moram nešto napisati,iako je off topic
gledala sam jutros na discovery su naučnici koji su proučavali uticaj kakaa(isključivo u formi napitka) došli do zaključka da je to trenutno najefektivniji eliksir mladosti 8)
moram nešto napisati,iako je off topic
gledala sam jutros na discovery su naučnici koji su proučavali uticaj kakaa(isključivo u formi napitka) došli do zaključka da je to trenutno najefektivniji eliksir mladosti 8)
Danas krumpir kuhan u ljusci, marokanske tikvice i filetino crispy.
Sutra faširane šnicle i miješana salata sa fetom i kukuruzom.
zapečene tikvice punjene mljevenim mesom i mrkvom i pire krumpir
sutra vjerojatno carbonara
(šta ću, crpim ideje iz aktualnih topika)
Ja napokon došla u fazu da mi se niš ne jede pa imam hrabrosti doći na ovaj topic, nakon ohoho dana negledanja![]()
Jučer sam smazala 8 kg lubenice, par nektarina, jedno pecivo i to je bilo to. Danas su dečki opet kod bake, pa ćemo Ivor i ja samo juhu od prosa. Kako je to finoooooooooo! Navukla me Ivancica i ja sada malo-malo to pravim. I niš mi drugo ne treba.
Ma dajte...
Nije me sto godina bilo na topicu i odmah ulovim 100 ideja. Frka mi je jedino što kasno dolazimo doma pa, ili moja mama koja čuva Fabića skuha ono što joj ostavim, ili ja kuham večer prije.
Nisam kuhala dva dana, a sutra ću ranom zorom kuhati bolonjez jer nemam vremena za nešto bolje. Prošli tjedan sam nakuhala ćufti u nadi da će biti za dvaput al sve smo pojeli. Pohala sam ribe, radila saft i široke rezance, krumpir salatu i šnicle na naglo. Orijentirala sam se skroz na brzinsku klopu, a da je ipak kuhana i domaća.
Ne sjećam se ni kad sam zadnji put napravila neki desert... Strava.
U potrazi sam za jelima koja se mogu spremiti kad iza 18 sati dođeš s posla pa večeru iz utjehe nazoveš ručkom.
?Mama Natasa prvotno napisa
volim maroko i volim tikvice...prema tome - pucaj recept!!![]()
ja danas za večeru kuham žgance sa jogurtom,da se malo očiste crijeva a sutra blitva i riblji štapići.
p.s.otkrila sam super Kotany začin za povrća na grillu!
Mrak je a ja ga stavim i na meso![]()
Danas varivo od mahuna i pečena piletina.
lola 24 reče:
Ti začini su stvarno dobri ,ali ja uzgojila bosiljak i koristim ga svježeg kao začin. Koja razlika od onog sušenog , jela su njami, njami.p.s.otkrila sam super Kotany začin za povrća na grillu!
Mrak je a ja ga stavim i na meso
Htijela bih uzgojiti i vlasac ali kako doći do sjemena ili lukovica ?
Može odgovor na pp da ne remetimo temu.![]()
Mi smo ga posadili prije nekoliko godina u par grmića i stalno ga koristimo. Kupili sjeme u vrečicama, ali kad ti ocvate možeš spremiti sjeme za drugu godinu i ponovno ga posijati. Mi ga preko zime ne vadimo iz zemlje i jako dugo ga možeš koristit - skoro cijelu godinu.kalimero prvotno napisa
ivory hvala, potražit ću sjeme.
Anek ja našla recept baš ovdje, na Što kuhate danas.
Ajde potražit ću link.
Ispravak - tema su bila jela na žlicu.
Evo linka:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...kanske+tikvice
Begova čorba ,bolesni smo pa nismo baš nešto ni raspoloženi za jelo. :/
Danas je lovački ručak, jedino sam mališi skuhala špinat i pire, a još sam napravila i zapečene palačinke sa sirom.
Kalimero
Sjeme vlasca sam ja kupila u Konzumu, a nekakvog jadnog u tegli sam viđala po placu.
Sutra - paradajz juhica i knedle sa šljivama i marelicama
Mala Sirena reče:
Sjeme vlasca sam ja kupila u Konzumu, a nekakvog jadnog u tegli sam viđala po placu., bacam se u potragu.
Danas mahune i bučnica.
Još samo ne znam hoću li od mahuna napraviti salatu ili čušpajz...
To je i meni uvijek dilema, ali ne samo s mahunama. Krenem raditi jedno, a završi sasvim drugoDeja2 prvotno napisa
![]()
kalimero, hoces da ti ja posaljem sjemena?kalimero prvotno napisa
Prvo ću čestito pogledati u Konzumu ili Bili, ako ne nađem javim se pa se dogovorimo. Baš si,
tenks; našla sam, evo ako još nekoga zanima:Mama Natasa prvotno napisa
MAROKANSKE TIKVICE
(iliti cuspajz po naski)
Potrebno je: 2 tikvice, 2 crvena paradajza, 1 crni luk, 2 čena belog luka, mirođija, so, ulje.Glavicu crnog luka iseći na rebarca i prodinstati da omekša na malo ulja.Dodati oljuštene i na kockice isečene tikvice.Zatim dodati oljušten i na kockice isečen paradajz, iseckan beli luk, posoliti po ukusu i sve dinstati dok tikvice ne omekšaju.
Dodati na kraju seckanu mirođiju
Ipak ispao čušpajz!Još samo ne znam hoću li od mahuna napraviti salatu ili čušpajz...
Na temu tikvica: moja mama je znala zdinstati naribane tikvice (one velike,žute koje se koriste za bučnicu) na luku, dodati žlicu brašna i na kraju zaliti domaćim sokom od parajadza (na crveno) ili mlijekom (na bijelo).
Sutra - grašak sa noklicama i kobasama, za desert štrudla sa borovnicama i sa jabukama
Petak - juha od gljiva, kaneloni sa krumpirom, špinatom i kravljim sirom
Subota - meksička riža sa piletinom i paradajz salata
Nedjelja - pohani pureći šnicli, zapečeni krumpir sa buđolom, lukom, vrhnjem i sirom
ja niš ne kuham... kikica je na moru... što znači da sam više gladna nego sita... :/
![]()
![]()
jučer proso s porilukom i mrkvom i tempura od puretine, danas rižoto od kelja. i lonac paradajz juhice za mojeg paradajzomanijaka.
od zanimljivosti s mora spominjem jukatanske škampe sa šurlicama...
a šta mislite o paprikama punjenim povrćem ?
probali ?
paprike prerezane na pola i blanširane, punjene rižom i gljivama i onda pečene u pećnici - fantastično!
[quote="anek
MAROKANSKE TIKVICE
(iliti cuspajz po naski)
Potrebno je: 2 tikvice, 2 crvena paradajza, 1 crni luk, 2 čena belog luka, mirođija, so, ulje.Glavicu crnog luka iseći na rebarca i prodinstati da omekša na malo ulja.Dodati oljuštene i na kockice isečene tikvice.Zatim dodati oljušten i na kockice isečen paradajz, iseckan beli luk, posoliti po ukusu i sve dinstati dok tikvice ne omekšaju.
Dodati na kraju seckanu mirođiju[/quote]
a tko bi rekao da ja znam kuhat po marokanski, kad ovako kuham već godinama?![]()
danas:
puretina u umaku od pome,
kuhane mahune na salatu,
pire od tikvica i krumpira,
salata od pome, krastavca i paprike.
Jucer:
imali smo u frizideru dva krmenadla, tikvicu, dvije mrkve, jedna rajcica, jedan veci krumpir, cesanj cesnjaka i saka lece. Lecu namocila, ostalo isjeckala na kockice.
Na maslinovom poprzila krmenadle da se zatvore pore, samo sam ih posolila sa obje strane i posula malo majcine dusice, i izvadila ih van. Na to ulje ubacila tikvice, mrkvu i rajcicu malo prodinstala, dodala ocijedenu lecu, cesnjak i krumpir. Promijesala, na vrh vratila meso i poklopila i pustila da se kuha nekih 30tak minuta.
I bilo je mljac! MM je sve postrugao iz lonca sve sto je ostalopa sam odlucila i s vama podijeliti trenutnu inspiraciju.
Danas cemo lazanje.
Krpice sa zeljem, a od jučer još ima malo mladog graha na ćušpajz, pa tko voli...
Desert - voće, voće, voće
alo, kako molim?!ms. ivy prvotno napisa
..prevedi šta je to![]()
ajde kad su svi i ja ću danas punjene zapečene tikvice![]()
anek prvotno napisa
![]()
na maslinovo (u originalu je ulje od šafrana, pa ga ti nađi) baciti nasjeckan luk, papriku, celerovu stabljiku, češnjak, čili. dinstati, dodati pelato ili passato, zgnječene banane, sol, origano, bijeli i crni papar. neka krčka 10-15 min.
umiješati repove škampa (ja sam imala friške kozice, mljac) i preliti u vatrostalnu zdjelu. peći u pećnici poklopljeno 10-15 min, pa još toliko otklopljeno. koliko treba da se škampi skuhaju.
super je kontrast banana i papra/čilija, iako sam ovaj put napravila blago radi andreja.
obično se jede s rižom, ali imali smo domaće šurlice, slurp...
anek, znala sam da će ti zapeti za oko!
..očišćene repove, pretpostavljam..?
mmmm, zvuči superiška, moraću probati![]()
negoo....šta su ŠURLICE pobogu????
?
makaroni, fuži, njoke.....? ili nešto 4.??
očišćene, narafski.
ostaviti ću te u neznanju glede šurlica i uputiti na krčanku tweety, pa ćeš čuti svoje!![]()