-
visnja
sto s prekrasnim maraska visnjama?
rodila visnja koju smo posadili kad se mislav rodio
ja bi ono slatko sto vidjam po prozorima u teglama
, samo ne znam kako se radi
zna netko?
-
Baš se danas nakupovala domaćih, ali nikako se sjetit kako ide....znam da mama stavi u teglu 2/3 višanja i ostatak šećera, i to stoji u staklenoj tegli na suncu. pa se procjedi kad bude rastopljeno....
-
kako zatvori? vakumira ili?
-
samo zatvori običnim poklopcem....a sunce zgrije zrak pa se pottlači
-
još s višnjama...ja bi neki džem,pekmez pliizz
-
Osoblje foruma
zrinka, red višanja, red šećera... poklopiš i držiš na suncu.
a ako ti je draža višnjevača, još zaliješ i lozom.
-
Ili, umjesto loze, rumom.
-
zrinka..pa od višanja možeš napraviti najljepše, najukusnije i najsočnije kolače..Bože, kad se sjetim maminih torti od višanja, pita..mljac..pitat ću je, pa ću ti napisati..
-
Osoblje foruma
a možeš ih i ovako jesti, ima li šta bolje?!
-
-
hoćeš prodati koju kilu?
-
Osoblje foruma
nemoj manje šećera - neće biti onako likerovski gusto, već će više biti rakijasto. (doduše, možda si ti "rakijasti" tip).
-
zrinka to se nista ne mora drzati na suncu. moja baka nikad nije visnjevacu stavljala na sunce i uvijek je savrsena.
-
Ja od višanja pravim sok ( sirup ), pekmez i džem.
Ispučene višnje pošećerim da puste sok ( na 1 kg višanja 20-30 dkg. šećera ), to stoji na hladnom preko noći , ocjedim
SOK:Na litru soka iz višnje dodam 1 kg. šećera i limunske kis. po ukusu.
Kad se šećer otopi sipam u boce.
PEKMEZ:Odvojene višnje od soka sameljem u multipraktiku , dodam otprilike na 5 kg. višanja 1 kg šećera i kuham dok nebude poprilično gust ( pravim veće količine pa kuham oko 2-3 sata)
Manja količina u širokoj posudi je prije gotova.
DŽEM:
Odvojene višnje od soka isto sameljem, dodam više šećera nego u pekmez i radim sa želinom.
Kuhanje 15-30 min.
Koristim više pekmez, jako je fin i ne kvari se.( žerbo šnite su zakon sa tim pekmezom a i palaćinke
)
Višnje meljem zato što se ne mogu raskuhati, ostanu onako skoro čitave.
-
Od silnog pisanja zaboravih varijantu da se ispučene višnje spreme u zamrzivač - posebno za ljubitelje schwartzwaldice
-
Sad smo upravo stavili višnje na sunce: 3 kg višanja i 2 kg šećera, poklopit, i kaže mama 2 miseca.
Kuhati možeš isto za marmeladu ili đem, mi radimo samo sa šećerom i ima 5 godina ne koristimo limunsku kiselinu a želin nismo nikako. to na kraju ispadne ko iz dućana, to su ipak konzervansi.
Isto smo zamrzli nešto višanja, pa ubacimo koju u pitu ili mama kasnije skuha marmeladu (ljet smo u stisci) ili sl. Višnjevaču nismo probali, ali znam da je mljac.
-
Imam pitanje, mogu li dodati rakiju/rum u višnje nakon 2 mjeseca stajanja na suncu ili se sve to treba skupa namakati?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma