Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Trans tinejdzer

Datum pristupanja
    Apr 2026

Početno Trans tinejdzer

Tinejdzer, 16, se izjasnio da je trans i da zeli biti žena. Prijatelji (odredjeni kojima se okruzio) ga već oslovljavaju u zenskom rodu). Brine nas sto je pod velikim online utjecajem, ima neke trans prijatelje iz Europe i USA. Još ne inzistira na hormonima, ali kao uzimat će kad bude stariji. Navodno se od 14 osjeća tako, u djetinjstvu nikakvih znakova. Sa 14 je i ostao bez prijatelja, bio je u nekoj teskoj fazi.

Ima li itko kakva iskustva s ovim?

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Eksperimentiranje s identitetom normalan je dio adolescencije. Kod velikog broja mladih rodna disforija je prolazna faza (graniči s nekom vrstom subkulture), ali kod nekih i ne mora biti, neki tek u toj dobi prvi put postanu sposobni artikulirati unutarnji doživljaj sebe koji ranije nisu osvijestili ili su ga zbog ovog ili onog razloga (često zbog rigidne i nepodržavajuće okoline) potiskivali. Treba vremena da se iskristalizira pravo stanje. Hormone sigurno neće dobiti prije odrasle dobi.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Neka svakako priceka s hormonima, a stručna pomoć i razgovor bi itekako bili dobrodošli.

Osim tih on line prijatelja stranaca, ima li nekih pravih prijatelja oko sebe, koji nisu iz trans zajednice?
    Moguce da se trazi, pogotovo ako je imao tu neku tesku krizu identiteta ili sto je to vec bilo.

Ja sam uvijek za strucnu pomoc u ovom slucaju psihijatra/psihoterapeuta/
    psihologa. Razgovor bi mu trebao svakako pomoci.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mislim da je Hrabri telefon imao neku liniju za konzultacije (posebno za djecu, posebno za roditelje). Pokušat ću naći link, ako uspijem... Nisam dugo ništa tražila o toj temi.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Može bit šta hoće, ako hoće i jednorog, ali ne bi trebao piti hormone.

Datum pristupanja
    Apr 2026

Početno

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa Vidi poruku
    Eksperimentiranje s identitetom normalan je dio adolescencije. Kod velikog broja mladih rodna disforija je prolazna faza (graniči s nekom vrstom subkulture), ali kod nekih i ne mora biti, neki tek u toj dobi prvi put postanu sposobni artikulirati unutarnji doživljaj sebe koji ranije nisu osvijestili ili su ga zbog ovog ili onog razloga (često zbog rigidne i nepodržavajuće okoline) potiskivali. Treba vremena da se iskristalizira pravo stanje. Hormone sigurno neće dobiti prije odrasle dobi.
    Hvala Vam.

Imate neka iskustva s rodnom disforijom kod mladih pa mislite da bi mogla biti faza?

On hormone i ne trazi još, kao čekat će 18 i više. Dosta je velik utjecaj neta, neke discord grupe, a i prijatelji u real life kojima se okruzio to podrzavaju, zovu ga zenskim imenom.

S druge strane 16 i pol mu je, malo je star da to bude faza. Nas dojam je da on ne pati od disforije već nekih drugih stvari, a ovdje je nasao neki identitet i pripadnost. Jako je tvrdoglav i sad on upire s tim, okruzen je s tim tj okruzio se...

Ide u psihologice 5 mjeseci, ona kaze kao njoj se čini kao da je on to odlučio...a po meni to ne mozes odlučiti...Mislim da ga ona afirmira u svemu šta kaze, sve prihvaća, ne znam koliko je to dobro.

Jedan sat je bio u psihijatrice koja ima dosta iskustva s trans osobama, nije se bas otvorio, njen prvi dojam je da nije trans već jako sugestibilan...čekamo drugi termin, nikako dočekat...

Datum pristupanja
    Apr 2026

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Neka svakako priceka s hormonima, a stručna pomoć i razgovor bi itekako bili dobrodošli.

Osim tih on line prijatelja stranaca, ima li nekih pravih prijatelja oko sebe, koji nisu iz trans zajednice?
    Moguce da se trazi, pogotovo ako je imao tu neku tesku krizu identiteta ili sto je to vec bilo.

Ja sam uvijek za strucnu pomoc u ovom slucaju psihijatra/psihoterapeuta/
    psihologa. Razgovor bi mu trebao svakako pomoci.
    Ima par prijatelja i u rl, no mislim da su gay. Oni ga podrzavaju. On za sebe kaze da je bi, no mislim da je i to nategnuto.

U psihologice ide, zadovoljan je, mislim da je njoj stalo do njega i pokusava mu pomoći, ima utjecaj. S druge strane mislim da je njeno mišljenje o trans identitetu dosta afirmativno, sta po meni moze biti problem ako on nije stvarno trans. Generalno smo zadovoljni s njom, no ovaj trans dio nam je misterij,i ona sama kaze da nema toliko iskustva s tim.

Datum pristupanja
    Apr 2026

Početno

Hvala vam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •