Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Recikliranje PVC vrecica?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Recikliranje PVC vrecica?

Sto radite sa PVC vrecicama kojih se usprkos nasem trudu i neuzimanju doticnih u ducanima nakupi gomila svako malo?

Svojedobno je reciklazno dvoriste na KNeziji skupljalo te vrecice (iskreno, ne znam da li je to bio samo hir radnika, jer znam da je to on stavljao u kontejner sa debelom plastikom tipa vrece od umjetnog gnojiva, podloge kod gradjevinskih radova i sl.), no otkako sa ga ukinuli radi prosirenja ulice sad te vrecice vise nitko ne prima (sluzimo se reciklaznim dvoristima na Kuniscaku i u Gospodskoj te ponekad na Jakusevcu).

Iskreno, ne sjecam se sto sam radio sa tim vrecicama dok sam zivio u Austriji , mislim da je postojao neki Kunststoffabfall kontejner ...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eto, delegiram ti da nazoveš Čistoću/Zagrebački otpad/nekoga i onda nam ovdje napišeš kamo ćemo s tim zgužvancima.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Stojim u tihoj gomili i željno čekam informaciju

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    eto, delegiram ti da nazoveš Čistoću/Zagrebački otpad/nekoga i onda nam ovdje napišeš kamo ćemo s tim zgužvancima.
    Pa, upravo se raspitujem kod "nekih" (Roda Forum) da li znaju nesto, pa ako ne onda cu valjda pitati dalje ... ma, vec mi idu na zivce te vrecice, ali bojim se da ce odgovor biti "samo vi to dajte u smece".

Sad u ljeto kad je niski vodostaj na rijekama i potocima uvijek me sablazne "markeri" gornjeg vodostaja - gomile plasticnih vrecica zakvacene za grane drveca i grmlja uz rijeku. Uocio sam ih u subotu na Uni, prije koji tjedan na potoku kod Marije Bistrice pa cak i u cetvrtak uz potok Breganu gdje zaista malo ljudi zivi ... koma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, a kako se samo cude trgovci kad kazes da neces vrecicu... neki cak guraju, pa besplatna je....

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

U okolini pulskog odlagališta otpada niz vjetar od bure svo drveće i grmlje omotano je vrećicama. Kad to vidim osjećam se izgubljeno ko u nekom apokaliptičnom sf filmu. A nije film...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kako radim u zaštiti okoliša znam da su na žalost vrećice još uvijek komunalni otpad, dakle ne mogu se reciklirati niti za to ima poseban spremnik. A što se tiče dućana i tih besplatnih vrećica i mene uvijek gledaju ko frika kad iz torbe izvadim platnenu vrećicu i velim da ne trebam plastičnu. Ako slučajno i imam koju doma koristim ju za kućni otpad pa ne kupujem one crne za kante za smeće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije li onaj jedan gospodin davno davno davno imao pogon negdje u sv. nedjelji koji je reciklirao vrecice i od njih radio nekakav granulat?

covjek se zvao brkovic, druge detalje ne znam.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja te vrečice skupljam, nosam u đepovima i u bunkeru od auta i korisim kad idem u dučan tako da ne moram uzimati druge. Kad se totalno ofucaju ili strga ručka onda ih koristim umjesto vreča za smeće u manjoj kanti. I tak nemam otpada. Čak i veliku ambalažu, npr. vrećicu od wc papira, praška za veš, vrečicu od pelena koristim umjesto vreća za smeće.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

budući da sam na telefonu na koji sam zvala dobila - yayu 8) , ona vam je rekla...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi ih isto u ducanima izbjegavamo (iz kolica direkt u kosaru u autu, auto nam je parkiran 2m od ulaznih vrata od kuce pa nam je lako iznijet stvari) a one koje ipak dodju do nas sluze za kucni otpad (ono sto ne recikliramo)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

BTW, u Konzumu (u kojem cesto kupujem kruh) obicno kruh pakiraju u plasticne vrecice, no ispod pulta najcesce imaju papirnate skarnicle pa ih ja uvijek zamolim (sad me vec znaju pa to rade automatski) da mi kruh daju u skarniclu. Em se papir moze reciklirati, em mi se kruh ne pretvori u spuzvu vec samo malo posusi sto mi je i ovak sasvim OK. (bolje hrskavi nego spuzvasti)

A najsmjesnije mi je kad mi u apoteci za mini kutijicu lijeka daju vrecicu ... naravno, ne uzmem.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sa stranica čistoće:

otpad koji možete besplatno ostaviti u reciklažnim dvorištima je:

papir
    PET - boce
    PET - FOLIJA
    stiropor
    elektrotehnički i elektronički otpad
    ambalažno staklo
    ravno staklo
    auto - gume
    akumulatori
    metalni otpad

inače, vrećice se ne proizvode od PVC-a nego HDPE /high density polyethylene/ (one šuškave) i LDPE /low density polyethylene/ (glatke).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

btw i ja izbjegavam uzimati vrećice, kad mogu uzmem škarnicl a vrećice koristimo kao vreće za smeće.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    sa stranica čistoće:

otpad koji možete besplatno ostaviti u reciklažnim dvorištima je:

papir
    PET - boce
    PET - FOLIJA
    stiropor
    elektrotehnički i elektronički otpad
    ambalažno staklo
    ravno staklo
    auto - gume
    akumulatori
    metalni otpad
    Nije na popisu, ali se isto skuplja:
    - baterije
    - stari lijekovi (i po apotekama)
    - predmeti od "cvrste" plastike (plasticne gajbe od pica i sl.)

Metalni otpad se obicno skuplja posebno zeljezo, celik i sl., a posebno obojeni metali ("Unija" na heinzelovoj to otkupljuje za novac: mjed, bakar i sl.).

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

na vrečici od New Yorkera sam pročitala slijedeće:
    "Unsere Tragetaschen sind wertvoll.
    Sie bestehen zu 100% aus polyethylen.
    Bitte bringen Sie die verbrauchten
    Tragetaschen zuruck.
    Wir garantieren eine 100% stoffliche
    Wiederverwertung."

ne znam baš dobro njemački, ali čini mi se da ih oni recikliraju? Samo ne znam da li to vrijedi i za naše tržište i zašto to nisu preveli na hrvatski.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ih ne recikliram, iskoristim ih par puta a onda u njih bacam smece (ne kupujem posebne vrece za smece)
    ali imamo i desetak platnenih torbi i nikad u planirani shopping ne idemo bez njih.
    a u usputshoppingu uvijek napomenem da mi ne daju nikakvu vrecicu.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja isto nosim svoje vrece okolo, a svejedno mi se skupljaju te vrecice doma. Ako su vrece od HDPE i LDPE, zasto ih netko nemoze reciklirati u tegle za cvijece, binove, spremnike itd. ? Kako sam shvatila, HDPE se koristi za takve stvari.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zoila prvotno napisa
    Ja isto nosim svoje vrece okolo, a svejedno mi se skupljaju te vrecice doma. Ako su vrece od HDPE i LDPE, zasto ih netko nemoze reciklirati u tegle za cvijece, binove, spremnike itd. ? Kako sam shvatila, HDPE se koristi za takve stvari.
    Izgleda da kod nas jos nitko nije nasao business case za takvu preradu ...

Iako, onaj tip koji se bavi reciklazom otpada i koji je otvorio novi pogon na Jankomiru (i prijavio najveci porez u ZG-u lani) je ocito nasao dobitnu kombinaciju pri radu sa otpadom ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

taj tip kojeg sam spomenula je radio granulat od kojeg su se radile takve stvari, mislim da je on to prodavao oki-ju. a toga vise nema.

bas cu se raspitati sto je s njim.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

BTW, zanimljive stvari radi UNija pri recikliranju stakla - imaju fora sareni stakleni granulat za razne hobby upotrebe ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •