drage forumašice, molim jedno lagano pojašnjenje......gledam i ne vjerujem....ispada da je posvojiti dijete jednako teško kao i kupiti krumpir na placu......ona žena koja ih je posvojila 3 priča o tome u stilu kao donijeli su mi dijete i pitali me dal ga hoću.....pa eto ak imam 1 mogu i 2...pa onda ak imam 2 mogu i 3 komada..........da li je ikada moguće da to tak djeluje....te ne kužim onaj poziv na kraju svi koji želite dijete dođite i posvojite ga......pa koliko ja znam na to se čeka godinama...ili griješim i baš i nije tak jednostavno.....govorim o posvajanju ne udomljavanju
problem je što svi uglavnom žele bebe ili djecu do najviše tri godine
srećom nisam se susrela nikad s problemom posvajanja ali tako sam barem ćula od drugih
mene zanima kolike su šanse da ja sa svojih dvoje bioloških anđelčića posvojim jedno dijete
kako uopće ide procedura posvajanja
kome se obratiti
koji je prvi korak?
mm i ja smo odlučili da ćemo se potruditi posvojiti jedno dijete i pružiti mu dom kakav zaslužuje
Bubimirko, i ja moram priznati da sam dobila takav dojam ("kupovina krumpira"). S obzirom da smo mi nešto manje od godinu dana u postupku posvojenja, njene riječi su me štecnule. Kada je govorila "Posvajajte ljudi, posvajajte" dobila sam dojam kao da nitko ne želi posvojiti, pa sad ona apelira na ljude da se smiluju i počnu posvajati. Žena (očito) nema blage veze kakva je situacija.
Da ne prepisujem dijelove članka evo link http://www.vjesnik.hr/html/2006/02/1....asp?r=tem&c=2 kako stvari doista stoje.
I mene je iznenadilo da su joj djecu donosili doma.
Brane, istina je da većina posvojitelja želi što manju djecu. Kao roditelj sigurno možeš razumjeti i zašto. Prvi zubići, prve riječi, prvi koraci, ... .
Na žalost, velika većina nas te divne trenutke neće proživjeti sa svojim djetetom jer se posvaja jako malo beba.
I samo uspostavljanje kontakta s djetetom teže (ne i nemoguće!) što je dijete starije.
Za "ulazak" u proceduru posvajanja se trebate javiti svom matičnom CZSS. Napišete Zamolbu za obradu i pošaljete je (ili odnesete) u Centar. Prvo imate razgovor sa soc. radnikom, pa testiranje (i razgovor) sa psihologom, a zatim ti dođu o obilazak stana. To je "klasična" procedura, iako ima iznimaka.
Psihologica s nama i nije baš razgovarala (bila je u frci s vremenom), a nisu nam niti došli u obilazak kuće.
Ne znam o kojem dobu djeteta ste razmišljali, ali mislim da ne bi trebali imati problema oko posvojenja djeteta od 5-6-7 godina.