Treba mi savjet je li ovo normalno, što da očekujem u budućnosti i kako da riješim problem bolova u grudima tijekom i između dojenja. Imam ragade već sigurno tri tjedna, a zadnja dva tjedna redovito ih ostavljam da se osuše nakon svakog podoja, s malo majčinog mlijeka i mazem lanolin kremom. Nakon dva tjedna ne vidim nikakav pomak, pa me zanima radim li sve dobro ili je možda problem u nečemu drugome, a ne samo u ragadama. Hvat bebe je dobar, provjeravam ga svaki put i ne čini mi se da se pogoršava. Beba jede dosta često, ima dva mjeseca, otprilike svakih sat i pol do dva.

Izričito dojim.

Osim što me više boli kad se beba prikači (znam kako je bolilo prije i nije me tada toliko boljelo), također me boli druga bradavica dok beba jede na jednoj, što mi je neobično i nije se prije događalo. U zadnja dva tjedna pojavila se i bol u dojkama između podoja — bol u bradavicama i osjećaj kao da ide prema unutra. Bol zna biti dosta jaka, toliko da ponekad razmišljam uzeti tabletu, jer zna biti intenzivna, ponekad u obje bradavice, a ponekad samo u jednoj.

Pomislila sam i na soor. Beba nema simptome, redovito provjeravam, ali sam pročitala da je moguće da mama ima, a dijete ne. Nemam sve simptome — bradavice nisu bijele ni ljuskave — ali s druge strane, ta bol između podoja, koja se širi prema unutra, te pojačana bol kad se beba prikači, ponekad i tijekom sisanja, sve me zbunjuje. Ponekad vidim i bjelkasti pokrov, ali opet ne znam je li to od soora ili je mliječna kapica koja se stvara kada se ragada zacjeljuje.

Ne znam više kako dalje — da li da nastavim sa sušenjem i lanolinom ili bi trebalo nešto drugo poduzeti.

Neću odustati od dojenja, ali jednostavno ne znam da li sve radim dobro i treba li ragadama samo jako dugo da zacijele te jesu li svi ti bolovi povezani samo s ragadama ili mogu još nešto napraviti da si olakšam.

Pogotovo jer sam dojila prije bez dodatnih bolova — malo bi zabolilo kada se beba spoji, ali nakon toga ništa, i između podoja isto ništa.

Hvala unaprijed na pomoći, ne znam više kako dalje, voljela bih imati neku nadu kada i kako će biti bolje.