Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 212

Tema: Reklamiranje adaptiranog mlijeka

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    bubimirko

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    ti si dojio ?
    a nego kaj, pa netko mora......šta da radim sam sa bebom u kući ....pa netko ju treba i nahranit......jadan ja ostao sam, pa sam papao prolaktin kad sam shvatio da ću biti ostavljen.....ipak ja podržavam dojenje(mene jedino dužina trajanja smeta)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zbilja ti treba odmor .
    a o tome šta ima u The pravilniku sam ti već jedno 555 puta linkala i pisala, a bome i anchie i još ne znam tko sve ne, pa mi se više ne da ponavljat stalno jedno te isto, istoj osobi...

bubimirko

Početno

mama naj sve shvaćati tak direktno .....meni je The Pravilnik mrak....ma kaj pravilnik svi vi ovdje...inače i ne bi bio ovdje i na određeni mazohistički način uživao družeči se s vama

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubimire, sine crni,
    pa mi smo zakon!!!
    ko donosi zakone uopće?
    ko ih mijenja?
    jao jao jao

bubimirko

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    bubimire, sine crni,
    pa mi smo zakon!!!
    ko donosi zakone uopće?
    ko ih mijenja?
    jao jao jao

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A u našoj pedijatrijskoj čekaonici sve prepuno materijala (prospekata i plakata)od (kršitelj koda).
    A naša pedijatrica se strogo zalagala za dojenje....pa šta joj bi? :?
    A kako su samo perfidni...na početku kataloga kao treba samo dojiti,dojenje je najzdravije i najpogodnije za bebu i tako dalje sve divno krasno-a onda Ali ....što ako nemate dovoljno mlijeka....gladna beba,zelena stolica...plač i kuka...uzmite naše adaptirano i dodajte...samo mrvicu.
    A znamo kud to vodi.
    (jedošlo mi je da pokupim sve te prospekte i odnesem ih u kontejner ali čekaonica bila prepuna i mislim da bi me linčovali...ali budem čim mi se ukaže prilika)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    A u našoj pedijatrijskoj čekaonici sve prepuno materijala (prospekata i plakata)od (kršitelj koda).
    A naša pedijatrica se strogo zalagala za dojenje....pa šta joj bi? :?
    A kako su samo perfidni...na početku kataloga kao treba samo dojiti,dojenje je najzdravije i najpogodnije za bebu i tako dalje sve divno krasno-a onda Ali ....što ako nemate dovoljno mlijeka....gladna beba,zelena stolica...plač i kuka...uzmite naše adaptirano i dodajte...samo mrvicu.
    A znamo kud to vodi.
    (jedošlo mi je da pokupim sve te prospekte i odnesem ih u kontejner ali čekaonica bila prepuna i mislim da bi me linčovali...ali budem čim mi se ukaže prilika)
    SVI znaju da je majčino mlijeko najbolje, najzdravije, najprirodnije i najidealnije za našu bebu! A što s onim majkama koje uz sav trud uspiju dojiti nekih 6 mjeseci ili kraće, ili one koje piju ljekove za neke kronične bolesti i sl.? Treba li ih informirati koje mlijeko da daju svojoj djeci ili da ih hrane mlijekom iz tetrapaka i sličnim smečem!? Ili da traže svom djetetu "majku po mlijeku" kao što se davno prije redilo( bi li vi prvi dojili još jedno dijete koje nije vaše?)??? Ja sam dojila svoju djecu oko 6 mjeseci, super su napredovali, a nakon toga je mlijeko jednostavno "presušilo". I ŠTO DALJE??? Dukat, ZBREGOV, ili ipak adaptirano ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zar misliš da je reklama = informacija?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mislim samo da rijetko koja mama doji do 3. godine života djeteta a djete i tada treba mlijeko i to ne iz tetrapaka. Da ne bude zabune, i ja sam ZA DOJENJE, ali mislim da u svemu malo pretjerujete. Na svakom adaptiranom mlijeku piše " majčino mlijeko je najbolje za vaše dijete ali ako iz nekog razloga ne možete dojiti...."
    Moje starije dijete ima 3 godine. Dojila sam je oko 6 mjeseci a sada pije mlijeko posebno namjenjeno djeci do treće godine, dakle adaptirano. Neću reći koje da ne ispadne da i ja reklamiram

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

minići, INFORMIRATI bi te trebao djetetov liječnik.

ono što vidiš u časopisima i na plakatima u pedijatrijskim ambulantama (nažalost ) nije informacija nego REKLAMA.

razlika je bitna.

uostalom, imamo Pravilnik koji lijepo kaže:
    Cilj je ovog Pravilnika da pridonese osiguravanju neškodljive i primjerene prehrane dojenčadi, i to zaštitom i promicanjem dojenja te osiguravanjem ispravne uporabe nadomjestaka za majčino mlijeko, u slučajevima kada je to neophodno, na temelju odgovarajućih informacija i primjerenim marketingom i distribucijom.

pravilnik nije "izmislila" roda nego who i unicef. hrvatska ga prihvatila još 1992.

a da nema agresivnog marketinga nadomjestaka, i da ima više adekvatne podrške dojenju, možda bi bilo i manje mama kojima je mlijeko "presušilo".

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Opcija B je svizac koji mota čokoladu.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovako o dojenju (netko je gore napisao da uvijek i svugdje pise kako je dojenje najbolje), dakle, ovako o dojenju, tj prehrani djeteta pisu u brosuri o prehrani jednog proizvodjaca nadomjestaka za mm

Doći će vrijeme kada ćete morati nahraniti bebu na bočicu.
    Preporuča se da naviknete bebu da već u ranoj dobi iz bočice pije majčino mlijeko. Tako ćete biti slobodniji dok dojite, a i prelazak na mliječne formule bit će lakši.

na sljedecoj stranici je sljedeca uputa.
    Od majčinog mlijeka do bočice!
    Pokušajte postupno prijeći s dojenja na mliječne formule. To i Vama i Vašoj bebi pruža priliku da se naviknete na nove okolnosti. Počnite tako da jedno hranjenje u danu bude na bočicu (ali ne prvo ni zadnje). Svakih nekoliko dana, najviše tjedan, zamijenite još jedno dojenje bočicom. Budući da beba dobiva četiri do pet obroka na dan, ovaj proces trajat će oko mjesec dana. Ako beba ne voli dudu na bočici, stavite na nju malo svog mlijeka tako da prepozna miris.

takve manipulacije pravilnik hoce sprijeciti.

ne znam jel znate, ali industrija nadomjestaka je teska 17 milijardi dolara. kako se moze procitati i u jednom tekstu na nasem portalu, dok u UK na reklamiranje nadomjestaka industrija trosi 20 funti, javno zdravstvo na proimicanje dojenja trosi 14 penija.
    broj zena koje doje u UK je slican onom u hrvata. a i omjeri su, mogla bi reci, tu negdje. dojenje je ugrozeno, nema mislim nijedne druge definicije sisavca koju je covjek odvojio od sebe toliko koliko sisanje (ok, i sa dlakama smo blizu, em muskarci celave, em se zene depiliraju ). i postalo nam je skroz pa standard hraniti dijete hranom u prahu, kao sto se moze procitati iz dva ulomka iz brosure, hranom koja bi trebala biti samo pomoc kod nemogucnosti dojenja ili nezeljenja dojenja.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Doći će vrijeme kada ćete morati nahraniti bebu na bočicu.
    Preporuča se da naviknete bebu da već u ranoj dobi iz bočice pije majčino mlijeko. Tako ćete biti slobodniji dok dojite, a i prelazak na mliječne formule bit će lakši.[/color]
    ne mogu izdrzati i ne reci "ovo je prestrasno!" :shock:

ovo cak i nije suptilno reklamiranje vec izravno lobiranje i nagovaranje.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa jasno da je, a istovremeno napišu (jer moraju) "majčino mlijeko je najbolji izbor za bebu" i fino se ograde.

i onda počnu "ALI"...

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Majko mila :shock:
    Samo ću potpisati Davora: marketing formule je zlo...

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo sto pise u jos jednoj brosuri jednog proizvodzaca umjetnog mlijeka koju sam dobila u rodilistu na tecaju za trudnice:

(napominjem da ovo piše u odlomku o trećem mjesecu života)
    "Dijete najavljuje glad plačem kratko prije obroka. Ukoliko se javlja usred noći, najčešći je uzrok žeđ. Pokušajte ga tada umiriti s malo ××× čaja od komorača. Ako dijete nastavi plakati, vjerojatno ga nešto boli. Tada obavezno uzmite dijete iz krevetića i pokušajte ga utješiti. Vjerojatno ga muči nadimanje koje se javlja naročito prvih mjeseci kada se probavni sustav dojenčeta tek mora priviknuti na svoj posao. Nadimanje kao uzrok bolova prepoznat ćete po tome što se dijete grči ili trza nožicama. Tu često pomaže lagano masiranje trbuha. ××× čaj od komorača također ublažava bolove..."

sve počinje i završava čajem

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nedajbože da bi dijete plakalo jer želi maminu blizinu, što se jednostavno rješava stavljanjem u roditeljski krevet i puštanjem da doji kad želi.

pa kad se od čaja i prestanka noćnog dojenja smanji proizvodnja mlijeka i beba počne slabije napredovati... onda je tu xxx formula koja će spasiti stvar - eto, lijepo da je mama pokušala dojiti ali eto, neki put ne ide...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a nedojenjem kroz noć (8 sati) može doći do smanjenja proizvodnje mlijeka ... i zamisli "presušilo".. i onda oni imaju "spasonosno" riješenje svoju formulu

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nemrem bolivit :shock:
    Pa zar nitko ne može zabraniti tiskanje tih letaka, ili još bolje ajmo mi bombardirati tako agresivno sa dojenjem i navesti:ako se dijete probudi po noći tada ja 100% gladno.
    ljutaaaaaaa sam.........

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mi smo sisavci, zar ne? i valjda jedini sisavci koji zelimo sami sebi oduzeti to svojstvo i stvoriti skupinu samu za sebe. ubijamo svoju srz.

formule bi trebalo prodavati samo u ljekarnama i na recept bez ikakve reklame.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Formula vrti jako puno novaca i to ćeš jako teško postići. Na jednom drugom topicu sam malo analizirao o čemu se radi pa prenosim:

WHO tvrdi da je za prehranu bebe formulom u prvih pola godine života potrebno 3,3 kg te supstance mjesečno. Cijena takve količine je cca 400kn, ili cca 2400kn za pola godine. Ako se pomnoži ovaj iznos s godišnjim brojem djece kojoj je život spašen orijentacijom na dojenje, dobije se 3,6 milijardi kuna (godišnje). Dakle, samo zato što su ova djeca ostala živa, proizvođači godišnje puše 3,6 milijardi kuna. Retoričko pitanje: što je tek s djecom koja radi dojenja nemaju narušeno zdravlje, koliko su proizvođači formule tek na njima spušili.

Kako bi stvari potpuno sjele na svoje mjesto, treba ih opet staviti u numeričku perspektivu. UNICEF daje prosječan godišnji mortalitet djece do dobi do 5 godina, a brojke su 11 milijuna za smrt od bolesti i 15 milijuna za smrt od gladi. Orijentacija na dojenje godišnje spašava živote 1,5 milijuna djece (tvrdi UNICEF). Dojenje je svakako cilj vrijedan zalaganja.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Orijentacija na dojenje godišnje spašava živote 1,5 milijuna djece (tvrdi UNICEF). Dojenje je svakako cilj vrijedan zalaganja.
    mislim da to treba naglasiti!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Orijentacija na dojenje godišnje spašava živote 1,5 milijuna djece (tvrdi UNICEF). Dojenje je svakako cilj vrijedan zalaganja.
    mislim da to treba naglasiti!
    samo da se nadovezem na ovo - tema ovogodisnjeg tjedna dojenja je:
    Breastfeeding: The 1st Hour Save One Million Babies

dakle, podoj unutar prvih sat vremena nakon poroda moze spasiti 1 milijun beba!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

uf...kad se samo sjetim nasih rodilista i statistike...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a da nema agresivnog marketinga nadomjestaka, i da ima više adekvatne podrške dojenju, možda bi bilo i manje mama kojima je mlijeko "presušilo".[/quote]
    Mene nikakve reklame adaptiranog mlijeka uopće nisu interesirale, niti sam ih primječivala dok mi nije "mlijeko presušilo". A nije mi "presušilo jer nisam znala dojiti ( prije nije bilo interneta i raznih foruma pa su naše majke ipak dojile preko godinu dana!) nego vjerojatno zato jer sam u međuvremenu ponovo ostala trudna- nisam ni znala, jer nakon prvog poroda nisam ni dobila menstruaciju!!! Zato drugu bebu još uvijek dojim i , zamislite, i pored reklama u ambulantama još mi nije "presušilo".

