Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 101 to 148 of 148

Thread: Klima u stanu-da ili ne?

Lucija Ellen's Avatar

Mnda, meni isto ni malo ne smeta toplina, ali ta vlaga... uvijek mi je to smetalo. Najgore mi je ono, sjedim a znoj se cijedi niz ledja. Koma.
    Evo i sad mi je nastimano na 30, a ugodno mi je, a bez klime, temp. je ista, a nije ugodno.

Ne i za to imam više razloga.

tatek's Avatar

Ja sam uvijek za klimu u autu, tu nema govora.
    No, mislim da se klima u stanovima prečesto upotrebljava ... molim, postoje stanovi u kojima je klima gola nužnost, ali i nekih u kojima se, bar po meni, može i bez nje.

Mene zanima, koja je maksimalna temperatura koju vi smatrate za "izdržljivu" po danu, a koja po noći (računajmo uz prosječnu vlagu jednog ljetnog dana - dakle, ne kao u monsunskim predjelima)?

Moja porodica i ja toleriramo do cca 28-30 stupnjeva po danu, te oko 25 po noći. Idealna mi je temperatura recimo 25-26 po danu, a negdje oko 20-22 po noći, no tih nekoliko stupnjeva više me uopće ne smetaju (a ni moju obitelj) tako da klimu nemamo niti ćemo ju nabavljati.
    (stan nam je okrenut na jug, imamo 8 metara prozoar na jug, no zbog pametnih arhitekata koji su stavili loggiu sunce ne sije direktno u stan tako da nam ljeti temperatura rijetko bude iznad 28 stupnjeva).

Lucija Ellen's Avatar

Slazem se da se cesto klima nerazumno koristi, za hladjenja usred ljeta, npr. vani 35 a hladjenje na 20 :shock:
    Meni to ne smeta u tudjim stanovima ali mi smeta u ducanima i mjestima na koja moram ici. Mi nikad ne hladimo da bude hladno, tek da ne bude sparno i vruce. Ljeti smo doma u kratkim hlacicama i majicama, a znam ljude koji hodaju debelo obuceni jer im je klima nahajcana.

Meni je OK negdje do 27-28 po danu, do sada mi temp u stanu nije prešla tu granicu

A najviše sam se nasmrzavala na službenom putu u Varšavi gdje nas ljubazni domaćini (koji su uzdisali da ne mogu izdržati strahovitu vrućinu od 32 C) nisu puštali van klimatiziranih prostora

ja volim vrućine i iskreno klima mi ne znači previše, mi smo je kupili i na moju žalost mm je najradije ne bi ni gasio, katkad dobro dođe ( peglanje kuhanje .. ) al kao i za sve ostalo treba imat mjeru, svakako nije ni jeftino ni ekonomično a bome ni zdravo koristit je da bi rashladio stan više od deset stupnjeva :shock:

iridana2666's Avatar

Živeći 8 godina u UAE, putujući po svijetu, naročito po Bliskom i Dalekom istoku, doživljavala sam ove šokove sa klimom - u kući/hotelskoj sobi idealna (za mene) temperatura od oko 22-23, izađeš van na 60 stupnjeva i 99% vlage (u sekundi ti se roba prilijepi uz tijelo, kosa ovjesi, a šminka samo sklizne), uđeš u auto (u kojeg od vrućine jedva sjedneš ako je bio na suncu, a zaboravi da ćeš uhvatiti volan) i dobro se preznojiš, kad klima učini svoje, ti si taman mokar do kože. Tek kad malo dođeš k sebi, uparkiraš auto (ili se iskrcaš s javnog prijevoza) i onda opet na +60, vlagu i cipelari do destinacije, uđeš u shopping centar/banku/poslovnu zgradu - unutra 18.
    I onda ponovi to više puta dnevno, jer ako hoćeš preživjeti, nemaš izbora - raditi i jesti se mora. I tako 10 mjeseci na godinu.
    U kino smo svi išli u dugim rukavima sa jaknom, hlačama, čarapama i tenisicama. Jedino nas je to spašavalo da se ne smrznemo na +15 ta 2 sata.

@n@'s Avatar

Kod mene klima radi, priznajem i pretjerano, zbog akvarija u kojem mi se temperatura vode usred dana popne i do 32 stupnja.
    Podesim je na 24, na strujanje i super je.

A auto ni ne sjedamo dok ga klima ne rashladi.

Zaboravih spomenuti da živimo u potkrovlju...

ina33's Avatar

Uh, baš je ne volim, jedino bi u autu stvarno bilo neizdrživo bez nje. U uredu - isto kao i sorcie - otvaram prozor ljeti da izdržim to hlađenje (reumatski problemi), oblačim se u tisuću slojeva, pa imam jednu kombinaciju za na posao (max temp. 23), a svlačim se u drugu kad izlazim iz ureda (nosim u torbi). Općenito, ne volim puhanje hladnog zraka (smeta mi - izaziva reum. probleme) - tako da ne volim ni ona moderna grijanja/ventiliranja i zimi po Cinestarovima i sličnim mjestima - ono kad tren puše toplo, pa tren hladno. Ma, ja sam neki supersenzor kao onaj lik iz Života na sjeveru koji je hodao u skafanderu. Tako ja. Ljetni niti ne idem u kino, nije mi gušt bit na plus 18 i oblačit se kao da idem skijat (čarape, džemperi, jakne). Čak se i muž žalio kad je išao u Sjevernu Ameriku ili u sve eventove koje organizira Microsoft - npr. u Barceloni - posebno usred ljeta pakira džempere i duge hlače da bi izdržao klimatizirane prostore. Iskreno, ja to ne razumijem, ali neko ne razumije da je meni gula na plus 30 i više. Hvala Bogu da smo MM i ja "temperaturno kompatibilni", ta mi je osobina vrlo bitna - da sam opet na "tržištu" za tražit para, biće bi u oglasu napisala "traži se muškarac da voli vruće" pa onda sve dalje. Dakle - klima u stanu - da (ali ona koja grije za premostit ako se u ZG-u temperatura u 6.-me spusti na plus 13, a nema grijanja, kao što se događalo prošlih godina), neka je gore u visinama pa da ne smeta po podu .

donna's Avatar

klimu u autu imamo ali u stanu ne.voljela bih ove godine ju ugraditi ali neznam koju marku da uzmemo i gdje je u stanu najbolje smjestiti a da hladi sve prostorije pomalo? :? koju marku preporučate klime i koliko je još ugradnnja?

Mrzim klimu!
    U autu je palim u krajnjoj nuždi, ako je parkiran na suncu pa je unutra +50. U moj stan to čudo ne bude ušlo.

uzasno sam osjetljiva na klimu, osjetim neku jezu i hladnocu kako mi ulazi u kosti. trpim je na poslu, doma je imam, ali koristim samo za grijanje.

U autu je imam godinu i pol, upalili je ravno 10 puta, ove godine mislim tri puta zbog klime same da se "propuše".

Nemamo je u kući, držimo se one da je ljeto da nam bude vruće, a zima da nam bude hladno.

A i još uvijek odbijam da ljeti plaćam hlađenje skoro kao zimi grijanje.

zelimo_bebu's Avatar

Imamo klimu u stanu i koristimo ju cijelo ljeto, ali..u boravku nam je i mi rashladimo cijeli stan preko noći njom, a preko dana je upaljena samo kad nismo u boravku i to temp. razlika je 5-8C, ne više. na trećem smo katu i ne bi izdržali vrućinu koja nam se uvuče u stan!! Prvo ljeto kad smo doselili bili bez klime i bilo koma-nismo spavali skoro cijelo ljeto...ovako je super!

zelimo_bebu's Avatar

I što je zanimljivo, radi nam cijelo ljeto i dobili razliku struje samo 14 kn!!! tako što se tiče potrošnje-nema je! A na prijelazu sa jeseni na zimu, super dobro dođe da ne moramo paliti grijanje nego nju!!!

bfamily's Avatar

Mi imamo 2 klime u stanu. Ispočetka je bilo malo shokantno dok se nismo prilagodili. Treba se stvarno paziti da ima dovoljno vlage u zraku jer bude jako suhi zrak, a to dovodi do grlobolje, kašlja i sl. Tako da smo ja i mm bili jako često prehlađeni prvu godinu, ali sad je ok.
    Koristimo je za grijanje i hlađenje, no zbog Enole hladimo samo kad je najveća vrućina.
    Kad se naučiš na klimu pitaš se kako si uopće ikad mogao bez nje po onim nesnosnim vrućinama.
    I skoro sam zaboravila, čišćenje je najvažnije. Moraju se redovito prati filteri u mlakoj vodi (1 puta tjedno) i 1 puta godišnje profesionalno antibakterijsko čišćenje.

Meni klima u stanu znači više za psihu nego za rashlađivanje. Naime jaaaaako teško psihički podnosim vrućinu i ideju da ne mogu da udahnem svež, hladan vazduh kad poželim (Ok, mogu ako otvorim frižider ). Živimo u super zgradi, vanjski zidovi cca 70cm, prizemlje, baštica sa obe strane. I sve dok su noći sveže i koliko toliko se noću ohladimo, podnosim dnevne vrućine bez uključivanja klime (samo kad nakuvavamo jednom u 10 dana je uključimo).
    Ali sredinom 8. meseca kad se beton usija (živimo u centru grada) i kad ni noću nema daška svežine-onda mi treba i puno mi znači.

zutaminuta's Avatar

Gledam si ja to neki dan, a voljela bih da mi ovo ljeto bude lijepo rashlađeno. Opet, pravilo je da se smanji najviše za dva-tri stupnja. Kada je vani 38 meni u sobi 35 stvarno ne znači puno. Ljudi masovno spuštaju za 10 stupnjeva i više, a to opet neću jer kada izađeš iz te mikroklime osjetiš toplotni udar.

Jadranka's Avatar

Ma nije ti taj toplotni udar tako strasan. Strasniji je onaj kad udjes u auto koje je bilo parkirano na suncu pa nas opet vecina svaki dan ulazi u isti.

sillyme's Avatar

Da. Ja ljeti u gradu zivim na relaciji klimatiziran stan - klimatiziran auto - klimatiziran ured i nazad I definitivno stavim klimu u stanu dok ne padne na bar 26-27

bella77's Avatar

Klima izvuce vlagu iz stana. To je neuporedivo: 30 s vlagom i 29 bez vlage, kao da si smanjio temp za 10 stupnjeva. Meni je to glavna poanta klime ljeti, a ne rashladjivanje. Zadnji kat pod plocom.

rosa's Avatar

Quote Originally Posted by bella77 View Post
    Klima izvuce vlagu iz stana. To je neuporedivo: 30 s vlagom i 29 bez vlage, kao da si smanjio temp za 10 stupnjeva. Meni je to glavna poanta klime ljeti, a ne rashladjivanje. Zadnji kat pod plocom.
    Točno to.

pa nije u sobi 35, nego recimo 27 i spuštanje za 2, 3 stupnja je olakšanje i još bez vlage

Elly's Avatar

Meni isto klima puno znaci bas zbog izvlacenja vlage i jednostavno olaksanja, bolje se nocu spava, komarcima smeta pa ne moram paliti nista protiv njih...
    Jednostavno se na visokim ljetnim temperaturama uz nju bolje zivi.

Medjutim nervira me sto u tim periodima ne mogu imati otvoreni prozor, smeta me taj osjecaj zatvorenosti, k'o riba u akvariju...

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Elly View Post
    Meni isto klima puno znaci bas zbog izvlacenja vlage i jednostavno olaksanja, bolje se nocu spava, komarcima smeta pa ne moram paliti nista protiv njih...
    Jednostavno se na visokim ljetnim temperaturama uz nju bolje zivi.

Medjutim nervira me sto u tim periodima ne mogu imati otvoreni prozor, smeta me taj osjecaj zatvorenosti, k'o riba u akvariju...
    Ovako.

Ali odluka ovisi o konkretnim uvjetima. Ja imam klimu od svoje druge trudnoće, tj. već 15 godina, a ima relativno malo sati jer smo u staroj zgradi od cigle, u zelenilu i ne previsoko pa stvarno ne treba često.

Moja svekrva je u novozagrebačkom betonskom neboderu i mislim da bi ona bez klime doslovce umrla. Stan na zapad s velikim otvorenim plohama. Tam kad uprži zvizdan doslovce nije moguće živjeti bez klima uređaja.

cvijeta73's Avatar

ja nemam klimu u stanu i još joj se opirem, baš radi ovoga:
    ali, samo je pitanje vremena kad ću popustiti. možda već ovo ljeto.
    stan je na sjever orijentiran, balkon ima sunca samo ujutro, i onda je cijeli dan u hladu, pa držimo širom otvorena vrata i još propuh. ali prošlo ljeto je stvarno bilo pakleno i zato ipak mislim da ćemo morati staviti klimu.

zutaminuta's Avatar

Quote Originally Posted by Elly View Post
    Da, i to je minus. Veliki minus. Prozor mora biti otvoren.

Vrci's Avatar

Naš boravak gleda na zapad. Ljeti ako zamračim sobu i ne boravimo unutra bude čak i 29-30 stupnjeva, a gdje da boraviti u sobi. Nema šanse da sam bez klime.
    Last edited by Vrci; 06.06.2016 at 13:45.

Vrci's Avatar

I vidim stare postove, i mi svake godine napravimo generalni servis klime. Profesionalni jel. Ne bih se usudila paliti ju da nije profi čišćena

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Vrci View Post
    I vidim stare postove, i mi svake godine napravimo generalni servis klime. Profesionalni jel. Ne bih se usudila paliti ju da nije profi čišćena
    Potpis na ovo. Kod moje svekrve svake godine, kod nas doma svake druge jer ne treba češće.

jelena.O's Avatar

a kad ti znaš kad treba čišćenje i servis, kod nas u firmise to radi kad se neko sjeti ne ćešće od 3-5 godina, mi u firmi znamo kutiti čak i dosta, ali ne nisko, doma klimamo par dana godišnje

tangerina's Avatar

i ja se pitam kako se zna kad je treba servisirat
    mi je imamo, ali izrazito rijetko koristimo
    ali na te dane ljeti kad je koristimo, vrijedi zlata, zagrlila bih je od miline

iako, već se mentalno pripremam ako ovo ljeto opet bude toplinski val od 40 stupnjeva, spavanje pod klimom nam se nikako nije svidilo, sad planiram kako ćemo napravit krevete na balkonu

Lili75's Avatar

Ja uredno na moru spavam s upaljenom klimom inace bi valjda odapela od vrucine samo.pazim da mi ne puse direkt u glavu.
    Last edited by Lili75; 06.06.2016 at 18:40.

Osoblje foruma sirius's Avatar

Imamo dvije klime. Svaka etaza svoju. Prije sezone izvadimo filtere, sve usisamo i pospricamo sa tekucinom za dezinfekciju ( ima za kupiti u metrou) .Nakon toga otvorimo vrata i prozore, upalimo klimu i pustimo da puse neko vrijeme dok mi nismo u blizini.

Osoblje foruma sirius's Avatar

Nama je klima na katu, gdje su spavace sobe , montirana da puse na hodniku. Samo otvorimo vrata soba i one se hlade.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    a kad ti znaš kad treba čišćenje i servis, kod nas u firmise to radi kad se neko sjeti ne ćešće od 3-5 godina, mi u firmi znamo kutiti čak i dosta, ali ne nisko, doma klimamo par dana godišnje
    Kod tebe se bar netko sjeti. Mi si obično sami operemo filtere na poslu početkom sezone (kresnemo klimu, pa uleti oblak prašine, pa ugasimo, pa slijedi akcija pranja sqm svoj majstor... ) Servis dođe svake druge godine, čini mi se. Moram provjeriti, možda je i rjeđe. Stvarnone znam.

Doma mm pere filtere kod svoje mame pred početak sezone, a onda automatikom i kod nas. To nam je obično zajednički posao, on skine, ja operem. Nisam nikad špricala ovak kak sirius opisuje, ali našpricam sa ceresitom dok perem. To je fungicid. Eto, niš posebno.
    Last edited by Peterlin; 06.06.2016 at 18:55.

jelena.O's Avatar

mislila sam na specijalno čisćenje

Kod nas MM čisti isto kao i kod Sirius

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    mislila sam na specijalno čisćenje
    Pa zoveš servis, iste koji su ugradili uređaj. Nije mm tak savjestan, ali bude sitnih kvarova... Kod njegove mame ljeti klima radi stalno, pa uvijek imaš razloga. Evo, prošli tjedan je probal njenu malu klimu koja hladi jednu sobu, cvili ležaj ko vrag. A kad već zove, kaže im da sve provjere. Ima još jednu veću koja hladi drugu sobu, blagovaonicu i kuhinju.
    Održavanje je važno i zbog rashladnog sredstva. Ali nije nam se u 15 god dogodilo da neka procuri ili izgubi plin. Kvarovi su ugl.mehanički, cvilež, lopatice i sl. MI smo razbili daljinski, pa su nam dali zamjenski.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by tangerina View Post
    , spavanje pod klimom nam se nikako nije svidilo, sad planiram kako ćemo napravit krevete na balkonu
    koja razlika tebi od spavanja na balkonu od onog spavanja na plaži?

eryngium's Avatar

Svake godine na jesen zovemo da dođe serviser, isti od kojeg smo klimu i kupili i očisti ju, zamijeni one filtere što se mijenjaju, opere ove što su trajni, našprica ju i sve provjeri.
    Nama je klima bila prvenstveno za grijanje, zato smo i servis radili obično prije nego što počne sezona 'loženja'. Hladili smo se vrlo rijetko ali kako su nam ljeta sve gora tako i ona radi sve više. Po ljeti ju obično držimo na 26 a zimi na 23.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Vrci's Avatar

Nama isto tako, ali servis naručujemo za 5.mjesec. Svake godine ga zovem, sve i da ju ne koristim, imala bih osjećaj da se unutra nakupi sve i svašta. Radije neka on to profesionalno sredi

Svakako sam za klimu, posebno današnje vrijeme nevjerojatnih klimatskih promjena i nesnosnih vrućina.. S temperaturama od 40 stupnjeva u samom srcu ljeta, nažalost nema druge opcije osim ne izlaziti iz klimatiziranog prostora..

zutaminuta's Avatar

Mislim da su i prije 100 g znali imati pikove sa 40 C u ljeti.

Boxica's Avatar

imamo klimu jer je tavanski stan gdje je preko ljeta katastrofa
    klima je u dnevnom boravku, vrata od soba su otvorena pa se sve lijepo rashladi (stan od 60 m2)
    u jesen i rano proljeće ju koristimo za grijanje

svake godine krajem svibnja nas kontaktira tvrtka koja ju je postavila i obavi servis

Vrci's Avatar

Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Moji kažu da nije bilo tako (prije 60-70 godina). A i tad nisu toliko ljudi živjeti u betonu, asfaltu, ispušnim plinovima, kad se sve zagrije to bude još gore.
    Ili kad navečer u ZG isijava beton, uf

Kod mene doma (živim na selu) ljeti bude redovno i do 5 stupnjeva manje nego u ZG, a živim 20ak km od grada. Al ima trave, drveća...

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    sadza pred100 godina ne znam ali pamtim sve više od 30-40 godina, bila je suho u toku ljeta, i kad bi izašo na cestu baš bi osjetio isijavanje, zato smo mi večinom vrijeme provodili po vrtu, vočnjaku, livadama i šumama

Page 3 of 3 FirstFirst 123