Ovo je, vrlo vjerojatno, najgluplji naslov topica ikad i odmah umoljavam da me se automatski uvrsti u izbor za najkretenskiji naslov 2007.![]()
A sad da objasnim što je pjesnik htio reći.
Vjerujem da svi idete u šetnje s djecom i da u tim šetnjama srećete i druge roditelje s djecom. Ti roditelji uglavnom spadaju u nekakav prosjek društva, što će reći, nisu baš prototip kakav se može naći na ovom forumu, npr. Ja s tuđim odgojem i obiteljskim odnosima u principu nemam nikakvih problema - miješam se samo ako netko mlati dijete.
No, već sad vidim kako je, kad imaš dijete, određena doza interakcije s ljudima s kojima u drugim okolnostima nikad ne bi dolazili u kontakt - nužna. Dakle, dođete u park, vaše dijete se igra s drugom djecom, koji put vam se obrate roditelji tog djeteta, ili vam se obrati dijete, ili vi njemu...Znate već kako to ide. Parkovna kohabitacija.
E, sad, kako djetetu koje kuži neke stvari (ne brine me sad dok je mali, ali još par mjeseci i počet će upijati što rade ljudi izvan njegove obitelji) pojasniti te iste stvari.
Npr., danas sam promatrala situaciju u našem parku i došla do sljedećih spoznaja:
1. Roditelji uglavnom a) ignoriraju djecu, b) obraćaju im se samo kad su, po njihovom sudu, "zločesti", c) tada ih tretiraju bez ikakvog poštovanja.
Primjer: mama sjedi na klupi i ćakula s drugom mamom. Sinčići im se igraju, dolazi do neke razmirice, malo se posvađaju - mame se odmah razgrakću i počinju ih "častiti" naprosto preljupkim epitetima poput "budalo", "zločestoćo nijedna" uz popratne kvaziodgojne momente tipa "vidjet ćeš kad dođemo doma" ili "hoćeš da te namlatim po guzici" (na žalost, ne karikiram).
2. Roditelji djecu uglavnom šopaju junkom i taj isti junk velikodušno turaju u ruke i drugoj djeci (uključujući i mog jednogodišnjaka). Na komentare kako dijete to ne jede padaju ironični i uvredljivi komentari upakirani u pošalice ("Jadniče mali, zločesta mama ti ne da papati fine kikije!" - napredna verzija "Budemo mi mamu po guzi").
3. Roditelji zastrašuju i svoju i tuđu(!!) djecu, npr. komentarima o "velikom psu" koji će ih napasti ako odu daleko. Neki dan mi se dogodilo da je neki totalno slatki dečkić od koje 3 godine uzeo Kalebovu kanticu iz kolica, na što mu je tata rekao da je brzo vrati jer da ću ga ja istući(?!!!). Vrhunac je bio kad je jedna (naizgled simpatična) baka ubrala šibu i "u šali" priprijetila Kalebu da će to dati njegovoj mami (a.k.a. meni) da ga nalupa po guzi jer je maleni puzao po kamenčićima i nije htio u kolica.
Dilema je sljedeća: kako objašnjavate svom djetetu takve postupke? Ako je većina ljudi takva, hoće li mu to postati "normalno"? Imate li i vi takvih problema? Obraćate li se tim ljudima, ispravljate li krive Drine?
Velim, Kaleb za sada malo tog kuži, ali narast će...