Skupljajuci potpise za vrtice iz bajke prisao mi je jedan gospodin iz grada i utrpao u ruke slijedeci materijal...uz recenicu "ja nisam mogao nista,mozete li VI ?"
Skopirat cu,pa me zanima reakcija..
"U školskoj medicini postoji postulat koji govori da djeca ne bi smjela nositi teret tezi od 10% svoje tjelesne tezine-kaze dr. Željka Mijaković,voditeljica Službe školske medicine Zavoda za javno zdravstvo.
Torbe koje djeca nose u skolu teret su i za odraslu osobu.Prvašići prosjecno nose na ledjima 4 kg,u trecem razredu 4,5kg,u petom razredu 5,7 kg,a u sedmom razredu OŠ djeca u torbama nose 7 kilograma !
Ako prosjecni prvasic tezi 25 kg,ispada da svaki dan nosi gotovo šestinu svoje tjelesne tezine na putu do skole.
U novije vrijeme jedan veliki postotak idiopatskih skolioza (iskrivljenja kralježnice) dovodi se u vezu sa svakodnevnim neprimjerenim opterecenjem kraljeznice u razvoju,bilo teretom vecim od nedopustenog ili pak dugotrajnim sjedenjem na neergonomskim sjedalicama.
Sto napraviti? Svatko kome je na dusi rasterecenje hrvatskih ucenika napravio bi im veliku uslugu kada bi ih u tijeku skolovanja oslobodio uloge magarca.Treba li im bas sve to sto nose u skolu?"
textovi su objavljeni u "Slobodnoj Dalmaciji " 28.listopada 2002. i u kolovozu 2003.godine.
Gospodin je dopise poslao Opcoj bolnici Dubrovnik ,pedijatriji,sa zeljom da netko organizira javnu tribinu o tom problemu ,jer svi kukamo,zalimo djecu ,a nitko nista ne poduzima...
Odgovora nikada dobio nije...
Što RODE kažu?