Moj A. ima dvije i pol godine, a u 8. mjesecu trebam roditi 2. dijete. Upisala sam ga u vrtic, u koji bi trebao krenuti pocetkom 11., kada navrsi tri godine. Cuvale su ga cuvalice, a sad sam od pocetka godine ja s njim doma (ocuvanje trudnoce).
A vezano uz vrtic, imam jako puno dilema. S obzirom da cu godinu dana biti na porodiljnom, on bi bez problema mogao ostati sa mnom i bebom doma dok ne pocnem raditi, dakle krenuti u vrtic s nepune 4. godine. To mi je u pocetku i bio plan. No nekoliko je razloga zasto sam ga mislila dati vec s tri - zato sto je uzasno zaigran, znatizeljan, voli ljude i djecu, akciju, dogadaje, sve i svasta. Vecina klinaca s kojima se sada druzi(mo) krecu na jesen u vrtic (susjedi, od prijateljice sin i sl.), prijepodne u parku npr. biti ce najstariji (vrsnjaci su mu uglavnom u vrticu i sl.). Osim toga, s malom bebom sigurno mu se necu moci posvetiti onoliko koliko on to trazi i zeli, niti ga stimulirati i poticati koliko ja zelim.
Ono sto sam definitivno odlucila je da ako ga i dam u vrtic, ostajati ce samo pola dana, dakle poslije rucka ga kupim i ide doma na spavanje.
Sad prilikom upisa bili smo par puta u vrticu, sve mu se to svidja, pricamo i igramo se vrtica, zna da djeca tamo ostaju sama bez mama, ali s obzirom da je jako jako vezan uz mene (i mm) unatoc tome bojim se adaptacije. Pricala sam s psihologicom koja mi je rekla da nemaju adaptaciju tipa da mama bude s njim u grupi, nego se klince odmah ostavlja, samo prvo na kratko vrijeme, a onda postepeno sve duze. S obzirom da cu biti doma, moci cu provoditi adaptaciju koliko god to bude potrebno.
Uglavnom, jos se dvoumim da li ga dati u vrtic ili ne. Iz ovoga gore vidi se da sam vise sklona vrtic opciji, ali me strah suza, negodovanja, tuge i ne znam kako se u takvim situacijama postaviti. Jer alternativu imam, barem jos neko vrijeme, ali svejedno mislim da bi mu dodatni stimulans u vidu par sati s drugim klincima i zanimljivim aktivnostima vise koristio od cjelodnevnog boravka samo sa mnom i bebom doma. Jos uvijek se dvoumim.