Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Osnovna Montessori škola

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Osnovna Montessori škola

Imam šestogodišnju djevojčicu koja će 2007. godine krenuti u prvi razred. Zaintersirani smo za alternativne programe - Montessori (za sada smo više za taj program) ili Waldorfsku osnovnu školu. Ako imate iskustva s tim programima molim vas da se javite. Znam da je na nama velika odluka u koju osnovnu školu upisati našu djevojčicu, vaša iskustva sigurno će nam pomoći da donesemo najispravniju odluku. Hvala.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nemam osobno iskustvo, ali čitajući malo tu po forumu, nisam naišla na neko veliko oduševljenje ni jednom od spomenutih škola.
    mene zanima kako ste uopće počeli razmišljati o toj drugoj opciji; da li ste kod svoje curice primjetili neke posebne sklonosti, talente, interese ili vam se jednostavno ne sviđa program i način rada državnih škola? ne pitam da bi provocirala, nego me samo zanima način razmišljanja... moram priznati da smo MM i ja imali predrasude prema svim privatnim osnovnim školama kod nas (ja sam s vremenom malo omekšala svoj stav, a on je još uvijek radikalan po tom pitanju); vodili smo se onom " ne treba dijete izdvajati iz okoline". mislili smo da je najbolje da ide u školu u kvartu, sa svojim prijateljima iz vrtića i ulice, sa djecom iz svih staleža...a onda, ako bude želje, volje i mogućnosti, o srednjoj ćemo dobro razmisliti... shodno tome, nismo se baš previše ni interesirali za programe... i sad me malo muci da li sam možda ipak trebala? :/

Datum pristupanja
    May 2005

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

mene zanima kako ste uopće počeli razmišljati o toj drugoj opciji; da li ste kod svoje curice primjetili neke posebne sklonosti, talente, interese ili vam se jednostavno ne sviđa program i način rada državnih škola?

Moja djevojčica je prosječna (mentalno) šestogodišnjakinja,međutim od rođenja ima con. strabizam (jedna operacija je iza nas, a prije škole možda će biti još jedna) i lošiju grafomotoriku (na ovome puno radimo). To su razlozi zašto razmišljamo o alternativi (manje učenika u razredu, pomoć logopeda ili defektologa po potrebi, individualni pristup...).
    Anki ja radim u prosvjeti i poprilično sam upoznata sa programom u državnoj školi. Naprosto brzi tempo, opsežnost i nemanje vremena učiteljiica i učitelja (zbog toga) za svakog učenika koliko mu je potrebno često rezultira nezadovoljstvom. Željela bi da moje dijete (kao što svaki roditelj želi) bude sretno i da sa zadovoljstvom ide u školu, bez frustracija i straha od neuspjeha. Montessori program mi se svidio kao jedna od mogućnosti (materijali za rad, broj učenika u razredu, praćenje tempa svakog učenika...), ali to su teoretska saznanja, zato sam i otvorila ovaj topić kako bih podijelila iskustva sa vama.

Kalki

Početno

Citiraj Ksenčica prvotno napisa

... Željela bi da moje dijete (kao što svaki roditelj želi) bude sretno i da sa zadovoljstvom ide u školu, bez frustracija i straha od neuspjeha. Montessori program mi se svidio kao jedna od mogućnosti (materijali za rad, broj učenika u razredu, praćenje tempa svakog učenika...), ali to su teoretska saznanja, zato sam i otvorila ovaj topić kako bih podijelila iskustva sa vama.
    Teoriju dobro prouči, ali samo na osnovi konkretnih saznanja napravi odabir škole.

Waldorfska pedagogija je stvarno program bez stresa i većina djece voli ići u tu školu. Kako se provodi u praksi najviše ovisi o učitelju, pa bi se bilo dobro raspitati kakav je i, naravno, razgovarati s njim.

Program je dosta slabiji nego u državnim školama (ima naznaka da će se to promijeniti), ali se više pažnje posvećuje nekim drugim stvarima (npr. razvijanju motorike djece i vježbanju komunikacije).

Ako te nešto konkretno zanima i ako želiš posjetiti školu, javi mi se.

Mi smo svoje dijete upisali u Waldorfsku školu jer je roditeljima omogućeno da sudjeluju u radu škole, a bitna nam je bila i mogućnost vegetarijanske prehrane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Necu bit bas od neke pomoci... U splitu nema Montesori osnovna, samo vrtic. O vrticu:Montesori program u onom originalu valjda vise ni ne postoji vec se kombinira s elementima "normalnog" obrazovnog programa, no zadrzane su osnovne smjernice i ideja. Ono sto smo u vrticu voljeli je da se postivala osobnost i interesi svakog pojedinog djeteta, zapposljavao se veci br. pedagoga kako bi se sva djeca "pokrila", nenasilje, smirena radna atmosfera i dozvola za roditeljski angazman.
    U onome sto je mom sinu najzanimljivije , napredovao je najvise, ali nista drugo nije ostalo po strani- zna pisati , racunati, crta, pjeva, vjezba, meditira na neki nacin,poznaje tvari i materijale, rijecnik mu je iznimno bogat, uvazava svoje prijatelje bez obzira na razlicitosti ... (sunce mamino). naravno , u necemu je bolji, u necem gori.
    Kako u ST nema Montesori skole, o tome nismo ni razmisljali, no postoje po Hrvatskoj drzavne skole s programom "Korak po korak", 42 skole su ove god. u HNOSu, a slijedece -sve. Mi smo odabrali takvu skolu i takav program jer ima puno Montessori elemenata.
    Ne znam kako ce biti, nadam se da smo odabrali dobro. Za sad mogu samo reci da je ucionica potpuno drugacija od one bezvezne s narancastim ormaricima iz mojih djetinjih dana- kruzni raspored klupa, panoi koji zapravo predstavljaju javnu biljeznicu, kucni ljubimci i biljke, plan nastave koji ukljucuje znacajan dio prakticne nastave(npr. uce o struji, odu psjetit elektranu; o prometu, naprave izlet avionom i sl.)
    Cujem da i mnogi drugi ucitelji, koji nisu u ovom programu, rade na slican nacin.
    Glavni prigovor koji sam dobila od roditelja je "previse ga zasticujes, sto ce biti kad dodje u peti razred i normalnu skolu? Izgubit ce se ! Ne radis mu nikakvu uslugu..."
    Moj stav je, naravno, drugaciji : ne mlatim dijete kako bi se pripremilo na zivot koji ga nece paziti i maziti pa ga tako pokusavam uvalit u razred u kojem ce se djeca medjusobno stiti, sa sto manje bullinga; pokusavam ga potaci da uci s veseljem, a ne s mukom i sl.
    Eksperimentiram... Javim rezultate za 5 godina!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nuna, da li si još na forumu ...
    Pretražujući informacije o Montessoriju naišla sam i na tvoj post, pa me je zaintrigiralo što je bilo za 5, točnije 4 godine od zadnjega posta, tj. kakva su vam bila daljnja iskustva. Puno hvala

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Moje mišljenje je da je ta škola u redu za vrtić i niže razrede, nikako ju ne preporučujem za više.

Datum pristupanja
    May 2011

Početno

"Barunice Dédée Vranyczany" milim da je škola odličn, ali vodstvo nije dobro. problemi i problmei. Još jedno iskustvo: u školu dolaze djeca iz cijeloga grada i dijete u takov školi nema mogućnosti da ima prijatelje iz kvarta koji idu u školu. malo škola radi izolaciju djece. škola je dosta opuštena i slobodna. naša edijete ide u tu školu, mi smo prezadovoljni programaom, ali ne vodstvom. razmišljamo o preseljenju u klasičnu, jer su nam neki roditelji iz iskustva rekli da se djeca teško nose sa disciplinom srednje škoe, nisvu navikli na takav režim. Ovjde je sve opušatjučće i svi mi to želimo našj djeci. nema stresa. ali što nakon toga, djeca su izgubljena, nemaju društvo iz kvarta...treba dobro razmisliti...mi već jesmo a međuljudski odnosi u školi od strane ravanteljice su samo potaknuli da to prije napravimo. Vlada nekakvo stanje u kojem se ne može dokučiti što uopće se želi. roditelji se ne slušaju 8samo poneki,ako imate prezime i rodoslovnik hahaah)...i razočarani smo jer se na prvao mjesto stvalja cijena i novac, djelatnici pa tek po važnosti dolaze djeca. Potpisujem vlastito iskustvo kao roditelj djece u vrtiću i djeteta u školi.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podižem prastaru temu, zanima me da li ima netko sa djetetom u ovoj školi? Kakva su vam iskustva?

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nitko?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ide moje dijete.
    Ja sam zadovoljna, što je i logično . Da nisam, ispisala bih ga.
    Sa svima se možeš dogovoriti, problemi se ne guraju pod tepih.
    Djeca na nastavu idu relaksirana.
    Ne bubaju. Znaju primjeniti znanje. Postižu dobre rezultate u nastavku školovanja.
    Moj ide i u državnu glazbenu u kojoj se sasvim normalno "uklopio".
    Nema problem s priznavanjem autoriteta, niti s disciplinom, ali se za razliku od ostalih ne boji izraziti svoj stav, nešto pitati ili dati sugestiju.
    Nama je škola skupa i neprestano smo u dvojbi da li se isplati.
    Vrijeme će pokazati
    Najviše me nervira što neprestano imamo epidemije ušljivosti.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj khaa prvotno napisa Vidi poruku
    Podižem prastaru temu, zanima me da li ima netko sa djetetom u ovoj školi? Kakva su vam iskustva?
    Kod nas je u razred došlo dijete koje je do 6 razreda išlo u Montessori školu, kaže kćer da dijete ima jako loše znanje iz svih predmeta a naročito iz matematike, te da profesori dosta vremena izgube sa njim.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala cure! bibai, imaš pp

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Podižem staru temu.
    Procitala sam stare postove pa me zanima da li na ovom forumu ima roditelja cija djeca idu u Montesori Skolu? Imam hrpu pitanja a od Roda sam uvijek dobila najbolje odgovore.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •