Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: sol u majčinom mlijeku

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno sol u majčinom mlijeku

Znam da je željezo manje više konstantno u mlijeku, bez obzira da li ga dodatno unosili ili ne.
    Što je sa soli..? Jedem minimalnu količinu soli i nekad se pitam da li je i za moj organizam to dovoljno.
    Inače, N. se jako znoji i kad ga poljubim u znojavo čelo okus znoja nije nimalo slan, ne znam jeli to normalno ili..? Da li bih ja trebala sada ljeti malo pojačat unos soli?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zna li tko :?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Inace po vrucinama se preporucuje smanjeni unos soli zato sto sol potice zadrzavanje vode u organizmu, ne znam zasto bi kod dojilja trebalo biti drugacije :?

Nadam se da ce se javiti netko strucniji ;)

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Inace po vrucinama se preporucuje smanjeni unos soli zato sto sol potice zadrzavanje vode u organizmu,
    Ne razumijem, pa ionako se gubi previše vode i soli znojenjem!?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Inace po vrucinama se preporucuje smanjeni unos soli zato sto sol potice zadrzavanje vode u organizmu,
    Ne razumijem, pa ionako se gubi previše vode i soli znojenjem!?
    Ne mozes izgubiti previse vode znojenjem.

Znojenjem se izbacuje visak tekucine i soli.
    Ako u organizmu nema viska nema ni pretjeranog znojenja.

beduini se npr. jako malo znoje a redovno su na temperaturama puno vecim nego sto je kod nas "normalno".
    Veliku ulogu u znojenju ima i vlaznost zraka u prostoriji u kojoj se boravi.

Kada je zrak suh onda se manje znoji

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako se znojenjem gubi voda i sol ( a tako to ide), s druge strane unosi se samo voda, konačni rezultat može biti dehidracija. Normalno je da se tijelo znoji, ne zato što je u organizmu višak tekućine, nego je to termoregulacijski mehanizam kojim se tijelo nosi s vrućinom, tj. sprečava pregrijavanje tijela. Dakle, mora se unositi i sol, ali to ne znači presoljavanje hrane.
    Što se tiče soli u mlijeku, stvarno ne znam, valjda će se javiti stručnije osobe po tom pitanju.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne mozes izgubiti previse vode znojenjem.

Znojenjem se izbacuje visak tekucine i soli.
    Ako u organizmu nema viska nema ni pretjeranog znojenja.

beduini se npr. jako malo znoje a redovno su na temperaturama puno vecim nego sto je kod nas "normalno".
    Veliku ulogu u znojenju ima i vlaznost zraka u prostoriji u kojoj se boravi.

Kada je zrak suh onda se manje znoji
    Krivo!
    Kad je zrak suh znoji se jednako, ali znoj brže isparava pa je koža suha - hlađenje je efikasnije, pa možda posljedično na kraju se i manje znojiš, ali više je stvar u osjetu.
    I može se izgubiti previše vode znojenjem...
    Natrij iz soli je potreban za ravnotežu elektrolita, ako se unosi samo voda može doći do gadnih posljedica. U takvo stanje znaju doći maratonci ako piju vodu a ne izotonične napitke i trče po velikoj vrućini.
    Ali činjenica je da natrija ima u velikom broju namirnica, što kao dodana sol koja se ne vidi i ne osjeti (recimo u kruhu) a što kao prirodni sastojak. Tako da je normalnom prehranom teško doći u stanje manjka, morala bi jesti samo voće i povrće (neslano) i piti vodu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, moji klinci ovih dana jedu samo voce i povrce i piju vodu. danas su u vrticu, tamo ce to sigurno nadoknaditi... to moze ovako tu i tamo, ha, zika?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Prekomjernim znojenjem (osim toplinskog udara), dolazi i do pada tlaka, jer se smanjuje volumen tekućina u organizmu, pa i krvi. Ako izraženije padne tlak, posljedica je nesvjestica...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    hm, moji klinci ovih dana jedu samo voce i povrce i piju vodu. danas su u vrticu, tamo ce to sigurno nadoknaditi... to moze ovako tu i tamo, ha, zika?
    Ako se puno znoje radije im daj i nešto sitno slano, ako ništa drugo bobi štapiće ili one male perece. Ili komadić sira, on je pun soli a ima i kalcija. Ili posoli povrće, ako im se ne jede ništa ozbiljno. Ja na to ne pazim previše, ali moji ne provedu ni jedan dan bez par šnita kruha, a obično pojedu i neku šunku s njim. Sad sam sretna jer su napokon navalili na voće, vole samo ovo ljetno.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sjetila sam se još nečeg: adaptacija na vrućinu kod ljudi koji žive u tropskim krajevima sastoji se u smanjenom izlučivanju soli znojem, ne u manjem znojenju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a koliko sam ja slušala još prošlo ljeto
    veća je opsanost od pretjeranog uzimanja vode jer dođe do disbalansa elektrolita nego od dehidracije
    tj puno više ljudi završi na hitnoj zato što su pili puno vode nego dehidriranih

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: sol u majčinom mlijeku

Znam da je željezo manje više konstantno u mlijeku, bez obzira da li ga dodatno unosili ili ne.
    Što je sa soli..? Jedem minimalnu količinu soli i nekad se pitam da li je i za moj organizam to dovoljno.
    Inače, N. se jako znoji i kad ga poljubim u znojavo čelo okus znoja nije nimalo slan, ne znam jeli to normalno ili..? Da li bih ja trebala sada ljeti malo pojačat unos soli?
    1/4 čajne žličice ti je dovoljna za cijeli dan, pa sad zbrojimo kolikop toga pojedemo slanog...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ali ima li ga dovoljno u mlijeku, ako povećam unos soli, hoće li se i u mlijeku povećat?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To će ti prije savjetnice znati, ali meni se čini da se sol u mlijeku povećava samo kod dehidriranosti (mame) da nema veze s prehranom.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja mislim da se ti ne trebaš brinuti, tvoje dijete iz tvog mlijeka dobiva sasvim dovoljno.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ali ima li ga dovoljno u mlijeku, ako povećam unos soli, hoće li se i u mlijeku povećat?
    Neće se sol apsorbirati u tvoje mlijeko.

A za bebu i sol ne brini, sve što pojede ima ionako previše soli: od kruha do zeljastih biljaka samih po sebi.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mamazika hvala na info ;)

Covjek uci dok je ziv :mrgreen:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •