rade epi. uglavnom pod mus jer je bilo (prije) dosta oštečenja bebine glavice
ajooooj
trebali bi si ti koji tako misle malo pročitati ovo WHO-Skrb tijekom normalnog porođaja
-praktični vodič

U literaturi se, osim gore spomenutih, spominje nekoliko razloga za liberalno
korištenje epiziotomije. Ti razlozi uklju)uju argumente da epiziotomija zamjenjuje
nepravilno napuknu5e izravnim, kratkim operacijskim rezom kojeg je lakše sašiti i
zacjeljuje bolje od napuknu5a (Cunningham et al, 1989.); da liberalna upotreba
epiziotomije sprje)ava ozbiljna ošte5enja me7ice; da liberalna epiziotomija sprje)ava
traumu glave fetusa; da epiziotomija sprje)ava ošte5enja miši5a zdjelice i time
sprje)ava urinarnu stres inkontinenciju.
Dokazi koji podupiru pretpostavljene koristi liberalne primjene epiziotomije, istraživani
su u nekoliko studija na slu)ajnom uzorku (Sleep et al, 1984, 1987; Harrison et al,
1984; House et al, 1986; Argentine episiotomy trial, 1993.). Podaci proizašli iz tih
istraživanja nisu dali dokaze koji podupiru takav pristup. Libralna upotreba
epiziotomije povezana je s ve5om u)estalosti ošte5enja me7ice i manjim postotkom
žena s nedirnutom me7icom. Skupine žena i s liberalnom i s ograni)enom upotrebom
epiziotomije iskusile su usporedivu razinu perinealne boli pri ispitivanju, 10 dana i 3
mjeseca nakon poro7aja. Ne postoji dokaz o zaštitnom u)inku epiziotomije na stanje
fetusa.
U naknadnom istraživanju do tri godine nakon poro7aja nije prona7en nikakav
utjecaj liberalne epiziotomije na urinarnu inkontineciju. U studiji promatranja 56.471
poro7aja kojima su asistirale primalje, utvr7eno je 0,4% tre5estupanjskih napuknu5a
ukoliko nije bilo epiziotomije i isti postotak s mediolateralnom epiziotomijom.
U)estalost medijalne epiziotomije bila je 1,2% (Pel and Heres,1995.).
Porodni)ar koji izvodi epiziotomiju trebao bi biti osposobljen primjereno sašiti razdore
i rez. On ili ona trebali bi biti obu)eni za oboje. Epiziotomija bi se trebala izvoditi i
šivati pod lokalnom anestezijom, uz prikladne mjere predostrožnosti za prevencije od
AIDS-a ili infekcije hepatitisom (vidi 2.8).
Zaklju)no tome, ne postoji vjerodostojna opravdanost da liberalna ili rutinska
upotreba epiziotomije ima koristan u)inak, ali postoje jasni pokazatelji da može
izazvati štetu.
Me7utim, u dotad normalnom poro7aju postoje povremeno opravdani
pokazatelji za epiziotomiju, ali je preporu)ljiva ograni)ena upotreba takve
intervencije. Kao cilj trebao bi biti postavljeni postotak epiziotomija poduzetih u
istraživanjima u Engleskoj (10%) bez štetnog utjecaja na majku ili dijete (Sleep et
al,1984.).
A i zdrav razum kaže da ne može koža i mišić oštetiti glavu, nego nešto puno tvrđe.
Npr. nalijeganje na trbuh i prebrzi izgon kroz zdjelicu, koji se(mislim na prebrzi izgon) svugdje kod nas forsira.
Kad bi pustili izgon da traje koliko mu je prirodno, bez tiskanja na silu, trajao bi barem 20ak minuta.
Tada se i bebina glava ima vremena polako formirati i ženina međica dovoljno rastegnuti da ne puca.
Pa još kad bi pustili da gravitacija (uspravni položaj ili čučanje isl) radi svoje...