Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: worchester umak? Što je to?

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno worchester umak? Što je to?

Kopam po receptima na Coolinarici i na više mjesta sam naišla na tzv. worchester umak koji se dodaje nekim jelima. Vidim da to nije neki Podravkin proizvod (jer oni takve stvari u svojim receptima naglašavaju), pa me naprosto zanima što je to i gdje ga nabaviti (kako ga napraviti)? :?

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Imaš ga u svim većim trgovinama tipa Merkator, Kaufland, Konzum... Obično ti stoji kraj soja umaka, tabaska, meksičkih umaka... Nisam ga nikada kušala.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je to fino
    staljam ga u salate i kad pacam meso za rostilj i jos ga tu i tam zveknem u nesto (gulas neki i sl.), cito onak ak mi ruka poleti i ak ocjenim da bi pasalo

rvolpe

Početno

Unatoc imenu, Worcester umak je u stvari Indijski recept, donesen u Veliku Britaniju od strane Lord Marcus Sandys-a, bivseg Guvernera Bengala. Jednog dana 1835 dosao je kod dobrostojeceg kemicarskog emporijuma u vlasnistvu John Lea i William Perrins-a u Broad Street, Worcester, i upitao ih da naprave posiljku po njegovom receptu. Ovi su to i napravili, ali je vatrena smjesa koja je proizasla iz te mjesavine zacina zamalo raznijela glave Gospode Lea i Perrins-a, te je bacva koju su pripremili za sebe zavrsila u podrumu. Puno kasnije, negdje polovicom proljeca, nekako su pronasli tu istu bacvu i odlucili kusati smjesu jos jednom prije nego je bace. Cudo svih cuda, smjesa je postala izvrstan umak! Recept je brzo otkupljen od Lorrd Sandys-a i godine 1838 najpoznatiji britanski komercijalni umak ugledao je svjetlo dana.

http://www.birminghamuk.com/BrumFoto.../worcsauce.gif

ivancica obrisala sliku i stavila link

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

znači rvolpe, ako sam dobro shvatila po onoj eksploziji, da je riječ o ljutom umaku s kojim treba biti oprezan. E to me zanimalo, da li je nekakav blaži, egzotični, slaniji, gorči, ljuti...

rvolpe

Početno

Hmmm, kako nekome objasniti s nekoliko sturih rijeci kakvog je okusa npr. cokolada?
    Nije ljut, nego vise egzotican. Nezahvalno je objasnjavati ukus necega jer su ukusi razliciti (jer meni turbo-extra-super ljuto je bas taman).

Uglavnom, ako trazis nesto egzoticno svakako probaj ovaj umak.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni uopće ne zvuči (mislim po okusu) egzotično, više kao neki koncentrat za juhu, sa puno celera. Nisam primijetila da je posebno ljut, ja ga inače ne koristim ali imam prijateljicu kod koje znamo ručati a ona ga koristi i gotovo jelo nikad nije ljuto.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne preostaje mi drugo nego da probam - u početku ću ga stavljati prema receptu, a onda ćemo vidjeti. Inače nerado kupujem proizvode kojima ne poznajem okus jer se može dogoditi da nam ne valja, pa sve skupa ode k vrapcu. Draže mi je kod nekog probati jer je tada odmah znam prolazi li ili ne...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

hm, meni je po okusu najviše nalik na soja-umak. (slan, ali i kiselkastiji od soja umaka, kao fermentiran). no, mene zanima sljedeće: jedan moj prijatelj tvrdi da je pravilan izgovor ove riječi: "vuster". :?

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj aleta prvotno napisa
    hm, meni je po okusu najviše nalik na soja-umak. (slan, ali i kiselkastiji od soja umaka, kao fermentiran). no, mene zanima sljedeće: jedan moj prijatelj tvrdi da je pravilan izgovor ove riječi: "vuster". :?
    Ako su mu naziv dali Britanci kao što piše u priči koju je napisala rvolpe, tada zaista ne znam po kojoj logici bi se izgovaralo "vuster" :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    Ako su mu naziv dali Britanci kao što piše u priči koju je napisala rvolpe, tada zaista ne znam po kojoj logici bi se izgovaralo "vuster" :?
    "vuster" nikad čula.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lali prvotno napisa
    "vuster" nikad čula.
    Izgovara se "vusteršir" odnosno "vuster". Inače, dodaje se i u tatarski biftek, obavezno.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lex, preduhitrila si me.
    daj mi onda napiši kako se piše "vinagret" - večeras smo ga Orka i ja radile da imamo za salate za cijeli tjedan.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pronašla, VINAIGRETTE.

mmmmmmmmmmmmmm

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ~lex~ prvotno napisa
    Izgovara se "vusteršir"
    Da, zato sto je zapravo naziv za njega Worcestershire umak.

Meni ide odlicno u smjesu za polpete od tune, bas fino istakne okus.
    I da, odlican je kombinaciji kad kao zacine koristis i limun.

Početno

Ako se zove Worcestershire, izgovara se wusteršr.
    Ako se zove samo Worcester, izgovara se wuster.

Ja ga ne volim i ne koristim ga uopce jer mi ima preumjetan okus.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Onda zapravo ispada da na Coolinarici pogrešno pišu naziv ili sam ja krivo prepisala, moram provjeriti (jer onako kako je u naslovu ove teme ne može biti vuster da dubiš na trepavicama ). Istini za volju, mogla sam u atlasu potražiti kartu Engleske i gotovo.

Ma glavno da znam u kojoj kombinaciji da ga probam za početak. Elly, osobno piletinu i puretinu prije paniranja za pohanje dobro zalijem limunom i posipam vegetom. Misliš li da bi za takav pac dobro došao taj umak?

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Provjerila sam - većinom piše Worcester, negdje Worcestershire, ali u receptu koji je mene zanimao piše Worchester. Dakle, tipfeler

Početno

Tek sad vidim da imas 'h'. Worchester je americka varijanta i isto se izgovara wuster, a ne worčester.

Početno

Hmmm. Bas me zanimalo, pa sam guglala. Ime umaka je Worchester , sa 'h', a geografska imena su, u pravilu, bez 'h' (iako sam se mogla zakleti da je gradu u Massachusettsu - WorcHester).
    Kakav god spelling bilo - pravilan izgovor je 'wuster', tj 'wustah'.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Moj se zove Worchestershire.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Elly, osobno piletinu i puretinu prije paniranja za pohanje dobro zalijem limunom i posipam vegetom. Misliš li da bi za takav pac dobro došao taj umak?
    Mislim da bi, ali u toj kombinaciji bih izbacila vegetu.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    Tek sad vidim da imas 'h'. Worchester je americka varijanta i isto se izgovara wuster, a ne worčester.
    E sad, ja se ispričavam što sam dosadna, ali nikako mi ovo nije jasno - kako je moguće da se čita wuster? Pretpostavljam da to nema nikakve veze sa pravilima izgovora - koga god sam pitala (naravno, one koji su učili engleski, a među njima je bilo i naprednih stupnjeva) izgovarao je worčester... Dakle, u čemu je štos? :? Sad me zasvrbio mozak i nadam se da ova tema nije off-topic.

Početno

Citiraj devet mjeseci prvotno napisa
    koga god sam pitala (naravno, one koji su učili engleski, a među njima je bilo i naprednih stupnjeva) izgovarao je worčester...
    Ajde, ako ti nije tesko, skicni mi zanimanje u profilu...
    Worc(h)ester se cita wuster, a Leicester - lester. A Manchester - mančester.

E sad, zasto je tako, nazalost ne znam. Mozda zato sto se u izgovoru kod Manchestera ispred 'čester' nalazi konsonant, a kod Worc(h)estera i Leicestera vokal? Ne znam, stvarno... nagadjam...

Jedino cega se iz povijesti engleskog sjecam je da sva geografska imena koja u sebi imaju 'chester' i 'cester' vuku porijeklo iz latinskog 'castrum' (tvrdjava).

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ups, ovo je kao da sam stariju sestru pitala za francuski ili latinski, samo što bi me ona maltene poslala klečat na kuruzu koliko je raspale ovakva pitanja... Thnx!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •