dok ne narucim searsa citam malo njegove ideje na https://www.askdrsears.com
ima stvarno super stvari a najbelje u cijelom pristupu mi se cini sto je stvarno down to earth... vidi se da je covjek imao osmero djece i da je puno naucio u hodu... potrebe djeteta stavlja na prvo mjesto ali pokazuje koliko one nisu u neskladu sa potrebama roditelja niti okoline (tu imam osjecaj da kritcari ap-a nemaju pojma o cemu govore)... ni kratkorocno a bome niti dugorocno...
drago mi je da savjete ne daje 'iz aviona' (kroz distancu, problem - rjesenje) vec stalno naglasava da je kljuc u ranom povezivanju i (time)poznavanju svojeg djeteta u dusu... nazvala bi to 'holistickim pristupom odgoju/zivotu'...nije ni cudo sto semnogi roditelji prepoznaju u ap-u a da nisu nikad ni culi za termin...
...............
a sad o jednom njegovom konkretnom savjetu... pitanje je 'iz aviona' jer jos nismo u toj dobi niti fazi pa me ustvari zanima misljenje i iskustva drugih mama...
radi se o time out'-u ali kao sto i sam kaze to je 'time-out from positive reinforcement' za razliku od 'benchinga' (iliti jel-'mars u kut' pristupa)...
detaljnije na
https://www.askdrsears.com/html/6/T061900.asp
u dobi u kojoj je luka jos savrseno funkcionira odvlacenje/preusmjeravanje paznje pogotovo doma gdje je sve napravljeno tako da moze neometano istrazivati i ima puno prostora... ipak s vremenom vidim kako odvlacenje paznje trazi puno vise kreativnosti s moje strane ali mi je zbog toga drago jer to pokazuje i kako mu sve bolje rade 'bubrezi'![]()
no prije verbalne faze i mogucnosti objasnjavanja djetetu nekih stvari ima dosta nezgodna medjufaza za koju, u mnostvu drugih stvari, dr. sears predlaze i lagano uvodjenje time-outa... kaze da to dolazi sa nekih 18mj. i to nije klasicni time-out vec, koliko mi se sad cini,nekakva tranzicija izmedju odvlacenja paznje i smirivanja djeteta prema 'razmisljanju' o nedopustenom ponasanju...
ipak, priznajem da mi se malo ucinilo pre rano za takvu metodu kad sam to procitala (he,mozda zato jer ju i sagledavam 'iz aviona' ali mozda i zato jer podcjenjujem djecje sposobnosti) ali bas bi zato rado pitala vas jeste li i,ako da -kako,koristile tu metodu u toj dobi i,ako da, sto vas je to iskustvo naucilo...