Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: "sajmovi" šklovanja u inozemstvu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno "sajmovi" šklovanja u inozemstvu

Ovaj vikend se u Zg održavaju dva "sajma obrazovanja" World education fair u Westinu i BHV sajam obrazovanja u inozemstvu u Hiltonu.
    Imate li iskustva s navedenim sajmovima i organizatorima? Otići na oba ili samo jedan...
    Moja je zainteresirana za barem djelomičan studij negdje vani pa nas zanima gdje se može dobiti više info o eventualnim stipendijama. Koliko smo skužile, nije toliko teško upisati studij negdje vani, ali treba sve to isfinancirati.
    Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Europi je najveći problem smještaj.
    Potrebno je računati oko 1500 eura mjesečnog troška.
    STipendije za prvu godinu studija se rijetko nude. Za više godine i za diplomske studije ima više mogućnosti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Možda joj ne bi bilo loše za početak već u srednjoj napraviti nešto tipa erazmusa.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako ima/ imate vremena svakako otiđite vidjeti kaj se nudi i kolko to stoji

Od velikog prijatelja je u Škotskoj, drugi u Danskoj već 4-5 godinu, vele da nema stipendije i dobre plaće roditelja da bi jako teško to zbavili, obojica rade neke poslove da strane

Sad čula da je jedan dečko otišo u Dansku na master i sto veli skupa stanarina
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.10.2025. at 18:02

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    Ovaj vikend se u Zg održavaju dva "sajma obrazovanja" World education fair u Westinu i BHV sajam obrazovanja u inozemstvu u Hiltonu.
    Imate li iskustva s navedenim sajmovima i organizatorima? Otići na oba ili samo jedan...
    Moja je zainteresirana za barem djelomičan studij negdje vani pa nas zanima gdje se može dobiti više info o eventualnim stipendijama. Koliko smo skužile, nije toliko teško upisati studij negdje vani, ali treba sve to isfinancirati.
    Hvala
    Možda ti mogu pomoć. Moje jedno dijete je cijeli studij obavilo vani, a drugo je bakalar završilo ovdje i master upisalo vani.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nano, super da si se javila.
    Jel moguće da mjesečni trošak ide do 1.500 eura radi stanarine (ovo što piše Vrijeska)?

Znam da su kampusi povoljniji od privatnih stanova, al evo od poznanice je dijete doduše u nekoj maloj sobi u blizini Amsterdama i plaća 600 eura.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.10.2025. at 12:44

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puno ovisi o zemlji, gradu, spretnosti samog djeteta.

Al da, ima skupih gradova i kaj je najgore, nemreš nit naći smještaj.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mene zanima baš za Amsterdam cca mjesečno koliko ispadne? smještaj, hrana? bez džeparca

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hrana u dućanima je tamo oduvijek jeftinija. Sad pogotovo.

Smještaj je užasno teško naći, a cijene su visoke. Prvu godinu možeš dobiti studentski dom, što je moje dijete i uspjelo, tako da smo mi krenuli relativno povoljno. No mjesta u domovima su ograničena tako da je na to teško računat.

Tamo i domaća djeca rade (takav odgoj), tako da se naši studenti brzo prilagode i nađu si studentski posao.

O stilu studiranja neću nit pisat - jednostavno je modernije. Kod nas, na žalost, kao da je vrijeme stalo.

Kako je drugo dijete studiralo u Zgbu i tek otišlo (u jednu drugu zemlju) dojmove o načinu studiranja tek čekamo. Smještaj isto ima u studentskom domu.
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 08.10.2025. at 15:00

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

@nano Prijavljuje se istovremeno za fax i za dom ili smještaj rješavaš tek kad se upišeš?
    Otići će ona za vikend s prijateljicama na barem jedan odd ovih sajmova pa će vidjeti. Ona još nije ni sigurna šta bi upisivala (ima 2 dijamteralno suprotne ideje) )), ali možda je ovo pogura na nekom smjeru

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    @nano Prijavljuje se istovremeno za fax i za dom ili smještaj rješavaš tek kad se upišeš?
    Otići će ona za vikend s prijateljicama na barem jedan odd ovih sajmova pa će vidjeti. Ona još nije ni sigurna šta bi upisivala (ima 2 dijamteralno suprotne ideje) )), ali možda je ovo pogura na nekom smjeru
    Nakon što je primljena. Odnosno nije definitivno primljena dok ne položi maturu. Ali ipak.preliminarno da je primljena dozna dosta ranije. Ne znam pitaš li za Nizozemsku, al tamo prijave na faks počnu puno ranije. Ja sam to već zaboravila jer je sin sve sam rješavao, al moguće je da se prijavio već na zimu. Znam da je u siječnju polagao engleski i mislim u ožujku već znao da ga primaju (uz uvijet polozene mature) i tada se prijavio za dom. Oni koji se ranije prijave, imaju prednost. Al kak sam napisala, sve je sam rješavao pa mozda nekaj dobro ne napišem. A to je i bilo davno. Već je i diplomirao.
    Na njegovom prvom sveučilištu su bile i upute za smještaj. No možda sva sveučilista nemaju tu mogućnost.

U svakom slučaju, ako zna što hoće ili još bolje na koje sveučilište želi, neka prouči sve online. Dobre su im stranice sveučilišta.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Nakon što je primljena. Odnosno nije definitivno primljena dok ne položi maturu. Ali ipak.preliminarno da je primljena dozna dosta ranije. Ne znam pitaš li za Nizozemsku, al tamo prijave na faks počnu puno ranije. Ja sam to već zaboravila jer je sin sve sam rješavao, al moguće je da se prijavio već na zimu. Znam da je u siječnju polagao engleski i mislim u ožujku već znao da ga primaju (uz uvijet polozene mature) i tada se prijavio za dom. Oni koji se ranije prijave, imaju prednost. Al kak sam napisala, sve je sam rješavao pa mozda nekaj dobro ne napišem. A to je i bilo davno. Već je i diplomirao.
    Na njegovom prvom sveučilištu su bile i upute za smještaj. No možda sva sveučilista nemaju tu mogućnost.

U svakom slučaju, ako zna što hoće ili još bolje na koje sveučilište želi, neka prouči sve online. Dobre su im stranice sveučilišta.
    hvala ti. ona načelno zna šta bi odabrala i zna koji jezici dolaze u obzir za studij. to će već suziti moguće opcije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja kad govorim o problemu smještaja, to je najviše u kontekstu da je teško pronaći stan/sobu/dom.

Cijena je za nekoga visoka, za nekoga nije. To je sve stvar mogućnosti.

Prije dvije godine, naše veleposlanstvo u Nizozemskoj je poslalo apel da svi oni koji su se upisali na studij u Nizozemskoj, a nisu pronašli smještaj, da ne dolaze jer je nemoguće pronaći smještaj (konkurencija podstanarima je airbnb,booking itd. kao i u HR). Npr. Tilburg, garsonijera, dvije osobe, cca 1500 eura. Cijene se mogu pogledati na stranicama za najam stanova.

Mogu se birati zemlje koje imaju veće mogućnosti smještaja u studentskim domovima. Npr. Belgija ima više opcija, Francuska i Njemačka su jako velike s velikim brojem visokih učilišta i može se izabrati studij u mjestu koje pruža bolje/jednostavnije/lakše... opcije smještaja.

I u HR jako puno studenata radi, posebno sada jer se nudi puno više poslova nego prije.
    U mnogim zemljama, kao i u HR, studenti smiju raditi određeni broj sati tjedno/mjesečno.
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 08.10.2025. at 17:02

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kad govorim o problemu smještaja, to je najviše u kontekstu da je teško pronaći stan/sobu/dom.

Cijena je za nekoga visoka, za nekoga nije. To je sve stvar mogućnosti.

Prije dvije godine, naše veleposlanstvo u Nizozemskoj je poslalo apel da svi oni koji su se upisali na studij u Nizozemskoj, a nisu pronašli smještaj, da ne dolaze jer je nemoguće pronaći smještaj (konkurencija podstanarima je airbnb,booking itd. kao i u HR). Npr. Tilburg, garsonijera, dvije osobe, cca 1500 eura. Cijene se mogu pogledati na stranicama za najam stanova.

Mogu se birati zemlje koje imaju veće mogućnosti smještaja u studentskim domovima. Npr. Belgija ima više opcija, Francuska i Njemačka su jako velike s velikim brojem visokih učilišta i može se izabrati studij u mjestu koje pruža bolje/jednostavnije/lakše... opcije smještaja.

I u HR jako puno studenata radi, posebno sada jer se nudi puno više poslova nego prije.
    U mnogim zemljama, kao i u HR, studenti smiju raditi određeni broj sati tjedno/mjesečno.
    Meni se Njemačka čini kao dobra opcija. Državni fakulteti su besplatni ili povoljni, a ako bude birala faks na njemačkom, ima ogroman izbor smjerova koji kod nas ni ne postoje. Ali neka ode i pogleda. na kraju su se prijavile na oba sajma.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovisi i o ishodu mature i školskim ocjenama, a za više godine i o prosjeku ocjena

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nizozemska je postala poznata za studiranje jer stvarno ima jako jako puno različitih smjerova s predavanjima na engleskom.

U Austriji isto ima studija na engleskom i nije toliko teško nit skupo naći smještaj.

Ako ti kćer govori njemački, tada je sve još lakše.

Moje.mišljenje je da stvarno puno ovisi o djetetu i njegovom angažmanu, al svakako roditelji uleću i s podrškom i financijski. Možda nije zgodno počet radit već na prvoj godini jer ioak se malo treba snaći, al kasnije svi oni polako počnu radit.

Koliko mi je poznato i Danska i Nizozemska daju pomoć zaposlenim studentima. Za ostale zemlje, ne znam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •