Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: jaki let down

lidac2004

Početno jaki let down

sta napraviti ako je let down refleks prejak i beba ne moze toliko gutati?

valjda ste skuzili pitanje .

kada sam se izdajala imala sam tako jaki let down da uopce nisam morala pritiskati izdajalicu, vec je mlijeko nakon par poteza samo curilo u mlazevima.

bojim se da bi to bilo previse za gutati djetetu.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidi ovdje
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1295

ukratko

Postoje položaji kod dojenja kojima možete smanjiti prejaku navalu mlijeka u bebina usta. Možete pokušati dojiti bebu tako da ležite na leđima, a beba leži na Vama, na trbuščiću, tako da joj pridržavate glavicu i leđa. Na taj način bebina se glava nalazi iznad dojke. Možete također pokušati i položaj nogometne lopte, a bebu ponovo pokušajte što više uspraviti tako da joj se glava nalazi iznad dojke.
    Kad prilikom dojenja osjetite da mlijeko nadolazi, trebate maknuti dijete s dojke - to možete učiniti tako da nježno stavite prst u kut bebinih usta. Ako ste pripremili pelenu ili neku sličnu krpicu, možete pustiti da mlijeko koje prska iscuri u nju. Takva kratka pauza bolja je nego puštanje bebe da plače i istovremeno doji jer će se beba tako nagutati još više zraka.
    Pokušajte bebu uspraviti da podrigne. Možete zatim pokušati promijeniti položaj jer će predah i promjena položaja usporiti gutanje i tako smanjiti i količinu zraka koju beba proguta. Zatim možete staviti bebu na tu istu dojku i pustiti je da doji dok se spontano ne odvoji od dojke.
    Ako znate da "patite" od preaktivnog refleksa otpuštanja mlijeka, možete neposredno prije podoja prvih par najjačih mlazova rukom izdojiti u npr. ručnik ili pelenu - nakon toga će se mlaz smanjiti, i beba će biti u stanju normalno gutati mlijeko koje će nadolaziti.
    Dobro je pokušati povećati količinu masnijeg mlijeka koju beba uzima, u odnosu na prvo, vodenastije mlijeko. Prilikom obroka, ne treba mijenjati stranu, nego treba pustiti bebu da doji na istoj dojci, a drugu stranu ponuditi tek ako beba želi još dojiti nakon što se sama odvojila od dojke. Ako beba traži podoj tijekom sljedeća 2-4 sata, dobro je prvo ponuditi istu dojku na kojoj je prethodno dojila.
    Promatrajući bebino ponašanje, uočit ćete da Vam ona daje znakove da želi dojiti i prije nego što zaplače: možda mljacka ili gura šačice u usta, možda traži dojku dok je držite u naručju. Bebu treba pustiti da doji često, bez pokušavanja uvođenja vremenskog ograničenja obroka, jer će otpuštanje mlijeka biti manje intenzivno što beba bude češće dojila. Kada prepoznate bebine znakove i preduhitrite plač zbog gladi, ona će sisati manje intenzivno i tako neće gutati zrak.

lidac2004

Početno

zrinka, hvala

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se bebica ne zakašljava, ne plače i ne odbija sisati onda je sve ok.
    inače... kao što zrinka napisa.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

mogu samo dodati osim ovih polozaja koje je zrinka izvukla nama je najbolje djelovalo dojenje stojecki, ja stojim ona skroz uspravna uz mene, kad krene let down (nekoliko puta tijekom podoja) samo je odmaknem sa puta mlazu 8)

lidac2004

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    ako se bebica ne zakašljava, ne plače i ne odbija sisati onda je sve ok.
    inače... kao što zrinka napisa.
    nadam se da ce biti sve u redu ali se pripremam, s obzirom da sam prosli put imala jaki let down koji mi je (uz ostale stvari) ugrozio dojenje pa sam se izdajala.

sve informacije su dobrodosle .

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja s drugom bebom imam puno jači let down pa sma primjenjivala ovo:

Ako znate da "patite" od preaktivnog refleksa otpuštanja mlijeka, možete neposredno prije podoja prvih par najjačih mlazova rukom izdojiti u npr. ručnik ili pelenu - nakon toga će se mlaz smanjiti, i beba će biti u stanju normalno gutati mlijeko koje će nadolaziti.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Lidac, ja sam imala tolko jaki let down da mi je curilo ko sto ti kazes dok si se izdajala ali iz one sike iz koje trenutno nije sisao. Necu ni zamisljat kako je curilo iz one koja mu je bila u ustima
    No, mom malenom to nije smetalo.
    Tako da sve ovisi kakva ce ti bebica biti - sve su one razlicitog karaktera. Mozda joj nece smetati ko Jasmini.
    Mom je malenom to jedino smetalo onda kada bi htio sisat, al ne radi jela. Zato sam mu morala dati dudu, jer bi meni mlijeko odmah procurilo, a on bi se sav unervozio.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Lidac, ja sam imala tolko jaki let down da mi je curilo ko sto ti kazes dok si se izdajala ali iz one sike iz koje trenutno nije sisao. Necu ni zamisljat kako je curilo iz one koja mu je bila u ustima Wink
    ista stvar! pa bi onda jadna bila zalivena mlijekom, kako god se uzme (nikad ne uspijem pokriti obje...
    no mislim da se s vremenom naucila "nositi" s time. iako meni nije jak let down samo na pocetku vec svaki. (bude ih i po 3-4 u podoju)
    i iz lijeve je puno jaci nego iz desne.

meni je npr. bilo tesko izvesti pozd di ona lezi na meni pa bi je uzela sjedecki i lagano se spustila u polulezeci (iako i kad lezim skace i do 5 cm dok dojim na drugoj ili kad sam od sebe krene)

lidac2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Lidac, ja sam imala tolko jaki let down da mi je curilo ko sto ti kazes dok si se izdajala ali iz one sike iz koje trenutno nije sisao.
    e, tako je i meni, curilo i iz jedne i iz druge u isto vrijeme.
    vidjet cemo sta ce biti, nadam se najboljem .

lidac2004

Početno

da dodam, svaki put kada sam jednu izdajala obavezno sam morala na drugu staviti rucnik koji se poslije mogao cijediti koliko je iscurilo.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj lidac2004 prvotno napisa
    da dodam, svaki put kada sam jednu izdajala obavezno sam morala na drugu staviti rucnik koji se poslije mogao cijediti koliko je iscurilo.
    poznato....

u svakom slucaju, nadam se da neces imati prejak, vec taman onaj pravi i da ce ti bebac gustati u mirnom dojenju!

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Eto vidis lidac, sve smo drugacije. Kada sam dojila Mejru NIKADA nisam vidjela kapljicu moga mlijeka. Cak kada i ne podoji cijelu noc nije curilo. A frendica je istovremeno dojila svoga deckica, i mali se doslovce GUSIO u mlijeku i nakon 20 minuta cicanja.

Sretno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo da se i ja prijavim na prejaki "let down". Martin ima 10 dana i sisa svakih 1,5 do 2 h, rijetko 3 h. Grudi su mi još uvijek prepunjene i treba mu i po nekoliko podoja da isprazni jednu (puno je prvog mlijeka), a za to vrijeme se druga dobrano skameni. Dobro se on nosi s tim kad je gladan no problem je, kao što je netko već napisao, kad se po danu želi uspavati (dvoumim se oko dude). Usta mu se prepune i počne se daviti u mlijeku a kad se odmakne dogodi se vodoskok.
    Pomišljam da je to možda i zbog prepunjenosti i napetosti (kad jednu isprazni bar do pola to se višene događa), a ne let down, što vi mislite? Koliko će to trajati? :/

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Marinna, mi smo se isto mučile s prejakim refleksom otpuštanja, koji je, vjerujem, još pogoršao grčeve koje je Eva imala. U jednoj fazi sam se čak izdajala kad su dojke bile prepunjene, pa sam taj obrok imala u rezervi u bočici da joj dam navečer, da joj još ne otežavam. Doslovno se čulo iz trbuščića koliko je naglo gutala kad je mlijeko navalilo, a nakon toga vrisak. Puno su mi tu pomogle cure s rode (iako sam tad samo čitala a nisam još bila registrirana forumašica) pa se dojenjem u položajima gdje je beba na tebi potrbuške ili uspravno i puštanjem da najjači mlaz iscuri u ručnik problem malo smanjio.
    Na žalost morala sam joj tada dati dudu, jer je bila nestrpljiva, pa je nismo mogli drugačije smiriti.
    Također sam je nekoliko puta u toku podoja dizala da se podrigne, kako bi izbacijla taj silni zrak iz želučića.
    Svakako prepunjenost dojki tome pogoduje, ali to bi ti se trebalo regulirati vrlo brzo, ako se ne budeš puno izdajala. Kad ti se dojka "skameni" izdoji samo malo rukom, tek toliko da si malo olakšaš, ili da prije podoja omekšaš bradavicu da se Martin lakše prišteka.
    Druga solucija je da se izdojiš prije podoja i da vrijedno spremaš mlijeko za buduća vremena (e da sam to znala prije sad ne bih muku mučila oko dohrane ali o tome sam pisala na dohrani pa se neću ponavljati). Skokove u razvoju tada nećeš ni primjetiti jer ćeš imati višak mlijeka dok maleni ne počne više jesti.
    Sa nekih 3,5-4 mjeseca je mojoj Evi prestalo smetati, a sad se ponekad ljuti ako mlijeko ne krene odmah.

Osjetiš li i na drugoj dojci jak pritisak ili samo na onoj na kojoj doji? Ja i danas kad mlijeko krene osjetim jak pritisak u bradavici druge dojke, toliko da me nekad čak i zaboli.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sunašce hvala na savjetima , upravo sam zvala mm da nam kupi dudicu jer smo se dva sata mučili dok mi je druga sika kao nogometna lopta (svako se jutro nadam da će prepunjenost prestati ). Martin je jako uporan, izbaci siku kad krene vodoskok, zakašlje se ili bljucne, ali i dalje traži, reži (ne može ju dobro zgrabiti od nervoze) i pokušava ponovo, baš je smiješan. Bar se tako izmorio pa zaspao u naručju.
    Sreća pa su ti problemi samo po danu, po noći je gladan pa mu brzina i odgovara da čim prije zaspi.
    Ipak, morat ćemo imati dudicu u pričuvi. Pokušavamo i s drugim položajima osim ležećeg.
    Pritisak osjetim ponekad, ali :/ ne znam jel to na što ti misliš jer mi je druga dojka gotovo uvijek prepunjena, tog je toliko da mu treba cijeli dan ili noć da jednu isprazni a redovito i dosta jede

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Čuj, dudu ipak ostavi kao krajnju soluciju. Bolje da se ne nauči na nju. Ako ga ikako možeš smiriti bez nje, bolje. Dudanje dude, a ne cice može donijeti neke štetne posljedice, a najgore je kod tako malih beba, jer se ne nauče dobro cicati. (Malo prošvrljaj po forumu, pisalo se već o tome)Mislim, duda je hladni komad silikona, a cica je ipak sastavni dio mame. Mi smo posustali ali to ne znači da moraš i ti.
    Malo off topic, ali u onom periodu kad sam se izdajala i davala Evi mlijeko na bočicu (a to je trajalo svega desetak dana) mala mudrica je skužila da joj je to lakše pa je počela odbijati cicu. E onda sam ja pukla i odlučila da ne dam više bočicu, ali je trajalo nekih dva tjedna da se vratimo na staro, a u međuvremenu sam je mogla podojiti samo nakon što sam je uspavala. Od onda bočice ne upotrebljavamo, a dude se nismo uspjeli riješiti jer se na nju previše navukla, ali se ipak trudim da joj što manje dajem.
    Kod mene ti je kad je krenulo mlijeko na dojci koju sam dala Evi, obavezno špricalo i na drugoj, tako da sam znala biti sva mokra. Uglavnom ni ulošci za grudnjak nisu pomagali, nego je sve promočilo - uložak, grudnjak, majica. I danas je tako samo manje, pa da me sad ti ulošci spašavaju.
    Martinu a ti budi 8) . Sve će se srediti s vremenom. I moja Eva je od mrziteljice postala prava cicoljupka.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo 8) sam.
    Premda smo se jutros opet malo namučili nismo pribjegli dudanju! Ispalo je na kraju da je M. nakon borbe sa let downom i pritom potpunog isisavanja jedne sike toliko pregladio da je odmah zaspao kad se bacio na drugu iz koje je prštalo

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Zlato malo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •