iz iskustva neznam,jer su ljetos taman preuređivali rađaonu tako da muževi nismu smijeli biti na porodu,ali rekli su na tečaju da se ostavi br.mob.pa ga zovuthalia prvotno napisa
iz iskustva neznam,jer su ljetos taman preuređivali rađaonu tako da muževi nismu smijeli biti na porodu,ali rekli su na tečaju da se ostavi br.mob.pa ga zovuthalia prvotno napisa
ajme cure, pa zar su 1-2 fete kruha s margarinom doručak za babinjaču?
meni je to bilo premalo.
a kad sam dobila za ručak goveđi jezik, brrrrr.
nisam ni ja izbirljiva, mada inače pazim da jedem što zdravije, ali bolnička klopa je bolnička klopa.
i falilo mi je vode u ogromnim količinama, bila sam stalno žedna i sav onaj čaj što su mi donijeli nije mi bio dovoljan, pila sam još bar litru nečega dnevno.
...al mi je zato juha od bobići jako prijala.
e da, doručak je bio prepremali i to još tek u pola deset, a budna od šest, umrla bih od gladi da nisam imala ništa drugo.
tu uskaću keksići i mlijeko!Nika prvotno napisa
![]()
Ja ću poludit s vamalali prvotno napisa
, najveći problem klopa. Ljudi, ja sam u neurozi, trebam ić rodit za mjesec i pol! Šalim se (-:, dobro je to da je ovakva atmosfera na topicu.
Evo, vraćam se s jednom novom informacijom. Stolac koji je prije bio stolac za rađanje, sad služi za davanje klistira, joj.
Kažu da ne daju drip i ne rade epi samo tako i da to treba odmah reći... No, vidjet ćemo.
Dobro, znači za sad: Ne nosi ništa za bebu i nosi termosicu s hranom!
Jesam, jučer su nas proveli rodilištem i petim katom. Sad mi je kao lakše.
Muž se oduševio malim bebama, cijeli dan priča o njimai nikako mu nije jasno zašto su dvije male bebice bile odvojene od mama. Jadan, AP-tata da ni ne zna, (-:.
Rekli su mi da drip i epi ne rade nužno i odmah, nego da zamolimo da ide tijekom kako mi želimo i da će oni dati sve od sebe. U kadi sigurno ne rade epi jer međica omekša, međutim meni kada nije opcija. Nekako se ne mogu pomiriti s tim da u bolovima ležim u vodi. Ne znam... Na stolčiću stavljaju komprese, ali je sestra rekla da je tamo silno važno kontrolirano tiskanje pa se nadam da ću bit dobra i poslušna po tom pitanju.
I rekli su mi da:
-Ne nosim sok, dobit ću vodu,
-Da, obroci su mali i loši, oni to znaju i trude se dobiti veće, poglavito za mame koje doje,
-Tata može vidjeti bebu i doći u posjetu samo onih sat vremena dnevno, to me rastužilo, al dobro, preživjet ćemo dva, tri dana (nadam se da će biti sve ok),
-Pokušavaju isposlovati i jutarnje posjete zbog toga,
-Lijepo mole sicilijanske obitelji od 30 članova da odjednom ne dolaze u sobu u posjete, dijete će ionako ličit na onog kog hoće i kad dođe doma :p,
-Podupiru dojenje i mole da ih se stalno sve pita,
-Sestre s petog kata znaju i čule su da se žale na njih, tako da je glavna sestra rekla da nisu one krive, da je mamama ponekad teško poslije poroda, bebe plaču, rana od epi boli, iscrpljene od poroda pa tako i reagiraju. Ne znam. Vidjet ćemo. Ali dobro je što su čule i što se trude popraviti, nadam se.
Uglavnom sam stalno nešto zapitkivala i dam se kladit da sam 70% trudnica iz grupe užasno išla na živce, ali njihov problem. Ne pada mi na pamet doći tamo i onda se lupat u glavu što nešto ne znam.
ma pustit ce oni tatu da virne svako malo u rodiliste. moj je cekao ujutro pred vratima pa nisu imali srca ga spedit doma, a i drugi tate su dolazili i ispunjavali zelje svojim boljim polovicama. ali, samo tate.
oni tako kazu da ne krenu karavane...
Ma super :D
Meni se tako i tako tamo nikog ne gleda, osim muža. Kumovima smo odmah zabranili dolazak i svim prijateljima i poznanicima. Ne znam kako ćemo srediti tandem punica/svekrva, ali ajde, njih ćemo još nekako preživjeti.
Dobro da puste tate, bar malo(otela sam se kontroli sa smajlićima, pardon, al to mi je dobra vijest)
MM je meni dolazio kada je stigao,i ujutro i za vrijeme posjete.
i nama su pokazivali rađaonu,a kada sam došla roditi su je taman preuređivali.tako da im je rađaona bila skoro pa na hodniku nekakvom.
da,i vodu ti daju ako pitaš
i mm je dolazio i ujutro i za vrijeme posjete pa čak i navečer.
Cure,blago vama, ja sam bila za vrijeme zabrane posjeta zbog gripe pa smo se 6 dana gledali kroz staklo......![]()
A ovo za sestre sa 5. kata, baš mi je drago da su čule što rodilje misle, ja sam taj poslijeporođajni period u bolnici jako dobro podnijela pa se one baš i ne mogu vaditi na mame koje boli rana od epi, bebe koje plaču itd., onakvo ponašanje nema isprike.
Samo da javim, jučer nam je dr. Finderle na predavanju rekao da ako želimo, pupčanu vrpcu mogu presjeći tek kad prestane pulsirati...
Sve je to, dakako, još teorija, ali ću vas sigurno obavijestiti o tome kad postane i praksa![]()
joj iskreno se nadam da će to sve krenuti na bolje jer nama su isto na tečaju pričali bajke...poslje surova realnost...koja je btw puno puno bolja od ostalih hr rodilišta, ali opet daleka od momandbabyfriendly kakvom je predstavljaju...
E, to je ono što me straši i ljuti istovremenoSun prvotno napisa
![]()
Ništa, mantrat ću da sve prođe dobro i mirno...uf.
Za Riječko sve najj najj, ali sve se kod nas prodaje. Dal znate da tata može prerezati pupčanu ako doplati nekih 150 kn. (ako ne i više) MM mi je rekao kad je išao platit da su ga pitali![]()
Da i ja sam vidjela stolčicu koja služi za davanje klistira i brijanje![]()
A sestre sa petoga kata-UŽAS!!!! Jedina pohvala glavnoj sestri koja je odmah ujutro došla do mene, popričala samnom. Ma predivna žena.
Najgora je ona štriga sa dječijeg-Crna, ima onu pregaču kao što smo nosili u prvom osnovne, ima naočale sa crnim okvirom. E ta je-uh---užas!!!!!!!![]()
Vodu su mi dali da pijem na porodu, a epizotomiju rade rutinski.
Eto, nama su se kleli da ne rade epi, a ja sve Riječanke i cure iz okolice koje znam da su rodile u Ri rodilištu znam da su rezane. Zapravo, sad sam se sjetila, znam jednu kojoj nisu radili
Za doplatu nam nisu rekli, naravno... I vidjeli smo glavnu sestru i stvarno je draga, ali pretpostavila sam da je stvar u onim drugima, koje ostanu same poslije, uf.. Ti si nedavno rodila, jelda?
Možda ne rade epi kad se dođe od negdje drugdje jer im je to dobra reklama.
I za crnu sestru sam čula
: isprepadani smajlić;
MM je isto presjekao pupčanu vrpcu, nitko ga nije tražio za to nikakve novce :shock: .Irena001 prvotno napisa
Možda ste vi nešto krivo shvatili, jer plaća se prisustvo oca na porodu, tj. ono sterilno odijelo (o kojem imam svoje mišljenje, al to je druga priča).
Nisu mi radili epi, niti ijednu drugu intervenciju, ali sam imala ekipu sklonu prirodnom porodu (bio je porod u vodi) i jasno sam rekla svoje želje i tražila da se ne intervenira , osim iznimno ako bi meni ili bebi bio ugrožen život.
Thalija-da rodila sam prije mjesec dana.mamma Juanita prvotno napisa
Ma MM je bio samnom na porodu, i kada je išao platit 350kn. za prisustvo na porodu, ova kojoj je plačao ga je pitala 100% Nije laž.
Uz to, primjetila sam da uglavnom ženske koje nisu domaće hvale sestre 5 kata. Biti će stvarno da čim je netko izvan Rijeke da se prema njima bolje ophode.
Za 3 kat(rodilište) -osoblje same riječi pohvale!!!
A po pitanju epi. jedna cura (inače medicinska sestra) mi je rekla (ona je rodila 2 tjedna poslije mene) da je pričala sa ginekologom Buljanom koji radi u Crikvenici, te da joj je on rekao da u Ri. rade epi. uglavnom pod mus jer je bilo (prije) dosta oštečenja bebine glavice, pa da zato.
Iako meni osobno ova priča baš ne drži vodu, ali tako mi je ženska rekla.
Mene osobno nitko niš ni nije pitao, samo su me caknuli.![]()
ajoooojrade epi. uglavnom pod mus jer je bilo (prije) dosta oštečenja bebine glavice![]()
trebali bi si ti koji tako misle malo pročitati ovo WHO-Skrb tijekom normalnog porođaja
-praktični vodič
A i zdrav razum kaže da ne može koža i mišić oštetiti glavu, nego nešto puno tvrđe.U literaturi se, osim gore spomenutih, spominje nekoliko razloga za liberalno
korištenje epiziotomije. Ti razlozi uklju)uju argumente da epiziotomija zamjenjuje
nepravilno napuknu5e izravnim, kratkim operacijskim rezom kojeg je lakše sašiti i
zacjeljuje bolje od napuknu5a (Cunningham et al, 1989.); da liberalna upotreba
epiziotomije sprje)ava ozbiljna ošte5enja me7ice; da liberalna epiziotomija sprje)ava
traumu glave fetusa; da epiziotomija sprje)ava ošte5enja miši5a zdjelice i time
sprje)ava urinarnu stres inkontinenciju.
Dokazi koji podupiru pretpostavljene koristi liberalne primjene epiziotomije, istraživani
su u nekoliko studija na slu)ajnom uzorku (Sleep et al, 1984, 1987; Harrison et al,
1984; House et al, 1986; Argentine episiotomy trial, 1993.). Podaci proizašli iz tih
istraživanja nisu dali dokaze koji podupiru takav pristup. Libralna upotreba
epiziotomije povezana je s ve5om u)estalosti ošte5enja me7ice i manjim postotkom
žena s nedirnutom me7icom. Skupine žena i s liberalnom i s ograni)enom upotrebom
epiziotomije iskusile su usporedivu razinu perinealne boli pri ispitivanju, 10 dana i 3
mjeseca nakon poro7aja. Ne postoji dokaz o zaštitnom u)inku epiziotomije na stanje
fetusa. U naknadnom istraživanju do tri godine nakon poro7aja nije prona7en nikakav
utjecaj liberalne epiziotomije na urinarnu inkontineciju. U studiji promatranja 56.471
poro7aja kojima su asistirale primalje, utvr7eno je 0,4% tre5estupanjskih napuknu5a
ukoliko nije bilo epiziotomije i isti postotak s mediolateralnom epiziotomijom.
U)estalost medijalne epiziotomije bila je 1,2% (Pel and Heres,1995.).
Porodni)ar koji izvodi epiziotomiju trebao bi biti osposobljen primjereno sašiti razdore
i rez. On ili ona trebali bi biti obu)eni za oboje. Epiziotomija bi se trebala izvoditi i
šivati pod lokalnom anestezijom, uz prikladne mjere predostrožnosti za prevencije od
AIDS-a ili infekcije hepatitisom (vidi 2.8).
Zaklju)no tome, ne postoji vjerodostojna opravdanost da liberalna ili rutinska
upotreba epiziotomije ima koristan u)inak, ali postoje jasni pokazatelji da može
izazvati štetu. Me7utim, u dotad normalnom poro7aju postoje povremeno opravdani
pokazatelji za epiziotomiju, ali je preporu)ljiva ograni)ena upotreba takve
intervencije. Kao cilj trebao bi biti postavljeni postotak epiziotomija poduzetih u
istraživanjima u Engleskoj (10%) bez štetnog utjecaja na majku ili dijete (Sleep et
al,1984.).
Npr. nalijeganje na trbuh i prebrzi izgon kroz zdjelicu, koji se(mislim na prebrzi izgon) svugdje kod nas forsira.
Kad bi pustili izgon da traje koliko mu je prirodno, bez tiskanja na silu, trajao bi barem 20ak minuta.
Tada se i bebina glava ima vremena polako formirati i ženina međica dovoljno rastegnuti da ne puca.
Pa još kad bi pustili da gravitacija (uspravni položaj ili čučanje isl) radi svoje...
Ma jasno je to meni, zato sam i rekla da mita priča ne drži vodu![]()
Stavila sam to i za one koji daju takve izjave, puno očiju čita forum.
Zanima me, što ako se dogodi da sam oko termina poroda blizu Rijeke i da mpram ići tamo roditi, a da prije nsiam bila ni na jednom pregledu? primili bi me, zar ne? Ali jel tada moguć bazen i slične stvari?
naravno da bi te primili, a za bazen moraš imati uredne nalaze (krv i brisevi) a to možeš obaviti prije bilo gdje. I onda ako je slobodna prime te u kadu.
branka, nisi još odabrala rodilište?
primili bi te, samo za kadu moraš imati sve uredne nalaze.
meni je doktor na pregledu u bolnici kad sam se došla "dogovoriti" za porod u vodi rekao da više ne rade oko toga neke procedure, ako je kada slobodna - samo uskačeš!
Ja sam isto uskočila u kadu a da prije toga nisam bila na dogovoru u živo, dogovarali smo se telefonski, a na dan kad je trebao biti pregled desio se porod.
Bitno je da imaš sve papire sa sobom.
Nika, ma nekako si više mislim da ću na SD jer zapravo ne znam što znače uredni nalazi.
Ako meni dr stalno u zadnje vrijeme radi tog skraćenog cerviksa i niskog nošenja i anamneze prošle trudnoće piše - prijeteći spontani pobačaj - a dobila sam i dexić, iako se zapravo zasad ništa strašno nije dogodilo, ali se on boji da se ne počnem ranije otvarati................ - onda to baš i nisu uredni nalazi ili što?
Mislila sam si ako se slučajno baš tada nađem tamo negdje u okolici na moru, što onda?
Gdje se ono naprave brisevi? ma pogledat ću opet one topice
branka, mislim da ti nema to veze.
Važno je :
- da je beba na glavu
-da iomaš normalan tlak
-da nemaš hepatitis A,B,C, klamidiju i HIV
Stvarno? pa onda super. Iako, nisam još sigurna. Nika![]()
Zaboravila sam da moraš biti u terminu, dakle bar 37 tjedana trudnoće.
I jos treba WAR i bakterioloski bris cerviksa.. znaci da ti sad sve tu nabrojim ponovno:
1) WAR (iz krvi) pretraga ima 4 imena i na nalazu ne pise naziv WAR sto je mene zbunilo vec EIA.. cisto da znas
2) Bakterioloski bris cerviksa
3) Bris na klamidiju
4) ANTI HIV
5) HEPATITIS B i C
A gdje se to sve može napraviti?
Briseve ti uzme tvoj ginekolog pa ih nosis u Rockfelerovu ili Mirogojsku ili vidi da li tvoj Dom Zdravlja ima organiziran prijevoz za te pretrage (u VG ima, platis 5 kn za to i super i nalaz dode tu!, moglo bi biti i u samoboru).
WAR i hepatitise obavljas u zavodu za transfuziju u petrovoj.
Racunaj da za neke od ovih nalaza treba i po 2 tjedna da budu gotovi (klamidija).
a anti HIV u Zaraznoj, jel?
I koliko najviše smiju biti stari ti nalazi?
Ako napravim sad, vrijedi za dva mjeseca?
Vrijedi, barem u Rijeci nisu toliko zahtjevni
Važno je da su nalazi od ove trudnoće!!!
Javljam da je sinoć još jedan par iz Zagreba dočekao svog malog plivača u Rijeci!!
Mislim da nisu ulogirani, nego samo prate, pa ću ja ukratko iskustva, a možda se i oni jave kad se vrate.![]()
Daklem, krenuli su u Rijeku jer je procurila plodna voda, od trudova niš. Došli tamo, ona već 5 cm otvorena. Pa malo priprema, lopta, pregled - 7 cm. Trudovi dosta slabi (ali očito efikasni). U ovoj fazi su joj pripremili kadu i pustili ju unutra, no nakon 2 sata je izašla ponovo van (jer su u vodi trudovi postali slabiji). Vani trudovi opet jači. Nude joj drip, koji glatko odbija: "pa sve tak dobro ide.. nećete valjda sad na kraju?!". Nakon 45 min ponovo u vodu. Uspješno(hm, nisam spomenula da sam ja cijeli dan bila u mislima dolje s njima, a njm mi je poslao valjda trideset sms-ova u kojima mi opisuje kaj se sad događa)
Bebač je poveći, 52cm i 4070, ali nisu rezali (palo im je na pamet, al ih je cura nažicala da probaju bez), a pošto je neš sitno pukla nisu ni šivali :D
Nakon poroda su se mazili s bebom gotovo dva sata, a nakon promatranja su se smjestili u apartmanu.
Eto, još im jednom čestitke i poziv da napišu svoju priču kad se vrate :D :D
Odlično! :D
Znači, i oni bi nekad malo dripeka i reckanja, ali ih moraš podjsetiti na svoje želje. Dobro, vjerojatno puno brže popuste željama nego ovdje
ANTI HIV isto sa WAR i hepatitisom (sori, zaboravih napisati) u zavodu za transfuziju.branka1 prvotno napisa
Ma sve znaci ili tamo ili su to ovi brisevi, nemas drugo.
iliti kak je Anita napisala zavod za transfuziju
Ma sto se ti smijes? Pa kaj nije tak...Nika prvotno napisa
![]()
sebi se smijem kak sam važno napisala petrova3![]()
cure, spremam se za rijeku, i zanima me kako ste trpile trudove u autu. koliko sam shvatila, kad te cope trudovi, ima onih polozaja koji olaksavaju, ali kako s tim u autu? :/