Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Ugovor koji bi davao vece pravo "podstanarima" - r

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Ugovor koji bi davao vece pravo "podstanarima" - r

Nisam stvarno znala kakav naslov staviti.

Stvar je slijedeca. Moji roditelji zive u stanu koji glasi na mog muza. U stan su dosta ulozili i sredili ga i stan je u potpunosti kao njihov, osim na papiru.

Razmisljala sam o tome kako im dati bolji osjecaj sigurnosti da ne moraju nikad brinuti, dok su zivi, da li je taj stan na bilo koji nacin njihov, osim na papiru.

Zanima me znaci:
    1) DA li postoji kakav ugovor (mozda i inace za podstanare) koji bi davao potpuno pravo na koristenje stana trenutnim stanarima, u toj mjeri da vlasnik nema nikakvo pravo "izbaciti ih" ili im uskratiti taj stan na ikoji nacin dok oni u njemu zive?

2) Da li se cak moze prepisati stan na njih, ali bez novcane naknade? Jer ne znam kad se prepisuje "unatrag".... a i ne s mene na moje, nego s mog muza na moje roditelje... ako je to uopce moguce.

Prva varijanta mi se vise svidja, ali bi stvarno htjela da je to pravno vazece tako da oni ne moraju ni na tren pomisliti o nesigurnosti (a generacija su rodenih sa egzistencijalnim strahom-nerealnim..). Mm se naravno slaze sa svim ovim.

Hvala na odgovorima!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

U vlasničkom listu kuće mojih svekra i svekrve, u onom dijelu gdje su upisani tereti (gdje se upisuje hipoteka, mislim da je to dio C) upisana je mama od svekra. Tu stoji da ona ima pravo koristiti kuću do svoje smrti. Inače kuća glasi na svekra i svekrvu.
    Znači, baka nema nikakva vlasnička prava, ali je "sigurna" do svoje smrti (iako bi i bez toga bilo jednako, ali to su "takve" generacije, kao što kažeš).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

osnujte služnost- to je ovo što je i martina napisala.

postoji pravo stanovanja, uporabe i plodouživanja - razlikuju se po sadržaju.

upisuju se u zemljišne knjige (kao teret) - dakle, sve da vi stan i prodate, njih nitko ne smije dirati dok su živi.

po meni definitivno najsigurniji način osiguranja u ovakvim situacijama.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala puno!

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    postoji pravo stanovanja, uporabe i plodouživanja - razlikuju se po sadržaju.
    .
    upravo ovo

plodouživanje
    tako je moja poluprababa bila osigurana za života da je posinci neće izbaciti iz kuće i sa zemlje (iako nikad nebi, al nikad se ni ne zna)
    ona nikada nije bila vlasnik ni posjednik
    a tek sada po njenoj smrti
    vlasnici bez tereta su njeni posinci

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Napravite Ugovor o darovanju prava doživotnog stanovanja, odnosno uživanja. Ugovor se plaća samo ovjera kod javnog bilježnika, može se i upisati u zemljišne-knjige kao teret. To je najjednostavnije. Znači teoretski, da vlasnik stana može stan i prodati, ali pravo doživotnog stanovanja ili uživanja ostaje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •