Zanimaju me iskustva,savjeti,preporuke,cjena... ako ih ima...
Posebno me zanima i skidanje astigmatizma.
Ja imam sfere +2 i astigmatizam +2, na oba oka isto
Zanimaju me iskustva,savjeti,preporuke,cjena... ako ih ima...
Posebno me zanima i skidanje astigmatizma.
Ja imam sfere +2 i astigmatizam +2, na oba oka isto
ovo je za zdravlje odraslih,moderator please preseli,odletilo mi krivo
Čini mi se da sam negdje pročitala da laser ne pomaže u slučaju astigmatizma (na žalost), a i nije preporučljivo za dioptrije manje od ne znam koje, ali svakako više od 2.kate prvotno napisa
Imaš dobar tekst u novom Vidi-ju od mjeseca lipnja.![]()
kate imaš pp
Laser itekako može korigirati astigmatizam.Imala sam -7,cyl+3,75 ,a sada nakon laserske operacije (lasik metoda)+o,25,cyl +0,25 ,dakle gotovo da ni nemam nikakve dioptrije.Operacija obavljena u Zagrebu (Visumed centar,liječnik iz Vinogradske),a cijena je 1500 € po oku.sis prvotno napisa
Mondu hvala
Mozes li mi ukratko opisati postupak i oporavak poslije zahvata?
I sta su ti rekli za mogućnost povratka na staro,navodno se +cyl vraća natrag?
šaljem ti pp !![]()
Kako je prosao opravak nakon operacije? Da li si imala kavih problema?
Malo podižem topic! Naime, izuzetno sam zainteresirana, nema astigm., imam dioptriju - 3,50 L i -2,75 D.
Kakav je postupak, cijena, moguće komplikacije itd?
I naravno, iskustva!
Hvala
Opet podižem! Nitko?
i mene zanima.
ja imam -5 već puno godina i razgovarala sam s puno oftalmologa o toj operaciji no većina je protiv.
najbolji argument mi je dala jedna dr koja je rekla da laseri još uvijek nisu sto posto usavršeni, kao ni postupak (zadnjih par godina radi se dosta drugačije nego prije) te da se ne prate dovoljno dugo pacijenti koji su bili operirani među prvima da bi se znale dugotrajne posljedice.
ukratko rekla mi je ovak - za 15-20 godina bit ćeš još uvijek mlada i s tom ćeš operacijom imati puno godina pred sobom bez leća ili naočala pa je bolje još malo pričekat. Uz to, imam jednog kolegu na poslu koji je bio 3 puta, svaki put mu je dioptrija skinuta skoro do kraja, ali se vraćala i opet nosi naočale
Podizem! Zanima me gdje se obavljaju takve operacije, koliko su sigurne, koliko je vrijeme oporavka, cijena? ukratko sve!
ja se nekako s pujicom slažem.imam dioptriju -7,5 na oba oka,nosim leće i za sad mi je ok.ja se ne bih usudila obaviti ovaj zahvat sad,možda za 10-ak,15-ak godina kad se to stvarno usavrši.
Mm je strojar, pomorac . To bi trebalo objasniti zasto smo zainteresirani. Di ces naci cvike ako ti puknu, sporkica.... Skidanje dioptrije bi mu uvelike olaksalozivot na brodu!
moja frendica je skidala -9 prije 5 godina i sve je u najboljem redu
mozda se malo prekasno javljam, ali ja sam skidala dioptriju prije malo vise od dva mjeseca!
imala sam dioptriju -6 i -5! i ja bih preporucila svima koji to mogu napraviti, neka i naprave! nikakvih bolova, nikakvih neugodnosti u oku i operacija traje krace od popravljanja zuba!
sada vidim kao nikada prije, svaki dan se iznova iznenadim kako super vidim. i da, jos uvijek krenem rukom prema ocima, kao da namjestim naocale ili si lagano potrljam kapak da malo pomaknem lece![]()
ja sam operirala -3,5 početkom 2003. dan danas je sve ok, sve je bilo super kratko i slatkovidim odlično. jedino što sam primjetila je da su mi malo oči osjetljivije na svjetlost, ali to su mi rekli da je i zato sto su jako svijetle...
Skinula -2 i -3 lasikom prije godinu i pol na 0...sasvim zadovoljna. Nikakvih problema nemam.
Nova sam na forumu i podižem ponovno ovu temu. Jako sam zainteresirana za lasersko skidanje dioptrije i zanimaju me vaša iskustva.
jedan od mojih bivših direktora je to radio. skinuli su mu dioptriju, ali od tada stalno mora s nečim kapati oči.
razgovarala sam s nekim ljudima koji su u toj branši, pa su me pitali da li sam kada vidjela okulistu s naočalama...
činjenica je - da su svi kod kojih sam bila - imali naočale.
e, sad, pitanje je koliko vjeruju kolegama...![]()
...dakle, kako sam napisala, imam dobro iskustvo - oči sam morala kapati prvih 6 ili 7 mjeseci nakon operacije 2 puta dnevno. To post-operativno "kapanje" je vrlo individualno i ovisi i o npr. tome koliko dnevno sjedite pred PC, koliko su vam inače suhe oči, da li ih znate ili ne "odmarati" (svako ne znam koliko vremena baciti pogled do najudaljenije dostupne točke), koliko imate godina itd.
Nemam iskustva, nisam se nikad za tako nešto interesirala, iako imam popriličnu dioptriju (-4,75/-4,5). Ali moj brat, s još većom dioptrijom, svojedobno se raspitivao za te operacije. Rečeno mu je da se prije 25. godine ta operacija ne bi ni smjela raditi, a kasnije... njegova okulistica nije bila oduševljena tom idejom, pa je i on na kraju odustao.renka prvotno napisa
Činjenica je da je to metoda koja se razvija, i da se još ne zna ostavlja li taj zahvat kakve posljedice na oči godinama kasnije (konkretno, mene stalno muči pitanje: što se pritom dešava s očnom pozadinom, povećava li se opasnost od odvajanja mrežnice ili razvoja nekih drugih stanja oka koja se još teže liječe).
Evo jednog pozitivnog iskustva! MD je imao takvu operaciju još 1995. (-3,5/-4,5) s uspješnim ishodom. Od tada do danas čita, piše, provodi dosta vremena za kompjuterom, vozi, zalijeva cvijeće itd. i kaže da nema nikakvih problema. :D Nedavno je bio na liječničkom za produženje vozačke i s vidom mu je sve u najboljem redu. Za oporavak kaže da je bio kratak, a za cijenu više nije siguran. Misli da nije bilo baš jeftino, ali kako je operiran u Londonu prije dvanaest godina, ne znam koliko je to relevantno za sadašnju situaciju u Hrvatskoj.tanja_b prvotno napisa
[quote="tanja_b"]Bila sam u 9mj na laserskom skidanju dioptrije!!! Imala sam na jedno oko -6.0. a na drugo -3.50, a sada imam 0 i svijet se za mene promijenio. Skidala sam dioptriju u Poliklinici Svjetlost kod dr. Gabrića koji je također skinuo dioptriju. Bilo me je užasno strah na pregled sam otišla više iz znatiželje, ali sam se nakon njega brzo odlučila za operaciju. Naime da bi saznao da li si kandidat za skidanje dioptije moraš prvo proći pregled na kojem ti gledaju debljinu rožnice i šire zjenice radi očne pozadine. Bila je nekakva simpatična doktorica koja mi je o tome dugo pričala, o svemu što se može dogoditi i šta se od toga ikad dogodi. Uglavnom ulila mi je samopouzdanja u metodu... I eto danas hodam bez naočala i leća ujutro kad se probudim vidim koliko je sati sve u svemu super mi je svakom bi preporučila.renka prvotno napisa
ja imam na oba oka +3,5 dioptriju, cilindre na oba oka, astigmatizam i najozbiljnije se razmišljam otići na operaciju. ja sam u rangu šišmiša- ne vidim bilu mačku na 20 metara daljine. a vidim da mi je i kad stojim blizu nečag što treba pročitat i to postalo problem.
je li cijena još uvik 1500 eura po oku?
Cijena je 10000 kn to ispadne i nešto manje od 1500 euraLoryblue prvotno napisa
![]()
Zaboravila sam ti reci da mislim da moze i na rateLoryblue prvotno napisa
Meni je doktorica rekla da taj novi laser u Svjetlosti skida i astigmatizam jer se dr. Gabrić prije nije mogao operirati zbog puno astigmatizma a sa ovim novim laserom je uspio.kate prvotno napisa
Meni je doktorica rekla da taj novi laser u Svjetlosti skida i astigmatizam jer se dr. Gabrić prije nije mogao operirati zbog puno astigmatizma a sa ovim novim laserom je uspio.[/quote]
da, dr Gabrić skida dioptriju i astigmatizam, pogledaj njihovu stranicu: www.svjetlost.hr
i ja osobno želim tu operaciju, samo me neki moji prijatelji (koji su, btw optičari) odgovaraju, a i neki su oftalmolozi, čak više njih protiv. Meni se osobno dr. Gabrić sviđa i ulijeva mi povjerenje, tako da ću vjerojatno otići na pregled...
i mene zanima ima li tko iskustva s dr. Gabrićem?
bila sam jučer na kontroli. Doktorica mi je rekla da se na oku ne vidi da je ikad operirano. Vidila sam i dr. Gabrića on je totalno simpa lik. Za vrjeme operacije je bio vrlo simpatičan pričao je sa mnom cijelo vrijeme da mi razbije tremu jer je mene bilo jako strah, čak se i šalio sa mnom. Inače se čini vrlo profesionalan i mislim da jako dobro zna šta radi.
Ja nosim leće imam dioptriju-10 i -12 dakle daleko od svih vas, leće dobro podnosim i ne pomišljam na operaciju iz razloga koje je pujica navela.
Naime jednom prilikm sam na TV gledala emisiju o ljudima kod kojih operacija nije uspjela, a nekima od njih je posao ovisio o vidu i nisu ga više mogli obavljati, svi uvijek govore o uspješnosti operacije a gdje je ona strana koja nije imala sreću. Mi smo ti koji će snositi posljedice eventualne neuspjele operacije, sigurno ne liječnik koji ju je obavljao. Mislim da je to pitanje koje si trebamo postaviti prije nego se odlučimo na neki zahvat koji možda i nije nužan.
Moram se složiti sa Sorci...znam par okulista koji se užasavaju i leća, a kamoli laserskog skidanja dioptrije. Jednom davno sam dr. Nolu na pregledu za leće pitala zašto ih on ne nosi. On se :shock: :ni u ludilu!
Jedna druga dr. mi je rekla da oni znaju na poslu pokupiti razne infekcije, pa tako ona niti ne smije više nositi leće, a na laser "ne bi nikad".
Mislim da je to u rangu s onim pedijatrima koji naveliko propagiraju dodatna cjepiva (gripa, pneumo...), ali svoju djecu nisu cijepili :/ .
O dr. Gabriću sve najbolje. Čovjek je jedan od naših najpriznatijih stručnjaka, i u inozemstvu također. A usput budi rečeno, i redovni profesor na faksu.
Nekako čisto sumnjam da bi se i sam išao operirati, a da o metodi nije doznao sve i istražio svaku mogućnost, uključujući i potencijalne komplikacije.
Samo se pitam, koliko bi okulista imalo posao, propisivalo leće, dioptrije, naočale i ostalo kad bismo svi išli na lasersku operaciju vida i vidjeli savršeno?!
Degeneracija makule je nešto što je više uvjetovano genetikom, nego okolnostima, a to je recimo jedna od bolesti koja nije za poželjeti i lako izlječiva.
Ja sam konkretno skinula dioptriju i vidim k'o sokol. Zato se svrstavam u tabor "za". Kapala sam umjetnim suzama 2-3 mjeseca nakon operacije, odmaram oči (nešto što nisam činila prije, jer sam mislila kad su veće otišle dovraga, e onda kvragu), to ljeto nisam ronila otvorenih očiju i to je to. Operirana sam 14.07.2007. Sam zahvat nije ništa bolio, više je "čudno" nego nelagodno.
Cijena ovisi i o tome da li skidaš i astimgatizam, ali ne znam kolika je. Zanima li koga još nešto, pitajte.
Čini mi se da je jedna od najranijih operacija kod nas izvedenih, barem u javnosti poznatih osoba, ona Kasandrina ("meni treba čovjek, meni treba man"), nedavno je s njom bio intervju i kaže da ni danas nema posljedica, nakon oho godina i vidi kao i nakon operacije.
Znam da neki kažu da je dobro i u Rusiju na operaciju, ali o tome ne znam ništa podrobnije.
Mislim da će moj tata ubrzo, pa vam još javim.
Evo i mene ponovno ovdje. Ja sam ipak skupila hrabrosti i kuniće i otišla na lasersku korekciju prije 2 mjeseca. Bila sam u Svjetlosti, kod dr. Gabrića i za sada, a nadam se da će tako i ostati, imam samo pohvale. Naočala više nemam, kapam umjetne suze i to je to. Mogu reći da sam se preporodila i dajem punu podršku onima koji se odluče. :D
Evo mene opet prošao mi je šesti mjesec od skidanja dioptrije i dalje vidim ko soko. Bila sam na kontroli i doktorica mi je rekla da je sve super da se ni ne vidi da sam operirana. Više ništa ne kapam samo nekad umjetne suze presretna sam![]()
![]()
![]()
ja sam teška kukavica i mimoza pa me strah, ali životna želja mi je živjeti bez naočala...
Svaka čast cure, pišite i dalje![]()
takodjerpujica prvotno napisa
uz to jos posto je iz tiga proizaslo da se dioptrija vrlo lako moze povratiti na "staro" razmisljam si da mi je onda dobro i ovako![]()
U blizoj okolini imam vrlo negativno iskustvo, naime zena je obavila operaciju prije 10 godina, a u 8. godini od operacije dogodila joj se ablacija roznice.s_a_n_d_r_a prvotno napisa
Ja imam -8 i -7 i bila sam skoro cvrsto odlucila da u narednih nekoliko godina odem na taj zahvat. Ali jedna lijecnica sa kojom sam sluzbeno u kontaktu nekim drugim povodom rekla mi je da ima mnogo pacijenata kojima se dioptrija vraca nakon odredjenog vremena, a da je to jos i najmanja komplikacija sa kojom se srela. U svakom slucaju mi je preporucila da sacekam jos par godina jer metode u medicini napreduju
upravo to kaze i moja oftalmologica
Eto i mene, ja sam pred odlukom, odnosno odlučila već jesam (odluka je i prije bila Svjetlost, sada me ova pozitivna iskustva ohrabruju), novce skupila jesam, samo još hrabrosti, e, to mi fali. Plan je bio obaviti to ovo proljeće, ali jučer sam na odbojci dobila loptu u glavu, naočale mi završile na podu i odlučila sam učiniti to što prije. Nemam jako veliku dioptriju, ali dovoljnu da bez naočala ne mogu (oko - 2,5). Što se godina tiče, da pričekam još 10 godina, hm, tada će staračka dalekovidnost već početi činiti svoje, pa želim ovih desetak najboljih godina biti bez naočala. U biti, ovo je samo početak mog "preporoda" - krećem s očima, a poslije...tko zna. Ako ne možete nositi leće, svaka ozbiljnija fizička aktivnost s naočalama je prevelika gnjavaža, koja u kombinaciji s kroničnom lijenošću i sklonosti slatkom dovodi do...da, da, da, em sam debela, em nosim naočale, ajmo se riješiti barem onog što se, izgleda može vrlo brzo (uh, da Gabrić može i višak kg u 30-tak sekundi riješiti, koliko bih mu platila...)
E mislim da tko izumi takav stroj ili bilo što što će moči ovo učiniti biti će najbogatiji čovjek na svijetu.Riječanka prvotno napisa
Evo da i ja pohvalim dr. Gabrića, ali kao doktora sa Sv. Duha.Jer je on prije nego je otvorio ovu ordinaciju radio na Sv. Duhu isad je na kraju povuka sve dobre doktore od tamo.
Uglavnom sam ja tamo obavila transplantaciju rožnice i strabizam na oba oka i to me je on operirao.A to su mu između ostalog bile i zadnje operacije na Sv. Duhu.
Operirana sam 2002g i moram priznati da to nije tako neka rutinska operacija, bome sam bila uspavana nekih 3 sata, ali sve je super prošlo i do dana današnjeg nisam imala nikakvih komplikacija.
Eto i ja bi njega pohvalila stvarno mislim da je on kvalitetan doktor, a još mi se više svidjela doktorica koja me preuzela nakon njega, Dr Dekaris.
Sad je i ona prešla u polikliniku Svjetlost.
Mislim da bi i ja bez razmišljanja otišla skidati dioptriju koja mi u principu nije toliko velika, ali kod mene je to sve komplicirano jer imam astigmatizam i eto ti vraga sad se nemrem sjetiti kak se zove ta druga bolest.
Nema veze uglavnom ja na žalost nemrem na operaciju
A ja ipak mislim da sam među vama s -11,-12 najbolja![]()
Nosim leće godinama,oduvijek mekane i pomišljala sam na operaciju.
Moj dr. kaže da za to još uvijek imam vremena, jer tehnologija ide brzo naprijed.
I ja se slažem s njim.
E da keratokonus. To je tak kad ti mozak blokira a žuri mi se. Ili to dolazi i sa godinama.sis prvotno napisa
I da zbog tog keratokonusa mogu samo nositi tvrde eventualno polutvrde leće, mekane ne nažalost.
o da, pa ćeš uz leće nositi naočale za čitanje, ili imati 2 para naočala (s većim i manjim minusom)Riječanka prvotno napisa
![]()
Dajte cure još malo iskustava, po mogućnosti pozitivnih, ja sam se eto danas naručila na pregled da vide jesam li dobar kandidat. Ipak, mislim da ću teška koraka put Zg toga dana, uh!