Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 69 od 69

Tema: troskovi-evidencija-usteda

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moj bojler uopće nema termostat ili radi ili ne radi. bio je u stanu kad smo uselili prije 2 god, još je relativno nov, ali mislim da bi možda kao dugoročnu investiciju bilo ekonomičnije uzeti veliki gorenje ili sl. (imali smo ga prije i voda bi bila ugrijana 2-3 dana bez da ga pališ)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marinna prvotno napisa
    moj bojler uopće nema termostat ili radi ili ne radi. bio je u stanu kad smo uselili prije 2 god, još je relativno nov, ali mislim da bi možda kao dugoročnu investiciju bilo ekonomičnije uzeti veliki gorenje ili sl. (imali smo ga prije i voda bi bila ugrijana 2-3 dana bez da ga pališ)
    a protočni? on grije samo dok voda ide kroz njega (tako su mi rekli ).

uključen ili ne - ovisi koliko ga koristiš. ako ga koristiš (i isprazniš) jednom dnevno - onda ga isključi.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Ajde, please, stavi koji primjer jelovnika, jer je mm-u i meni u zadnje vrijeme želja sastaviti tjedne jelovnike i kupovati namirnice planski, a nikako da krenemo s tim.
    Evo da ja stavim naš jelovnik za ovaj tjedan i slijedeći. Meni je puno lakše kuhati i kupovati ako imam neki raspored. Kako ja radim, onda u tjednu kuham za dva dana i to obično variva.

pon:
    r. varivo od kelja i pečeni pureći šnicli
    v. omlet od jaja sa sirom
    uto:
    r. varivo od kelja i pečeni pureći šnicli
    v. pirjana pileća jetrica

sri:
    r. gulaš od vrganja
    v. riža s tunom

čet.
    r. gulaš od vrganja
    v. musli ili čokolino

pet.
    r. pohani oslić, grah salata, juha od paradajza
    v. knedli sa šljivama

sub.
    r. musaka od krumpira, juha s gris knedlima
    v. makaroni s vrhnjem

ned.
    r. vratina na roštilju, pirjani grašak s vrhnjem, juha
    v. ostaci od ručka

pon.
    r. varivo od mahuna s hrenovkama
    v. topli sendvići

uto.
    r. varivo od mahuna s hrenovkama
    v. kuhana jaja s majonezom i kis. krastavcima

sri.
    r. kisela repa s dimljenim mesom
    v. riblji štapići, puding

čet.
    r. kis.repa s dimljenim mesom
    v. kuk. žganci s vrhnjem i špekom

pet.
    r. pastrva sa kuhanim krumpirom
    v. riža na mlijeku

sub.
    r. pečeno pile sa mlincima, juha od povrća
    v. štrukli od sira

ned.
    r. pohana svinjetina, pire krumpir, zelena salata
    v. ostaci od ručka

itd.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nešto što nitko nije naveo, a mislim da je dosta važno - provjerite kakve imate ugovore s telekomunikacijskim kompanijama. Jako puno love se može uštedjeti promjenom tarife ili providera za mobitel, fiksni telefon i internet. .
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    telefon / mobitel - provjeriti koliko se telefonira i mobitelira, i uzeti najpovoljniji tarifni model. isto tako, skratiti razgovore (namig - prava se javila).

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brigita2, hvala, baš tako nešto sam i ja imala na umu. Vjerujem da ti je vrlo praktično kupovati kad imaš ovakav plan i da se puno manje namirnica baci.

sorciere, sorry, izgubilo mi se u moru informacija.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

brigita2, hvala, baš tako nešto sam i ja imala na umu. Vjerujem da ti je vrlo praktično kupovati kad imaš ovakav plan i da se puno manje namirnica baci.
    Nakon što napraviš jelovnik, napišeš si spisak namirnica koje ti trebaju, a nemaš ih. Tom spisku prehrambenih namirnica još dodam deterđente, pelene, kozmetiku, wc papir i sl. i imam spisak za kupovinu.

Naravno da taj jelovnik nije ispisan u kamenu. Ako nam nešto ne odgovara, ja ponekad zamjenim dane i sl. Ponekad dođem u dučan i vidim da je nešto na akciji pa malo modificiram jelovnik. Npr. umjesto purećih šnicli uzmem pileće zato jer su na akciji, a ponekad pogledam u katalozima što je na akciji i prema tome složim jelovnik.

Uglavnom jelovnik bi trebao olakšati život i kupnju, smanjiti stres i troškove, smanjiti trčanje u zadnji čas u trgovinu zbog neke namirnice i kupovanje iste po višim cijenama.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko se do sada disciplinirao - da bar jedan mjesec piše troškove? ja sam počela s 1.7., i baš me zanima kakav će mi biti mjesec, i što ću na kraju zaključiti.

btw, ako je netko gledao današnji oprah show, bile su priče o nekoliko obitelji koje su zglajzale u financijama... jedna žena je rekla "pa to je samo novac" i zato ga troši...

kikice mi nema ovaj vikend, i ja se odmaram na način da roštam po ormarima, i gledam što nisam upotrijebila duže vrijeme... našla sam čaše koje sam kupila PRED SKORO 30 GODINA!! :shock: :shock: posteljinu sam već dala dalje (stajala 25 godina :/ ), itd...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi ih pišemo od početka godine.

Istina, ima dana i dana kad ne pišemo, nego samo skupljamo račune, pa onda sjednemo za komp i zapišemo ih sve odjednom, onda smo opet neko vrijeme disciplinirani i zapisujemo ih redovno i tako, u ciklusima.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ja ih pišem godinama, ali ne tako detaljno. npr. ako sam si kupila krafnu - nisam pisala. ali sad sam odlučila i to. i šibice za 50 lipa...

sad me zanima gdje mi odlazi ono sitno (ali bitno ). npr. ako imam 1000 kn keša, za cca 750 ti mogu odmah reći gdje su. za ostatak puno teže...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E, mi baš pišemo sve - iz istog razloga.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja vodim (pokusavam,ucim se) od pocetkagodine...nije bas bilouspjesno prvih mjeseci (citaj:mm nije bio doslijedan u skupljanju racuna) ali sve je bolje...
    cilj mi je upisivati sve do najmanjeg troska... kava sim, sok tam i nakupi se...
    poslijednja dva mjeseca je to cak dobilo neki smisao pa smo se ovaj mjesec skoro potpuno izvukli iz 'minusa' (tj. duga mojoj maloj ustedjevini koja je nesto kao'crni fond')... najvise me zivciralo posudjivanje iz njega pred kraj mjeseca...

ne zapisujemo svaki dan nego skupljamo racune... a ako izgubimo ili ne dobijemo racun, zapisemo datum, sto smo kupili i iznos na 'post-it' papirice...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    [ peglati ono što je potrebno, a ono što može bez toga - uredno složiti.
    :D :D nije da ću uštedjeti bogatstvo na tome, ali definitivno ću prestati peglati i ovo malo bijede što peglam!
    ukljucujuci i kartice
    inace,mi ih nemamo...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu zamisliti život bez kartice . baš zbog toga što nemam pojma di mi je cash :/ . sve što mogu platim karticom, pa onda imam manje posla oko razmišljanja di je lova - a karticu sam si sama limitirala s potrošnjom.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo nešto korisnih savjeta za uštedu

http://www.mojaenergija.hr/index.php...potrosnja_vode

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam živjela sama u podstanarstvu, doslovno sam bilježila svaki trošak, ako bih kupila frtalj kruha to bi bilo uredno evidentirano.
    Danas, moram priznati da ne uštedim ništa, iako bih i uz stambeni kredit imala prostora za uštedu a da to ne osjetimo previše. Ono što mogu reći u svoju obranu je da, iako puno trošim, trošim ono što imam. Znači, pred plaću nismo previše u minusu, režije i račune za kartice uvijek plaćamo na vrijeme, nismo nikome dužni. Odgajana sam da pazim da mi ne gori svjetlo bezveze, da mi ne curi voda, da ne bacam hranu (i tu me jaaako grize savjest ako nisam nešto potrošila u roku trajanja i morala sam baciti). Zahvaljujući toj koliko-toliko samokontroli, mogu si dozvoliti da kupim nešto za keš ako je znatno povoljnije, da sada npr. djeci kupim zimske jakne, a ne na zimu kada bih morala dati triput više... ali catch je u tome što ću ja onda umijesto jedne kupiti dvije jakne jer je povoljno i neka dijete ima za presvući. Često me ponese ono 'nek se nađe', 'to uvijek dobro dođe', 'za te novce neću razmišljati jel to u kući imam ili nemam', a kad su klinci u pitanju tu mi najčešće padne samokontrola. Obzirom da se spremamo još u jedan kredit gdje bi mi rata mogla biti visine prosječne plaće, morat ću stvarno početi trošiti razumnije. I čvrsto sam odlučila da ću se odsad prije svake kupovine (onako kao što Sorcie predlaže) upitati je li to meni stvarno treba i što će se dogoditi ako to ne kupim.

Eto baš sam jučer izašla iz jednog dječjeg dućana a da nisam kupila ništa, a bilo je slatkih stvari i po ok cijenama na sniženju, i bila sam sva ponosna na sebe jer nisam podlegla iskušenju. Ali, zato sam već danas kupila mužu bermude, nije da mu baš trebaju, ali su lijepe, povoljne (Paul&Shark, a za te novce!!!), pa 'nek mu se nađu'... možda meni ipak nema pomoći .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni su najmrži troškovi režije , a najslabija sam na opremu za dom :/

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja već godinama uredno evidentiram potrošnju baš zbog onih sitnijih izdataka, a koji na kraju čine veliki dio a kojih se ne možeš sjetiti. Mjesečno to zbrojim i uglavnom se vrtim oko približnog iznosa love.
    Ne peglam sve, ne zato da bi uštedila struju, nego što mi dojadilo robovati nekim navikama.
    Perilica i sušilica obično rade po noći kad je jeftinija tarifa - ne uvijek .
    Ostali troškovi su u dozvoljenim granicama ( mogu se podnijeti ) pa ih ne smanjujem , jer bi se pretvorila u " nadzornika ".

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja skupljam račune, pa sam nekoć znala ih pregledat i sve kontrolirat, sad me ne ide, samo mi se hrpa nakupila

Jedan savjet na koji sam naišla čini mi se dobar-radi se o načinu na koji gledamo plaću. Ljudi prakticiraju napisat troškove, pa na njih troše plaću-i uvijek je ona premala. Plaću treba uzet, podignit od nje neki dio za potrošnju, ostatak ostavit na računu. Ili ako ste kartičari, podignit s računa neki postotak koji ide u "zaborav", a ostatak je za trošenje. Na taj način od plaće uvijek ostaje nešto, a s ostatkom se čovjek nekako skrpi-to potvrđuje činjenicu da se UVIJEK potroši onoliko koliko se ima.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •