Ima li uopće smisla peglati donje rublje, odn. uništi li peglanje bakterije i sl.??
Ja osobno ne peglam jer sam lijena, ali me čisto zanima iz znatiželje!![]()
Ima li uopće smisla peglati donje rublje, odn. uništi li peglanje bakterije i sl.??
Ja osobno ne peglam jer sam lijena, ali me čisto zanima iz znatiželje!![]()
jok
prije sam peglala mm-ove i Lucijine potkosulje jerbo su bile zguzvane,al otkad imam susilicu- samo ih zagladim rukom![]()
Ja obavezno peglam donje rublje. Ne bih mogla ništa obući, a da nisam opeglala, to je valjda stvar navike.
ja se ne kuzim ni malo u bakterije, al u to nekak ne vjerujem
ne peglam nis od djeceje robe od kad su presli mjesec dana starosti, a i do tad sam peglala samo kaj je islo direkt na kozu, ak sam znala da ceprvo benkica pa gore neka majica ili hlacice, drugi sloj se nije peglao![]()
a sad - speglam samo ono kaj FAKAT nemremo obuc nespeglano
sve ostalo ide direkt sa strika u ormar
imam pamatenijeg posla od peglanja
Ma kakvi! Nikad! Imam pametnijeg posla..... npr. surfati :=)
A što se bakterija tiče, pa na 60 stupnjeva se ubiju sve bakterije i gljivice!
Peglam sve (osim čarapa) pa tako, naravno i donje rublje!
Nešto iz navike, nešto jer mi ljepše (i udobnije) izgleda ispeglano, a dijelom i zbog priče o bakterijama, a zapravo ni ja nemam pojma ima li išta istine u tome...
Platnene pelene se peru na 60 stupnjeva i ne peglaju. Toliko o bakterijama 8)
samo "pritisnem" peglom, ali većinom ni to..
Evo nešto zanimljivo; mislim da večina zna da moja perilica nikad nije oprala ništa na manjoj temperaturi od 60°C (i to samo jako osjetljivu robu), a večinom vrti na 95°C.
I tako ... neki dan dok je prala (ne ispirala) vidim ja da je hladna, uzmem onu cijev stavim je u lavabo i čekam da počne izbacivati vodu, a voda hladna.. ajme majko :shock:
Uglavnom, već duže vrijeme, pretpostavljam, joj je crko grijač i pere hladnom vodom, jer sam primjetila da mjesec-dva sva roba izlazi gotovo jednako flekana kao što je i ušla, a ako je ne izvadim iz mašine u roku odmah, dobije neki čudan miris.
Poanta, svi smo živi i zdravi![]()
Iako meni primarni razlog pranja na visokim temperaturama nisu bakterije kao izvor zaraze, nego miris robe koja je oprana na manjim temperaturama od 60°C. Imam njuh kao J. Nickolson u filmu Vuk![]()
također, a i stvarno si mislim da je to dobro jer ubija rzn.gmiziFreya prvotno napisa
Pa si zato vidjela fleke na robi i osjetila da je voda hladna.Arijana prvotno napisa
![]()
I ja bih najradije sve prala na 95, ali pegla u moju kuću neće.
perilice ne rade kad im crkne grijac. odnosno, uzmu vodu i tu stanu jer ju ne mogu ugrijati.
Pa kako onda moja radi i pere hladnom vodom?
Mendula, primjetila sam ja i prije da se roba "čuje", ali sam krivila platnene pelene :/
Općenito bijelu robu (tu spadaju i gaće) ne peglam nego posložim nakon što se osuši i spremim u ormar.
Nedavno mi je crkla pegla, nakon što sam je koristila valjda 3 puta u 3 godine. Neznam od čega, valjda od dosade. MM je rekao da stvarno ne vidi razloga da investiramo novce u novu peglu pa da skuplja prašinu. Ipak se smilovao i kupio neku malu putnu, da bar ne zauzima puno mjesta. Moraću je isprobati prije nego joj istekne garancija da vidim da li uopće radi.
A što se tiče peglanja donjeg veša,. I još smo živi i nisu nas bakterije ubile.
Ono što je mene preporodilo jeste nekorištenje omekšivača!
odgovor na pitanje je ne![]()
potpisujem...takva mi navikaVodenjak prvotno napisa
peglam samo ono što se vidi,znači majice i hlače i kuh.krpe.
u svibnju sam proslavila tri godine kako nista nisam opeglala :D
nego termostat, najvjerovatnijemarta prvotno napisa
ne peglam donje rublje, ručnike, posteljinu, a od nedavno ni krpe, maramice i majce za po doma, ili one koje us uske pa se poravnaju na tijelu![]()
Jes vala, inače ne bi išla dalje nego bi čekala da se voda zgrije. Ako ima gumb za gašenje grijanja provjeri da ti se dijete možda (kao nama) ne igra s njime.
čestitam svim peglačima i nepeglačima! a sad brzo odgovorite na sirenino pitanje dok vas nisam zalokotala.MalaSirena prvotno napisa
![]()
Iskrene čestitke, litala!
Ubila bih se da još i donje rublje peglam, ne volim peglanje, ali dosta peglam, majice, hlače, suknje, košulje...i nikako, ali nikako ne kužim vas koje kažete da ne peglate...ja vam vjerujem, ali i pamuk se dosta gužva, ili različito shvaćamo pojam zgužvano?? Mislim kako NIKAD? Ajd me prosvijetlite pa da mi se više ne manta u glavi kad ugledam svoju hrpu...
Pa ako pamučne majice i sl. iz perilice rastreseš, odmah staviš na sušenje i kada se osuši složiš i staviš u ormar, nema ga potrebe peglati.....
Ja ne peglam donji veš, ni ručnike, ni krpe (dok se Janko nije rodio peglala sam krpe), ni majce koje su za po doma. A stvarno ne kužim, kaj uopće ima netko tko pegla čarape?
E da, ni posteljinu više ne peglam. Stolnjake ni nemam pa mi je i to jedna briga manje. Peglam one stvari koje se nose po vani. Majce, hlače, košulje, šoseve i sl.
I fakat vi kaj niš ne peglate, kak ne opeglate hlače, to stvarno ne kužim kak nije zgužvano. Nije ni meni ne znam ti ja kak zgužvano ali vidi se da nije ispeglano :?
ne peglam gaće i posteljinu
peglam ono kaj je popeglovito,no većina robe mi se NE pegla
stoga moja kuća je- pegla free enklava tj bit će kad ubijem još par stvari iz ormara![]()
Ja ne peglam ništa jer mi se kosi s religioznim načelima: u peglu ide destilirana voda![]()
Mislim da ako se bijelo donje rublje pere na 90 C nema potrebe ga peglati. Ja smatram da temperatura od 60 C nije dovoljna da ubije bakterije i gljivice, tako mi je rekao urolog. Inače sve drugo peglam jer MM nosi odijela i košulje, ponekad i unoformu, također peglam i Lucianovu i svoju obleku. Sve osim bijelog rublja koje perem na 90.
Ma mama od mene napravila manijaka u rastresanju...meni to opet za peglanje...ali sad sam skužila da sam ipak malo trknuta, evo, izreći ću naglas, a vi hvatajte kamenčiće - ja čak malo i "popravim"(peglom naravno) ono što ću taj dan obući npr. na posao, a opeglano i uredno složeno stoji u ormaru!Janoccka prvotno napisa
Samo zamisli što bi sve mogla u ta dva sata tjedno napraviti za sebe!
(ili, ne daj Bože, i više)
Astra, žao mi je draga, teško mi je to reći, ali stvarno si trknuta![]()
![]()
A što se tiče tehnike nepeglanja i ja mislim da je vađenje odmah čim odvrti ventrifuga, dobro protresanje i sušenje majci na vješalici izvanredan način da svedeš na minimum ono kaj se mora peglati :D
Znam za par primjera! Objašnjenje za peglanje - navika...ana.m prvotno napisa
Sve vas čitam i mislim da nekaj sa mnom nije u redu!?
-> Iz mašine odmah stavljam na sušenje, nakon kaj se posuši složim i SVEJEDNO je zgužvano! Ja to ne mogu nositi bez da opeglam... Centrifugu smanjila s 1000 na 800 i osim što mi se roba duže suši razlike u zgužvanosti nema.
-> jesam li jedina koja tamnu robu pere na 40? Svi spominjete 60 i 90 stupnjeva...
Nisi jedina na 40°, to je inače sasvim normalno. Za slučaj da ti treba istovremeno 40° i dezinficirano, posegneš za kemijom bez klora i to je to.
Ja isto perem na 40... čak i na 30... 8)
Jedino ako je nešto jako zaprljano onda na 60.
I centrifuga mi je 1200! Ne smanjujem, a ne peglam....
Tamno na 30 ili 40 a bijelo na 60 ili 70. Nikad nista na 95. Sve cisto i sve se bjeli i svi zdravi. Peglamo po potrebi tj samo ono sto bas treba.
Dobro ja uvijek bijelo perem na 60 ili više i tamno ako su to ručnici, čarape i gaće. Ostalo sve na 40 ili 30Janoccka prvotno napisa
Da nemam tetu koja usput popegla, ipak bi morala peglati bar majice, hlače i sl. Ali donji veš ni u ludilu (to ni ona ne pegla, ali je virtuoz u poravnavanju i slaganju). Čak i šarene dječje gaće koje se peru na 40 - valjda i taj deterđent nešto odradi u dezinfekciji (dodatnu kemiju tipa klora ne koristim). Nikad nikom ništa nije bilo, kad bi im se nešto i napravilo na koži to je bilo tamo gdje nema odjeće.
Pa riječ je bila o tamnoj odjeći, ne?ana.m prvotno napisa
Mojem direktoru žena (koja je ujedno moja šefica) svaki dan pegla košulju i hlače prije odlaska na posao da ne bi bio zgužvano. Od nedavno to radi i za sina.
Peglaju se samo kosulje i hlace od MM koje nosi na posao, a kod mene isto tako, pegla se samo ono kaj je tak zguzvano da nije za posao.
Od H stvari pegla se samo ono kaj ruzno izgleda nespeglano, koja kosuljica ili neke hlace.
"Pegla se" znaci da ne peglam ja, nego gdja koja nam cisti, pa 1x tjedno i popegla![]()
Ne peglam ništa a perem na 40, osim ručnike na 60 i bijelo na 95.
Mi jos nismo dosegli ovaj svijetli uzor, ali trudimo se ...litala prvotno napisa
![]()