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa

hej, pa nemamo mi o čemu tu raspravljat.....ja sam definitivno za to da dijete treba dojiti do određenih godina i nikada ne stavljam adaptirano mlijeko ispred majčinog......samo sam komentirao da se ne smije negirati potrebama i za takvim proizvodima i da to da se adaptirano mlijeko reklamira u časopisu o bebama smatram OK jer tam takva reklama najviše i spada....jer ko šta sam već prije rekao - mišljenja sam da neće majka odbiti svoje dijete sa cice zato kaj vidi reklamu
    Bubimirko, potpuno se slažem s tobom. Ako majka želi dojiti, nikakva je reklama neće od toga odvratiti. Isto tako znam neke koje ne žele dojiti i za takve mame su reklame- da barem svome djetetu daju adaptirano a ne ono iz tetrapaka. Samo to sam htjela reći a neke rode su mi skoro iskopale oči.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pretjerano su suzdržane.

Reklamiranje adaptiranog mlijeka se po efektu ne razlikuje drastično od reklamiranja ectasyja. Oboje je podjednako i zabranjeno i štetno. Sva razlika je da ove druge smijemo zvati kriminalcima, dilerima i narkomanima, a prvima moramo paziti na osjećaje koje nikako ne bi trebali povrijediti.

Ma jadni dilerčići :buci-mici: i oni isto imaju osjećajčiće. Kriminalci su nadaleko poznati kao jako osjećajni. (oprez, sarkazam)

Kad se posljedice dilanja droge stave u brojčanu perspektivu, ispada da je formula oko 7,5 puta ubojitija (OK, duhan je puno gori):

"The World Health Organization estimates that some 200,000 people died from drug abuse in the year 2000, equivalent to 0.4% of all deaths worldwide. Tobacco, however, claimed 25 times as many lives (4.9 million)"

Izvor: United Nations Office on Drugs and Crime, World Drug Report 2004, (United Nations publication, Sales No. E.04.XI.16), Vol. 1, pp. 25-26.
    http://www.unodc.org/pdf/WDR_2004/Ch..._landscape.pdf

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ako majka želi dojiti, nikakva je reklama neće od toga odvratiti.
    ne bi se slozila sa time. mozda sama reklama nece, ali ce odigrati presudnu ulogu u kombinaciji sa savjetima pametnih patronaznih sestara, pedijatrica, prijateljica, susjeda....cudi me kako se brzo zaboravlja ona pomutnja u majcinoj glavi, par dana nakon sto je stavljena u novu situaciju u kojoj joj je sve nepoznato u kojoj preispituje svaki svoj korak u kojoj strahuje od posljedica svojih mogucih gresaka u kojoj se pita da li ja to mogu i pocinje sumnjati da mozda nije stvorena za to, situaciju u kojoj uz sve to ima pritisak okoline koja joj govori- beba place jer je gladna, beba je na sisi stalno jer je gladna, odmori se, daj bebi flasicu, ne mozes dojiti sa takvim bradavicama, nije normalno da toliko patis, dojenje bi trebalo biti usadjeno u nasim genima, pa ako ti samo, prirodno ne ide sve po loju, ono nije za tebe...sta mucis sebe i sve oko sebe, daj djetetu adaptirano, bit ces odmorna, vesela i znat ces koliko je dijete pojelo pa es moci mirno spavati....kraj svega toga reklamiranje je kap koja preliva bure!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ako majka želi dojiti, nikakva je reklama neće od toga odvratiti.
    ne bi se slozila sa time. mozda sama reklama nece, ali ce odigrati presudnu ulogu u kombinaciji sa savjetima pametnih patronaznih sestara, pedijatrica, prijateljica, susjeda....cudi me kako se brzo zaboravlja ona pomutnja u majcinoj glavi, par dana nakon sto je stavljena u novu situaciju u kojoj joj je sve nepoznato u kojoj preispituje svaki svoj korak u kojoj strahuje od posljedica svojih mogucih gresaka u kojoj se pita da li ja to mogu i pocinje sumnjati da mozda nije stvorena za to, situaciju u kojoj uz sve to ima pritisak okoline koja joj govori- beba place jer je gladna, beba je na sisi stalno jer je gladna, odmori se, daj bebi flasicu, ne mozes dojiti sa takvim bradavicama, nije normalno da toliko patis, dojenje bi trebalo biti usadjeno u nasim genima, pa ako ti samo, prirodno ne ide sve po loju, ono nije za tebe...sta mucis sebe i sve oko sebe, daj djetetu adaptirano, bit ces odmorna, vesela i znat ces koliko je dijete pojelo pa es moci mirno spavati....kraj svega toga reklamiranje je kap koja preliva bure!
    Ja ipak mislim da je bitno što majka želi. Ako želi dojiti sigurno če se potruditi i neće je omesti nikakvi "pametni savjeti"ili reklame. Koliko žena nije imalo problema s dojenjem u početku? Mislim da je ipak više onih koje su se malo promučile ali su uspjele jer su to željele. Kad se samo sjetim svojih ragada, dojenja na zahtjev svakih dva sata, ... nije mi u nijednom trenutku palo na pamet adaptirano mlijeko. Mislim da sve majke znaju da je njihovo mlijeko najbolje za bebu, ali ne znaju sve majke da se malom djetetu ne smije davati kravlje i druga slična mlijeka. I za njih su reklame adaptiranog, da osim nedojenja još više ne naškode svom djetetu davanjem kravljeg mlijeka.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, slika bebe koja blaženo spava nahranjena x-milom a mama je ozareno promatra je upravo onakva "informacija" kakvu majke trebaju.

ne razumijem, zašto bi mama trebala davati djetetu formulu? jer je odabrala ne dojiti? jer ne može/ne smije dojiti? za tako osjetljivo pitanje kao što je prehrana novorođenčeta treba joj savjet djetetovog liječnika a ne reklama kojoj je cilj prodati proizvod. tu govorimo o isključivoj prehrani malenog, osjetljivog organizma tijekom prvih 6 mjeseci života!

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ne razumijem, zašto bi mama trebala davati djetetu formulu? jer je odabrala ne dojiti? jer ne može/ne smije dojiti? za tako osjetljivo pitanje kao što je prehrana novorođenčeta treba joj savjet djetetovog liječnika
    da, i onda mi pedijatar kaže dođite sutra na pokus dojenja pa ako ne bude dobro, nadohranite

edukacija, edukacija i edukacija je ono šta nam treba...

spomenutu pedijatricu sam promijenila u roku keks za privatnu. ali šta s onima koji nemaju novaca zaprivatnog pedijatra? i šta s onih 1000 i nešto roditelja koji su ostali kod gore spomenute :?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

možemo pretpostaviti, nažalost.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja ipak mislim da je bitno što majka želi
    naravno da je bitno! i bitno je toj majci omoguciti da do te odluke dodje nakon sto se dobro educirala.
    sta ce pomisliti majka koja kod pedijatra naleti na letak u kojem pise «Kada bude pravo vrijeme za to počet ćete navikavati bebu na mliječne formule. Vaš zdravstveni radnik će Vam savjetovati što je najbolje za Vašu bebu.»
    i onda dodje trenutak skok u razvoju i mama pomisli da li jeto mozda to vrijeme o kojem je letak pisao? ili se konacno uspostavi proizvodnja i mama pomisli da li je mozda to pravo vrijeme, ili beba ima strajk pa se mama opet pita jeli je to to vrijeme, pa beba ne prihvaca dojku pa se mama pita da li je to vrijeme?
    a zapravo je sljedeca recenica u letku «Sve bebe s vremenom počnu piti mlijeko iz bočice, kao što postupno prijeđu na krutu hranu.» jedna velika notorna laz!

a koliko majki to zna? koliko ih ima prodojece pedijatre? bake, majke koje su dojile? pristup netu? prijateljice?

opet se vracam na coca colu- svi znamo da nije zdrava a koliko ljudi je i dalje pije?

neci usporediti formulu sa cigaretom jer cigareta nikome nije spasila zivot, ali i dalje mislim da je spas u potpunoj zabrani reklamiranja i prodavanja formule bez recepata uz generalnu edukaciju medicinskog osoblja.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ispricavam se na tipfelerima, pisem zajedno s L. u krilu

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uz generalnu edukaciju medicinskog osoblja.
    "malo" sam ostala iznenađena kad sam kod svoje doc opće prakse vidjela nekakvu diplomu/potvrdu na polici na ime njene med. sestre koja je prošla humanin seminar o prehrani djeteta :shock:

oni zaista ne žale ni truda ni novaca

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

MM je u subotu bio u dm-u i kaže da ga je izgnjavila neka cura koja je dijelila neke letke o mlijeku. Budući da je on imao pelene u kolicima, skužila je da tu može. Da li je riječ o adaptiranom ili ne, nisam sigurna. Ali nakon što joj je rekao da ja dojim i da to nama ne treba, kaže ona njemu : -pa to vam treba kada vam žena prestane dojiti. Na to joj je rekao da kada ja prestanem djeca više neće piti ta mlijeka. I još mu je rekla da je to "pravo kravlje mlijeko" :?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    MM je u subotu bio u dm-u i kaže da ga je izgnjavila neka cura koja je dijelila neke letke o mlijeku. Budući da je on imao pelene u kolicima, skužila je da tu može. Da li je riječ o adaptiranom ili ne, nisam sigurna. Ali nakon što joj je rekao da ja dojim i da to nama ne treba, kaže ona njemu : -pa to vam treba kada vam žena prestane dojiti. Na to joj je rekao da kada ja prestanem djeca više neće piti ta mlijeka. I još mu je rekla da je to "pravo kravlje mlijeko" :?
    Vidjela sam to i ja, neko "mlijeko" do 3. godine života, još malo i preporučat će adaptirano do škole :/ .

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Stvarno... Ali šta nije zabranjeno takvo reklamiranje?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nažalost - ne. Bebe se računaju do 6 mjeseci.

Citiraj minići prvotno napisa
    I za njih su reklame adaptiranog, da osim nedojenja još više ne naškode svom djetetu davanjem kravljeg mlijeka.
    sad će ispasti da imam nešto protiv minićih, ali što mogu, moram reagirati. Formula u većini slučajeva JEST kravlje mlijeko u prahu. To što je "oplemenjena" kemijom ne uklanja činjenicu da se radi o kravljem mlijeku. Nakon uvođenja dohrane sve bajke o "sastojcima" su isključivo marketinški motivirane. Marketing formule je zlo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    Stvarno... Ali šta nije zabranjeno takvo reklamiranje?
    Zakonom (jos) nije zabranjeno. Postoji samo pravilnik koji je potpisala Hrvatska, no ocito se nitko ne drzi navedenog u pravilniku

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Nažalost - ne. Bebe se računaju do 6 mjeseci.

I za njih su reklame adaptiranog, da osim nedojenja još više ne naškode svom djetetu davanjem kravljeg mlijeka.
    sad će ispasti da imam nešto protiv minićih, ali što mogu, moram reagirati. Formula u većini slučajeva JEST kravlje mlijeko u prahu. To što je "oplemenjena" kemijom ne uklanja činjenicu da se radi o kravljem mlijeku. Nakon uvođenja dohrane sve bajke o "sastojcima" su isključivo marketinški motivirane. Marketing formule je zlo.
    Ne mislite valjda da je adaptirano isto mlijeku iz tetrapaka!
    Ja sam protiv agresivnih reklama. Možda bi informiranje o prehrani beba i male djece trebalo prepustiti samo pedijatrima, ali činjenica je da su i takva mlijeka potrebna, pogotovo starijim bebama koje više ne doje.
    U biti sva su adaptirana mlijeka ista ili slična, osim hipoalergenih.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uglavnom ne - puno je gore. Prirodno mlijeko je prirodna emulzija. Mlijeko u prahu postane emulzija pomoću emulgatora. Emulgatori su kemija. Mislim da ne treba crtati zaključke.
    Mlijeko u prahu je industrijski silovana namirnica, a mlijeko u tetrapaku... pa za neke brendove znamo da su isto tako nastali od mlijeka u prahu iz Poljske koje nitko drugi nije htio kupiti. Hm...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Vidjela sam to i ja, neko "mlijeko" do 3. godine života, još malo i preporučat će adaptirano do škole :/ .
    isto kao i pelene. nekad su se klinci odvikavali s godinu dana, a danas s 3.

Možda bi informiranje o prehrani beba i male djece trebalo prepustiti samo pedijatrima..
    mislim da su proizvodaci adaptiranog "bacili sape" i na pedijatre. tako da im ja bas i ne vjerujem slijepo, pogotovo kad je rijec o tome. mislim, kad mi preporuci dohranu vise onako rutinski nego sto je to stvarno potrebno malo se zamislim.. ipak mi zivimo u doba agresivnog marketinga. multi-kompanije ne prezaju ni pred cim da prodaju svoj proizvod.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

mislim da su proizvodaci adaptiranog "bacili sape" i na pedijatre. tako da im ja bas i ne vjerujem slijepo, pogotovo kad je rijec o tome. mislim, kad mi preporuci dohranu vise onako rutinski nego sto je to stvarno potrebno malo se zamislim.. ipak mi zivimo u doba agresivnog marketinga. multi-kompanije ne prezaju ni pred cim da prodaju svoj proizvod.
    Točno, Mikka.
    Pedijatar bi trebao preporučiti adaptirano tek kad je s mamom iscrpio sve, ali sve moguće što bi moglo dovesti do poboljšanja u praksi dojenja. Da bi to znao, morao bi se temeljito educirati o dojenju (što se ne može učiniti na dva-tri predavanja ) Samo da napomenem: knjiga koja nam je svojevrsna baza za savjetovanje u problemima o dojenju ima 700-tinjak stranica nešto većih od A4 formata.
    Mislim, zamislite da postoji uopće knjiga sa 700 stranica o različitim problemima u dojenju i kako se nositi s njima.

To samo znači da postoji xy varijanti problema u dojenju koje je zaista moguće riješiti uz pravi savjet (evo, nabrojit ću samo par za početak: odbijanje dojke, plač na dojci, beba koja je "stalno na dojci", različite vrste bolnosti dojki, oštećene bradavice, zastoji i kvrge, smanjeno dobivanje na težini, subjektivni osjećaj "praznosti" dojki, beba koja puno plače, grčevi, buđenje noću,...)
    Pravilan savjet očekujemo od pedijatra, a da li ga dobijemo?
    Dobijemo, paušalnu procjenu "dijete ne napreduje dobro", "nemate dosta mlijeka",... uzmite x-mil i hranite ga njime. Pokušali ste dojiti, a nažalost vam nije uspjelo. Što se može". A sa sata na zidu ped. ordinacije nam se smiješe oblačići preko kojih stoji naziv marke adaptiranog kojeg nam je preporučio pedijatar!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Uglavnom ne - puno je gore. Prirodno mlijeko je prirodna emulzija. Mlijeko u prahu postane emulzija pomoću emulgatora. Emulgatori su kemija. Mislim da ne treba crtati zaključke.
    Mlijeko u prahu je industrijski silovana namirnica, a mlijeko u tetrapaku... pa za neke brendove znamo da su isto tako nastali od mlijeka u prahu iz Poljske koje nitko drugi nije htio kupiti. Hm...
    Da, a u tetrapaku je čisto kravlje mlijeko. Zato je moj nećak skoro umro kad je prestao dojiti ( oko prve godine) i prvi put popio mlijeko iz tetrapaka. Toliko o nepotrebnom reklamiranju adaptiranoga, pogotovo hipoalergenog.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Minići, uviđaš li da bi se identična stvar dogodila i da je dijete popilo "normalnu" formulu, koja u sastavu ima identične kravlje bjelančevine kao i mlijeko iz tetrapaka? Niti jedno kravlje mlijeko, bila to formula ili tetrapak, ne može kvalitetno zamijeniti majčino i u svakom slučaju je izraz krajnje nužde. Kada pokušaj trpanja kravljih bjelančevina neslavno prođe kao kod tvojeg nećaka, obično je slijedeći pogrešni korak trpanje hipoalergene formule. Uglavnom ne želiš znati od kakve kemije se to spravlja. :bljuc:

Krajnja nužda: UNICEF koristi formulu u prehrani siročića u Africi kojima su roditelji pomrli od AIDS-a. Skoro sve manje od toga nije krajnja nužda.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Minići, uviđaš li da bi se identična stvar dogodila i da je dijete popilo "normalnu" formulu, koja u sastavu ima identične kravlje bjelančevine kao i mlijeko iz tetrapaka? Niti jedno kravlje mlijeko, bila to formula ili tetrapak, ne može kvalitetno zamijeniti majčino i u svakom slučaju je izraz krajnje nužde. Kada pokušaj trpanja kravljih bjelančevina neslavno prođe kao kod tvojeg nećaka, obično je slijedeći pogrešni korak trpanje hipoalergene formule. Uglavnom ne želiš znati od kakve kemije se to spravlja. :bljuc:

Krajnja nužda: UNICEF koristi formulu u prehrani siročića u Africi kojima su roditelji pomrli od AIDS-a. Skoro sve manje od toga nije krajnja nužda.
    Sigurno je bljak, ali od te formule nije imao alergiju. A dijete ipak mora piti mlijeko ili "nazovimo mlijeko". I hipoalergeno je kravlje !
    Ne znam koji bi bio "ispravan korak "kod djeteta koje se skoro ugušilo zbog alergije a majka je( teški astmatičar) uspjela dojiti samo godinu dana? Nisam još čula da postoje žene koje bi dojile tuđu djecu, a to bi bilo najbolje i jedino dobro. Ako vi znate neko bolje rješenje, recite. Moja sestra sad ima drugu bebu staru 13 mjeseci. Mlijeko joj već pomalo nestaje a poslje svega pročitanog na ovom forumu ne zna što bi dala svom djetetu. Po forumašima se više ni pedijatrima ne može vjerovati. I što sad?!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

minici, mlijeko joj ne nestaje. nema toga "polako joj nestaje". ne moze nestati. imat ce onoliko mlijeka koliko doji. mlijeko se iskljucivo radi prema ponuda=potraznja, koliko dijete posise toliko se napravi.
    ako ima kakvih nedoumica i pitanja neka se slobodno javi. ali bitno je da zna da moze dojiti dokle to beba i ona zele, da mlijeko nece "presusiti".

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

minici, mlijeko joj ne nestaje. nema toga "polako joj nestaje". ne moze nestati. imat ce onoliko mlijeka koliko doji. mlijeko se iskljucivo radi prema ponuda=potraznja, koliko dijete posise toliko se napravi.
    ako ima kakvih nedoumica i pitanja neka se slobodno javi. ali bitno je da zna da moze dojiti dokle to beba i ona zele, da mlijeko nece "presusiti".
    Mlijeka ima samo za jedan podoj. Ništa nije mijenjala u ritmu dojenja , naprotiv, zbog postoječe alergije u obitelji nastoji što duže dojiti i djete vuče, ali mlijeka NEMA. Ako je 12 mjeseci imala dovoljno mlijeka , sigurno nije razlog što ga sada nema njeno neznanje. Jednostavno ga više nema dovoljno. Dijete vuče i vuče, i plače do iznemoglosti, a dojke su prazne i mekane. Po sistemu ponuda- potražnja bilo bi logično da ima sve više i više mlijeka jer je beba sad velika i više traži. Ali rijetke su žene koje uspiju dojiti nakon godine dana. Uz sav trud, znanje i savjete.
    Još veći je problem što dijete ne voli nikakvu drugu hranu osim mlijeka.
    Ponekad priroda odlučuje umjesto nas.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja joj isto savjetujem da se javi što prije na SOS telefon za dojenje dok ne bude kasno
    sretno

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •