Ne slažem se s pujicom da su sva internacionalna posvajanja siva zona, iako i ta zona postoji.

Omjer potencijalnih posvojitelja i djece spremne za posvajanje čak i kad bi se posvojila sva starija djeca u sustavu i kad bi sustav bio brži i efikasniji, mislim da bi broj potencijalnih posvojitelja bio opet veći od broja djece i jako mi je drago da su se pokrenula internacionalna posvajanja.
Rizik postoji u svemu u životu, pa i u posvajanju. Osim živaca i strpljenja, potencijalni internacionalni posvojitelji stavljaju na kocku i taj iznos od 100 tisuća kuna, a sam taj iznos koji riskiraju nije po men razlog da bi odustali od ideje. Kupe ljudi novi auto na kredit za isti iznos i svaki put kad sjednu u njega riskiraju prometnu i uništenje istog. Po meni je dijete i proširenje obitelji vrijedno rizika.

Naša država bi trebala u jednom sektoru preuzeti posredovanje pri međunarodnim posvajanjima, isto kao i angažirati se da nađu strane posvojitelje za našu djecu za koje nemaju potencijalne posvojitelje u Hrvatskoj. Onaj slučaj posvojenja dječaka iz Nazorove s cerebralnom paralizom me silno obradovao, i kad bi se netko bavio time sigurno bi i još neka djeca sa sličnim oštećenjem zdravlja dobila roditelje. Stranci iz nekih zemalja su između ostalog i spremniji na takvo posvojenje jer imaju punu podršku sustava i matične države za brigu o takvoj djeci i mogu i puno više pružiti nego prosječni roditelj u Hrvatskoj.

Još jedna velika korist od međunarodnih posvojenja, pogotovo djece drugih rasa jest što ta djeca izvanredno priiku da se kao društvo učimo prihvaćati i voljeti različitosti bez kojih bi život i društvo bili monotoni. Bila bih jako sretna kad bi moja djeca mogla upoznati i ići u školu s djecom drugih rasa i učiti neposredno o drugim kulturama.

NAš natalitet je jako loš i masovnija međunarodna posvojenja bi i tu sigurno bila plus.

I jo najvažnije, prekrasna mala bića dobivaju šansu za normalan i dostojan život u obitelji, a neće umrijeti od rata i gladi u matičnoj zemlji.

Svim srcem podržavam vas sve koji ste među prvima kod nas krenuli tim putem, i nadam se da će vas s vremenom biti sve više, a proces posvajanja brži i lakši.
Rado bih i upoznala jednom takve posvojene obitelji.