Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Oporuka

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Oporuka

Pozdrav!
    Moja baka bi svu svoju imovinu htjela ostavit najmlađem sinu.Zanima me koliko bi joj trebalo novaca za sve to.I koja je procedura?Gdje treba ići?Kome se obratiti?Hvala!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da to ne moze uciniti jer ostali ako zele mogu zahtjevati nekakav zajamceni dio, tako nesto.
    Al sto se tice oporuke, samo napise i ovjeri potpis kod javnog biljeznika, to je nekih 40kn.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Najbolje bi bilo da oporuku ovjeri kod javnog bilježnika (iako postoji i neka varijanta sa svjedocima, ali nisam sigurna). Ali ako ima više djece, svi imaju pravo na nekakav nužni dio.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nakon dedine smrti(na njega je glasila kuća i sve ostalo),svakom djetetu je pripao njegov dio...kuća je podijeljena na 4 jednaka dijela i baka bi svoj dio ostavila najmlađem sinu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Oporuka napisana vlastoručno je punovažna bez obzira na bilježnike, svjedoke i slično. Dakle, bakica se može nešto naljutiti i usred noći lijepo ausdrajsat dio familije za nasljedstvo.
    Uzgred, sviđa mi se kad se netko ohrabri na takav potez, jer puno više natezanja ostane kad nema oporuke.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Gago prvotno napisa
    Nakon dedine smrti(na njega je glasila kuća i sve ostalo),svakom djetetu je pripao njegov dio...kuća je podijeljena na 4 jednaka dijela i baka bi svoj dio ostavila najmlađem sinu.
    Ona može svoj dio pokloniti najmlađem sinu. U slučaju smrti svako dijete ima pravo na nužni dio bez obzira na oporuku. Jedino u slučaju da se ostala djeca odreknu svog dijela (mogu i dok je baka živa) najmlađi sin dobiva sve.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dakle poptpisujem ovo gore da kod oporuke svaki od potencijalnih nasljednika može i od tog njenog dijela zahtijevati nužni dio. Ali postoji i caka kod npr. darovnog ugovora, a ta je da kod potpisivanja moraju biti prisutni svi potencijalni nasljednici, odnosno moraju biti upoznati s time tko dobiva taj dio i ako odmah ne uloažu prigovor, poslije ne mogu tražiti nužni dio.
    Svejedno, ako hoćete izbjeći poslije komplikacije, najbolje je odmah konzultirati nekog odvjetnika koji će to izbjeći.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Ali postoji i caka kod npr. darovnog ugovora, a ta je da kod potpisivanja moraju biti prisutni svi potencijalni nasljednici, odnosno moraju biti upoznati s time tko dobiva taj dio i ako odmah ne uloažu prigovor, poslije ne mogu tražiti nužni dio.
    Amelie, imaš PP u svezi ovog darovnog ugovora.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Problem je u tome što je ovaj jedan sin nagovara da svoju četvrtinu imovine ostavi njemu,a njemu je već sestra rekla prepisat svoju,tako da bi ovaj imao tri četvrtine,a mlađi samo jednu...Što se baka boji da če ovaj uzet...

Ovaj stariji nije moj tata već stric-tata je dobio svoj dio davno i nije htio ulazit u ovo...

Jel može ona samo njemu dok je živa prepisat svoj dio imovine ili i tada imaju pravo ostali na nužni dio?Baš se ne kužimo ni ja ni baka u to...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

. Ali postoji i caka kod npr. darovnog ugovora, a ta je da kod potpisivanja moraju biti prisutni svi potencijalni nasljednici, prigovor, poslije ne mogu tražiti nužni dio.
    Jesi sigurna da moraju biti prisutni svi potencijalni nasljednici?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Gago prvotno napisa
    Jel može ona samo njemu dok je živa prepisat svoj dio imovine ili i tada imaju pravo ostali na nužni dio?Baš se ne kužimo ni ja ni baka u to...
    Možete probati napraviti ugovor o dosmrtnom (kod javnog bilježnika, imovina odmah prelazi u vlasništvo) ili doživotnom (na sudu, imovina u vlasništvo prelazi časom smrti, u ovom slučaju bake) uzdržavanju.

Tada ta imovina ne ulazi u ostavinsku masu, a nasljednici koji na nju polažu pravo moraju sudski osporiti taj ugovor.

No i ja ti savjetujem da se sa svim pitanjima obratiš odvjetniku - nezahvalno je ovako davati bilo kakve relevantne savjete jer ipak se ne znaju svi detalji.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

htjela sam reći, nasljednici koji misle da na nju polažu neko pravo

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ako se želi izbjeći polaganje prava ostalih nasljednika na nužni dio potpisujem soluciju tome_06, jer tada ta imovina niti ne ulazi u ostavinsku masu i nije predmet ostavinskog postupka.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa
    . Ali postoji i caka kod npr. darovnog ugovora, a ta je da kod potpisivanja moraju biti prisutni svi potencijalni nasljednici, prigovor, poslije ne mogu tražiti nužni dio.
    Jesi sigurna da moraju biti prisutni svi potencijalni nasljednici?
    Tako sam pročitala u zakonu, a i to mi je rekla paravnica u mojoj firmi kad sam išla ju malo konzultirati oko nekog problema. Mislim da su to neke nove stvari uvedene, da toga prije nije bilo.
    Što npr. znači da meni otac za svog života želi darovnim ugovorom dati kuću, moja sestra mora biti upoznata s time. Onda poslije ne može tražiti nužni dio.

kiki

Početno

A što ako je unuk dobio od djeda jedan dio nasljedstva darovnim ugovorom.U stvari ovako-2001.g djed je mm-u darovao jedan dio kuće.Ugovor je sastavio odvjetnik i u njemu se spominje mama mm-a u smislu da se slaže sa time iako nigdje nema njenog potpisa i nije bila u uredu odvjetnika.Njen brat uopće nije znao ništa o tome.2003.g.djed ostatak kuće oporukom ostavlja svom sinu poslije smrti njega i bake i u njoj navodi da se njegova kćer odrekla svega u korist sina tj.mm-a.To isto nije istina jer nigdje nema njenog potpisa niti je ona dala izjavu.Oporuku je sastavio jedan odvjetnik i čuva se na sudu.Zanima me da li će mama mm-a imati pravo na nužni dio i da li to ide automatizmom ili nas čeka borba jer mm od svog dijela će bez problema dati mami ako treba.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kiki ništa ne ide automatizmom, ako mama TM neće zatražiti svoj nužni dio, nitko joj ga neće pokloniti.
    Osim toga ako deda umre prije bake, baka isto dobiva svoj nužni dio pa to još dodatno komplicira.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

kiki,

imovina koja je darovana za života ostavitelja ne predstavlja dio ostavinske mase i o njoj se ne raspravlja u ostavinskom postupku (osim ako koji od nasljednika to ospore, ali to je druga priča).

činjenica da je netko napisao da se treća osoba slaže s odredbama ugovora nema nikakvu pravnu važnost ako ta osoba nije osobno potpisala taj papir.

oporuka se može promijent u svakom trenutku. ali neovisno o tome kakva je, ako su oporukom povrijeđena prava na bračnu stečevinu i nužni dio, prvo će se namirivati navedeno. Mama tm će u ostavinskom postupku moći potražiavati bračnu stečevinu + pripadajući nasljednički odnosno nužni dio.

amelie, možeš pliz javiti u kojem si to zakonu pročitala. naime, odricanje od nasljedstva dok ono još nije otvoreno (a postaje otvoreno tek smrću ostavitelja) je bez pravnog učinka (čl. 134 Zakona o nasljeđivanju) osim u određenim zakonom jasno navedenim slučajevima i isključivo uz solemnizaciju. To i ima logike jer
    Što npr. znači da meni otac za svog života želi darovnim ugovorom dati kuću, moja sestra mora biti upoznata s time.
    tvoja sestra ne mora teoretski biti nasljednik odnosno ona nije jedini nasljednik. pa ako ti nije problem, javi gdje si to pročitala, jer bi me stvarno zanimalo.

kiki

Početno

Amelie32 po oporuci baka je prvi nasljednik a tek po njenoj smrti ( ako djed umre prvi ) ostatak kuće dobiva njihov sin tj.brat moje sveki.Ako se ne varam jednog dana kod otvaranja oporuke sveki se samo mora izjasniti da se ne odriče nužnog dijela.Kada sam spomenula automatizam mislila sam na to da u slučaju da ona to kaže na sudu sud joj dodjeljuje taj nužni dio - barem je tako moja mama dobila ili ipak je bolje angažirati odvjetnika?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uopce nisam znala ovo o nuznom dijelu!

Mogu li ja sad ovdje postaviti SVOJE PITANJE u vezi slicne teme?

Naime, moj djed je prepisao (ziv je jos, baka je umrla) kucu mojoj sestri. Znaci, preskocio je mog tatu, m.strica (on je dobio drugu kucu) i mene i sve dao njoj. Naravno da moj tata pati radi takve radnje jer mu je to rodni dom u Veloj Luci, ali polako je to prihvatio.

Zar postoji mogucnost da se to opovrgne? Koja je razlika izmedju darovnog ugovora i bas prepisivanja u zemljisnje knjige? Da li se mozemo i mi "pobuniti" za nas "nuzni" dio jer ta kuca je djedovina od prije par generacija, a ne stecevina mog djede.

Hvala puno!

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa

amelie, možeš pliz javiti u kojem si to zakonu pročitala. naime, odricanje od nasljedstva dok ono još nije otvoreno (a postaje otvoreno tek smrću ostavitelja) je bez pravnog učinka (čl. 134 Zakona o nasljeđivanju) osim u određenim zakonom jasno navedenim slučajevima i isključivo uz solemnizaciju. To i ima logike jer
    Što npr. znači da meni otac za svog života želi darovnim ugovorom dati kuću, moja sestra mora biti upoznata s time.
    tvoja sestra ne mora teoretski biti nasljednik odnosno ona nije jedini nasljednik. pa ako ti nije problem, javi gdje si to pročitala, jer bi me stvarno zanimalo.
    Čuj ja se zbilja ne sjećam jer je to bilo prije tri godine kad mi se otac jako razbolio, a on je udovac. Za njega se već par godina zakačila jedna ženturača s kojom ima nekakvu vezu (ne žive zajedno, a nisu ni oženjeni) koja silno želi da on njoj prepiše bar polovicu svega što on ima ili da joj kupi stan. Za sada tata odoljeva pokušajima. Onda sam se ja raspitivala kod pravnika i malo sama proučavala jer otac želi stan ostaviti sestri, meni vikendicu, a auto dijelimo po pola i on to svima javno kaže. Tada sam saznala za soluciju darovnog ugovora dok je moj otac još živ npr. daruje mi vikendicu, ali kako smo sestra i ja jedini njegovi nasljednici, rečeno mi je da ona mora biti upoznata s time i prisutna kod potpisivanja tog darovnog ugovora. Na kraju mi to nismo realizirali već je moj otac napravio oporuku.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj kiki prvotno napisa
    Amelie32 po oporuci baka je prvi nasljednik a tek po njenoj smrti ( ako djed umre prvi ) ostatak kuće dobiva njihov sin tj.brat moje sveki.Ako se ne varam jednog dana kod otvaranja oporuke sveki se samo mora izjasniti da se ne odriče nužnog dijela.Kada sam spomenula automatizam mislila sam na to da u slučaju da ona to kaže na sudu sud joj dodjeljuje taj nužni dio - barem je tako moja mama dobila ili ipak je bolje angažirati odvjetnika?
    Pa kakva je to oporuka ? Ako deda umre prvi i baka po tome nasljeđuje, onda će ona moći odrediti kome će ostaviti svoje naslijeđe nakon smrti, a ne deda unaprijed (ako on prije nje umre) njoj određuje kome da što ostavi.
    Ma ljudi tu treba ipak angažirati odvjetnika, oni znaju svoj posao najbolje.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

kiki, amelie ti je već napisala - ne može deda oporučno raspolagati i u bakino ime. postojala je mogućnost zajedničke oporuke - dakle, da takvu oporuku naprave bračni drugovi, sve ostave jedan drugom, a nakon smrti oboje, nasljeđuje xy. no to se više navodno ne priznaje.

svakako preproručam da nagažirate odvjetnika - nasljedno pravo je puno caka.

amelie, ako otac ima vezu s nekom "ženturačom", to bi mogla biti izvanbračna zajednica, što znači da bi kasnije u ostavinskom postupku ta žena mogla potraživati i nužni dio i bračnu stečevinu (ovo zadnje ne vjerujem da bi dobila jer je otac to očito stekao prije nego što je ušao u vezu s njom) no dosta da vam zagorča život. Oporukom se ne može umanjiti njen nužni dio - dakle ona bi imala pravo na polovinu zakonskog djela, što je u ovom slučaju 1/6. NAravno, ukoliko se ta veza održi do smrti oca. Toplo preporučam da se ti i sestra dogovorite s ocem, napravite darovne ugovore ili jedan od gore navedenih ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju i tako ste ipak sigurnije. Provjeri molim te još jednom ovo s darovnim ugovorom, jer moram priznati da to prvi puta čujem.

anita, zakonski nasljednici tvog djeda su njegovi sinovi. kad kažeš "prepisao" ne znam na što misliš. ako je već potpisao darovni ugovor tada je potrebno taj ugovor osporavati i tražiti povrat dara (u ostavinsku masu) - to je kompliciranije. ako je samo napravio oporuku, tada ćete u ostavinskom postupku potraživati svoj nužni dio što iznosi polovinu zakonskog dijela - dakle u ovom slučaju 1/4 - to je vrlo jednostavno i rješava se odmah u ostavinskoj raspravi. Darovni ugovor je osnova za prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    amelie, ako otac ima vezu s nekom "ženturačom", to bi mogla biti izvanbračna zajednica, što znači da bi kasnije u ostavinskom postupku ta žena mogla potraživati i nužni dio i bračnu stečevinu
    Zar nije izvanbračna zajednica samo ako žive zajedno :?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

načelno, je, makar zakon kaže "životna zajednica", a i neki bračni parovi ne žive zajedno na papiru.

međutim, ko kaže da ta žena neće sutra doseliti njenom ocu?

bolja je prevencija

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Toma 06 hvala ti na savjetima, ja ti to već sve znam i jako sam zabrinuta jer moj otac nije htio pristati na darovni ugovor ni prepisivanje imovine za života, niti ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nego Toma06 možeš mi malo objasniti taj pojam izvanbračne zajednice. Naime moj otac je prijavljen na adresi svoga stana i tu još živi moja sestra. On možda dvije ili tri noći u tjednu prespava kod dotične ženturače, a pouzdano znam da je i financijski potpomaže. Ona je prijavljena na svoju adresu i nikada ne dolazi u tatin stan jer ne može smisliti moju seku. Ljetovanje od 2 tjedna provode zajedno u njenom apartmanu na moru ili kod njegovih prijatelja. Svaku nedjelju on je vodi negdje u restorane i to je to. Kako se zove takva veza ? Ja bih rekla seksualno - financijska , ali da li je to izvanbračna zajednica (to tako traje već 10 godina, s povremenim prekidima.) Za stalno će prekinuti valjda jedino ako on ostane bez love ili impotentan.

kiki

Početno

Amelie32-
    imam još par pitanja:
    - da li se darovni ugovor može osporiti ako si upisan kao vlasnik u zemljišne knjige i uložio si novce tj.povećao darovanu nekretninu
    -što ako u oporuci stoji pod točkom 1 da djed poslije svoje smrti ostavlja nekretnine svom sinu i onda ih nabraja a pod točkom 2 stoji da sve iz točke 1 dobiva njegova supruga te pravo doživotnog korištenja i stanovanja u tim nekretninama a pod točkom 3 da je kćer namirena jer njen sin uz njenu suglasnost nasljeđuje njen dio i spominje se darovni ugovor - nigdje nema njene izjave ni potpisa-po meni je ovo totalno sve bezveze napisano i neznam da li je pravno ispravno tj.valjano

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kiki rekla sam ti da je najbolje obratiti se odvjetniku. Meni je ova "oporuka" tvoga dede skroz nemoguća, više su mi to nekakva uputstva za upotrebu u slučaju ....
    A što se tiče darovnog ugovora, tko zna koliko je vremena prošlo i možda je nastupila zastara. Ponavljam opet najbolje odi k odvjetniku koji se bavi baš takvim stvarima.

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Amelie32, samo sam ti htjela napomenuti da auto ne može ići na dva djela nego se netko mora odreći u korist drugoga, ja imala taj slučaj.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

amelie, voljela bih da ti mogu točno objasniti izvanbračnu zajednicu, ali ni zakon tu baš nije sasvim jasan. na legalis.hr imaš forum na kojem se puno raspravlja i o tome i vidjet ćeš da je svaki slučaj za sebe. u konačnici se svodi na to da u postupku uspije onaj ko ima boljeg odvjetnika. A sve zato što zakon nije detaljnije uredio izvanbračnu zajednicu nego samo "životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca" - primjer muška i ženska osoba, cimeri, žive zajedno na istoj adresi za vrijeme npr. studija - životna zajednica? da, izvanbračna zajednica? ne.

žao mi je što ti nisam puno pomogla, ali ako ta veza traje 10 godina - razgovarajte s ocem, riješite imovinu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •