.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uz posao, naravno. Moram ipak nekakvu mirovinu zaraditi
    Samo ERF nema izvanredan studij, zato sam i gledala nešto u inozemstvu online (imam znanje da mogu, na hrv ili na jednom od 3 strana jezika studirati).
    Jedan od problema (naravno, uz zaboravljivost) jest naknadno priznavanje diplome. Ako uložim 20-30tis eur, i minimalno 4 godine učenja, onda bih trebala ići na sigurno da će mi se i diploma priznati.

Inače, može se upoisati i srednju za odrasle, npr. smjer cvjećarstvo(vrtlarstvo itd. (meni je čak to i blizu.)
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 29.08.2025. at 15:35

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Uz posao, naravno. Moram ipak nekakvu mirovinu zaraditi
    Samo ERF nema izvanredan studij, zato sam i gledala nešto u inozemstvu online (imam znanje da mogu, na hrv ili na jednom od 3 strana jezika studirati).
    Jedan od problema (naravno, uz zaboravljivost) jest naknadno priznavanje diplome. Ako uložim 20-30tis eur, i minimalno 4 godine učenja, onda bih trebala ići na sigurno da će mi se i diploma priznati.

Inače, može se upoisati i srednju za odrasle, npr. smjer cvjećarstvo(vrtlarstvo itd. (meni je čak to i blizu.)
    Mislim da ti realno nije isplativo uloziti 30 tisuca da bi zaradivala vise jos kojih 10 godina ako sve bude idealno.
    Govorim o financijama.
    Nova srednja koja je trazeno zanimanje je dobra ideja i isplativo ( relativno) . Problem u trazenim srednjoskolskim zanimanjima i obtima jest da se vecina radi rukama. Iako sam i sama raumisljala o prekvalifikaciji sve sto me zanima i u cemu bi sigurno bila dobra radi se rukama. Koje su mi vec sad u komi zbog vratne kraljeznice i potrosenosti u ovih 30 godina struke u kojoj radim. Tako da i dalje razmisljam.
    Posljednje uređivanje od sirius : 29.08.2025. at 16:49

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Priznavanje diplome provjeri u ENIC/NARIC uredu AZVO-a
    https://www.azvo.hr/ured-enic-naric/
    Iako, sretno s njima. Mene su jako maltretirali, a imala sam diplomu s prilicno elitnog sveucilista koje je bilo u prvih 100 na svijetu, a tada niti jedno hrvatsko nije bilo ni u 500.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Doduse, davno je to bilo. Nismo bili u EU. Mozda su kakvu logicnu direktivu morali poceti primjenjivati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vidim da bi ti htjela bit konkurencija svom djetetu ili možda i partner u poslu
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 29.08.2025. at 23:41

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisu moji u toj struci...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •