ja zivim u svedskoj, i mogu samo dati malo uvida u situaciju oko internacionalnih usvajanja ovdje.
usvajanja ovdje su iskljucivo internacionalna, buduci da svedske djece nema za usvajanje.

usvajanje ide preko agencija, koje imaju ovlastenje od vlade da se bave time, kako bi se procedura bila sto korektnija.
u principu je nemoguce kao privatna osoba usvojiti dijete iz druge zemlje, osim ako ne prostoje prirodna veza prema toj zemlji, npr bilo bi moguce da ja usvojim dijete iz hrvatske, ali da samo otputujem u afriku, nadjem dijete i dovedem ga ovdje, morala bi se malo namuciti da se opravdam.

obrada socijalne sluzbe radi se od lokalne socijale, u opcini stanovanja, i nakon odobrenja kontaktira se agencija i odabire se zemlja, te se pocinju sredjivati papiri koje specificna zemlja trazi.

jasno vam je da su pravila i uvjeti na roditelje razliciti i brojni, pored toga sto su vremena obrade u zemlji razliciti, starost djece i razlicitih zamalja isto varira, troskovi usvajanja su isto razliciti , reda velicine 12000-25000 eura, zavisno od zemlje.

takodjer se broj usvojene djece madjunarodno u svedskoj prepolovio tokom zadnjih par godina. agencije su duzne raditi na poboljsavanju uvjeta za napustenu djecu u zemljama gdje imaju kontakte, smatra se da je medjunarodno usvajanje zadnja alternativa za dijete, i puno se radi na udomljavanju djece lokalno, na poboljsavanju uvjeta u domovima, mogucnostima da rodjaci preuzmu dijete itd.

u aziji , pogotovo koreji, se situacija polako poboljsava, godinama je azija bila veliki izvor djece za medjunarodna usvajanja.

afrika je postala novi izvor, prevenstveno zbog katastrofalne AIDS situacije, i dio djece dolazi iz kolumbije, i nesto iz 'istocne' evrope.

no ja, nisam odgovorila na pitanj kako iz hrvatske usvojiti medjunarodno, samo sam dala primjer kako to izgleda u svedskoj.

moja slobodna interpretacija je da je vrlo tesko usvojiti kao privatna osoba medjunarodno ako ne poznajes doticnu zemlju, usvajanje djece je dobro razradjena industrija gdje su kontaki najvazniji.

sretno!