Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Dugo i teško

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ticica

Početno Dugo i teško

Moja draga često čita ovaj forum, a ja sada u ovu kasnu uru imam par pitanja i želju da podijelim moje iskustvo na porodu.

Nemam sad baš volje opisivati sve detalje jer mi se oči već sklapaju, pa ovako:
    1. vodenjak pukao oko 4 ujutro
    2. točno na dan termina
    3. nema trudova
    4. došli u rodilište oko 5, otvorena samo 3-3.5cm
    5. spojena na drip
    6. sad je 11h, od dolaska prošlo 6 sati i spojena epiduralna
    7. bolovi jaki ali izdržljivi, oko 13 bolovi dosta ublaženi
    8. oko 14h bolovi sve jači, povečavaju koncetraciju anestetika(ne znam je li to pravi termin) u epiduralnoj
    9. oko 15h ustanovljena joj je temperatura 37.9, dobiva penbritin
    10. oko 16h bolovi postaju neizdržljivi, ponovno pojačavaju dozu epiduralne ali bez nekog uspjeha, anestetičarka (sve pohvale njoj) zaključuje da ne može više pomoći s dodatnim doziranjem epiduralne i da su mojoj ženi trudovi pre učestali (skoro svakih 10 sekundi) i da je problem u prevelikom doziranju dripa, pa šalje sestru po doktora, i on tada smanjuje doziranje dripa
    11. draga mi se nakon toga malo smiruje, ali ne zadugo jer ponovno počinju bolovi - sve jači, a "tek" je 18h a ona otvorena samo 6cm
    12. molimo da je riješe bolova - da je pošalju na carski - doktor neće
    13. ovdje preskačem daljnje opise bolova i svih ostalih muka
    14. SADA JE 23h otkad smo došli u bolnicu prošlo je 18 a od kad je počela primati epiduralnu prošlo je 12 sati
    15. nakon nekih 20 minuta tiskanja beba ne može vani i naravno tada doktor zaključuje da mora na carski jer je beba velika a otvor zdjelice mali

E sad, po mom mišljenju koliko se ona ispatila jednako (mislim i teže) je kao da je rodila prirodnim putem a onda je još dopao carski i dugi oporavak.

Pitanja:
    da li je doktor mogao i trebao taj carski inicirat znatno prije?
    da li je on mogao vidjet da beba neće kroz zdjelicu znatno prije 23h?
    kada mi je ženi ustanovljenja visoka temperatura, nije li već tada to bila dovoljna indikacija da nešto nije uredu, da ne govorim da se jako sporo otvarala?

Negdje oko 23.20 su išli na carski, a nakon 20-25min. po mene je došla sestra odvela me kod naše pre prekrasne bebice, naravno kad sam je vidio - ima ona pjesma "Oči pune suza" :D
    malena je stvarno izgledala odlično - ja sam očekivao puno manju i izmučeniju bebu - a ona PUNIH 3.950kg

Što se tiče onog testa (čini mi se APGAR) mala ima čistu 10-tku, ali loša vijest je da je rođena s povišenom temperaturom - prenjela se s mame.
    Tu me zanimaju vaša iskustva - jer sada je beba ostala na promatranju i prima antibiotike, prije par sati sam saznao da više nema povišenu temp. ali i dalje prima lijekove radi sprečavanja moguće infekcije.

Moja draga je sad OK, danas smo se prilično napričali preko mob., nije se još ustala i vidjela bebicu, ali sam joj barem poslao slike.
    Mislim da će sutra moći na noge i otići do bebaća.

Pozdrav od novopećenog tate

p.s. zaboravio sam reći da joj(nam) je ovo prvo dijete, a malo smo prošli 30

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

čestitam na bebici i suosjećam s vama jer je i moj porod tekao gotovo identično (samo bez dripa i carski srećom izbjegnut za dlaku)

a na pitanja ti na žalost nemam odgovore

uživajte u svojoj bebici!!!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Čestitke cijeloj obitelji

A što se tiče pitanja, teško je na njih odgovorit. Možda je gin. mogao vidjeti na uzv-u da je nesrazmjer između bebine glavice i majčine zdjelice, a opet možda i nije. Nekad je teško uzeti točne mjere, pa kao što se događaju ovakvi slučajevi, događa se i da se ide na carski, a beba bude mala. Možda je beba bila u kosom položaju pa nije mogla van... puno je tih možda. Inače, jaki "neizdrživi" bolovi majke nikad nisu indikacija za carski rez.

Što se tiče temperature i poroda ne znam kako jedno utječe na drugo, a što se tiče bebice, možda je došlo do infekcije plodne vode uslijed prsnuča vodenjaka, dugog poroda i čestih vaginalnih pregleda za vrijeme istog.. Nisam imala takvo iskustvo, ali znam dosta majki kojima su djeca odmah po rođenju na antibioticima - nijednoj se nije znao uzrok jer u biti bebe reagiraju cijelim organizmom. Nakon 10.-dnevne kure antibiotika sve bi bilo u redu (već i isti dan ne bi imale temperaturu).

A mamica nek što prije počne izdajati i nositi dragocijeni kolostrum svojoj bebici, a kad se oporavi nek traži da bebu doji i češće od svaka 3 sata. Tako će joj osigurati najbolji mogući početak života!

Puno sreće i bebici, da što prije bude uz svoju mamu, a ti nam javljaj kako ide.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čestitam!

Zao mi je sto ti se zena toliko napatila!

Samo sada dalje hrabro! Pomogni joj oko dojenja.. daj joj broj sos telefona rodinog za dojenje, ako zatreba.. (pogledaj u odjelu o dojenju!) i posalji joj puno pusa i zagrljaja od svih nas ovdje da se brzo oporavi i da sto prije dodete doma i uzivate utroje. Bit ce vam predivno.....

Anita

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Čestitke na princezi i uživajte,hvala Bogu da je sve dobro prošlo!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cestitke na bebici!!!

nekako imam osjecaj da se taj scenarij precesto dogadja...

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

čestitam na bebici :D i želim mami i bebi brzi oporavak.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čestitam na bebici!
    Iskreno se nadam da će sve grdo biti ubrzo zaboravljeno! Ako što treba, tu smo!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ticica, mogu još provjeriti, ali mislim da je povišena temperatura jedna od mogućih posljedica epiduralne. Druga stvar, probajte na cijeli porod gledati s druge strane - za dijete je bolje da je počeo vaginalni porod i da se onda išlo na carski nego da ga samo izvade na prepad van. Naime, manje je komplikacija poslije poroda.
    Što se tiče velike bebe i uske zdjelice, to je dosta nezahvalno procjenjivati jer širina zdjelice između ostalog ovisi i o položaju u kojem se rađa - npr. u čučećem položaju se kosti zdjelice rašire i do 20%.

I na kraju - srdačne čestitke i mami želim što brži oporavak!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    cestitke na bebici!!!

nekako imam osjecaj da se taj scenarij precesto dogadja...
    i ja bih ovo supotpisala

mnoge smo u prvom porodu prošle više-manje slične scenarije

Iz mog iskustva, i nakon drugog poroda koji je prošao brzo, bez lijekova, gotovo prirodno, mogu reći da se i dalje vraćam na taj prvi porod i preispitujem zašto je sve krenulo krivim putem.

Ukoliko imate snage i volje, porazgovarajte s porodničarem, možda će vam on bolje objasniti uzroke i posljedice tijeka poroda.

Koliko ja znam, ukoliko je žena prvorotka pokušavaju na sve načine da se porod završi vaginalnim putem (ipak je to sigurnije od carskog reza, oporavak je lakši, i sljedeći porodi su isto lakši), pa makar to trajalo i nama predugim i beskrajnim satima.

Što se tiče sporog otvaranja, nikada se ne može sa sigurnošću znati kako će nečije tijelo reagirati na cijeli koktel lijekova: epiduralne, dripa, kod tvoje supruge i penbritina. Iz mog iskustva, drip je djelovao do određenog broja centimetara i onda je tijelo stalo - i tako satima... za mene nemogućim satima koje sam dijelom provela i u nesvijesti ... (ja sam na kraju završila s velikom epiziotomijom jer se beba ipak spustila, nije se više moglo na carski - apgar 7/10 - na kraju je sve bilo u redu)

Želim vam svako dobro, da se i mama i beba brzo oporave te da dođu kući!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

koma kada čujem ovako nešto
    cure su ti već sve rekle, zapravo

čestitam tebi i tvoj dragoj na maloj

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Dugo i teško

Citiraj ticica prvotno napisa
    Što se tiče onog testa (čini mi se APGAR) mala ima čistu 10-tku, ali loša vijest je da je rođena s povišenom temperaturom - prenjela se s mame.
    Tu me zanimaju vaša iskustva - jer sada je beba ostala na promatranju i prima antibiotike, prije par sati sam saznao da više nema povišenu temp. ali i dalje prima lijekove radi sprečavanja moguće infekcije.
    moja sastra je isto u porodu imala visoku temperaturu (beba se vec pokakila u trbuhu) i isto je mala zbog toga bila kratko na antibioticima ali poslije nisu imali nikakve komplikacije tako da nemoj brinuti. da nesto nije u redu vec bi vam se pokazalo na agparu.

cestitke!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Dugo i teško

Žao mi je što ti se supruga napatila i nadam se da ćete uz svoju malenu ubrzo zaboraviti sve traume.

Osvrnula bih se samo na ovaj dio:

...po mom mišljenju koliko se ona ispatila jednako (mislim i teže) je kao da je rodila prirodnim putem...
    Ako napisano usporedim sa svojim iskustvom, napatila se neusporedivo više - meni prirodan porod nije bio patnja, baš suprotno - ako izuzmemo zadnjih sat vremena vrlo jakih bolova, pamtim porod kao jedno prelijepo iskustvo koje nema veze s riječju patnja. To će vjerojatno potvrditi i druge cure koje su rodile još "prirodnije" od mene.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja sam zbog uzasne reakcije na drip, (dobila ga otvorena tri prsta, trudovi poceli svako minut, jaaaki) dobila epiduralnu, i nakon nekog vremena se pocela tresti, nekontrolirano, temperatura 38,2 - vadili mi krv i dali antibiotik. Temperatura kasnije pala i vise je nismo imale ni ja ni beba, tako da mislim da ima veze s epiduralnom.

Tako se nadam da ce drugi porod biti prirodan i tako zavidim curama koje su ga uspjele imati...

ticica

Početno

Zahvaljujem svima na odgovorima i podršci!

Inače danas je bebać bez povišene temperature, draga se pomalo oporavlja ali još nije na nogama i to je prilično nervira jer hoće vidjeti našu malenu - ne samo na slici kao do sada.
    Mislim da će sutra bit u stanju da otiđe do nje.

A ja se upravo spremam otići joj u posjete

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Stvarno je žalosno i puno je previše ovakvih priča

Malom velika
    A mami brzi oporavak.

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

velike čestitke na bebaču!!!! želim da mama što prije primi u ruke svog i da započne dojenje.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Inače danas je bebać bez povišene temperature, draga se pomalo oporavlja ali još nije na nogama i to je prilično nervira jer hoće vidjeti našu malenu - ne samo na slici kao do sada.

Cekaj, nemoj reci da bebicu ne donose mami da je vidi! grrrrr.... Nista, neka jos salje puno nevidljvih pusa i zagrljaja... dok je ne primi.

Uh, ja bi skroz pala u depresiju da ne vidim bebu tako dugo... pazi i mazi zenicu, sigurno joj je tesko (i fizicki i pshicki)...

Jedva cekam da javis da ste doma!

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

meni je slično bilo, samo bez dripa (samo pri izgonu mi ga prikopčali ali nemam pojma zašto ionako sam bila skoroz otvorena i porod je bio gotov ???), bez epiduralne i bez carskog---ja sam završila vakumom. definitivno se prečesto događa, na kraju čvjek bude sretan da se sve dobro završi. a moj ginić me pitao koliki mi je muž, jer sam ja mala, i rekao mi da je beba manja, ali u granicama normale. D je bio 4250g težak....toliko o procjenama, a njegov uzv ko da je iz muzeja izvučen.
    Puse mami i bebici

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa kak ne donesu bebu mami?
    to je tako okrutno..mislim da nikakvi propisi bolnice ne bi to smjeli onemogućavati
    pa to malo bebče još nije mamin zagrljaj osjetilo,stvarno nehumano

ticica

Početno

Citiraj buca prvotno napisa

pa kak ne donesu bebu mami?
    to je tako okrutno..mislim da nikakvi propisi bolnice ne bi to smjeli onemogućavati
    pa to malo bebče još nije mamin zagrljaj osjetilo,stvarno nehumano
    To vam je tako u Splitu - bitno im je zadovoljiti neke forme a ono što je stvarno važno mami i bebi to izgleda može čekat.

Evo slikica odmah nakon izlaska

http://www.flickr.com/photos/ticica/

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Slatkica mala, čupava
    Baš je bucka, izgleda kao beba od 2 mjeseca

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Medena je! I stvarno velika!

Ma jos uvijek sam grrrrrr na to razdvajanje! Ali da li mozes nesto uciniti? Napraviti neku frku tamo pa da joj bebicu donesu? Ili kao najgora solucija makar nekoga i potplatit (sestru) samo da nisu toliko razdvojene dugo... Ne znam... zar se stvarno nista ne moze uciniti?

Rode... ja cu prva protestirati ispred Splitske bolnice ako treba!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Anita AZ, zaista nije u redu da se beba ne donosi majci (iako ne znamo kakva je situacija, možda je opravdano zbog bolesti) ali ne možeš zato savjetovati postupke kao što je potplaćivanje. Tako se ništa ne riješava, možemo samo doći do toga da bez koverte ne bude moguće napraviti ni ono što je sad dostupno.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Čestitam na kćerkici, važno je da je na kraju sve dobro prošlo! :D

Al ne mogu da ne izrazim ljutnju zbog takve nepotrebne odvojenosti majke i djeteta. Zaista su zaslužili otvoreno kritiziranje, nek se obrate na instrukcije u Vinogradsku ako im nije jasno kako se beba odmah poslije carskog može družiti s mamom, pa i odmah vrlo uspješno dojiti.
    Čim sam oči otvorila donijeli su mi sina, a ako majka želi i ima snage beba ostaje s njom cijelo vrijeme na intenzivnoj. Uopće nije postojala razlika od rodilja koje su imale vaginalni porod i nas koje smo rodile na carski. Djeca su nam potpuno jednako donošena.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mala velika ptičica je preslatka!!!!

A ovo o izolaciji bebe od mame, stvarno je koma.... :/

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Anita AZ, zaista nije u redu da se beba ne donosi majci (iako ne znamo kakva je situacija, možda je opravdano zbog bolesti) ali ne možeš zato savjetovati postupke kao što je potplaćivanje. Tako se ništa ne riješava, možemo samo doći do toga da bez koverte ne bude moguće napraviti ni ono što je sad dostupno.
    sLazem se 100% ali je jos uvijek i od principa bitniji njihov spoj (ako drugacije ne ide!... ali ponavljam 100% si u pravu.

ticica

Početno

Mama je danas prvi put vidjela bebicu! :D
    Nažalost još je nije mogla uzeti ili barem dodirnuti jer se između njih ispriječilo staklo.

Beba više nema temperature ali i dalje prima antibiotike.
    Sutra će pokušati dojiti.

Pozdrav od Ticice

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Neka slobodno moderator modificira moj gornji postove u kojima sam spomenula potplacivanje.

Ja sam jednostavno gledala sto bi ja ucinila. Probala bi probuditi ljudskost u njima, pa ako ne bi islo pokusala bi ih nekako "pritisnuti" a ako ne bi ni to, onda ostaje moj los savjet gore. U svakom slucaju, ne bi to samo tako pustila i radije bi da mm potplati nego da kaze.. sve sam pokusao osim da ih potplatim i ne pali.. ja bi u tom trenu radije SVE nego da ne vidim svoju bebu.
    Ali kako savjet u globalu nije u redu.. sad mozete izbrisati sve postove gdje sam ga spominjala.

Puse svima!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mama je danas prvi put vidjela bebicu! :D
    Nažalost još je nije mogla uzeti ili barem dodirnuti jer se između njih ispriječilo staklo.

Beba više nema temperature ali i dalje prima antibiotike.
    Sutra će pokušati dojiti.

Pozdrav od Ticice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ticica, cestitam.

a za dojenje, pogledaj tekst na nasem portalu o dojenju nakon carskoga reza.

beba vec dobiva neku drugu hranu i moglo bi biti problema s prihvacanjem bradavice. ti su problemi rjesivi, no dobro je znati sto se moze dogoditi.

ako moze, bilo bi pozeljno da pokusa dojiti sto prije. ako joj donesu bebu, pa i nahranjenu, neka je proba staviti na dojku, pazeci na pravilan polozaj, samo za vjezbu, a i kako bi sto prije nadoslo mlijeko.

puno mama koje su rodile carskim rezom istice trenutak kad su konacno dobile bebu na prsa kao pocetak oporavka u svakom smislu.

zelim to i tvojoj zeni

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja sam rodila u splitu carskim rezom i nakon sto sam izasla sa intezivne (cca 10-ak sati nakon poroda) pokazali su mi malenu. Kad su svima nosili bebe za dojenje trazila sam i ja nju, a sestra mi je rekla da ja ne mogu jer sljedeca 3 dana moram bit na infuziji.
    meni je to bilo malo cudno, pa sam je detaljnije pitala sta infuzija tu smeta, a odgovor je bio da cu se spetljati sa tim pustim cijevcicama, bla, bla ,bla... i da ce oni hranit bebicu, nista da ja ne brinem. mos mislit 8)
    ja sam joj rekla da mi infuzija ne smeta i da cu je dojit u pauzama dok mi mijenjaju boce. i tako je i bilo.

tako da znate, imaju i takve fore!

i da, pocela sam se oporavljat i hodat tek kad sam pocela redovito dojit.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma ja isto tak mislim-treba biti uporan i dosadan u ostvarivanju svojih prava,

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Ja sam jednostavno gledala sto bi ja ucinila. Probala bi probuditi ljudskost u njima, pa ako ne bi islo pokusala bi ih nekako "pritisnuti" a ako ne bi ni to, onda ostaje moj los savjet gore. U svakom slucaju, ne bi to samo tako pustila i radije bi da mm potplati nego da kaze.. sve sam pokusao osim da ih potplatim i ne pali.. ja bi u tom trenu radije SVE nego da ne vidim svoju bebu.
    Ali kako savjet u globalu nije u redu.. sad mozete izbrisati sve postove gdje sam ga spominjala.
    Puse svima!
    Potpisujem Anitu, sve bih poduzela i niti pod koju cijenu ne bih prihvatila ne, čak niti cijenu da mm i ja odemo do sobe, uzmemo bebu i odnesemo je u moju sobu. Malo bih promijenila redoslijed, prije toga bi MM morao nazvati voditelja rodilišta, ravnatelja bolnice pa do Ministarstva. Ako ništa ne bi upalilo, onda preuzimanje stvari u svoje ruke. Potplaćivanje mi je nakako na zadnjem mjestu, zato uvijek prođemo sa konfliktom pa niti ne dođemo do faze potplaćivanja.
    To bih napravila sada, a nakon prvog poroda sam čekala 5!!! sati da mi donesu bebu, i preispitaivala svoje stavove da ne bih slučajno pogriješila u reakciji/inzistiranju protiv pravila. Koja sam glupača bila, ne mogu si oprostiti što sam bebi uskratila taj prvi kontakt koji je je bio sa stranciam (fuj grozim se te pomisli) a tek nakon nekoliko dana sam skužila da je dohranjuju glukozom uz sve moje mlijeko, a ja se (glup, glup) čudila zašto ne prihvaća dojku, pa malo prihvaća, pa pljune, pa plače, pa jednostavno ne zna što bi radila sa bradavicom kad je primi u usta i onda je ispljune na kraju. Na rodilišti je naravno pisalo "prijatelj djece".

Inače, trebale smo tatu upozoriti odmah nakon prvog posta da nešto poduzme po pitanju odvojenosti (a ja tek sad skužila topic).

I ovakvi scenariji se pre, pre, prečesto događaju.

Držite se zajedno i nadoknadite sve propušteno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •