Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: rad na 4h i nova trudnoća

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno rad na 4h i nova trudnoća

Radim 4 h, i to sam dobila od centra za soc. rad do 11.mj ove godine.Ako mi to kojim slučajem produže,kako će se to manifestirati s novom trudnoćom i prodiljnim?Da li mi to automatski ukidaju,ili se normalno uzima moj prosjek plaće koju dobivam pola od firme a pola od centra?

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Re: rad na 4h i nova trudnoća

Citiraj stella prvotno napisa
    Radim 4 h, i to sam dobila od centra za soc. rad do 11.mj ove godine.Ako mi to kojim slučajem produže,kako će se to manifestirati s novom trudnoćom i prodiljnim?Da li mi to automatski ukidaju,ili se normalno uzima moj prosjek plaće koju dobivam pola od firme a pola od centra?
    ne možeš koristiti dva prava
    znaći otvaranjem porodiljnog ukida ti se ovo pravo (znaš koje )

kužiš
    ti i otac radite puno radno vrijeme, djetetu treba posebna skrb
    majka ostvaruje pravo da bude s djetetom
    a ako je mama na porodiljnom znaći da je doma s djetetom
    i da joj to pravo ne treba
    (narodnim jezikom rečeno)

a btw. za prosjek, baš me zanima, al na R1 trebalo bi pisat jedno i drugo a dali se dio od czss obračunava za prosjek porodiljne naknade zaista ne znam....

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nine,hvala,ma ja sam to malo krivo gore i napisala valjda,jer znam da ako idem na čuvanje ili porodiljni,onda gubim pravo rada na 4 h.Upravo me zanima to kako će mi obračunat bolovane i porodiljni,tj hoće li uzet u izračun i dio koji dobivam od czsr,ili samo moju polovicu plaće u firmi,jer ako bude tako onda nam je država zbilja lopovska.To bi značilo da bih onda trebala prekinuti ovo pravo od 4 h i ići neko vrijeme raditi puno radno vrijeme da bih imala maximalni porodiljni???!!!
    Pliz,ako netko zna neka se javi

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam sigurna, ali s obzirom na drzavu moglo bi biti tako.
    tvoja je situacija specificna, pa ne znam detaljno, ali ako recimo radis negdje i imas npr. 75% satnice, onda dobivas i 75% naknade.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I naknadu za bolovanje i rodiljnu izračunavaju na osnovi cijene radnog sata koju tvoj poslodavac napiše na onom obrascu (ne mogu se sjetiti broja, ima ga za downloadati na HZZO-u web), pa prema tome dobivaš naknadu koja je u visini tvoje normalne plaće.

ja sam radila na pola radnog vremena za drugih 6 mjeseci života djeteta i onda odmah nastavila na komplikacije u trudnoći i tako je bilo, sa pola plaće za pola radnog vremena naknada je bila u visini cijele plaće, jer radiš pola sati i dobiš pola plaće - cijena sata je ista kao da radiš 8 sati i dobiš cijelu plaću. Oni uzmu cijenu sata i množe ju s brojem radnih sati taj mjesec u državnim i javnim služabama (za sve isto)
    Samo se ne daj zbuniti... mene su skoro zakinuli jer nitko prije mene nije imao takav slučaj u našem područnom uredu pa su bili izgubljeni, u županiji govorili jedno, u gradu drugo a ja zvala ZG i rekla da ovi nemaju pojma pa su ih onda oni zvali... sad kad se pojavim teti u HZZO za naknade u očima joj vidim bijes, još uvijek - ali nisam se dala zbuniti i na kraju je ispalo da sam ipak ja u pravu a da bi one trebale bolje proučiti pravilnike.
    I da, na tom obrascu moraš imati bar dva zabilježena mjesečna primanja da imaju iz čega izračunati prosjek.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala na odgovorima.Pa da zbilja ima logike,ako radim 4 h,od firme primimpola plaće,a u biti je cijena sata jednaka kao da radim 8 sati.Već tako radim višeod pola godine,pa ne bi trebalo bit problema kad mi u firmi budu pisali prosjek.Ajde se Didi probaj sjetiti gdje si zvala u Zg pa da se i ja raspitam ako me u područnom uredu budu zafrkavali.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo sad sam zvala hzzo u Veliku goricu i toliko me žena uzrujala da ne mogu k sebi doći.Naravno,rekla je daako radim pola radnog vremena da je imoj prosjek toliki za porodiljnu naknadu.Eto,pa sad nek čovjek nešto kaže!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo sam takav odgovor dobila i ja na prvi poziv.... ja zaista ne mogu vjerovati da ljudi mogu biti toliko nesposobni i neupućeni u svoj vlastiti posao...NE DAJ SE!!!!

ne znam šta sam zvala... centralu pa pitala za izračunavanje rodiljnih naknada pa od jednog do drugog telefona... stvarno ne znam .
    Možeš probati i ovako... uzmi taj obrazac, koji tvoj poslodavac šalje HZZO-u, neka ti ga "kobajagi" popune (bez štambilja), tamo lijepo piše - koliko novaca za koliko sati mjesečno i na dnu stoji bruto i neto cijena sata pa neka ti izračunaju cijenu sata. Kad to naprave pomnoži ju sa 172 (otprilike mjesečni prosjek sati) i vidi da li ti je to u visini plaće (a ne više od 4250 kn, to valda znaš da je vrh koji možeš primati bez obzira na plaću. Ako jest, baš te briga za nesposobne službenice, nosi im taj papir i odi na rodiljni bez briga....

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala Didi još jednom.Ja jučer tu žensku na hzzo-u pitam da li oni moju porodiljnu naknadu i bolovanje za čuvanje tudnoće računaju po satu,dakle ovo što si ti navela kolika plaća pa podijeliti s brojem satimjesečno,jer primjerice ja sad dobivam oko 5000 kn, i to mi firma daje 2600,za 80-ak sati i malo manje isplaćuje centar (firma koristi poreznu olakšicu),znači za ostalih 80 sati.I po tome bih onda zbilja trebala dobivati 4250 kn, a ženska kaže ako sad dobivate 2600 onda ćete toliko i dobivate.Uopće nije spominjala nikakav obračun po satu.Joj,koliko patnje i živaca dok kod nas nešto saznaš.Tako su me zakidali i za ovo pravo da uopće radim 4h,pa sad još i ovo.Zbilja nam je država katastrofa!!!Ovaj tjedan ne radim,pa sljedećiću u firmi baš pitati ako bi mi htjeli napraviti izračun.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam radila na pola radnog vremena za drugih 6 mjeseci života djeteta i onda odmah nastavila na komplikacije u trudnoći i tako je bilo, sa pola plaće za pola radnog vremena naknada je bila u visini cijele plaće, jer radiš pola sati i dobiš pola plaće - cijena sata je ista kao da radiš 8 sati i dobiš cijelu plaću. Oni uzmu cijenu sata i množe ju s brojem radnih sati taj mjesec u državnim i javnim služabama (za sve isto)
    ovo je drugačija situacija poznavajuć stelline druge postove, ona dobiva naknadu od czss, a to je skroz drugačija naknada plače..
    sad je pitanje da li na R1 se upisuje da si npr za 8 radno vrime jer ti je ugovorno toliko dobila npr 2000kn od firme ili se piše 2000kn od firme i još 2000kn od czss, al svakako nije obračun za 4 sata jer ti "teoretski" radiš 8 h....

a novi R1 ide za situaciju kada prođe više od mjesec dana od starog R1 na kojeg je naknada plače obračunavana. a tebi ej prošlo više stoga tih 2600kn nemaju veze.
    treba ti razgovor s pametnim informiranim knjigovođom, ja bi ti pitala al teško mi je bez potpunih detalja, a pitam li svoju još će mi reći šefici da sam opet trudna i da pitam za sebe
    a ionako imam komad trbuha od iza trudnoće

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajme,ne mogu vjerovati da je to tako komplicirano.Taman sam mislila da sam dobila pravu informaciju,ali vidim da će s tim bit problema do kraja.Na žalost nemam nikakve knjigovođe oko sebe da poznajem,pa ću se morat potrudit naći nekoga.Ima li tu na Rodi koja dobra knjigovotkinja spremna pomoći?
    Hvala nine

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Stella, mislim da ti je ovdje odgovor:

Citiraj Didi prvotno napisa
    I naknadu za bolovanje i rodiljnu izračunavaju na osnovi cijene radnog sata koju tvoj poslodavac napiše na onom obrascu (ne mogu se sjetiti broja, ima ga za downloadati na HZZO-u web), pa prema tome dobivaš naknadu koja je u visini tvoje normalne plaće.

Samo se ne daj zbuniti... mene su skoro zakinuli jer nitko prije mene nije imao takav slučaj u našem područnom uredu pa su bili izgubljeni, u županiji govorili jedno, u gradu drugo a ja zvala ZG i rekla da ovi nemaju pojma pa su ih onda oni zvali... sad kad se pojavim teti u HZZO za naknade u očima joj vidim bijes, još uvijek - ali nisam se dala zbuniti i na kraju je ispalo da sam ipak ja u pravu a da bi one trebale bolje proučiti pravilnike.
    I da, na tom obrascu moraš imati bar dva zabilježena mjesečna primanja da imaju iz čega izračunati prosjek.
    Didi je radila pola radnog vremena, a pola radnog vremena je bila na rodiljnom dopustu. Za novo bolovanje dobila je opet punu naknadu, jer je:

pola plaće : pola mjesečne satnice = tvoj ugovoren neto sat rada, isto kao da dijeliš punu plaću sa punom satnicom.

ovo je drugačija situacija poznavajuć stelline druge postove, ona dobiva naknadu od czss, a to je skroz drugačija naknada plače..
    Po mom mišljenju, za stellu je isto, da li CZSS i HZZO isplaćuju plaću za tih pola radnog vremena, mislim da je svejedno.

Stella, žao mi je što "uživo" ne znam takav slučaj, pa u ništa ne mogu biti sigurna 100%. Napiši mail HZZO-u, detaljno opiši svoje slučaj, oni prilično brzo odgovore:

glasnogovornica@hzzo-net.hr

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala Minnie,baš na taj mail sam poslala upit prije barem tjedan dana,ako ne i više,pa još nikakvog odgovora nisam dobila.Ja se iskreno nadam da će to bit zaista tako kako ste mi napisale.Ako još išta doznate u međuvremenu,bila bih zahvalna da mi napišete.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo stavljam odgovor iz HZZO-a koji mi baš i nije dao neke detalje oko samog obračuna moje naknade.

povodom Vašeg upita koji smo zaprimili u Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje 17. srpnja 2006. godine, vezano uz ostvarivanje prava na rodiljnu naknadu, odgovaramo sljedeće.

Prema odredbi članka 94. stavka 1. Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine" broj 64/06. - pročišćeni tekst) osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stjeće pravo na naknadu.

Sukladno odredbi članka 96. navedenog Pravilnika u osnovicu za naknadu ne uzimaju se novčana primanja koja se prema propisima o porezu na dohodak ne smatraju plaćom (tu spadaju i primanja koja se isplaćuju iz državnog proračuna).

Kao što ste već i sami vjerojatno upoznati putem sredstava javnog informiranja o novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji je donio Hrvatski Sabor, pitanje utvrđivanja osnovice za naknadu plaće je rečenim Zakonom izmijenjeno.

Prema izjavama ministra zdravstva i socijalne skrbi, Nevena Ljubičića, objavljen je članak u Jutarnjem listu od 19. srpnja 2006. godine prema kojem će se u osnovicu za utvrđivanje naknade uzimati i naknada za bolovanje, odnosno rodiljni dopust.

S obzirom da se tu spominje novi zakon kod kojeg će se znači uzimati i dodatne naknade,da li netko od vas zna da li je taj zakon krenuo ili kada će isti postati važeći?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

koja politika, toliko napisati i ništa ne reći, meni je ovo totalno nerazumljivo i uopće ne konkretno - naravno da se odnosi na odgovor HZZO-a

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Još im postavim i konkretno pitanje o mom porodiljnom, i evo dolje odgovora.zaista su neprecizni i čovjek u cijeloj državi nema gdje potražiti podatak koji točno opisivao ono što sam pitala.

Na žalost, kako sam Vam već navela, novi propisi još nisu stupili na snagu, tako da još nisu u primjeni, a područni uredi Zavoda kao niti Direkcija Zavoda još uvijek ne znaju koje će promjene biti obuhvaćene u tim novim propisima. Tek kada novi propisi stupe na snagu, znači, osam dana od dana objave u Narodnim novinama moći će se početi postupati u skladu s njima.To ujedno znači da za sada još vrijede stari Zakoni. Kada novi propisi stupe na snagu, slobodno se možete obratiti u nadležni područni ured Zavoda kako bi Vam se utvrdio iznos rodiljne naknade. Ukoliko bude tada nekih problema, slobodno se obratite u Direkciju Zavoda pismenim putem kako bi Vam se utvrdio iznos rodiljne naknade.
    S poštovanjem, Bruna

-----Original Message-----
    From: Dubravka Bojko [mailto:d.bojko@vipnet.hr]
    Sent: Thursday, July 27, 2006 10:15 AM
    To: Milošević Bruna
    Subject: RE: Odgovor na upit

Od nekoliko područnih hzzo ustanova dobivam različite informacije o visini moje porodiljne naknade,i više zbilja ne znam kome da se u ovoj državi obratim kako bih doznala točan podatak.

From: Milošević Bruna [mailto:bruna.milosevic@hzzo-net.hr]
    Sent: Thursday, July 27, 2006 10:11 AM
    To: Dubravka Bojko

Na žalost ne znamo kada će novi propisi stupiti na snagu, tek kada budu objavljeni u Narodnim novinama, tek će se tada moći početi postupati u skladu s njima. Nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema mjestu Vašeg prebivališta će Vam obračunavati iznos rodiljne naknade.

From: Dubravka Bojko [mailto:d.bojko@vipnet.hr]
    Sent: Thursday, July 27, 2006 10:08 AM
    To: Milošević Bruna

Poštovani,

Zahvaljeujem na Vašem odgovoru.Lijepo bih vas onda molila još za par informacija.Da li znate kada će stupiti na snagu taj novi zakon koji će uzimati u obzir i naknade od bolovanje i slične? I možete li mi objasniti koliko ću onda ja dobivati po sadašnjem obračunu porpdiljnih naknada, jer je polovica moje plaće koju dobivam od firme 2600 kn za 80 sati u mjesecu, a ostatak (drugu polovicu) dobivam od czsc.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Stella, znaš kaj, ti se super držiš bar po tvojim postovima. ovo je već postalo smiješno u našoj državi

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma joj,pa ni sama ne znam kaj ću.Evo, sjedim u firmi,radim i dalje ne znam koliki će mi bit porodiljni,nadam se naravno onom maximalnom,al evo kako naša glasnogovornica hzzo-a lijepo odgovara na pitanja,da čovjek ne zna ništa više.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

očekuj najgore, nadaj se najboljem 8)

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

inače tako funkcioniram,dosta sam pesimistična,pa se volim razveseliti lijepim vijestima.Hvala na podršci.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Stella, novi Zakon o osnovnom zdravstvenom osiguranju izašao je 26.07. u Narodnim novinama, počinje važiti od 03.08.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/2015.htm

Nisam ga još pročitala, nadam se da ću uspjeti večeras, ako što nađem vezano za tvoj slučaj, javiti ću.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Minnie,hvala puno.Puno,puno ste mi pomogle.

Evo što mi je kolegica iz HR-a iz moje firme odgovorila kad sam nju pitala za prosjek:

"Prosjek plaće ( obrazac ER1) bi smo ti mi napravili po podacima
    kako si i radila - pola plaće-pola radnog vremena i to će ti biti osnovica
    za izračun porodiljne naknade ( prosjek ti znači nije "ugrožen" )."

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Minnie,jesi ti uspjela išta od silnog onog teskta naći a da se tiče mene?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Čitala sam i čitala i ništa nisam pametnija. :/

I dalje mislim da nećeš imati problema sa naknadom, da će ti vrijednost sata ostati ista.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ok,hvala,ni meni niš iz toga svega nije jasno. :?

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

jesi šta konkretno saznala u međuvremenu, sad ni meni ništa nije jasno :?

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nisam ništa novo saznala,ali nadam se da će bit onako kako su mi cure iz računovodstva odgovorile: "Prosjek plaće ( obrazac ER1) bi smo ti mi napravili po podacima
    kako si i radila - pola plaće-pola radnog vremena i to će ti biti osnovica
    za izračun porodiljne naknade ( prosjek ti znači nije "ugrožen" )."

ovo bi zbilja bilo logično da tako izračunaju,s tim da ću prije odlaska na čuvanje i porodiljni morat prekinut pravo koje sad koristim , rad na 4h, ili ga stavit u mirovanje do datuma dok mi ne istekne.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo,konačno ja dourala do porodiljnog,ali i dalje nisam znala koliki će mi bit iznos pn.Poslala sam OPET mail glasnogovornici HZZO-a i extremnom brzinom danas dobila odgovor.Stavljam ovdje kopiju maila,jer vidim da ima dosta vas koji ćete ili već koristite srv ili produženi porodiljni,pa da znate kako stvari trenutno stoje ako kojim slučajem kao i ja ostanete trudne:

"Poštovana,

pisala sam Vam već jednom prilikom,ali mi niste dali konkretan odgovor,pa Vam pišem sada u nadi da ću dobiti potrebna objašnjenja.
    Naime,od 12. mj. 2005. sam počela koristiti pravo rada na SRV preko Centra za socijalni rad,koje sam ukinula sa 31.01.2007. radi odlaska na obavezni porodiljni dopust za drugu trudnoću sa 1.2.2007.Polovicu moje pune plaće isplaćivao mi je poslodavac, a nadoknadu do pune plaće CZSC.Neki dan sam u svoj područni HZZO Velika gorica nosila potvrdu o isplaćenim plaćama posljednjih 6 mjeseci,te je tamo napisano da mi je firma isplaćivala polovicu plaće, da sam ostatak ostvarivala preko CZSC (priložila rješenje Centra), te je prosjek mog neto sata ispisan u iznosu 29 kn.
    Gospođa u HZZO-u je na moje pitanje kolika će mi bit naknada odmah rekla "Pa polovica vaše plaće", na što sam je ja uvjeravala da sam ja dobivala punu plaću samo od dvije institucije,a i po mom saznanju iznos porodiljne naknade se izračunava po prosjeku mojih zadnjih 6 plaća,izračuna se cijena neto sata,koja je u mom slučaju 29 kn,te bih po tome trebala dobivat naknadu u iznosu 4250kn.
    Lijepo molim provjeru ovih podataka,jer sam već u nekoliko puta bila zakinuta u svojim pravima,a zaista ne bih voljela doživjet još jedno neugodno iznenađenje krajem ožujka kad bi mi trebala bit isplaćena prva porodiljna naknada.

ODGOVORPoštovana gospođo Bojko,

Vaše zaključivanje je potpuno ispravno, no morate priložiti rješenje službe socijalne skrbi o prestanku korištenja prava na odnosno skraćeno radno vrijeme.Naime, samo u tom slučaju možete ostvariti naknadu plaće za rodiljni dopust za puno radno vrijeme, a od osnovice za naknadu utvrđene na osnovi Vaše prosječne plaće isplaćene u šestomjesečnom razdoblju koje prethodi mjesecu u kojem ste nastupili koristiti rodiljni dopust.

S poštovanjem.Ninoslav Bartulović, dipl. iur
    "

Eto,nadam se da će ove informacije bar nekom poštediti malo živaca,jer sam ih ja podosta izgubila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •